Er zijn steden, dorpjes en eilanden die je gewoonweg gelukkig maken als je erdoorheen loopt. Het kleine Burano, dat maar een kattensprong van het grote Venetië ligt, is daar één van.

Maar drie kwartier varen ligt het kleine eiland vanaf de beroemde kanalen van Venetië. Ik overdrijf niet als ik zeg dat deze kleurrijke stad nog mooier is dan Venetië met haar oneindig vele kanalen, zingende Gondolieri en indrukwekkende bezienswaardigheden. Laat me je introduceren en overtuig jezelf van de schoonheid van Burano.

Een bezoek aan Burano

Het kleurrijkste eiland ter wereld | Zo kom je in Burano | Tussenstop op Murano

Burano

Burano – Het kleurrijkste eiland ter wereld

Burano is echt een feest voor de ogen, zelfs als het er regent. De kleurijke huisjes stralen zelfs als het grauw weer is. Als de zon tussen de wolken tevoorschijn komt, kan het geluk van bezoekers niet op! Bont, bonter, Burano.

Bont, bonter, Burano

Waarom al deze huisjes verschillende kleuren hebben? Daar is een praktische reden voor. Vissers konden moeilijk hun eigen steiger terugvinden wanneer ze naar huis terugkeerden. Om hun “parkeerprobleem” op te lossen, hebben ze alle huisjes in een andere kleur geverfd. Probleem opgelost!

Hoe Burano bereiken?

Vanaf Venetië is het slechts 45 minuten reizen naar Burano. Je kunt eventueel een rondleiding met gids boeken, die je alle wetenswaardigheden over dit kleine, kleurrijke eiland vertelt. Zeer praktisch als je tijd beperkt is. Wie het eiland met haar bijzondere flair liever zelf ontdekt, kan de Vaporetto watertaxi nemen. De Vaporetti leggen aan in Fondamenta Nuove. Wil je weten wat de beste reistijd is? Lees dan zeker het artikel over het weer rond Venetië.

 

 

Burano lijkt gemaakt om door rond te flaneren, de tijd te vergeten en te ontspannen. Vooral met de ondergaande zon op de achtergrond, stralen de huisjes je tegemoet. Het is daarom de moeite waard om te wachten met foto’s maken tot het einde van de dag. Je kunt daarom het beste ’s ochtends Venetië ontdekken om ’s middag richting Burano te varen. Rond die tijd zullen de meeste toeristen hopelijk al op hun weg terug zijn naar Venetië. Verwonder je over de Chiesa di San Martino maar maak je geen zorgen, deze kromme kerktoren valt niet om.

Probeer op het eiland zeker de lokale specialiteit van gefrituurde zeevruchten: fritto misto. Proef een heerlijk risotto. Of Italiaanse gelato of, of, of… wat je ook kiest, je zult hier zeker niet verhongeren.

Uitzicht over een kanaal in Burano

Ken je ook Murano?

Het zogenaamde “glasblazerseiland” is evenzeer een bezoek waard en ligt halverwege de route naar Burano, op slechts 20 minuten varen.

Sculpturen, sieraden en meer

Overal op het eiland kun je glaswerkkunst vinden. De reden: het glasblazer handwerk op Murano is wereldwijd uniek. Het Murano glas behoort tot de meest exclusieve in zijn soort.

Naast de glasblazerij, van welke de traditie teruggaat tot de 13e eeuw, is het toerisme hier uitgegroeid tot de 2e industrie.

Combineer Murano en Burano en beleef een schitterende dag op de Venetiaanse eilanden. Slenter door de kleine steegjes, neem een kijkje in de boetiekjes en geniet van de bijzondere sfeer, die in vergelijking met Venetië nog wat meer ontspannen is.

Murano - een van de Venetiaanse eilanden
Murano

Breng een bezoek aan Burano

Wonen kun je op Burano overigens ook, als een excursie vanuit Venetië je niet lang genoeg duurt. Bij AirBnB kun je bijvoorbeeld erg voordelig een appartement huren. De beste manier om op dit eiland te komen is om via Venetië te reizen. Goedkope vliegtickets naar Italië boek je al vanaf €30 retour! Of je nu een excursie maakt vanuit Venetië of direct een paar dagen blijft, een bezoek aan dit eiland zul je niet snel vergeten. Ik verheug me op jullie foto’s, stuur ze me via Instagram met #holidaygurunl.

Goedkope stedentrips naar Venetië

Meer uit het Travel Magazine: