Beste reistijd Venetië

De beste reistijd voor Venetië

Venetië ligt in het noordoosten van Italië. De stad met de bijnaam ‘La Serenissima’ betovert je met haar vele grachten, oude gebouwen en beroemde gondels. In dit artikel vind je alle informatie over de beste reistijd voor Venetië. Met behulp van een klimaattabel krijg je inzicht in de gemiddelde temperaturen en neerslag in de Italiaanse stad. Daarnaast vertel ik je uitgebreid over het weer in Venetië in de verschillende seizoenen. Zo weet je precies wat het beste moment is voor een stedentrip in het romantische Venetië. Eén ding kan ik je al verklappen: Venetië is liefde op het eerste gezicht!

Klimaat in Venetië

Venetië kent een gematigd klimaat. Door het vele water in de stad, is de luchtvochtigheid hoog in Venetië. Dankzij het zeeklimaat dalen de temperaturen in de wintermaanden, tussen november en maart, zelden onder het vriespunt. In de lente wordt het weer warmer. Ga je in april of mei op stedentrip naar Venetië dan geniet je van temperaturen van bijna 21 graden Celcius en 8 zonuren per dag. In de zomer, van juni tot augustus, wordt het nog warmer in de stad. De temperaturen kunnen dan oplopen tot 28 graden Celcius en de zon schijnt tot wel 8 uur lang. In de herfst is het weer milder, met een gemiddelde temperatuur tussen de 14 en 17 graden Celcius. De meest regenachtige maanden in Venetië zijn april, mei, juni en november.

Klimaattabel voor Venetië

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 6 8 12 17 21 25 28 27 24 18 11 7
Min. temperatuur in °C 0 1 4 8 12 16 18 17 14 9 4 0
Zonuren per dag 3 4 5 6 8 8 9 8 6 5 3 3
Regendagen per maand 6 7 7 8 8 9 6 6 5 6 8 7

De beste reistijd voor Venetië

De maanden april, mei, september, oktober en november vormen de beste reistijd voor Venetië. In deze periode kun je milde temperaturen verwachten en 5 tot 6 uur zon per dag. De hotelprijzen liggen lager dan in het hoogseizoen en de rijen bij de belangrijkste bezienswaardigheden zijn minder lang. Doordat het niet super druk is, is het makkelijker om de betoverende straten van Venetië te verkennen. In de herfst regent het vaker, maar ook dit heeft zijn charme.

 

Beste reistijd voor Venetië per maand:

 • April: 17°C, 6 zonuren 8 regendagen
 • Mei: 21°C, 8 zonuren, 8 regendagen
 • September: 24°C, 6 zonuren, 5 regendagen
 • Oktober: 18°C, 5 zonuren, 6 regendagen
 • November: 11°C, 3 zonuren, 8 regendagen

Venetië

 

Het weer in Venetië in zomer en winter

Of je nu kiest voor de zomer met haar warme temperaturen en vele toeristen of de winter met haar regenachtige dagen en eenzame grachten – Venetië is altijd een bijzondere bestemming, ongeacht het seizoen. Of je in de zomer of de winter naar Venetië gaat, beslis je zelf. Om de keuze wat makkelijker te maken, zet ik de voordelen van reizen in de winter en in de zomer voor je op een rij.

Het weer in Venetië in de zomer

Hoogzomer in Venetië, de maanden juli, augustus en september, staat gelijk aan warme temperaturen en weinig neerslag. De thermometer tikt gemakkelijk de 30 graden Celcius aan. De zomermaanden zijn de populairste maanden voor een vakantie in Venetië. De straten en grachten zijn vol en de rijen voor de bezienswaardigheden lang. Bovendien bezoeken veel cruiseschepen met dagjesmensen Venetië in de zomer. Verheug je op 9 zonuren per dag. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid maakt deze hitte lange wandelingen door de stad vrijwel ondragelijk. Mijn tip: zoek een terrasje op met een lekker koud drankje en bewaar die lange wandelingen voor ’s avonds laat of vroeg in de ochtend.

Weer Venetië in de zomermaanden

 • Juli: 28°C, 9 zonuren, 6 regendagen
 • August: 27°C, 8 zonuren, 6 regendagen
 • September: 24°C, 6 zonuren, 5 regendagen

Venetië

Zomer in Venetië: de leukste activiteiten

In de zomer heb je de garantie van goed weer. Op de meeste dagen schijnt de zon over het water van de grachten. Wil je met een gondel een tocht maken door de grachten dan raad ik je de Venice City Pass aan. Hierbij zit een rit met een gondel inbegrepen plus toegang tot de topattracties van Venetië en een gratis pendeldienst naar het vliegveld. Wordt de hitte te veel, ontsnap dan even aan de hoge temperaturen in een van de musea van Venetië. Vooral het musuem Murano is erg bekend in Venetië. Een bezoek aan dit museum met airconditioning is een fijne afwisseling met de warme temperaturen buiten. Heb je geen last van de hitte, loop dan over de talloze brugen in de stad en verdwaal in de oude straten. Achter elke hoek ontdek je iets nieuws. Ben je eind augustus in Venetië, dan kun je het Internationale Filmfestival bezoeken.  Wil je even weg uit de drukte van de stad, verken dan eens de omgeving van Venetië. De waterbussen van de stad brengen je in korte tijd naar een van de nabijgelegen stranden. Spring de zee in voor een verfrissende duik.

Het weer in Venetië in de winter

Bezoek Venetië ook eens tijdens de winter, tussen november en maart. In de wintermaanden komt de ‘Acqua Alta‘ vaak voor. Hiermee worden de overstromingen bedoeld die Venetië vaak treffen. De laaggelegen pleinen stromen vol, maar door de bruggen houd je je voeten toch droog. Toch raad ik je aan om regenlaarzen mee te nemen, want bijvoorbeeld het San Marcoplein kan onder water komen te staan. Inmiddels zijn deze overstromingen uitgegroeid tot toeristische attracties. Het ziet er bijzonder indrukwekkend uit wanneer de omliggende huizen weerspiegelen in het overstroomde San Marcoplein. In de wintermaanden zijn de temperaturen nog steeds heel aangenaam met een gemiddelde van 10 graden Celcius en 3 tot 4 zonuren per dag. Laat de regen je dus niet stoppen om in de winter een stedentrip te plannen naar Venetië.

Weer Venetië in de wintermaanden

 • November: 11°C, 3 zonuren, 8 regendagen
 • December: 7°C, 3 zonuren, 7 regendagen
 • Januari: 6°C, 3 zonuren, 6 regendagen
 • Februari: 8°C, 4 zonuren, 7 regendagen
 • Maart: 12°C, 5 zonuren, 7 regendagen

Venetië in de winter

Winter in Venetië: de leukste activiteiten

In de winter is Venetië gehuld in een mystieke sluier van mist wat zorgt voor een bijzondere sfeer in de stad. Slenter door de lege straten en alles lijkt nog net een beetje pittoresker en mysterieuzer. Ga n de winter op citytrip naar Venetië en leer een andere kant van de anders zo drukke en overbevolkte stad kennen. In het laagseizoen liggen de prijzen voor hotels en vluchten bovendien lager. Dit is hét moment om goedkope deals naar Venetië te scoren. De wachtrijen voor bekende bezienswaardigheden zoals het Dogepaleis en de Basiliek van San Marco zijn kort of er is helemaal geen rij. Nu kun je in alle rust van Venetië genieten. En eerlijk is eerlijk: een warme, Italiaanse koffie smaakt nóg beter als het buiten kouder is, toch?

Op bepaalde dagen in de winter is het wel druk in Venetië: kerstavond, oudjaarsavond en met carnaval. De prijzen liggen hoog, maar toch moet je carnaval in Venetië een keer meemaken. Ergens tussen eind januari en halverwege februari trekken bewoners en bezoekers van Venetië de mooiste kostuums aan en zetten ze Venetiaanse maskers op om samen feest te vieren. Dompel je onder in de kleurrijke menigte en laat je meevoeren in het feestgedruis. Op elke hoek smul je van plaatselijke lekkernijen en het ene kostuum is nog indrukwekkender dan het andere.

Venetië

“Acqua Alta” – overstromingen in Venetië

“Acqua Alta” ontstaat wanneer meer water in de kanalen van Venetië stroomt dan ze aankunnen. Dit heeft verschillende oorzaken. Aan de ene kant zendt de zogenaamde ‘Sessa’, een regelmatig terugkerende waterbeweging vanuit de Adriatische Zee, op gezette tijden een golf in de richting van Venetië. Tegelijkertijd kan het voorkomen dat de luchtdruk bijzonder laag is en de Scirocco het water in de lagune van Venetië duwt. De laatste factor die meespeelt, is het getij. De maan beïnvloedt de eb en vloed en dus het waterniveau in Venetië. Als deze drie factoren tegelijkertijd samenkomen, kan het water hoger stijgen dan normaal. Maak je echter geen zorgen over deze overstromingen. Meestal vormen ze geen gevaar en is het alleen vervelend.

 

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Venetië

De beste reistijd voor Venetië is het voor- of najaar. De temperaturen zijn niet te hoog en met een beetje geluk heb je geen paraplu nodig. Je ontdekt de rustige en pittoreske kant van Venetië zonder de massa’s toeristen die in de zomermaanden door de straten van de Italiaanse stad slenteren. Wandel door de straten, ontspan met een kopje koffie in een gezellig café of bewonder de architectonische hoogstandjes van de stad. In de stad van de liefde zijn de mogelijkheden eindeloos! Meer weten over deze stad in Italië? Lees mijn Venetië tips in mijn Travel Magazine.

 

Zin in een stedentrip Venetië? Hier vind je de beste deals! 

 

Alle stedentrip deals Venetië

 

 

 

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?