We weten het allemaal: op het internet loop je risico’s, maar tijdens je vakantie denk je hier misschien toch wat minder aan terwijl je openbare wifi-hotspots en oplaadpunten gebruikt. Hier lees je mijn handige tips die je tegen hackers beschermen tijdens je reis.


In samenwerking met Norton

Herinner jij het je nog: je hele portemonnee doorzoeken naar kleingeld om vervolgens te bellen in een telefooncel? En wat dacht je van dat gedoe met enorme plattegronden die op de een of andere manier nooit meer konden worden opgevouwen zoals zou moeten? Het lijkt wel een eeuwigheid geleden nu smartphones, laptops en tablets helemaal geïntegreerd zijn in het dagelijks leven. Gratis wifi op luchthavens en in hotelkamers is tegenwoordig eerder de norm dan de uitzondering. Maar is surfen via openbare hotspots wel zo onschuldig als je denkt? Of je nu een korte stedentrip of een lang backpackavontuur plant, hier zijn een paar handige tips om veilig te internetten en om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van hackers of phishing.

Hoe je veilig kunt internetten op reis

Updates | Antivirusprogramma’s | Wifi-hotspots

VPN | USB-poorten

 

Tip 1: Houd je beveiliging up-to-date door updates

Zelfs voordat je aan je reis begint, kun je al het nodige doen om je te beschermen tegen online fraude of aanvallen. Kijk naar de apps die je al geïnstalleerd hebt en update ze naar de nieuwste versies. In de nieuwste versies zijn oude veiligheidsproblemen namelijk al opgelost.

Tip 2: Installeer een antivirusprogramma en firewall-software

Hoewel dit misschien een beetje vervelend lijkt, kunnen een antivirus en firewall je behoorlijk uit de brand helpen – al helemaal als je vaak op reis bent.

Gurutip:

Norton, een van de wereldleiders op het gebied van beveiligingssoftware voor consumenten, biedt verscheidene Norton Security pakketten:

  • Standard (1 pc, 1 Mac of 1 mobiel apparaat)
  • Deluxe (5 apparaten)
  • Premium (10 apparaten)
  • Deluxe & GRATIS Norton Secure VPN*

De meeste mensen weten dat antivirus en firewall programma’s hackers behoorlijk dwarsbomen. Maar, er is nog een ander belangrijk voordeel: mocht je telefoon, tablet of laptop kwijtraken of zelfs worden gestolen, dan kun je het apparaat snel en gemakkelijk opsporen via de software. Beveiligingssoftware helpt je ook bij het verwijderen van van belangrijke bestanden en data op je verloren apparaat, waardoor onbekenden en dieven geen toegang krijgen tot jouw wachtwoorden, e-mails of socialmedia-accounts. Norton Security beschermt jou – en jouw privégegevens  – tegen virussen, ransomware, malware en cybercriminelen.

Internet op vakantie

Tip 3: Vermijd (wanneer mogelijk) openbare wifi-hotspots

Wat is het toch altijd een fantastisch gevoel wanneer je op reis eindelijk weer wifi hebt en al je berichtjes en e-mails binnenstromen – of dat je eindelijk weer iets kunt delen op Instagram! Je bent alleen niet de enige die hier blij mee is. Openbare wifi-hotspots zijn vaak het doelwit van hackers die een gemakkelijke prooi zoeken. Hoewel deze hackers niet zozeer geïnteresseerd zijn in de roddels die je met je vrienden te bespreken hebt, willen ze maar wat graag toegang tot jouw wachtwoorden. Dus, wees extra voorzichtig als je een openbare wifi-hotspot gebruikt en vermijd het controleren van je bankrekening of online winkelen om het risico dat belangrijke informatie in de verkeerde handen terechtkomt zo klein mogelijk te houden.

Wifi op vakantie

Tip 4: Heb je wifi nodig? Gebruik een VPN!

Als het alleen mogelijk is om openbare wifi-netwerken te gebruiken, gebruik dan in ieder geval een “virtual private network” – of VPN. Met een VPN geniet je van een extra laag beveiliging omdat  jouw gegevens versleuteld verstuurd worden, hierdoor is het voor derden een stuk lastiger om jouw waardevolle informatie te bemachtigen. Veiligheid staat voorop! Zoals ik al zei, biedt Norton een goede VPN; mocht je nog twijfelen tussen verschillende aanbieders, ik beveel Norton Security aan.

Tip 5: gebruik geen USB-poorten als oplader

Weten dat je telefoon bijna helemaal leeg is, kan behoorlijk stressvol zijn, vooral wanneer je onderweg bent in het buitenland. In deze situaties zijn openbare oplaadstations waaraan je via USB kunt opladen een geschenk uit de hemel, maar ze hebben een enorm nadeel! Ja je telefoon krijgt de energie die hard nodig is, maar USB-verbindingen zijn tweerichtingsverkeer. Het is een van de gemakkelijkste manieren voor hackers om bij je bestanden te komen. Het ergste hieraan is dat je zelf helemaal niet doorhebt dat dit gebeurt. Om eventuele rampen te voorkomen, kun je investeren in een powerbank; tegenwoordig kosten ze helemaal niet veel meer. Dus, zorg ervoor dat je altijd een powerbank op je paklijst hebt staan.

Vrouw met telefoon in hand

Openbare wifi-hotspots en USB-oplaadstations zijn verleidelijk, maar als je deze tips in je achterhoofd houdt, ben je goed beschermd tegen de meest voorkomende hacker- en phishing aanvallen die je onderweg tegen kunt komen.

Meer handige tips voor tijdens je vakantie:

* Introductiebundelaanbieding voor eerste abonnementsjaar – zie de abonnementsgegevens.
Dit artikel werd u aangeboden in samenwerking met Norton