Of je nu in Nederland woont of aan de andere kant van de wereld – er zijn een aantal wetten ter wereld die wat vragen oproepen. Ik geef je hier de vreemdste wetten op een presenteerblad.

Op vakantie gaan is de mooiste tijd van het jaar. Veel vakantiegangers reizen af naar verre landen om even een uitstapje te hebben van het alledaagse leven. Je moet wel opletten, voordat je op vakantie gaat, dat sommige landen wat vreemde wetten hebben – sommige zijn zelfs totaal ondenkbaar! Wat zelfs nog interessanter is is wanneer je je realiseert dat al deze wetten zijn gemaakt omdat ze nodig waren. Maar het belang van deze wetten kan in velen gevallen in twijfel worden getrokken. Veel van deze wetten zijn ondertussen weer ingetrokken – het is buitengewoon dat sommige van deze wetten überhaupt bestonden. Geloof mij maar, een aantal van deze wetten zullen je een glimlach op je gezicht bezorgen.

Verenigde Staten | Europa | Nederland | Toegang tot buitenlandse landen

Vreemde wetten in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten verassen ons wel vaker met vreemde ideeën of producten. Maar sommige wetten in de Verenigde Staten kunnen ook als vrij eigenaardig worden beschouwd. Vooral in de vroegere jaren waren er wetten die je nu niet meer serieus kan nemen. In Wilbur, Washington bijvoorbeeld was het verboden om op een lelijk paard te rijden. Op Eureka mochten mannen met een baart vrouwen niet zoenen en in Missouri was het voor piloten verboden om watermeloen te eten tijdens hun vluchten. In de stad Devon in Connecticut was het verboden achteruit te rennen nadat de zon onder was gegaan. Nee, ik probeer hier geen grap met je uit te halen, deze wetten bestaan of hebben echt bestaan. Maar het wordt nog beter: In Memphis mochten vrouwen alleen auto rijden wanneer een man voor de auto uit rende, zwaaiend met een vlag om voetgangers en andere weggebruikers te waarschuwen.

Elke weggebruiker die in Pennsylvania s’nachts op de wegen buiten de stad rijdt, moet elke kilometer een lichtvlam afsteken en 10 minuten wachten totdat al het vee van de weg is. Wanneer een bestuurder een groep paarden ziet, moet hij stoppen en een camouflerende deken over zijn auto gooien. Wanneer een paard weigert om de weg over te steden, dan moet de bestuurder zijn auto van de weg verwijderen en verstoppen in de bosjes. Huh?!

Gekke wetten in Europa

In Parijs, de stad van de liefde, is het eigenlijk verboden om te zoenen. Natuurlijk niet overal, maar in de treinstations en in de treinen is zoenen verboden bij de wet. De reden voor deze vrij ongebruikelijk wet is dat koppels die het te moeilijk vonden om afscheid te nemen vaak voor vertraging van de treinen zorgden.

We gaan nu verder met Italië. In de Italiaanse stad Eraclea is het bijvoorbeeld verboden om zandkastelen te bouwen. Het is ook verboden bij de wet voor mannen om hier rokken te dragen. In Eboli kan je een boete van €500 ontvangen voor zoenen in een auto die buiten je landgoed staat. In Palermo, de hoofdstad van Sicilië, is het verboden voor mannen om zichzelf naakt op het strand te vertonen. Voor vrouwen is dit wel toegestaan. Een beetje vreemd denk je niet? De wet die het voeren van duiven op het St. Mark’s plein in Venetië verbied kan ik wat meer begrijpen. Maar waarom je niet in het openbaar een kleine snack mag eten in Rome is voor mij nog steeds een mysterie.

Wist je dat… je moet je postzegels altijd zo plakken dat de koningin rechtop staat? Als je de postzegel verkeerd opplakt, kan dit bestraft worden. In Engeland wordt dit gezien als verraad en ernstig on respectvol.

Je moet over het algemeen voorzichtiger zijn als je naar Engeland reist. Wist je dat mannen in Engeland een gevangenisstraf kunnen krijgen van drie maanden, wanneer ze een vrouw in de kroeg vragen om seks? Je moet ook in Engeland voorzichtig zijn met postzegels plakken. Je moet altijd een postzegels met de koningin goed om plakken. Als je dit verkeerd doet kan dit worden gezien als verraad en wordt het een strafbare daad in Engeland.

De volgende wet vind je super vreemd of zal je aan het lachen maken, want deze is echt heel erg gek. De inwoners van York mochten een Schotse man neer schieten, mits hij een pijn en boog draagt, het binnen de muren van de stad is en de zon onder is gegaan. Dit is geen grap! Gelukkig heeft niemand hier nog gebruik van gemaakt.

De volgende unieke wet komt uit Londen. Hier is het alleen illegaal om je vrouw te slaan na 9 uur s’avonds. Verder was elke taxi chauffeur in Londen wettelijk verplicht om een hooibaal te vervoeren in de achterbak. Heeft een van jullie wel eens een hooibaal in de achterbak van een taxi in Londen gezien? Ik zeker niet!

Vreemde wetten in Nederland

Gelukkig kan Nederland er ook wat van! Het is eigenlijk wettelijk verplicht om elke verdiende fooi op te geven aan de belasting. Dus ook die extra euro die jij hebt gekregen met het bedienen van mensen op het terras zijn wettelijk belastbaar. Voor de lezers uit Rotterdam: je riskeert een boete van maar liefst €130 wanneer jouw lieve hondje blaft in deze havenstad. Dit zal nog niet zo snel gebeuren als jouw poedeltje even lief naar een andere hond blaft, maar is vooral ingesteld om de blafoverlast in de stad tegen te gaan.

Hier komt nog een eigenaardige: wanneer er bij je thuis ingebroken wordt, moet je in je verdediging oppassen dat je de inbreker niet opsluit in het toilet. Het is in ons land namelijk verboden om inbrekers op te sluiten in het toilet. Je zou de inbreker dan beroven van zijn vrijheid en dit is een overtreding van de wet!

Ook was het in Nederland tot 2014 nog legaal om met je neef of nicht te touwen.

Wetten voor het betreden van landen

In sommige staten, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Cuba, is het verboden om eten te importeren. In Nieuw-Zeeland zijn ze vooral bepaald niet blij met het importeren van honing. India verbied het om het land te betreden met een satelliet telefoon. Eigenaren van zo’n telefoon kunnen worden vervolgd en het toestel wordt ingenomen bij de douane. Iedereen die aankomt in de Verenigde Arabische Emiraten, zoals Dubai of Abu Dhabi, moet meteen zijn e-sigaretten ergens lozen. In Costa Rica is het verboden om melk, vlees, fruit en groente te importeren.

Natuurlijk was het mijn bedoeling om je aan het lachen te maken met dit artikel. Ook al zijn veel van deze wetten nog steeds actief, je zal het waarschijnlijk niet merken als je er eentje zou overtreden. Als je als toerist een van deze vreemde wetten overtreed wordt je niet meteen vervolgd. Om het zekere voor het onzekere te nemen zou ik voordat je naar de Verenigde Staten reist even dubbel checken welke regels er te onthouden zijn.