Trek de wandelschoenen aan of klim op je fiets voor een hike of fietstocht langs de rotsen, kliffen en kastelen van het Elbedal en slinger langs de rivier naar historische bezienswaardigheden en wijngaarden.

Van een heuse wijnwandelweg tot een meerdaagse fietstocht langs de Elbe en tientallen kortere dagtochten langs het water; het Elbedal is een walhalla voor fiets- en wandelliefhebbers. Deze regio in Sasken vind je rondom de Duitse stad Dresden. Een stedentrip naar het ‘Florence aan de Elbe’ is dus perfect te combineren met een paar dagen actie en avontuur. In het Elbedal vind je een aantal geweldige meerdaagse routes, maar vooral ook veel korte fiets- en wandeltochten die je in een paar uur heel veel highlights van de regio laten zien. Dit zijn mijn favorieten!

Op zoek naar een leuke accommodatie rondom Dresdenl? Bekijk deze hotels in het Elbedal!

Fietsen en Wandelen in het Elbedal: de mooiste routes

Saksische Wijnwandelweg | Elberadweg | Monumentenroute MeissenRondom MoritzburgVan Dresden naar Radebeul

Saksische Wijnwandelweg

Wijn en wandelen; een perfecte combinatie als je het mij vraagt! De 90 kilometer lange Saksische Wijnwandelweg door het Elbedal begint in Pirna bij het nationale park Sächsische Schweiz en brengt je via diverse wijngaarden en -kelders naar Diesbar-Seusslitz ten noorden van Meissen. Deze route is vrij vlak en laat je naast de lekkerste wijnen uit de regio ook een aantal culturele highlights zien. Zo doorkruist de wijnwandelweg de historische stad Dresden en het plaatsje Radebeul. Bezoek hier Schloss Wackerbarth en Wijngoed Hoflössnitz en proef een paar lekkere wijnen uit de regio. Gurutip: je kunt een deel van de Saksische Wijnwandelweg per schip afleggen. Op verschillende punten langs de route kun je aan boord stappen van een van de originele radarstoomschepen van de ‘Sächsische Dampfschiffahrt’ die over de Elbe varen.

Schloss Wackerbarth
Schloss Wackerbarth

Elberadweg

De nationale fietsbond van Duitsland riep de Elberadweg uit tot de meest geliefde fietsroute van het land. En dat snap ik helemaal! Deze in totaal 1200 kilometer lange route – waarvan 180 kilometer door de deelstaat Saksen loopt – slingert grotendeels langs de rivier de Elbe. Jouw fietsavontuur begint langs de grillige rotsen van de Sächsische Schweiz waarna je via Pirna en Pillnitz stroomafwaards naar Dresden fietst. Het is de moeite waard om van je fiets af te stappen om de vele bezienswaardigheden van Dresden, zoals het Zwingerpaleis, te bezoeken. Stap vervolgens weer op de fiets richting de Saksische wijnstraat. Ook wijn- en porseleinstad Meissen is een interessante stop langs de Elberadweg.

Elberadweg
Elberadweg in Dresden. © Elberadweg Süd

Monumentenroute Meissen

Wil je meer van Meissen zien, volg dan de monumentenroute door de oude binnenstad. Deze korte wandelroute neemt je in minder dan een uur mee langs maar liefst 25 monumenten. In Meissen werd enkele honderden jaren geleden het eerste witte porselein van Europa gemaakt. De stad is nog altijd een topleverancier van porselein en je kunt ook een rondleiding volgen door de fabriek. Bovendien was Meissen lange tijd de hoofdstad van de Saksische vorsten. De monumentenroute slingert door de kronkelende straatjes van het centrum, langs barokke en renaissance gebouwen en doorkruist romantische pleinen. Wandel ook heuvelopwaarts naar de Albrechtsburcht, het letterlijke hoogtepunt van Meissen.

Een beach bar in Meissen
Een beach bar in Meissen. © Rainer Weisflog

Wandelen en fietsen rondom Moritzburg

Het stadje Moritzburg ligt niet ver ten noorden van Dresden en is vooral vanwege het gelijknamige kasteel een geliefde bestemming. Het barokke kasteel Moritzburg ligt op een eiland en neemt bezoekers mee terug in de tijd naar de 18e eeuw. Wandel voor of na je bezoek ook eens de indrukwekkende kasteeltuinen in. Vanuit hier start ook een bijna 13 kilometer lange wandelroute in en rondom Moritzburg. Ook de fietsroute Moritzburger Ring start vanaf het kasteel en slingert rondom Moritzburg. Deze fietstocht is bijna 40 kilometer lang en goed in een halve dag af te leggen.

Moritzburg
Moritzburg. ©Rainer Weisflog

Met de fiets van Dresden naar Radebeul

Stap in Dresden op de fiets en trap op het gemakje richting Radebeul. Dit plaatsje is ontstaan als samenvoeging van verschillende dorpen en ligt aan de Saksische wijnstraat aan de Elbe. In Radebeul vind je veel luxe villa’s, maar dit dorpje staat vooral bekend als wijnbestemming. Fiets richting het wijngoed Schloss Wakerbarth om de heerlijke mousserende wijnen te proeven. Je kunt een rondleiding door het slot volgen en natuurlijk aansluiten bij een proeverij. In de historische wijk Lössnitz vind je tevens een wijnmuseum en in Radebeul vindt in september een wijnfestival plaats. Na een middagje in Radebeul kun je met een veerboot de Elbe oversteken en via de andere kant van de rivier weer terug naar Dresden fietsen.

Radebeul
Radebeul

Boek jouw vakantie naar Dresden en het Elbedal via de Holidayguru

Zin gekregen in een vakantie naar Dresden en omgeving?  Boek nu een leuke en betaalbare stedentrip naar Dresden via Holidayguru. Ik speur dagelijks het web voor je naar de beste deals voor vluchten, hotels en vakanties.

Meer uit het Travel Magazine:

Headerfoto: Sylvio Dittrich