Stap op de fiets of de mountainbike en slinger door de groene heuvels en bergen van de Schwäbische Alb, een van de mooiste regio’s voor een avontuurlijke vakantie in Duitsland. Onderweg fiets je langs eeuwenoude kastelen en kunstwerken, zonnige wijngaarden en leuke bierbrouwerijen!

Scherpe bochten, lichte hellingen en historische kastelen wisselen elkaar af in de Schwäbische Alb, een van de beste regio’s van Duitsland voor fietsers en mountainbikers. Dit middelgebergte vind je in de staat Baden-Württemburg in het zuidwesten van Duitsland, ongeveer tussen Stuttgart en de Bodensee in. De heuvels, bergen en culturele highlights nodigen uit tot een avontuurlijke (fiets)vakantie. Van korte dagtochten tot een biertour of een route langs kronkelende rivieren; dit zijn de mooiste fietsroutes in de Schwabische Alb.

Fietsen in de Schwäbische Alb: 5x de mooiste routes

Zollern tour | BergBier Tour | Neckertal RadwegRemstal fietspadDonau-fietspad

Zollern tour – dagtocht langs kasteel Hohenzollern

Deze sprookjesachtige fietstocht trap je af bij het buitenzwembad van het dorpje Hechingen. Een aantal scherpe bochten en lichte hellingen brengen je eerst naar het Lindich Castle. Dit kasteel is nu in privébezit en daardoor niet te bezichten, maar was vroeger het plezier- en jachtpaleis van de vorsten van Hechingen. In een van de kasteelgebouwen vind je een pizzeria en een biertuin. Fiets na een korte pizza-pitstop verder richting Burg Hohenzollern, een van de mooiste kastelen van Duitsland. Dit Middeleeuwse kasteel torent hoog boven het Schwäbische Alb uit. Een flinke klim, maar absoluut de moeite waard!

Kasteel Hohenzollern
Kasteel Hohenzollern

BergBier Tour

Attentie, bierliefhebbers! De BergBier Tour is een 2-daagse fietstocht door de Schwäbische Alb met een overnachting in de biercultuurstad Ehingen. Deze bierroute trapt af in Münsingen en brengt je op de eerste dag via het Tiefental, de Große Lautertal en verschillende kasteelruïnes naar Ehingen waar je een biertje proeft in de Berg brouwerij. Stap de volgende dag weer fris en fruitig op de fiets en trap via de Donau-vallei naar de Blautopf in Blaubeuren. Het helderblauwe water van dit meer trekt veel bezoekers en is bijzonder om te zien. Vergeet je camera niet!

BergBier Tour
BergBier Tour. Foto: ©Heimat Verliebt

Neckertal Radweg

De 370 kilometer lange Neckertal Radweg laat je het mooiste van de Schwäbische Alb zien. Deze fietstocht trap je af aan de rand van het Zwarte Woud en slingert langs de rivier de Neckar richting Mannheim. Je fietst door romantische bossen, langs wijngaarden en imposante rotsen. Ook de dorpjes onderweg zijn het bezoeken waard. Neem zeker een kijkje in het pittoreske Heidelberg en Tübingen. Goed om te weten: de route is verdeeld in zeven etappes van ongeveer 50 kilometer.

Heidelberg
Foto: © Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg

Remstal fietspad

Ietsje korter, maar net zo mooi is het Remstal fietspad. Deze 109 kilometer lange route – die verdeeld is in vier delen – volgt het kleine riviertje de Rems langs historsiche dorpjes zoals Waiblingen, Schorndorf and Schwäbisch Gmünd. Het Remstal fietspad heeft niet al te veel hoogtemeters waardoor deze route ook voor gezinnen heel geschikt is. Echte sportievelingen kunnen deze route in twee dagen afleggen.

Donau-fietspad

Het Donau-fietspad is een bekende internationale fietsroute die begint in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en daarna de grens naar Oostenrijk oversteekt. Het Duitse deel van het Donau-fietspad neemt je mee langs de bekendste highlights van de Schwäbische Alb, waaronder de Berg bierbrouwerij in Ehingen, de Danube vallei, het klooster van Wiblingen, de Blautopf, slot Sigmaringen en de hoogste kerktoren ter wereld in Ulm. De route zelf is ook meer dan de moeite waard en heel toegankelijk. Je fietst op voornamelijke vlakke wegen langs het water met af en toe een kleine heuvel.

Fietsen langs de Donau

 

Mountainbiken in de Schwäbische Alb

Houd jij wel van een flinke dosis avontuur en ga je de uitdaging van steile bergen en scherpe bochtjes niet uit de weg? Spring dan op je e-mountainbike en ontdek op een sportieve manier het groene landschap van de Schwäbische Alb. Door het middelgebergte slingeren verschillende uitdagende routes, maar de topper onder de mountainbikepaden is toch wel de 370 kilometer lange Alb Crossing dwars door de Schwäbische Alb. Technisch is deze route – die in zes etappes is opgedeeld – niet heel moeilijk, maar de lengte en de pittige beklimmingen zorgen toch voor een flinke sportieve uitdaging. Even op adem komen? Stop bij een van de vele uitkijkpunten langs de route, neem een kijkje bij het sprookjeskasteel Lichtenstein of zoek een gezellige biergarten op voor een welverdiend ijskoud biertje.

Boek jouw vakantie naar de Schwäbische Alb

Zie jij het wel zitten om op de fiets of mountainbike door de heuvels en bergen van de Schwäbische Alb te slingeren? Boek dan nu jouw vakantie naar deze mooie Duitse regio! Zoek een leuk hotel uit en laat de voorpret maar beginnen.

 

Meer uit het Travel Magazine: