Tropische vogels, orang-oetans, zeldzame beersoorten en een adembenemende onderwaterwereld; in Sabah vind je de meest unieke en bio-diverse flora en fauna van Zuid-Azië. Ga jij op wildlife avontuur naar Sabah op Maleisisch Borneo?

Ben jij gek op de natuur, houd je van dieren en ben je klaar voor een avontuur? Dan is een reis naar Sabah écht iets voor jou! Sabah, ook wel Maleisisch Borneo genoemd, is het noordelijke deel van het eiland Borneo en staat bekend om haar unieke flora en fauna. Hier vind je de meest bijzondere wildlife, zoals orang-oetans, tropische vogels en zeldzame beersoorten. Helaas zijn veel van deze prachtige diersoorten bedreigd, maar in Sabah doen ze er alles aan om uitsterven te voorkomen en leefomstandigheden te behouden of te verbeteren. Ook als toerist kun je je steentje bijdragen in deze bio-diverse omgeving en haar unieke wildlife en ecosystemen steunen. Benieuwd naar wat je te wachten staat? In dit artikel vind je alle ins en outs over de prachtige natuur en wildlife in Sabah.

 

Natuur en wildlife in Sabah

Rainforest Discovery Centre | Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Bornean Sun Bear Conservation Centre | Kinabatangan River | Tropische vogels spotten

 Duiken |  Duurzaam reizen

wildlife Sabah
Foto: Murphy Ng

Rainforest Discovery Centre

Dé manier om de unieke omgeving van het regenwoud van Sabah en het belang ervan te ontdekken, is met een bezoek aan het Rainforest Discovery Centre. Dit educatieve natuurcentrum ligt middenin de jungle in het noordoostelijke deel van Sabah, op ongeveer 23 kilometer van kustplaats Sanakan. Hier kom je alles te weten over de bijzonder flora en fauna die hier voorkomt. Je vindt er onder andere een enorme botanische tuin, waar je talloze kleurrijke en tropische bloemen en planten kunt bewonderen. Volg de wandelroutes die je door het regenwoud leiden en geniet van de schoonheid en rust van de jungle. Ook zijn er diverse uitkijktorens die je een eindeloos uitzicht over de boomtoppen van het regenwoud bieden. Gurutip: het Rainforest Discovery Centre is ook ’s nachts te bezoeken via een georganiseerde tour. In het donker komen hier de mooiste nachtdieren tot leven, zoals schattige spookdiertjes, plompe lori’s en vliegende eekhoorns.

orang-oetan
Foto: Sabah Tourism

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

De orang-oetan is een van de meest magische dieren ter wereld. Oorspronkelijk leefden deze prachtige wezens in het overgrote deel van Zuid-Azië, maar door ontbossing en stroperij zijn ze alleen nog maar op Sumatra en Borneo te vinden. Daarom bestaat sinds 1964 op Sabah het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, een opvangcentrum in het Kabili-Sepilok Forest waar locals zich inzetten voor gewonde, verstoten of wees orang-oetans. Veel van hen zijn gered na jaren gevangenschap of hebben zelfs nog nooit in het wild geleefd. Bij het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre maken orang-oetans door middel van verzorging en trainingen klaar voor het vrije leven in de jungle. Een prachtig doel voor deze prachtige dieren en absoluut een bezoek waard tijdens je reis naar Sabah.

Sun Bear
Foto: Murphy Ng

Bornean Sun Bear Conservation Centre

Wat een schatjes! De Bornean Sun Bear, of Maleise beer, is een van de kleinste beersoorten ter wereld en leeft alleen in Zuidoost-Azië. Helaas worden ook deze aandoenlijke dieren bedreigd door ontbossing en stroperij. In het Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC) verblijven beren die gered zijn uit gevangenschap. Hier worden ze verzorgd en getraind om (weer) in het wild te kunnen worden uitgezet. Beren waarvoor een leven in het wild niet meer mogelijk is, mogen in het BSBCC blijven wonen. Hier genieten ze in een gigantisch junglereservaat van alle vrijheid die ze in het wild ook hebben, maar dan zonder bedreigingen. Tijdens een bezoek aan het BSBCC kom je alles te weten over Sun Bears, het werk in het opvangcentrum én heb je natuurlijk de kans om deze prachtige dieren in hun natuurlijke leefomgeving te spotten!

wildlife safari
Foto: Murphy Ng

Kinabatangan River

Als je in een klap héél veel wilde dieren wilt spotten en tegelijkertijd wilt genieten van prachtige natuur, dan is de Kinabatangan Rivier dé plek waar je moet zijn! Deze 560 kilometer lange rivier kronkelt dwars door de jungle heen en biedt huis aan talloze wildlife. Van neusapen tot tropische vogels, beren tot Aziatische olifanten; tijdens een boottocht over de Kinabatangan Rivier bestaat er een grote kans dat je ze allemaal tegenkomt. Ga je graag buiten de gebaande paden? Overnacht bij locals die langs de rivier wonen en laat je meenemen naar de geheime plekken van de rivier en de jungle. Heb je liever wat meer zekerheid, dan boek je net zo gemakkelijk een fijne lodge van waaruit je een excursie over de rivier maakt. Gurutip: boek een nachtsafari over de rivier en spot krokodillen, bijzondere vogelsoorten en andere unieke nachtdieren.

wildlife Sabah
Foto: Sabah Tourism Board

Tropische vogels spotten

Ben jij een echte vogelliefhebber? Dan ben je in Sabah op de juiste plek, want hier spot je de mooiste, kleurrijkste en meest unieke vogels! Kijk af en toe eens omhoog en je ziet ongetwijfeld een tropische vogel voorbij fladderen. Maar er zijn ook plekken in Sabah waar je gegarandeerd de meest bijzondere vogels kan spotten:

De bergen

Het gebied rondom Kinabulu Mountain biedt het leefgebied voor een ontelbaar aantal tropische vogels. Onder andere de kleurrijke Borneose boomekster en de zangvogel Kinabulukitta zijn inheemse soorten van dit deel van Sabah. In Kinabulu Park vind je maar liefst 17 inheemse vogelsoorten van Borneo. Ook het nabijgelegen Crocker Range Park is een populaire bestemming onder vogelspotters.

De jungle

Dankzij het rijke ecosysteem is de jungle van Sabah dé plek om zeldzame vogelsoorten te spotten. De beste plekken om vogels te spotten zijn het Rainforest Discovery Centre en Poring Hot Springs in het noordelijke deel van Sabah. Ook het Tabin Wildlife Reserve in het oosten van Sabah is een uitstekende plek; alleen hier al vind je maar liefst acht inheemse vogelsoorten.

De rivier

Zoals ik hierboven al heb benoemd, barst de Kinabatangan Rivier van de wildlife. Door het rijke ecosysteem van dit gebied is het een uitstekende plek om vogels te spotten. Wist je dat er maar liefst acht soorten Hornbills (Neushoornvogels) in Borneo voorkomen en je kunt ze gewoon alle acht bij de Kinabatangan Rivier spotten! Dobber rustig rond en houd je fotocamera goed bij de hand, want de zeldzame en tropische vogels vliegen je vrijwel om de oren.

Turtle-1
Foto: Murphy Ng

Duiken

Rondom Sabah vind je een aantal van de mooiste duikplekken op aarde, met name het wereldberoemde eiland Pulau Sipadan. Deze duiksite ten zuidoosten van Sabah is enorm geliefd bij duikers en snorkellaars, vanwege de grote aanwezigheid van zeeschildpadden, reuzen manta’s en walvishaaien. Een duikexcursie bij Pulau Sipadan moet je wel ruim van tevoren plannen, want per dag krijgen slechts 120 mensen toegang. Dit alles om dit rijke en uitzonderlijke ecosysteem zo goed mogelijk te bewaren. Ook bedreigde diersoorten, zoals de groene zeeschildpad en reuzen oesters, zijn in de wateren rondom Sabah te vinden. Pak je flippers er maar bij en kijk je ogen uit naar de kleurrijke koraalriffen en flamboyante tropische vissen die je passeren.

neusapen
Foto: Sabah Tourism

Duurzaam reizen & ecotoerisme

Duurzaam reizen wordt steeds populairder en ook in Sabah kunnen bewuste reizigers een steentje bijdragen. Zo zijn er diverse eco-accommodaties in Sabah waar je tijdens je verblijf kunt genieten van de natuur en wildlife, zonder deze daarbij te verstoren. Daarnaast zijn er meerdere ecologische vrijwilligersprojecten in Sabah te vinden. Compenseer je carbon footprint door bomen te planten in Kinabatangan, het aanleggen van nieuwe jungle trails of zorg voor de beren in het Bornean Sun Bear Conservation Centre. Kun je duiken en ben je gefascineerd door de prachtige onderwaterwereld van Sabah? Bij het Pom Pom Sea Turtle Conservation Camp kun je als vrijwilliger aan de slag voor het beschermen van zeeschildpadden. Of meld je aan voor een ocean clean-up bij Ara Dinawan Research Education Conservation Centre. Hier duik je niet alleen plastic en ander vuil op uit zee, je hebt ook de mogelijkheid om er nieuw koraal en zeewier te planten. Wat een ervaring!

Eco-accommodaties Sabah

Nexus Resort & Spa Karambunai

Nexus Resort & Spa Karambunai

  • Gelegen in Kota Kinabalu
  • Boek een ontspannende massage
Sutera Harbour Resort - Magellan Sutera

Sutera Harbour Resort - Magellan Sutera

  • Gelegen tussen prachtige tuinen
  • Vermaak voor jong en oud
The Pacific Sutera Hotel

The Pacific Sutera Hotel

  • Panoramisch uitzicht over de oceaan
  • Toegang tot Sutera Harbour Golf & Country Club

Boek jouw wildlife avontuur in Sabah

Voor een avontuurlijke reis vol natuurschoon en wildlife ben je in Sabah op de juiste plek. Bezoek dit waanzinnige en relatief onontdekte stukje van Zuid-Azië en je zal je ogen uitkijken naar alle prachtige flora en fauna. Ga op nachtsafari in het Rainforest Discovery Centre en leer alles over de jungle en haar wildlife, duik met reuzen manta’s en walvishaaien bij Pulau Sipadan of word vrijwilliger bij de Bornean Sun Bear Conservation Centre. Wat je ook doet, een reis naar Sabah is er een om nooit te vergeten! Heb jij al zin gekregen om op avontuur te gaan?

 

Meer uit het Travel Magazine: