Beste reistijd Zuid-Afrika

Klimaat in Zuid-Afrika

Op het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent ligt de republiek Zuid-Afrika. De populaire vakantiebestemming heeft niet alleen een schilderachtige diversiteit, maar ook veel verschillende klimaten. Van het woestijnklimaat via subtropische klimatologische omstandigheden tot het mediterrane klimaat; in Zuid-Afrika vind je het allemaal. De hoogte en de oceaan hebben een grote invloed op het klimaat in de verschillende regio’s in Zuid-Afrika. De westkust en daarmee de regio rondom Kaapstad heeft een mediterraans klimaat. In de Zuid-Afrikaanse zomer heerst warm en droog weer. De winters zijn relatief koel en vochtig door de Benguelastroom. In de regio rond Kaapstad valt de meeste regen in de maanden juni tot en met september tijdens de Zuid-Afrikaanse winter. Aan de oostkust, waar ook Durban ligt, zorgt de Agulhasstroom voor vochtig en warm weer. De stroom uit de Indische Oceaan zorgt voor een stijging in neerslag in de oostelijke kuststreek. Het binnenland van Johannesburg is merkbaar droger. Hier regent het het meeste in de Zuid-Afrikaanse zomer. De zomermaanden zijn heet en de wintermaanden kennen meer milde temperaturen. In de hoger gelegen delen van het land zijn de nachten koud in dit seizoen en er kan dan ook vorst voorkomen. Zoals je ziet verschilt het klimaat in Zuid-Afrika sterk, afhankelijk van de regio.

Klimaattabel Zuid-Afrika – Kaapstad

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C 26 27 25 22 20 18 18 18 19 21 23 25
Min. Temperatuur in °C 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 14
Zonnenuren per dag 12 10 9 8 6 6 6 7 8 9 10 11
Watertemperatuur in °C 18 19 19 18 17 16 15 14 15 16 17 18
Regendagen per maand 2 3 4 7 9 10 11 11 7 6 3 2

Overzicht

De beste reistijd voor Zuid-Afrika

Vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond zijn de seizoenen in Zuid-Afrika het tegenovergestelde van die voor ons in Nederland. Dat wil zeggen dat wanneer de winter in Nederland aanbreekt de zomer begint in Zuid-Afrika. Als het hier zomer is, dan begint de winter in Zuid-Afrika. De seizoenen lente en herfst zijn daarnaast ook tegenstrijdig met de onze. Dit roept natuurlijk de vraag op wanneer de beste reistijd voor Zuid-Afrika is. Vanwege de verschillende klimatologische omstandigheden is er geen duidelijk antwoord. De optimale reistijd is afhankelijk van welke regio je naartoe wilt reizen in Zuid-Afrika, wat je wilt zien een ervaren en wat voor een soort vakantie je van plan bent.

Wanneer is het hoogseizoen in Zuid-Afrika?

Velen kiezen voor een reis door Zuid-Afrika tijdens het hoogseizoen. Dit valt in de Zuid-Afrikaanse zomer, in de maanden december en januari. Gedurende deze tijd vliegen veel Nederlanders weg van de koude winter in eigen land en reizen ze naar de Afrikaanse staat. Het landschap bloeit in volle glorie, de temperaturen zijn hoog in de zomer en regenval is zeldzaam. Dat is de reden waarom het gedurende deze maanden wemelt van de toeristen. Bovendien heeft de lokale bevolking dan ook vakantie. De bezienswaardigheden en stranden zijn populair bij toeristen en de lokale bevolking. Een ander kenmerk van het hoogseizoen is dat de prijzen hoger liggen. Bovendien moet je hotels en excursies vaak langer van te voren boeken, want het zit vaker volgeboekt. Wie aan de drukte van mensen wilt ontsnappen tijdens haar/zijn Afrika vakantie kan het land beter in andere seizoenen opzoeken. Een reis naar Zuid-Afrika is namelijk het hele jaar door zeker de moeite waard. Afhankelijk van wat voor een activiteiten je plant en welke regio’s je wilt bezoeken zijn er echter wel enkele maanden die beter geschikt zijn of welke je nou juist moet vermijden.

Wanneer is het winter in Zuid-Afrika?

Als het hier zomer is, dan begint de winter in Zuid-Afrika. In de winter – van juni tot en met september – kunnen Kaapstad en de Kaapregio extreem nat en fris zijn.

Beste reistijd voor safaris in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het best bekend voor haar adembenemende landschappen en de Big Five. Als je in Zuid-Afrika bent dan moet je natuurlijk op safari gaan in bijvoorbeeld Krüger National Park in het noordoosten van het land. Bewonder leeuwen, olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden en vele andere wilde dieren in hun natuurlijke habitat. De beste reistijd voor een safari in Zuid-Afrika is gedurende de Zuid-Afrikaanse wintermaanden van juli, juli, augustus, september en oktober. De reden: de wildreserves en nationale parken zijn laag begroeid waardoor je de dieren beter kunt zien! Bovendien zorgt het droge seizoen ervoor dat de dieren naar de waterplaatsen gaan voor water. Bovendien zijn de temperaturen niet te hoog, zoals tijdens de zomermaanden in Zuid-Afrika. Het nadeel van deze reistijd is wel dat de nachten koud zijn. Met name de zogenaamde Morning Drives en Night Drives zijn populair onder toeristen. Op deze safari’s reis je ’s nachts of vroeg in de ochtend, maar het kan dan dus extreem koud zijn. Pak dus zeker een dikke trui of een dikkere winterjas in. Doordat de Zuid-Afrikaanse winter de beste reistijd voor safari’s in Zuid-Afrika is moet je wel op tijd een tour boeken voor bijvoorbeeld het wereldberoemde Krüger National Park, omdat er de kans bestaat dat alles anders volgeboekt is. Ook voor de safari’s geldt echter wel: je hebt in principe het hele jaar door de gelegenheid om de wilde dieren van Zuid-Afrika te zien tijdens een tour, zelfs in het hoogseizoen bij hoge temperaturen rond de 35 graden Celsius. Daarom kan iedereen alsnog zelf bepalen wat voor haar/hem de beste reistijd voor een safari is.

Klimaattabel Krüger National Park

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C 34 33,5 32 30 28,5 26,5 26 27,5 29 30,5 31,5 32
Min. Temperatuur in °C 22,5 21,5 20 17 12 8 8 11 14 17 19 22
Zonnenuren per dag 8 7,5 8 7 8 8 8,5 8,5 8 7 7 7
Regendagen per maand 8 7 7 5 3 2 1 1 3 6 7 8

 

Beste reistijd voor Kaapstad

Cape Town, Engels voor Kaapstad, ligt aan de zuidwestelijke kust van Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse metropool is een populaire toeristenbestemming. De beste reistijd voor Kaapstad is met name in de maanden december, januari en februari. Deze maanden vormen de Zuid-Afrikaanse zomer. Warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid zorgen ervoor dat je een perfecte zomervakantie kunt verwachten. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan de maanden oktobernovembermaart en april als de beste reistijd om Kaapstad te bezoeken. Deze maanden vormen de Zuid-Afrikaanse lente en herfst, beiden gekenmerkt door een aangenaam klimaat. De temperaturen zijn niet te hoog en ideaal om Kaapstad en de omliggende Kaapregio te verkennen. In het voorjaar bloeit alles aan de kunst. In oktober en november kan de wind heviger zijn dan in de andere maanden. Dit doet echter geen afbreuk aan de droomvakantie die je hier kunt beleven. In de winter – van juni tot en met september – kunnen Kaapstad en de Kaapregio extreem nat en fris zijn. Als je de maanden september, oktober, november of december als de beste reistijd voor Kaapstad beschouwt dan kan er eigenlijk haast niks mis gaan.

 

Beste reistijd voor de tuinroute

De tuinroute is een van de populairste routes voor een reis met een huurauto. Net als in de Kaapregio en Kaapstad tref je in het zuiden het zeeklimaat aan. In de zomer kan je fantastische temperaturen verwachten en de wintermaanden zijn mild. Sterke wind, zoals je die in Kaapstad wel tegenkomt, zijn zeldzaam op de tuinroute. Het regent hier echter vaak en veel tijdens de wintermaanden. Als je de tuinroute in al haar schoonheid wilt verkennen kun je het beste overwegen om tijdens de Zuid-Afrikaanse lente of zomer te reizen. De beste reistijd voor de tuinroute is in oktober, november, december, januari, februari, maart en april. In de zomer kan het extreem heet worden. Perfect om in een beschutte baai te zwemmen. Daarnaast zal er af en toe een regenbui zijn om je af te koelen. Let op trouwens: in december en januari is het druk op de tuinroute, aangezien het het hoogseizoen is en ook de vakantieperiode voor Zuid-Afrikanen.

Klimaattabel voor George (grootste stad aan de tuinroute)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C 24,5 24,5 23,5 22 20,5 19,5 18,5 18,5 19 20 21,5 23
Min. Temperatuur in °C 14,5 15 14 11,5 9,5 8 7 7,5 8,5 10 12 13
Zonnenuren per dag 7,5 7,5 6,5 6,5 6,5 6,5 7 7 7 7 7,5 7,5
Regendagen per maand 8 8 9 7 6,5 6 6 7 7,5 9 8 7,5

 

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Om de beste reistijd te vinden voor jouw reis kun je het beste eerst een duidelijk plan maken met wat je in Zuid-Afrika zien wilt. Aan de hand daarvan kun je vervolgens de beste reistijd bepalen. Voor een reis naar Kaapstad kun je het beste voor de maanden september tot en met november kiezen. De populaire tuinroute kun je het beste tussen oktober en april bezoeken. Voor een safari in Krüger National Park kun je bijvoorbeeld het beste tussen juni en oktober reizen. Overigens hoef je niet bang te zijn voor slechte weersomstandigheden als je buiten deze maanden om reist: Zuid-Afrika is het hele jaar een goede reisbestemming!

 

Meer inspiratie voor Zuid-Afrika

 

De beste reistijd voor overige vakantiebestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?