Hellas en welkom op het Ionische eiland Zakynthos! Dit eilandparadijs is sinds enige jaren een van de meest geliefde Griekse eilanden, en dat ligt niet alleen aan het bekende smokkelstrand, waar een scheepswrak ligt. De mooiste plaatsjes van het eiland verklap ik je nu in mijn Zakynthos tips!

Het eiland Zakynthos ligt in het westen van Griekenland en is het zuidelijkste van de zogenoemde Ionische eilanden, waartoe ook Corfu en Kefalonia behoren. Stijle kliffen en weelderig groen kenmerken Zakynthos, net als de talrijke baaitjes, en het kristalheldere water van de Ionische Zee dat het eiland omringt. Als dit is wat je zoekt voor je volgende zomervakantie, wil je deze eerste impressies zeker niet missen.

De beste tips voor Zakynthos

De mooiste stranden | Bezienswaardigheden op Zakynthos | De beste onderkomens

Zakynthos tips

De mooiste stranden op Zakynthos

Je kunt wel raden dat Zakynthos een paradijs is voor zonneaanbidders en strandliefhebbers. Ik stel je graag de mooiste stranden van het eiland voor. Je kunt het eiland het beste verkennen per huurauto of scooter, zodat je alle stranden en bezienswaardigheden snel en gemakkelijk kunt bereiken.

Shipwreck Beach – het bekendste strand van Zakynthos

Het bekendste en daardoor ook meest bezochte strand van Zakynthos is het strand van Navagio, ook bekend als het smokkelstrand. Dit strand wordt omsloten door hoge, stijle kliffen en is alleen vanaf zee toegankelijk. In de baai vind je een highlight van het eiland: het wrak van een smokkelaarsschip, dat hier in 1980 aan de grond liep en sindsdien een zeer populaire fotospot is. Talrijke toeristen komen hier dagelijks per boot aan, om een rondje in de baai te zwemmen en een blik op het beroemde wrak te werpen. Hier is al menig vakantiefoto geschoten. Per huurauto of scooter kun je naar het officiële uitzichtspunt boven de baai rijden, hoewel je vanaf hier maar een deel van de baai kunt overzien.

Mijn tip: beklim niet de klif boven het strand van Navagio, maar die ernaast. Dit gaat zonder risico en zonder wandelschoenen in een paar minuten. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de hele baai, zoals op de foto hieronder, volledig onbedorven en veel beter als vanaf het platform, waarop de meeste bezoekers een glimp proberen op te vangen van de baai.

Zakynthos tips Shipwreck Beach

Strand-alternatieven voor de smokkelbaai

Omdat het strand van Navagio meer iets is voor de ogen en niet om urenlang ongestoord onder de zon te kunnen relaxen, introduceer ik ook een strand waar je dit wonderbaarlijk goed doen kunt: Kalamaki Beach. Het zandstrand nodigt uit tot langdurig zonnebaden en de talrijke tavernes in de omgeving bieden je alle versnaperingen en verkoelingen die je bedenken kunt. Verwonder je niet over de rekjes van metaal en hout die je hier overal op het strand tegenkomt, deze schermen namelijk de broedplaatsen van Caretta schildpadden af. Met geluk kun je het uitkomen van een zoete zeeschildpad aanschouwen, echt een hoogtepunt! Je zult de schattige zeediertjes nog vaak tegemoet zwemmen en tegenkomen op straat. Ze zijn zogezegd de mascottes van het eiland.

Een mooie baai om in te zwemmen vind je in het westen van het eiland. Limnionas Bay beschikt niet over een strand, maar wel over het mooiste turquoise blauwe water, wat uitnodigt tot snorkelen en dromen. Vanaf de rotsen aan de rand van het water of via de kleine steiger beland je in het heldere water. Omdat deze baai wat verborgen ligt, hoef je geen rekening te houden met massa’s toeristen. Meestal hoef je de baai maar met een paar andere vakantiegangers te delen.

Zakynthos tips Limnionas

Als je een strandafslag zoekt met wat meer reuring en waar je je direct na het zonnen in het nachtleven storten kunt, is Laganas Beach wat je zoekt. Hier wemelt het van de enthousiaste feestliefhebbers in de talrijke strandbars. Hier geniet je van je vakantie met een cocktail in de hand. Entertainment en gezelschap kom je bij dit strand niet tekort.

Een wat bijzonderder strand vind je wederom in het noordoosten van Zakynthos. Het water bij het Xygia Sulphur strand wordt door de lokale bevolking beschouwd als geneeskrachtig. In een grot in de buurt bevindt zich een zwavelbron die het water verrijkt. Verder is het strand klein maar fijn en kan deze het beste per auto bereikt worden.

Een ander, wat afgelegen strand bevindt zich in het zuidoosten van Zakynthos, op het schiereiland Vasilikos. Het strand van Dafni ligt in een natuurgebied dat in de zomer door schildpadden als broedplaats wordt gebruikt. Je kunt het alleen via een smal weggetje bereiken en het is er daarom vaak erg rustig. Hier kun je in alle rust ontspannen en in de kleine tavernes in de buurt even opsteken.

Zakynthos tips

Bezienswaardigheden op Zakynthos

Natuurlijk zijn er naast de verschillende stranden ook nog andere dingen te zien op Zakynthos. Een eerste highlight zijn de schildpadjes, die je echt overal op het eiland kunt tegenkomen. Op vele stranden kun je op de broedplaatsen stoten, die je natuurlijk niet mag aanraken of verstoren. Fans van de zeebewoners kunnen een boottocht met een glasbodemboot reserveren om de dieren in hun natuurlijke omgeving te bekijken of zelfs met ze mee te zwemmen. Een uitstapje waard is ook het eiland Marathonissi, dat ook als schildpaddeneiland bekend staat. Het eiland voor Zakynthos is privébezit, maar kun je toch bezoeken. Neem gelijk je snorkeluitrusting mee, want de kleine baaitjes op het eiland lenen zich perfect voor een uitgebreide verkenningstocht onder water.

Eveneens bezienswaardig is het kleine stadje Limni Keri, in het zuidwesten van het eiland. Sla het adembenemende panoramauitzicht vanaf de vuurtoren zeker niet over, want hier zul je zonder twijfel genieten van de omgeving.

Zakynthos tips

Nu je toch in Keri bent, kun je ook direct de Keri Caves bezichtigen. Langs de rotsformaties en grotten kun je met een zelf gehuurd bootje varen, of je kunt het eiland met een groep kunt bezoeken tijdens een boottour. Tussendoor legt de boot op verschillende plaatsen aan waar je zwemmen en snorkelen kunt. Een boottour biedt sowieso een mooie mogelijkheid om het eiland vanuit een ander perspectief, vanaf de zeezijde, te bekijken.

Een leuk uitstapje om te voet te ondernemen is die naar het kleine Cameo eiland. Entree tot het eiland kost €4, maar hiervoor ontvang je ook een gratis drankje in de stylische strandbar. Het eiland behoorde tot enkele eeuwen geleden tot het vasteland van het eiland maar werd door een aardbeving losgetrokken. Het eiland kan worden bereikt via een goed verlichte, houten brug. Het kleine, idyllische eilandje nodigt uit om in een strandbar te blijven plakken. Hier kun je van je drankje genieten met uitzicht over Zakynthos. ’s Avonds verandert Cameo in een partyeiland – vakantiegangers naar Zakynthos praten nog tijden na over onvergetelijke avonden in een uitstekende sfeer.

Zakynthos tips Cameo

Zakynthos tips – de mooiste Airbnb appartementen

Steeds meer vakantiegangers huren een vakantiehuis of appartement in plaats van gebruik te maken van een hotel. Op Airbnb kun je onderkomens van over de hele wereld reserveren, en eilandparadijs Zakynthos is hierop natuurlijk geen uitzondering. Ik heb gekeken naar Airbnb villa’s op Zakynthos, waarvan velen met een eigen zwembad. Omdat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, geef ik hier een impressie van deze wonderschone optrekjes.

 Zakynthos – een droombestemming!

Zakynthos is een prachtige vakantiebestemming die nog niet onder de voet gelopen is door massatoerisme. Als je een reis naar Griekenland plant, is het Ionische eiland zeker een overweging waard. Enkele vakantiegangers naar Zakynthos vertelden mij dat het eiland misschien nog wel mooier is dan op de foto’s te zien is! Waar wacht je nog op? 🙂

►Hier vind je mijn beste Griekenland deals◄