Beste reistijd Peru

Hoe is het klimaat in Peru?

Het klimaat in Peru is verdeeld in drie zones:¬†kustgebied (Costa), Andesgebied (Sierra) en regenwoud (Selva). De seizoenen in Peru zijn verdeeld over het droge en het natte seizoen. Het droge seizoen is tijdens de Peruaanse winter, oftewel in de maanden april tot en met september. Het regenseizoen valt tijdens de Peruviaanse zomer, welke van oktober tot en met maart loopt. De temperatuur in Peru wordt sterk be√Įnvloed door de hoogte. Hoe hoger de locatie, hoe kouder de temperaturen.

Aan de kust van Peru is het het hele jaar droog. Maximaal een of twee regenachtige dagen staan je te wachten tijdens de winter in Peru. In de zomer is er geen neerslag en is het vaak rond de 28 graden Celsius per dag. De watertemperatuur van de Stille Oceaan ligt gemiddeld rond de 19 graden Celsius.

In de Andes varieert het klimaat afhankelijk van de hoogte. Op een hoogte van 1000 meter is de gemiddelde temperatuur in de Andes-regio 25 graden Celsius. Tussen de 1.000 en 2.000 meter is het gemiddeld koeler; zo rond de 15 tot 20 graden Celsius. Het wordt zelfs kouder op een hoogte van 3.500 meter, waar gemiddeld twaalf graden Celsius gebruikelijk is. De nul graden grens en temperaturen daaronder vind je vanaf een hoogte van 5.000 meter. Tijdens de Peruviaanse zomer (november tot maart) is het regenseizoen in de Andes met 12 tot wel 18 regenachtige dagen per maand.

In het regenwoudgebied van Peru is er een tropisch regenwoudklimaat. Hier is het het hele jaar warm en vochtig en is er een hoge regenkans. Vooral tijdens de Peruviaanse zomer tussen oktober en maart is de regenval hoog. Hier regent het tot wel 19 dagen per maand. De temperaturen liggen hier gemiddeld rond de 30 graden per dag. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 20 graden in de koudste maand juli. Ontdek hieronder wanneer de¬†beste reistijd voor verschillende regio’s in Peru¬†is! Aan de hand van klimaattabellen geef ik je uitgebreide informatie over de temperaturen en het weer.

Overzicht

 

De beste reistijd voor Peru per regio in één oogopslag

De¬†beste reistijd voor Peru¬†heeft geen eenduidig antwoord, omdat je hier moet kijken naar de verdeling in verschillende gebieden. Het volgende korte overzicht toont je de beste reismaanden voor het kustgebied, de Andesregio en het regenwoud van Peru. Hieronder laat ik je aan de hand van klimaattabellen zien welk klimaat je kunt verwachten in welk gebied en waarom die maanden de¬†beste reistijd voor Peru’s verschillende regio’s¬†zijn.

Beste reistijd Peru
Kuststreek (Lima) januari, februari, maart, april, december
Andesregio (Machu Picchu) april, mei, juni, juli, augustus, september
Regenwoud (Iquitos) mei, juni, juli, augustus, september

 

Machu Picchu in Peru

 

Plaza de Armas in Cusco

Het weer tijdens de Peruviaanse zomer en winter

De zomer- en wintertijd in Peru zijn precies het tegenovergestelde van de Europese seizoenen. Wanneer het is zomer is bij ons, heerst in Peru de Peruaanse winter en vice versa. De seizoenen in Peru zien er echter heel anders uit dan die van ons. De Peruaanse zomer wordt gekenmerkt door meer neerslag in de Andes en het regenwoud. Gedurende deze tijd heerst her regenseizoen in Peru. In de Peruaanse winter is het droge seizoen en valt er minder neerslag. Dit is vooral belangrijk voor mensen die een actieve vakantie in Peru willen hebben. Tijdens het regenseizoen kunnen de wegen modderig zijn en soms onbereikbaar. Ik raad je dan ook af om tijdens het regenseizoen, van oktober tot maart, trektochten en bergwandelingen in de Andes te maken.

In het regenwoud in het noorden van Peru is het het hele jaar door nat. Het tropische klimaat is echter beter te houden dan tijdens de Peruaanse winter tussen mei en september. Met slechts één of twee regendagen is de regenval laag. Tijdens het regenseizoen in de zomer regent het tot wel 19 dagen per maand. Hier ontkom je er niet aan dat je een keertje nat zult worden tijdens je vakantie. De neerslag in het regenwoud wordt gekenmerkt door zware regenbuien in de middag. Hiervoor en hierna is het tropisch met een luchtvochtigheid van maar liefst 80%. Aan de Pacifische kust laat het regenseizoen nauwelijks iets van zich zien. Hier is het vrijwel het hele jaar droog. Tijdens de zomertijd is het gemiddeld warmer aan de Pacifische kust. In de winter is de lucht echter vaak grijs en zijn de temperaturen te laag voor een echte strandvakantie. Voor wandelingen en sightseeing tours zijn de wintermaanden van mei tot en met november net zo geschikt voor een vakantie naar bijvoorbeeld Lima.

 

De kustlijn van Lima

Beste reistijd voor de kuststreek van Peru

Mocht je een strandvakantie aan de Stille Oceaan¬†plannen dan is de Peruviaanse zomer je beste optie. In de maanden¬†december tot en met april¬†kun je in het kustgebied van Peru een werkelijk dromerige strandvakantie zonder neerslag verwachten. Gemiddeld is de dagtemperatuur zo’n 27 graden Celsius in de hoofdstad Lima. Tijdens de wintertijd is het kustgebied vaak in een nevel gehuld en is de hemel grauw bedekt. Ondanks dat er minder regendagen zijn, zijn de temperaturen van ongeveer 19 graden Celsius per dag niet warm genoeg voor een echte zonvakantie. In de nacht koelt het af tot ongeveer 14 graden Celsius.

Klimaattabel voor de hoofdstad Lima (kuststreek)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in ¬įC 28 28 28 27 23 20 18 19 20 22 23 26
Min. Temperatuur in ¬įC 19 19 19 17 16 14 14 13 14 15 16 17
Zonuren per dag 6 7 7 7 4 1 1 1 1 3 4 5
Watertemperatuur in ¬įC 19 20 21 19 18 17 16 16 17 17 17 18
Regendagen per maand 1 0 0 0 1 1 1 2 1 0 0 0

 

Machu Picchu in Peru

Beste reistijd voor het Andesgebied in Peru

Voor¬†bergbeklimmen in de Andes¬†zijn de maanden¬†april tot en met september¬†het beste. Gedurende deze maanden heerst de Peruviaanse winter; het droge seizoen in de Andesregio. Wil je Machu Picchu beklimmen? De wintertijd is de beste tijd om Machu Picchu te bezoeken. In de zomertijd kunnen straten en wegen door de heftige regenval onbegaanbaar worden. De wegen ‚Äď zoals de beroemde Inca Trail ‚Äď sluiten dan ook vaak voor een periode, meestal in februari. Het toeristische hoogseizoen in de Andesregio ligt tussen juni en augustus.

Klimaattabel voor Cusco (Andengebied)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in ¬įC 20 21 21 22 21 21 21 21 22 22 23 22
Min. Temperatuur in ¬įC 7 7 7 4 3 2 0 1 4 6 6 7
Zonuren per dag 5 4 5 7 8 8 8 8 7 6 7 6
Regendagen per maand 18 13 11 8 3 2 2 2 7 8 12 16

 

Het Amazonegebied

Beste Reistijd voor het regenwoud van Peru (Amazonas)

Om het regenwoud van Peru te verkennen is de beste reistijd tussen mei en september. In dit tijdsbestek regent het gemiddeld slechts een of twee dagen minder per maand. Door de Peruaanse zomer moet je in het regenwoudgebied tot wel 19 regendagen per maand rekenen. Dit heeft zeker ook zijn charme, maar regenwoud tours als het droog is zijn zeker toch wel wat aangenamer.

Klimaattabel voor Iquitos (Regenwoud)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in ¬įC 19 19 19 20 20 19 19 20 20 21 21 21
Min. Temperatuur in ¬įC 7 7 6 5 3 1 0 2 4 5 6 7
Zonuren per dag 5 4 6 8 8 8 8 8 7 6 7 5
Luchtvochtigheid in % 80 81 80 83 83 81 81 80 77 78 79 80
Regendagen per maand 19 15 13 9 2 1 1 2 5 19 13 16

 

 

Peruaanse vrouwen aan het breien

Reisadvies en waarschuwingen voor reizen in Peru

Tijdens het regenseizoen is er een verhoogde kans op aardverschuivingen en overstromingen. Vaak wordt er dan afgeraden om in de buurt van rivieren te reizen. Doordat men in Peru veelal per langeafstandsbus reist, gebeuren er in deze periode nog wel eens ongelukken. Daarnaast zijn er in Peru vaak waarschuwingen voor aardbevingen en actieve vulkanen voor reizen in het zuiden van Peru. Voor de meest actuele informatie moet je voor je reis altijd even een kijkje nemen op de offici√ęle website van Buitenlandse Zaken met reisadviezen per land.

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Peru

Het op twee na grootste land in Zuid-Amerika weet met verschillende elementen elke reiziger te overtuigen. In Peru kun je zowel een¬†strandvakantie aan de Stille Oceaan¬†ervaren, Machu Picchu beklimmen en de ru√Įnes bezoeken, als wel het regenwoud verkennen wat 60% van het totale landoppervlak bedekt. Afhankelijk van de regio vind je verscheidene klimatologische omstandigheden. Als je een zonvakantie aan de kust wilt doorbrengen dan zijn de¬†maanden december tot en met april¬†het beste. Hier is het zomers warm en droog; perfect voor een strandvakantie aan de Stille Oceaan. Om de¬†Andesregio, en de beroemde bergen Machu Picchu en Huayna Picchu te verkennen, is de Peruaanse wintertijd het beste. Tussen¬†april en september¬†zijn de weersomstandigheden het beste voor je wandelvakantie in Peru. Een bezoek aan het uitgestrekte¬†regenwoud van Peru¬†kun je het beste organiseren tussen¬†mei en september.

Wat is de beste reistijd voor Machu Picchu?

Om de Andesregio en de beroemde bergen Machu Picchu en Huayna Picchu te verkennen, is de Peruaanse wintertijd het beste. Voor bergbeklimmen in de Andes zijn de maanden april tot en met september het beste. Dit is het droge seizoen in de Andesregio.

Wat is de beste reistijd voor een rondreis door Peru?

Als je een complete rondreis door Peru maakt dan is de maand april het beste. Als je tijdens je rondreis ook een duik wilt nemen in de Pacifische Oceaan, dan is de beste reistijd voor Peru in de wintertijd. Vanwege de lagere regenval zijn sightseeingtours door het hele land perfect mogelijk.

Wanneer is het hoogseizoen in Peru?

Het toeristische hoogseizoen in de Andesregio ligt tussen juni en augustus.

Wanneer is het regenseizoen in Peru?

Tijdens het regenseizoen kunnen de wegen modderig zijn en soms onbereikbaar. Ik raad je dan ook af om tijdens het regenseizoen, van oktober tot maart, trektochten en bergwandelingen in de Andes te maken.

Nieuwsgierig geworden?

Hier vind je alle Peru deals

De beste reistijden voor andere vakantiebestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?