Beste reistijd voor Patagonië

Hoe is het klimaat in Patagonië?

Beslissend voor het klimaat in Patagonië is de locatie van de verschillende provincies die bij deze regio in Zuid-Amerika horen. Patagonië omvat verschillende delen van Argentinië en Chili. Het Andesgebergte doorkruist Patagonië en beïnvloedt het klimaat. Ten westen van de Andes heerst een koel klimaat met veel regen. Met name in het zuiden van Patagonië valt veel neerslag, gemiddeld 300 dagen per jaar. Ten oosten van de Andes is het klimaat droog doordat het Argentijnse deel van Patagonië in de regenschaduw van het Andesgebergte ligt. Het klimaat lijkt hier op een semi-aride woestijnklimaat. De gemiddelde temperatuur gedurende het jaar is in Patagonië 6,5 graden Celsius. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan de seizoenen in Europa. In onze winter is het in Patagonië zomer en vice versa. Januari is de warmste maand van het jaar met een gemiddelde temperatuur van 11 graden Celsius. Afhankelijk van de hoogte en topografie van de diverse regio’s kunnen de temperaturen enorm verschillen. Daarom geef ik je hieronder aan de hand van klimaattabellen meer informatie over het weer en de beste reistijd voor de verschillende regio’s van Patagonië.

 

 

Geografische locatie van Patagonië in Argentinië en Chili

Patagonië is een groot gebied in Argentinië en Chili zonder duidelijke grenzen. Het bestaat uit verschillende provincies en regio’s van de twee Zuid-Amerikaanse landen. Het Andesgebergte deelt Patagonië in twee grote landschappen: oostelijk-Patagonië en westelijk-Patagonië. Het oosten van Patagonië bestaat uit de Argentijnse provincies en het westen van Patagonië bestaat uit de Chileense regio’s. Patagonië loopt van het meest noordelijke punt van de Argentijnse provincie Nuequén tot Tierra del Fuego. Soms wordt Tierra del Fuego niet als een onderdeel van Patagonië gezien, omdat de Straat Magellaan de eilandengroep afscheidt van het vasteland. Of de archipel nu wel of niet bij Patagonië hoort, ik neem deze eilandengroep die grenst aan Patagonië wel mee in dit artikel over de beste reistijd. Onderstaande kaart geeft je een idee van de ligging van Patagonië. De vijf aangestipte Argentijnse provincies en de vier Chileense regio’s vormen samen Patagonië.

De beste reistijd voor Patagonië per regio en soort vakantie

De Argentijnse zomer, van december tot februari, is de beste reistijd voor Patagonië. Zelfs in het regenachtige zuiden liggen de temperaturen hoog. Dit is dan ook het hoogseizoen in Patagonië – wat je terugziet in de prijzen. Wil je goedkoper naar Patagonië reizen, dan zijn het voor- en najaar, met name in het noorden, ook geschikt voor een vakantie. Voor het noorden geldt oktober tot april als de beste reistijd. Gedurende deze maanden regent het minder en ligt de temperatuur overdag rond de 20 graden Celsius. ’s Nachts koelt het in Patagonië vaak af tot het vriespunt.

Houd je van wintersporten, dan is de beste reistijd voor Patagonië anders. Het wintersportseizoen in Patagonië loopt van halverwege juni tot halverwege oktober. Juli is de populairste maand om te skiën. In de wintermaanden valt er veel neerslag en in sommige delen van Patagonië sneeuw. Dit verstoort in veel gebieden het openbaar vervoer en ook sommige hotels sluiten tijdens de winter hun deuren. Bereid je dus goed voor wanneer je op wintersport gaat in Patagonië.

Beste reistijd voor Patagonië per regio

Beste reistijd voor Patagonië
Westen van Patagonië December tot maart
Noordoosten van Patagonië Oktober tot april
Zuiden van Patagonië December tot februari
Tierra del Fuego December tot halverwege maart
Wintersportvakantie Juli

Beste reistijd Patagonië

Fitz Roy Patagonie

Privé rondreis door Patagonië

 • Onvergetelijke reis langs de meren en gletsjers van Patagonië met Fox
 • Optioneel bezoek aan Iguaçu!
Torres del Paine

Groepsreis Patagonië

 • Vertrek naar het einde van de wereld!
 • Groepsreis van Koning Aap voor echte natuurliefhebbers
 • Sneeuwwitte bergtoppen en azuurblauwe meren
Alpaca in Chileens patagonie

Rondreis Patagonië

 • Groepsreis Patagonië van Sawadee
 • Ontdek Ushuaia, de Perito Moreno en Torres del Paine
 • Mogelijkheid tot walvissen spotten!

Het weer in het westen en oosten van Patagonië

Het weer in Patagonië is over het algemeen koel met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden Celcius. De winters voelen erg lang aan. Met een paar uitzonderingen daargelaten waait het in Patagonië het hele jaar door flink. Afhankelijk van waar je bent, kunnen de temperaturen echter veel verschillen. In het noorden is het gemiddeld warmer dan in het zuiden. De warmste maand in Patagonië is januari. Ten westen van de Andes regent het meer dan ten oosten van de bergketen. De Grote Oceaan zorgt voor veel regen in het westen van Patagonië. Het oosten wordt beschermd tegen neerslag door het Andesgebergte. De polaire lucht kan in het oosten van Patagonië voor vorst zorgen. In het noordoosten en midden van Patagonië zorgt het landklimaat in de maanden januari en februari voor warme temperaturen met pieken van 30 graden Celcius.

Patagonië beste reistijd

Beste reistijd voor noordelijk en centraal-oostelijk Patagonië

Wil je naar het noorden of midden van oostelijk-Patagonië reizen, dan is de beste reistijd tussen oktober en april. De maanden december, januari en februari zijn het warmste en daardoor de populairste maanden om te reizen. In het noorden van oostelijk-Patagonië liggen bijvoorbeeld de Argentijnse provincies Neuquén en Rio Negro. De gemiddelde temperaturen in deze regio’s vind je in onderstaande klimaattabellen. Door de klimaatverandering is het nu het hele jaar door warmer in Neuquén dan in Rio Negro.

Klimaattabel voor Neuquén (noord-oostelijk Patagonië)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 30 27 22 17 13 13 16 19 23 27 30
Min. temperatuur in °C 15 14 11 6 3 1 0 1 4 8 11 14
Zonuren per dag 10 10 8 7 5 4 4 6 6 8 9 9
Regendagen per maand 2 1 3 1 3 4 4 2 3 3 2 2

Klimaattabel voor San Carlos de Bariloche (Provincie Rio Negro, centraal-oostelijk Patagonië, Argentinië)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 22 22 19 15 10 7 6 8 11 14 17 20
Min. temperatuur in °C 6 6 4 2 1 -1 -1 -1 0 1 4 5
Zonuren per dag 11 10 8 6 4 4 4 5 6 8 10 11
Regendagen per maand 4 4 4 6 11 12 11 10 7 6 4 4

Landschap Patagonië

Beste Reistijd voor centraal-westelijk Patagonië

In het westen van Patagonië regent het gemiddeld meer dan ten oosten van de Andes. De beste reistijd voor het westen van Patagonië is van december tot maart. Zoals je in onderstaande klimaattabel kunt zien, regent het gemiddeld het minste in de Chileense zomermaanden. De temperaturen liggen dan het hoogst: tussen de 16 en 18 graden Celcius. Het zuiden van Chili is de koudste regio van het land. Pak je koffer warm in voor een vakantie in dit gebied.

Klimaattabel Puerto Aysén (Chili)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 18 18 16 13 10 8 7 9 11 13 15 17
Min. temperatuur in °C 10 10 8 6 4 3 2 2 4 6 7 9
Zonuren per dag 9 9 7 6 4 3 4 5 6 8 9 10
Regendagen per maand 4 3 5 7 8 9 8 8 5 5 5 4

Patagonië

Beste reistijd voor Tierra del Fuego

De eilandengroep Tierra del Fuego is een van de populairste regio’s van Argentinië en een must-see voor natuurliefhebbers. De archipel op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika wordt van het vasteland gescheiden door de Straat Magellaan en staat bekend om haar schitterende en ongerepte natuur. Bergen en pittoreske meren geven kleur aan het landschap van de eilanden. Tierra del Fuego kent een koel zeeklimaat. Met name in het zuiden van de eilandengroep regent en sneeuwt het vaak. De beste reistijd voor Tierra del Fuego is de zomer, tussen december en halverwege maart. Met een gemiddelde van zes zonuren per dag zijn de dagen langer en de temperaturen milder. Gemiddeld is het in de zomer overdag 13 tot 14 graden Celcius en koelt het ’s avonds af tot 5 graden Celcius. Meer klimaatinformatie voor Tierra del Fuego vind je in onderstaande klimaattabel voor Ushuaia, de grootste stad van de eilandengroep.

Klimaattabel voor Ushuaia (Tierra del Fuego, Argentinië)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 14 14 12 10 7 5 4 6 8 11 12 13
Min. temperatuur in °C 5 5 4 3 0 -1 -2 -1 0 2 4 5
Zonuren per dag 6 5 4 3 2 1 2 3 4 6 6 6
Watertemperatuur in °C 7 7 6 6 5 5 4 4 4 5 5 6
Regendagen per maand 10 9 9 10 8 10 8 8 7 9 9 9

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Patagonië

Over Patagonië zegt men dat je vier seizoenen kunt hebben in één dag. En dat klopt. Dankzij haar geografische locatie en hoogteverschillen kent deze regio in Zuid-Amerika verschillende klimaatzones. Over het hele jaar gezien, kent Patagonië een koel en vochtig klimaat. Gemiddeld is het in de Argentijnse zomer, in december, januari en februari, het warmst. Dat maakt deze maanden de populairste tijd voor een reis naar Patagonië. Wil je het oosten van Patagonië bezoeken, dan zijn het voor- en najaar ook erg geschikt. De Argentijnse winter is het beste voor een skivakantie. Juli is de populairste maand voor een wintersportvakantie in Patagonië, maar je kunt hier skiën vanaf halverwege juni tot halverwege oktober.

Ik hoop dat mijn informatie over het klimaat van Patagonië je helpt bij het plannen van je vakantie. Hieronder vind je een aantal artikelen met nog meer informatie over Patagonië.

Hier vind je alle Zuid-Amerika vakanties

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

1
Recent comments
 1. Beste,
  Een ALSpatient deed het me al voor en graag wil ik als rolstoelpatient ook deze ervaring opdoen en rgentinie en Patagonie bezoeken;ik nodigde Jozef Somers uit die dit ooit ook deed en zal dan veel meer te horen krijgen;mailt u me aub intussen hoe u mogelijkheden ziet dit in rolstoel aan te kunnen?Ik kan enkele stappen en trappen nemen,dank,ludwine

  Beantwoorden
Laat alle opmerkingen zien

jouw mening?