Beste reistijd Curaçao

Alle informatie over de beste reistijd voor Curaçao

Curaçao – een Caribisch eiland zoals het in het boek staat. Samen met Aruba en Bonaire vormt Curaçao de zogenaamde ABC-eilanden. De naam is afgeleid van de respectievelijke beginletter van de eilanden. Ze behoren ook tot de Bovenwindse Eilanden en maken deel uit van de zuidelijke Kleine Antillen. Hoewel Curaçao een Caribisch eiland is, ligt het geografisch in Zuid-Amerika. Veel andere Caribische eilanden behoren echter tot Noord-Amerika.

Deze locatie zorgt voor een uniek klimaat. Wanneer je dit zelf mee wilt maken, en dat moet je ook zeker doen, lees dan alles over de beste reistijd voor Curaçao. Aan de hand van een klimaattabel laat ik je zien welk weer je elke maand te wachten staat. Je kunt de dag- en nachttemperaturen zien, hoe warm het water is, hoe lang de zon schijnt en hoeveel regenachtige dagen er per maand zijn. In die zin: Welkom op Curaçao.

Wanneer is de beste reistijd voor Curaçao?

Vanwege zijn ligging bij de evenaar, is Curaçao het hele jaar door een uitstekende vakantiebestemming. De beste tijd om Curaçao te bezoeken is daarom van januari tot en met december. Elke maand kan je naar het prachtige Caribische eiland afreizen zonder een compromis te hoeven sluiten over het weer. Het hele jaar door zijn de temperaturen tussen de 29 en 32 graden Celsius. Er zijn geen grote verschillen in de loop van het jaar. Zelfs ’s nachts kijk je uit naar temperaturen tussen 24 en 26 graden Celsius. Lange kleding kan thuis worden gelaten voor je vakantie op Curaçao! De warmste maanden zijn overigens augustus en september.

Winter, lente, zomer of winter – Curaçao is het hele jaar door een perfecte vakantiebestemming!

Dagelijkse pieken tot 35 graden Celsius kunnen worden bereikt. De zonuren zijn het hele jaar door 8 tot 9 uur per dag. Ook zijn er bij de watertemperaturen geen verrassingen of opvallende maanden . Bij temperaturen tussen 25 en 28 graden Celsius kun je elke dag van het jaar zwemmen in de Caribische Zee. Curaçao kent weinig neerslag in vergelijking met andere Caribische eilanden. In de maanden maart, april, mei en juni regent het gemiddeld drie dagen van de maand. De periode met de meeste neerslag, wanneer het 10 tot 12 dagen per maand regent, zijn de maanden november en december. Wat betreft regenval, moet je er rekening mee houden dat er elk jaar grotere verschillen kunnen zijn. Over een jaar zal de totale hoeveelheid neerslag lager zijn. Daarentegen kan het er volgend jaar weer heel anders uitzien en zal er misschien meer regen worden gemeten.

Het hoogseizoen voor Curaçao is in de maanden januari, februari, maart, april en mei. Veel Nederlandse toeristen gebruiken deze maanden om de koude winter in Nederland de rug te keren en deze Nederlandse kolonie op te zoeken. Een voordeel van dit optimale seizoen voor Curaçao is de lichte bries die over het eiland waait. De constant hoge temperaturen kunnen zo goed worden weerstaan. Wie last heeft van insectenbeten, kiest beter voor een reis in het voorjaar. Dan zijn er minder muggen op het eiland dan tijdens andere reistijden. Het eiland is echter van januari tot en met mei relatief droog en de vegetatie is niet optimaal. Daarentegen zal de maand december een prachtig groen plaatje geven. Het is de meest regenachtige maand van het jaar en brengt het eiland tot bloei. Het laagseizoen begint op Curaçao in de maanden mei / juni. De temperaturen zijn nog steeds uitstekend en je kan het beste zomerweer verwachten. De luchtvochtigheid is rond de 70% tot 80% op Curaçao. Vanwege de constante, lichte wind die het hele jaar door waait, is de luchtvochtigheid goed om te verdragen.

Hoe is het klimaat op Curaçao?

Curaçao behoort tot de Eilanden beneden de wind. De archipel ligt voor de Zuid-Amerikaanse noordoostkust. Curaçao en de andere Benedenwindse Eilanden worden niet beïnvloed door de noordoostelijke passaat. Ze zijn weggedraaid van de wind. Deze locatie leidt tot een droger klimaat dan bijvoorbeeld de Bovenwindse eilanden. Het regent niet erg veel op Curaçao. Een typisch regenseizoen zoals in andere Caribische regio’s bestaat niet op Curaçao. Hoewel het in november en december gemiddeld 10 tot 12 dagen per maand regent, is het niet te vergelijken met andere tropische vakantiebestemmingen. Lees ook meer over de beste reistijd voor het Caribisch gebied. Het regent zelden op Curaçao, maar wanneer het regent dan regent het kort en heftig. In plaats van de regen naar Curaçao te brengen, brengt de noordoostelijke passaat de regen over de eilanden. Omdat Curaçao erg plat is – het hoogste punt is de Sint-Christoffelberg met 375 meter – kunnen de wolken het eiland oversteken en elders de regen laten vallen. Niettemin, het noordoosten van het eiland kent meer vocht en meer wind dan het zuidwesten. Het noordoosten is de kant van het eiland, in de richting van de wind, het zuidwesten staat weg van de wind. De reden voor de toegenomen neerslag in november en december is de uitlopers van de orkanen. Curaçao zelf bevindt zich niet in het orkaangebied en wordt over het algemeen niet beïnvloed door tropische cyclonen. Desalniettemin dragen de heuvels op Curaçao regen met zich mee.

 

Klimaattabel voor Curaçao (Willemstad)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 29 30 30 31 31 31 32 32 32 31 30
Min. temperatuur in °C 24 24 24 25 26 26 26 26 26 26 25 24
Zonuren per dag 8 9 9 8 8 9 9 9 9 8 8 8
Watertemperatuur in °C 26 25 26 26 26 27 27 28 28 28 28 27
Regendagen per maand 8 5 3 3 3 3 6 5 5 8 10 12

 

Mijn conclusie voor de beste reistijd Curaçao

Het maakt niet uit wanneer je naar Curaçao wilt, je kunt je reis het hele jaar door boeken. Dit omdat de beste tijd om naar Curaçao te reizen het hele jaar is. Slechts een paar vakantiebestemmingen maken het je zo gemakkelijk. Als je een reistijd kiest, hoef je je zich geen zorgen te maken dat je vakantie in het regenseizoen valt, omdat deze op Curaçao niet aanwezig zijn. In november en december regent het steeds meer, maar het eiland is dan ook heerlijk groen. Wil je minder regen riskeren, neem dan de maanden januari / februari tot en met mei als je reismaanden. Het kan af en toe regenen, maar de kans op regen ligt een stuk lager. Als je niet te veel druk op je budget wilt leggen, dan moet je in het laagseizoen naar Curaçao reizen. Het begint in mei en hotel- en vliegtarieven zijn goedkoper dan in het hoogseizoen. Wat je persoonlijke reistijd ook is voor Curaçao: je kunt uitkijken naar het perfecte zomerweer!

Zin om op reis te gaan?

Naar de Curaçao aanbiedingen

Meer informatie over het Caribisch Gebied

De beste reistijden voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?