Beste reistijd Curaçao

Alle informatie over de beste reistijd voor Curaçao

Curaçao vormt samen met Aruba en Bonaire de zogenaamde ABC-eilanden. Ze behoren tot de Bovenwindse Eilanden en maken deel uit van de zuidelijke Kleine Antillen. Hoewel Curaçao een Caribisch eiland is, ligt het geografisch in Zuid-Amerika. Veel andere Caribische eilanden behoren juist tot Noord-Amerika. De locatie zorgt voor een uniek klimaat. Wanneer je dit zelf mee wilt maken, en dat moet je ook zeker doen, kun je je hieronder voorbereiden met alle info over de beste reistijd voor Curaçao. Aan de hand van een klimaattabel laat ik je zien welk weer je elke maand te wachten staat. Je kunt de dag- en nachttemperaturen zien, hoe warm het water is, hoe lang de zon schijnt en hoeveel regenachtige dagen er per maand zijn. Welkom op Curaçao.

Wat is de beste reistijd voor Curaçao?

De temperatuur op Curaçao ligt het hele jaar door rond de 30 graden. Dankzij het mooie weer kun je in elk seizoen op zonvakantie naar het Caribische Eiland. Er is dus niet 1 beste reistijd aan te wijzen, al valt tussen maart en september de minste regen.

Vanwege zijn ligging bij de evenaar, is Curaçao het hele jaar door een uitstekende vakantiebestemming. Er zijn geen grote verschillen in de loop van het jaar. Zelfs ’s nachts kun je je verheugen op temperaturen tussen de 24 en 26 graden Celsius. Laat je kleding met lange mouwen maar thuis als je op vakantie gaat naar Curaçao! De warmste maanden zijn overigens augustus en september.

Winter, lente, zomer of herfst – Curaçao is het hele jaar door een perfecte vakantiebestemming!

Dagelijks kunnen maximumtemperaturen tot 35 graden Celsius worden bereikt. De zon schijnt het hele jaar door 8 tot 9 uur per dag. Ook de watertemperatuur blijft constant, zonder grote verrassingen of opvallende maanden. Bij temperaturen tussen de 25 en 28 graden Celsius kun je elke dag van het jaar zwemmen in de Caribische Zee. Curaçao kent weinig neerslag in vergelijking met andere Caribische eilanden. In de maanden maart, april, mei en juni regent het gemiddeld drie dagen van de maand. De periode met de meeste neerslag, met op 10 tot 12 dagen  regen, zijn de maanden november en december. Er bestaan echter grote verschillen van jaar op jaar.

Het hoogseizoen op Curaçao bestaat uit de maanden januari, februari, maart, april en mei. Veel Nederlandse toeristen gebruiken deze maanden om de koude winter in Nederland de rug toe te keren. Tijdens het hoogseizoen waait een lichte bries over het eiland, die je vakantie extra aangenaam maakt. Wie last heeft van insectenbeten, kiest beter voor een reis in het voorjaar. Dan zijn er minder muggen op het eiland dan tijdens andere seizoenen. Het is relatief droog op het eiland tussen januari en mei, waardoor de natuur er wat dor uit kan zien. In december daarentegen kun je genieten van een prachtig groen bladerdek. Op Curaçao is december de regenachtigste maand van het jaar, wanneer het eiland tot bloei komt. Het laagseizoen begint op Curaçao in de maanden mei en juni. De temperatuur is ook in mei en juni nog steeds uitstekend – verwacht heerlijk zomerweer. De luchtvochtigheid is rond de 70% tot 80% op Curaçao. Vanwege de constante, lichte wind die het hele jaar door waait, is dit echter goed te verdragen.

Hoe is het klimaat op Curaçao?

Curaçao ligt voor de Zuid-Amerikaanse noordoostkust en behoort tot de Benedenwindse Eilanden. Deze zijn weggedraaid van de wind en hebben geen last van de noordoostelijke passaat. Hierdoor geniet Curaçao van een droger klimaat dan bovenwindse eilanden als Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten. Van een regenseizoen zoals je het kent van andere Caribische eilanden is geen sprake op Curaçao. Hoewel het in november en december op gemiddeld 10 tot 12 dagen per maand regent, is het niet te vergelijken met andere tropische vakantiebestemmingen in het Caribisch gebied. Het regent zelden op Curaçao – maar wanneer het regent dan regent het kort en heftig. Omdat Curaçao erg plat is – het hoogste punt is de Sint-Christoffelberg met 375 meter – kunnen de wolken het eiland oversteken en elders de regen laten vallen. Niettemin waait en regent het in het noordoosten van het eiland meer dan in het zuidwesten (de luwe kant van het eiland). De toegenomen regen in november en december wordt veroorzaak door de uitlopers van orkanen. Curaçao ligt echter niet in orkaangebied en heeft over het algemeen geen last van tropische cyclonen, met uitzondering van het laatste staartje regen.

 

Klimaattabel voor Curaçao (Willemstad)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 29 30 30 31 31 31 32 32 32 31 30
Min. temperatuur in °C 24 24 24 25 26 26 26 26 26 26 25 24
Zonuren per dag 8 9 9 8 8 9 9 9 9 8 8 8
Watertemperatuur in °C 26 25 26 26 26 27 27 28 28 28 28 27
Regendagen per maand 8 5 3 3 3 3 6 5 5 8 10 12

 

Conclusie: de beste reistijd voor Curaçao

Het maakt niet uit wanneer je naar Curaçao wilt, je kunt je reis het hele jaar door boeken. De beste tijd om naar Curaçao te reizen is het hele jaar door. Er zijn niet veel vakantiebestemmingen die het je zo makkelijk maken! Als je een reistijd kiest, hoef je je geen zorgen te maken dat je vakantie in het regenseizoen valt, omdat deze op Curaçao niet bestaat. In november en december regent het vaker, maar dit zorgt er ook voor dat het eiland prachtig groen is. Wil je minder regen riskeren, kies dan de maanden januari / februari tot en met mei als reisperiode. Als je niet te veel druk op je budget wilt leggen, dan kun je in het laagseizoen naar Curaçao reizen. Het laagseizoen op Curaçao begint in mei en je kunt dan profiteren van lage hotel- en vliegtarieven. Wat je persoonlijke reistijd ook is voor Curaçao: je kunt uitkijken naar perfect zomerweer!

Zin om op reis te gaan?

Alle Curaçao vakantie

De beste reistijden voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?