Beste reistijd Dominicaanse Republiek

Het klimaat op de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek bevindt zich op het eiland Hispaniola. De zuidkust wordt begrensd door de Caribische Zee, de noordkust ligt aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Santo Domingo en ligt in het zuiden. Het klimaat in de Dominicaanse Republiek is tropisch. Dit betekent dat de temperatuurschommelingen over het hele jaar gering zijn. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 25 graden Celsius. Er zijn echter regionale verschillen tussen het zuiden, het noorden en de hogere gebieden. Omdat het zuidelijke deel aan de Caribische Zee ligt, is het er daar warmer en droger dan in het noorden. De temperaturen in het noorden zijn vergelijkbaar met die in het zuiden, maar het is er in de winter iets koeler. Verder is er een hogere luchtvochtigheid in het noorden en valt er meer regen dan in het zuiden, omdat het zuiden in de regenschaduw ligt van het Cordillera Central gebergte. In de hogere gebieden, zoals in de stad Costanza, liggen de gemiddelde temperaturen rond de 18 graden Celsius en dus beduidend lager dan in het zuiden en noorden.’s Nachts kan het afkoelen tot onder de tien graden Celsius. Vanwege het tropische klimaat is er een regenseizoen en een droog seizoen in de Dominicaanse Republiek. Van wanneer tot wanneer deze seizoenen lopen, verschilt van regio tot regio. De Dominicaanse Republiek ligt in het bereik van orkanen. In de volgende klimaattabel kun je het weer voor het hele jaar zien in de hoofdstad Santo Domingo aan de Caribische Zee. Soortgelijke waarden zijn van toepassing op de regio aan de Atlantische Oceaan.

Klimaattabel voor de Dominicaanse Republiek (Santo Domingo)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 28 29 29 30 30 31 31 31 31 31 30 30
Min. temperatuur in °C 19 19 20 21 22 22 22 23 22 22 21 20
Zonuren per dag 6 6 7 7 6 6 6 7 7 6 6 6
Watertemperatuur in °C 27 26 26 27 27 27 28 28 28 28 27 27
Regendagen per maand 7 6 6 7 11 12 11 11 11 11 10 8

Overzicht

De beste reistijd voor de Dominicaanse Republiek

Uit de weergegevens is af te leiden dat de periode van december tot en met april de beste reistijd is voor de Dominicaanse Republiek. Gedurende deze tijd kun je uitkijken naar de beste weersomstandigheden voor een fantastische strandvakantie. In het Nederlandse winterseizoen is het land de perfecte bestemming om te ontsnappen aan de koude temperaturen.

Beste reistijd Dominicaanse Republiek per maand

  • December: 30°C, 6 uur zon, 27°C watertemperatuur, 8 regendagen, 79% luchtvochtigheid
  • Januari: 28°C, 6 uur zon, 27°C watertemperatuur, 7 regendagen, 78% luchtvochtigheid
  • Februari: 29°C, 6 uur zon, 26°C watertemperatuur, 6 regendagen, 73% luchtvochtigheid
  • Maart: 29°C, 6 uur zon, 26°C watertemperatuur, 6 regendagen, 75% luchtvochtigheid
  • April: 30°C, 7 uur zon, 27°C watertemperatuur, 7 regendagen, 76% luchtvochtigheid

Het hele jaar door heersen hoogzomertemperaturen op de Dominicaanse Republiek. Het mooiste weer tref je in de periode december tot en met april, dit zijn dan ook de populairste maanden. In deze optimale reistijd moet je weliswaar rekening houden dat veel toeristen besluiten om in die periode op vakantie te gaan. Dit brengt hogere vlucht- en hotelprijzen met zich mee, evenals volle stranden. De Dominicaanse Republiek staat niet voor niets in mijn top 3 van populaire vakantiebestemmingen in december. Ook in de andere maanden zijn de temperaturen tropisch op de Dominicaanse Republiek en is het de moeite waard om er op vakantie te gaan, al is de kans op regenbuien dan wel wat groter. Als je buiten de beste reistijd naar de Dominicaanse Republiek reist, kan het regenseizoen in sommige regio’s de overhand hebben. Dat verpest echter je vakantie niet omdat het tijdens het regenseizoen niet permanent regent maar kort en heftig. Na de buien begint de zon weer te schijnen, is de lucht fris en bloeit de vegetatie op. De luchtvochtigheid is dan weliswaar hoger, maar als je daar lichamelijk mee om kan gaan, gooit dit geen roet in het eten. Belangrijk: Van juni tot november is het orkaanseizoen in het Caribisch gebied en dus ook op de Dominicaanse Republiek. De grootste kans op een orkaan is er in september en oktober. Toch zijn er zelden tropische orkanen op het eiland. Vaker gaat het om zware regenval, sterke wind en stormen.

Tot de meest geliefde reisbestemmingen op de Dominicaanse Republiek behoren Santo Domingo in het zuiden, Punta Cana in het Oosten en und Puerto Plata in het noorden. Wanneer de beste reistijden voor deze oorden zijn lees je zo dadelijk.

Alle Dominicaanse Republiek deals

 

De beste Reistijd voor Santo Domingo in het zuiden

De hoofdstad Santo Domingo ligt in het zuidelijke deel van het land aan de Caribische Zee. Zoals vermeld, is het zuiden van het land droger en over het algemeen heter. Dit geldt nog meer voor de maanden december tot mei. Om die reden worden deze maanden beschouwd als de beste reistijd voor de hoofdstad Santo Domingo. De gemiddelde temperatuur bedraagt er het hele jaar door 30 graden Celsius. ’s Nachts dalen de temperaturen zelden onder de 20 graden Celsius. Met een gemiddelde watertemperatuur van 27 graden Celsius is het heerlijk zwemmen in de zee. De luchtvochtigheid is met een gemiddelde van 75% ook in de beste reistijd hoog, maar lager dan in de andere maanden. In het regenseizoen is die veel hoger. In het zuiden vindt het regenseizoen plaats tijdens de maanden mei tot en met november. Deze tijd wordt over het algemeen niet aanbevolen als reistijd voor Santo Domingo. De temperaturen klimmen naar hun maximum, de luchtvochtigheid is extreem en er is het gevaar voor orkanen. Wie daarentegen goed overweg kan met deze weersomstandigheden, beleeft ook een fantastische strandvakantie tijdens het regenseizoen.

De beste reistijd voor Punta Cana in het oosten

Punta Cana is de meest toeristische bestemming van het eiland. De plaats ligt aan de oostkust en het klimaat is er vergelijkbaar met het zuiden. De temperaturen zijn het hele jaar door tropisch (28 tot 31 graden celsius) en het water is er altijd heerlijk warm. Tijdens de zomermaanden daalt de nachttemperatuur tot 24 graden Celsius. Daar de maanden december tot en met april de droogste zijn en de minste dagen regen tellen, worden ze beschouwd als de beste reistijd voor Punta Cana. tijdens de maanden mei tot en met oktober regent het vaker, zijn de temperaturen hoog en is de luchtvochtigheid extreem. Het regenseizoen wordt gevormd door het orkaanseizoen in het Caribisch gebied.

De beste reistijd voor Puerto Plata in het noorden

Aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek ligt Puerto Plata. Het klimaat en dus de beste reistijd voor Puerto Plata wordt beïnvloed door de bergketen Cordillera Central. Vanwege de toenemende passaatwinden, die afkoelen op grotere hoogtes, regent het vaker in het noorden dan in het zuiden. De temperaturen in het noorden zijn iets koeler dan in het zuiden, maar het hele jaar door is het nog steeds tropisch warm. Gemiddeld heerst er in Puerto Plata een temperatuur van 30 graden Celsius. In de maanden december tot en met maart is de temperatuur iets lager. Hoewel het in die periode niet zo warm is als tijdens de periode april tot en met november, is het aantal regendagen hoger. Van november tot en met januari heerst in het noorden het regenseizoen. Gemiddeld zijn er twaalf regendagen tijdens deze maanden. De maanden met de minste regen zijn februari, maart en april. Om die redenen worden deze maanden beschouwd als de beste tijd om naar Puerto Plata te reizen. Deze maanden vallen binnen de beste reistijd voor het gehele land.

Mijn conclusie voor de beste reistijd op de Dominicaanse Republiek

Iedereen die van een tropisch klimaat houdt, is het hele jaar door op de juiste plek in de Dominicaanse Republiek. De temperaturen schommelen overdag rond de 30 graden Celsius. Hetzelfde geldt voor de temperaturen in de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Doordat het in de meeste regio’s tijdens de zomermaanden regenseizoen is, zijn december, januari, februari, maart en april de beste reistijd voor de Dominicaanse Republiek. In het noorden wordt de optimale reistijd met enkele maanden verkort tot februari, maart en april. Als je geen probleem hebt met korte en zware regenbuien tijdens je vakantie, zijn de maanden in het regenseizoen ook geschikt om naar de Dominicaanse Republiek te reizen. Indien je je vakantie in het regenseizoen boekt, raad ik je aan om je vooraf te informeren naar de kans op orkanen.

Zin in zon, strand en zee?

Hier vind je alle Dominicaanse Republiek deals

De beste reistijden voor andere bestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?