Beste reistijd Filipijnen

Hoe is het klimaat op de Filipijnen?

De Filipijnen is een eilandengroep in Zuidoost-Azië die bestaat uit meer dan 7100 eilanden in het westen van de Stille Oceaan. De Filipijnen kennen een tropisch klimaat. De temperaturen zijn het hele jaar door hoog met een gemiddelde van 26 tot 27 graden Celsius. Vanwege de grootte van de eilandengroep bestaan er verschillen tussen de diverse regio’s. Zo kent het zuidelijke deel van de archipel bijvoorbeeld een tropisch regenwoudklimaat. In het noorden en het midden van de archipel heerst een meer tropisch klimaat. Het jaar is opgedeeld in een droog seizoen en een regenseizoen. Locals noemen dit het hete seizoen en het regenachtige seizoen. Verschillende seizoenen zoals in Europa bestaan niet op de Filipijnen. Het droge seizoen loopt van halverwege januari tot maart. Het hete seizoen begint in maart en duurt tot mei. In die tijd kunnen de temperaturen stijgen tot wel 40 graden Celcius. Het regenseizoen begint in juni en duurt tot november. Gedurende het regenseizoen is het gevaar op tyfonen het grootst. Maar een tyfoon kan de Filipijnen op elk moment van het jaar treffen. Meer informatie over de beste reistijd voor dit fantastische land vind je hieronder!

Klimaatdata voor de Filipijnen (Manila)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 30 32 33 33 32 31 30 31 31 31 30
Min. temperatuur in °C 22 22 24 25 26 25 25 24 25 24 24 23
Zonuren per dag 6 7 7 9 7 5 4 4 4 5 5 5
Watertemperatuur in °C 27 27 27 28 30 30 29 29 29 29 29 28
Regendagen per maand 4 2 3 3 10 16 22 22 20 18 14 9

Overzicht

Beste reistijd voor de Filipijnen

De beste reistijd voor de Filipijnen is het droge seizoen en het zogeheten “hete seizoen”. Dat zijn de maanden januari tot mei. Het droge seizoen loopt van januari tot maart. In deze maanden is het nog niet zo warm. Al moet je wel rekening houden met regionale verschillen wat betreft de maximale temperaturen. Op sommige Filipijnse eilanden kan het warmer zijn dan op andere eilanden en vice versa. Daarnaast is de luchtvochtigheid niet zo hoog als in het regenseizoen. Hierna begint het hete seizoen op de Filipijnen. De temperaturen stijgen dan naar de 40 graden Celsius. Voor de één zijn deze omstandigheden perfect, voor de ander is dit veel te warm. Toch zijn het droge seizoen en het hete seizoen de populairste tijden voor een vakantie op de Filipijnen.

Overzicht per maand – Beste reistijd voor de Filipijnen:

  • Vanaf halverwege januari: 30°C, 6 zonuren, watertemperatuur van 27°C , 4 regendagen
  • Februari: 30°C, 7 zonuren, watertemperatuur van 27°C , 2 regendagen
  • Maart: 32°C, 7 zonuren, watertemperatuur van 27°C , 3 regendagen
  • April: 33°C, 9 zonuren, watertemperatuur van 28°C, 3 regendagen
  • Mei: 33°C, 7 zonuren, watertemperatuur van 30°C , 10 regendagen

Juni is het begin van het regenseizoen op de Filipijnen. Dat duurt tot oktober en in sommige jaren tot november. Gedurende deze maanden is de kans op regen groter. Manila, de hoofdstad van de republiek gelegen op het eiland Luzo, kent in juli ongeveer 22 regendagen. Dat houdt eigenlijk gewoon in dat het de hele maand regent. Dat betekent echter niet dat het de hele dag regent. In het regenseizoen zijn er vaak zware buien. Vaak regent het de hele middag of avond. Na zo’n zware regenbui komt de zon vaak weer tevoorschijn. De regen is dan ook niet de voornaamste reden dat veel toeristen niet in het regenseizoen naar de archipel reizen. Het is de grotere kans op tropisch cyclonen en tyfonen die het hele jaar voorkomen maar vooral in het regenseizoen de Filipijnen vaak treffen.

Tyfonen op de Filipijnen

Tyfonen zijn tropische cyclonen die het hele jaar door een risico vormen op de Filipijnen. De tyfonen ontstaan boven de Stille Oceaan en verplaatsen zich in de richting van de Filipijnse eilanden. Veel tyfonen zijn niet al te sterk en bereiken de eilanden niet. Andere tyfonen zijn echter enorm krachtig en snel. Deze tropische cyclonen vormen een enorm gevaar voor de Filipijnen. Ze brengen vaak heftige neerslag met zich mee wat resulteert in hevige overstromingen. Een van de hevigste en meest vernietigende orkanen in de Filipijnen was tyfoon Yolanda in 2013. De eilanden van de Visayas in het midden van de Filipijnen werden het hardst getroffen. Helaas vielen er veel doden. Met name tijdens het regenseizoen loop je een groter risico om vast te komen te zitten in een tyfoon. Om die reden raad ik je af om de Filipijnen in de maanden juni, juli, augustus, september, oktober en november te bezoeken. In het bijzonder wanneer het je eerste vakantie is naar de archipel.

Weer op de Filipijnen – regionale verschillen

Hoewel de Filipijnen over het algemeen een tropisch klimaat kennen en de temperaturen voortdurend hoog zijn, bestaan er ook regionale verschillen. Wat betreft tyfonen, worden de noordelijke en oostelijke eilanden in de maanden juli tot september het zwaarst getroffen. Eilanden in andere regio’s kunnen het hele jaar door getroffen worden door tropische cyclonen. Ook wat betreft neerslag bestaan er regionale verschillen. Op Boracay bijvoorbeeld, regent het in de maanden december tot mei het minst. Op Palawan is de neerslag juist het minst tussen november en april. In de hogergelegen regio’s dalen de temperaturen flink in het koelere seizoen. Op de berg Pulag kan zelfs sneeuw vallen. De Filipijnse eilanden zijn onderverdeeld in vier verschillende luchttype’s. Het droge seizoen en het regenseizoen vindt op verschillende momenten plaats en de hoeveel neerslag verschilt ook. Klimaattype 1, bijvoorbeeld, verdeelt het jaar in een droog en een nat seizoen waarbij de meeste neerslag valt tussen juni en september. Bij klimaattype 2 is er geen onderscheid tussen een droog en een nat seizoen en regent het het hele jaar door, maar vooral tussen december en februari.

Mijn conclusie over de beste reistijd voor de Filipijnen

Vanwege het tropische klimaat dat het hele jaar door heerst in de Filipijnen, is de eilandstaat een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. Toch heb ik een advies: de maanden januari tot mei vormen de beste reistijd voor de onervaren reiziger. Dit is het droge seizoen. De temperaturen zijn weliswaar hoog, maar het is droger dan in het regenseizoen. Wie veel zon wil en de kans op stormen en typhonen wil vermijden, reist het beste in het droge seizoen naar de Filipijnen. Ervaren reizigers, die de Filipijnen al een paar keer bezocht hebben, kunnen de eilandengroep ook tijdens het regenseizoen bezoeken, van juni tot november. Zij zijn beter bekend met deze omstandigheden en weten hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Bovendien liggen de prijzen tijdens het regenseizoen lager dan in het hoogseizoen in de droge maanden. Hoe dan ook, houd het weerbericht vlak voor je vakantie naar de Filipijnen goed in de gaten zodat je geen vervelende verrassingen te wachten staan.

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?