Indonesië is met zijn 17.508 eilanden de grootste eilandenstaat ter wereld. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat de meeste van ons alleen Bali kennen of soms ook nog Lombok en de Gili-eilanden? Wat hebben de andere 17.504 eilanden te bieden? Ik heb het uitgezocht en stel ze vandaag aan je voor.

Het is bijna niet te geloven… Er is een land dat bestaat uit duizenden dromerige eilandjes die bijna geheel overschaduwd worden door het eiland Bali. Maar waarom? Ik heb mezelf precies dezelfde vraag gesteld en daarom ben ik op zoek gegaan naar de mooiste eilanden van Indonesië – de Bali’s van morgen welteverstaan. Onderstaande eilanden vormen een geweldige en avontuurlijke bestemming tijdens een rondreis door Indonesië.

9x prachtige eilanden in Indonesië

Sumatra | Sulawesi | Komodo | Flores | Nusa Penida

Java | Borneo | Papua | Raja Ampat | Bali

 

06.10.20

Waanzinnig mooi bamboehuisje op Bali

Paradijselijk verblijf in the middle of nowhere!

Ultiem relaxen in alle privacy op Bali kan in Airbnb Eco Bamboo Home. Dit bamboehuisje zit verborgen in het oerwoudbos van Bali en wordt omringd door prachtige natuur. Eén ding is hier zeker: op dit uitzicht raak je nooit uitgekeken!

26.09.20

Instaworthy roze (!) hotel op Gili Air

Direct aan het strand!

Instagrammers opgelet, dit is een van de meest fotogenieke hotels van Indonesië! Pink Coco Gili Air is - de naam zegt het al - heel erg roze én ligt direct aan het strand.

 

Sumatra – het op vijf na grootste eiland ter wereld

Orangoetangs, tijgers en olifanten dwalen door de dichte, tropische regenwouden van Sumatra. Een rijke verscheidenheid aan soorten en unieke planten hebben ervoor gezorgd dat delen van het eiland Sumatra nu beschermd zijn door UNESCO. Op het vijf na grootste eiland ter wereld wachten ongekend mooie nationale parken op avontuurlijke reizigers, die op zoek zijn naar een bijzondere natuurervaring. De kansen op het zien van een met uitsterven bedreigde Sumatraanse neushoorn of Sumatraanse tijgers in het Gunung Leuser Nationaal Park in het noorden van Sumatra kan nogal nihil zijn maar de kansen om een orang-oetang in het wild te zien liggen aanzienlijk hoger.

“Ontmoet de geliefde primaten…”

Heb jij er altijd al van gedroomd om de bekende roodharige primaten te ontmoeten? Sumatra is het eiland waar de kans op een ontmoeting het grootst is. Andere prachtige nationale parken op Sumatra zijn onder andere het Kerinci Seblat Nationaal Park en het Bukit Barisan Selatan Nationaal Park. Samen met het Gunung Leuser Nationaal Park vormen ze het Tropisch Regenwoud Erfgoed van Sumatra, de groep regenwouden die op de lijst van UNESCO te vinden is.

Een andere toeristische attractie op Sumatra is het Tobameer. Dit meer ontstond door een enorme vulkanische uitbarsting. Met een lengte van 87 kilometer en een breedte van 27 kilometer is het het grootste kratermeer ter wereld. Toen de vulkaan duizenden jaren geleden uitbarstte, werden de gevolgen over de hele wereld gevoeld. Is het niet verbazingwekkend hoe de kracht van de natuur het eiland Sumatra vormde?

Bovendien hoef je de perfecte stranden van Sumatra niet over te slaan. Omdat de meeste inwoners van het eiland moslim zijn, is het nodig om je aan te passen aan de gewoonten van het land en de dress code en het verbod op alcohol te respecteren. Maar maak je geen zorgen! Er zijn tal van plaatsen waar je zonder problemen kan zwemmen en kan genieten van de prachtige stranden. Je kan Sumatra het makkelijkst bereiken vanaf Singapore. Dit betekend dat je je reis naar Sumatra ook kan combineren met een rondleiding door deze megastad.

Sulawesi – het orchidee eiland

Als je het Indonesische eiland Sulawesi op de kaart bekijkt, lijkt de vorm van het eiland ongebruikelijk aangezien het in verschillende richtingen uitsteekt. Zoals veel andere eilanden in Indonesië heeft Sulawesi zijn vorm te danken aan een vulkaan. Vulkanische activiteit heeft er dan ook voor gezorgd dat het noorden van het eiland een echte schatkist is voor duikers. Het Bunaken National Marine Park is een van de beste duikgebieden in Indonesië. Je kan  hier haaien, zeeschildpadden en kleurrijke koralen tegenkomen op je duiktrip. De stranden in deze regio worden ook erg goed beoordeeld door eerdere vakantiegangers dankzij hun ongerepte schoonheid en afgelegen ligging. Ze zijn een echt paradijs voor de vakantiegangers die een vakantie compleet afgezonderd van het alledaagse leven wil hebben. Sulawesi is een van de onontdekte parels van Indonesië!

Komodo – drakeneiland

In vergelijking met de twee voorgaande eilanden is Komodo een erg klein eiland, maar dat betekent niet dat er niet veel te beleven is hier. Komodo’s natuur is ongerept en je zal er geen grote steden vinden. Dit maakt helemaal niet uit. De belangrijkste reden van reizigers om het eiland te bezoeken is om de bekende bewoners te ontmoeten, de Komodo varanen, of om de onderwaterwerelden van de bekende duikplaatsen te ontdekken. Ik kan een duiktocht van harte aanbevelen. De kust van Komodo is een van de mooiste duikgebieden in Indonesië en brengt je simpelweg een unieke ervaring.

“De onderwaterwereld rondom Komodo is uniek!”

Als je liever een wandeling maakt door het Komodo Nationaal Park, dan raad ik je aan een gids te nemen die je mee kan nemen naar plaatsen waar je deze drie meter lange hagedissen kan vinden. De gids gaat ook mee om je te beschermen tegen deze “Komodo Dragons”, aangezien het niet geheel ongevaarlijke wezens zijn. ‘De hagedissen liggen meestal ontspannen van de zon te genieten. Wanneer een van deze dieren beweegt, dan rennen de toeristen onmiddellijk weg!’

Je kan de Komodo varanen ook bewonderen op het naburige eiland Rinca. Je kan een tocht naar dit eiland maken vanaf de meer toeristische eilanden zoals Lombok, Bali of Flores. Ik leg je nu uit hoe je gemakkelijk naar het naburige eiland Flores komt en wat je hier vooral niet moet missen!

Flores – kratereiland

Het eiland Flores is een van de eilanden die je vanaf Bali gemakkelijk kan bereiken met een vlucht, dus het is ideaal voor iedereen die wil eilandhoppen in Indonesië. Voor degene onder jullie die iets langer de tijd hebben raad onze Bali-expert Lea aan om een eendaagse tocht te maken met een boot: “De vele eilanden die we onderweg tegen kwamen leken uit een andere wereld te komen. Uniek en zo mooi! Je moet echter wel oppassen waar je deze boottocht boekt zodat je met een betrouwbare boot op pad gaat”.

De hoofdattracties op Flores zijn, naast de adembenemend mooie stranden rond de havenstad Labuan Bajo, de drie kratermeren op de Gunung Kelimuti vulkaan. Deze veranderen van kleur en kunnen blauw, groen of zelfs zwart van kleur zijn. Het ziet er simpelweg geweldig uit en is ook erg populair onder backpackers vertelde Lea mij. Nog een tip van Lea: “Zorg ervoor dat je gaat duiken wanneer je in Flores bent! De duikgebieden rondom de kust behoren tot de mooiste van Indonesië. Hier kan je duiken met manta’s, dolfijnen en – de droom van veel duikers – haaien. Gewoonweg onvergetelijk. Strandbezoekers hoeven niet bang te zijn voor haaiaanvallen aangezien deze vaak verkeerd begrepen dieren meestal ver van de kust wonen.

Een ander speciaal kenmerk van het eiland Flores, is dat het christendom hier het overheersende geloof is. Terwijl de meeste regio’s van Indonesië overwegend een islamitische bevolking hebben, blijven de inwoners van Flores not steeds trouw aan het Katholieke geloof wat hier werd geïntroduceerd door Europese missionarissen in de 17e eeuw. Dit houdt in dat religieuze gebouwen zoals kerken en kapellen niet ongewoon zijn op Flores.

Het Kelimutu meer op Flores

Nusa Penida – paradijs in de buurt van Bali

Het kleine eiland Nusa Penida ligt niet ver van Bali. Het is slechts 20 kilometer lang maar biedt een ongelooflijke natuurlijke schoonheid en veel onaangetaste stranden. Het hoogtepunt van dit eiland zijn de spectaculaire kliffen, die wel een paar honderd meter boven de zeespiegel uitsteken. Je hebt een prachtig uitzicht over de kleine baaien en grotten vanaf het puntje van deze kliffen. Manta Bay doet mij een beetje denken aan de Shipwreck Beach op Zakynthos. Simpelweg spectaculair! Stap uit bij Nusa Penida en ontdek het eiland op je eigen gemak. Er is zoveel te ontdekken, van watervallen tot prachtige, natuurlijke stranden en veel tempels.

Manta Bay op Nusa Penida

 

Java – bezoek hoofdstad Jakarta

Ik kan onmogelijk Java overslaan in mijn Indonesische eilanden rapport. Dit eiland behoort toe aan de Grote Soenda-eilanden samen met Sumatra, Sulawesi en Borneo, en vormt de thuishaven van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het cultureel erfgoed is er enorm en het eiland huist verschillende prachtige nationale parken. Je kan Java het beste bereiken via het populaire eiland Bali, dat direct ten oosten van het eiland ligt. Met een korte, goedkope binnenlandse vlucht of met een van de reguliere veerboten is het eiland gemakkelijk te bereiken.

Natuurliefhebbers zullen het Nationale Park Ujung Kulon prachtig vinden. Hier zijn onder meer Javaanse tijgers en neushoorns te vinden. Met een beetje geluk lopen ze zelfs voor je cameralens! Duikers zullen daarentegen een geweldige tijd beleven in het Kepulauan Seribu Nationaal Park aan de kust van Jakarta. Dit maritieme nationale park heeft niet alleen een breed scala aan diersoorten maar ook prachtige stranden. Een bezoekje aan het tempelcomplex Borobudur, een van de grootste tempelcomplexen van Zuidoost-Azië, is zeker de moeite waard. Het is een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Indonesië en een van de spectaculairste bezienswaardigheden die het land rijk is.

Zonsondergang in Borobudur

Borneo – het eiland van de orang-oetangs en de dwergolifant

Borneo is het grootste eiland in Azië en ligt ten westen van Sulawesi. Het eiland is verdeeld over drie landen. Borneo behoort niet alleen tot Indonesië maar ook tot Maleisië en de Natie van Brunei. Dit betekend dat je theoretische drie verschillende landen kan bezoeken op een eiland. In mijn Travel Magazine lees je alles over Sabah op Maleisisch Borneo.

Het eiland Borneo heeft wereldwijde bekendheid gekregen vanwege zijn unieke flora en fauna. De tropische regenwouden op het eiland zijn de thuisbasis van enkele van de meest rijke ecosystemen van onze planeet. Onderzoekers ontdekken hier jaarlijks nog nieuwe planten- en diersoorten, die ook alleen maar te vinden zijn op Borneo. Internationale dierenbeschermings- en liefdadigheidsorganisaties zorgen ervoor dat de omgeving zijn unieke habitat blijft behouden. Orang-oetangs, neushoorns, beren, dwergolifanten en nog veel meer soorten die op de rest van de wereld uitgestorven zijn, hebben op Borneo hun huis gevonden. Wist je bijvoorbeeld dat orang-oetans alleen op Borneo en Sumatra wonen?

Na een avontuurlijke safari door de jungle kun je enkele dagen ontspannen op een van de prachtige stranden van het eiland. Je kan ook de onderwaterwereld van dit prachtige eiland ontdekken met een snorkel of duiktrip. Als je een dagtrip naar Brunei wil maken, heb je geen extra visum voor dit eiland in Indonesië nodig. Je kan zonder problemen het land binnenkomen met alleen je paspoort. De Sultan van Brunei is een van de rijkste mensen ter wereld. Je kan dit goed terugzien in de overweldigende gebouwen en tempels die hij in zijn land heeft gebouwd. Een bezoek aan Brunei is absoluut een unieke belevenis tijdens je rondreis.

De JameAsr Hassanal Bolkiah moskee op Brunei
Brunei

Papoea Nieuw-Guinea – gletsjers, koraal en tropisch regenwouden

Het eilandhoppen door Indonesië brengt ons naar Papoea Nieuw-Guinea, het op een na grootste eiland ter wereld. Dit equatoriale eiland staat ook bekend om zijn biodiversiteit en natuurwonderen. Nieuw-Guinea is verdeeld in de Papoea-regio van Indonesië in de westelijke helft en het onafhankelijke land van Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten. Nieuw-Guinea is bedekt met een enorm tropisch regenwoud, dat de thuisbasis is van kleurrijke paradijsvogels, reuze vlinders en exotische dieren zoals de boomkangoeroe. Het meest verbazingwekkende is echter dat je ook overblijfselen van een gletsjer kan zien op de grootste berg van het eiland, Puncak Jaya. Als jij het geluk hebt om Nieuw-Guinea te kunnen verkennen, dan zal deze reis je je voor de rest van je leven bijblijven. Je kan ook een tocht maken naar het land Papoea-Nieuw-Guinea, in het oosten van het eiland. Dit is een tocht voor echte avonturiers. Papoea-Nieuw-Guinea is het makkelijkst te bereiken via Australië en ligt niet ver van de paradijselijke Cook eilanden.

no instagram post found

 

Raja Ampat – een onbekend pareltje

De Raja Ampat-eilanden liggen op een steenworp afstand ten westen van Nieuw-Guinea. Dit zijn echt een paar verborgen juweeltjes van Indonesië. Slechts 35 van de 1.500 eilanden in deze archipel zijn bewoond. De inwoners van deze eilanden zijn sterk afhankelijk van de zee en de dieren die er in leven om te overleven. De meeste van hen zijn vissers. Waarom je een vakantie naar Raja Ampat moet ondernemen? Nou, de archipel is de thuisbasis van een uniek ecosysteem. Het Great Barrier Reef aan de kust van Australië kan hier niet eens mee concurreren door zijn rijke biodiversiteit. Dankzij zijn ligging in de Coral Triangle, een gebied dat thuisbasis biedt aan de meest uiteenlopende diersoorten ter wereld, maakt Raja Ampat een van de meest bijzondere duikgebieden ter wereld.

“Het is moeilijk te geloven dat deze archipel tot nu  toe zo weinig erkenning heeft gehad”

Je kan Raja Ampat alleen bereiken per boot. Er gaat een veerboot van Sorong, Nieuw-Guinea, naar Wasai, de belangrijkste stad van Raja Ampat. De enigszins omslachtige reis van 60 kilometer is zeker een van de redenen waarom Raja Ampat van het massatoerisme is gespaard. Of misschien kan jij mij een andere reden vertellen waarom zo’n paradijs maar zo weinig aandacht heeft gehad? Ik tel deze archipels mee als een van de grootste verborgen juweeltjes op de planeet en beveel je een reis naar dit eilandenparadijs daarom sterk aan, vooral als je een gepassioneerde duiker bent!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik sta op het punt om mijn koffers te pakken en meteen mijn reis te beginnen naar deze onontdekte Indonesische eilanden. De schoonheid van de natuur is overweldigend op deze Indonesische Eilanden.

Bali: het startpunt voor je rondreis

Het populaire eiland Bali is een goede plek om je reis te beginnen als je rustig wil beginnen met het ontdekken van Indonesië. Door de grote toestroom van toeristen is het hele eiland hier ingesteld op bezoekers. De Balinese keuken en de prachtige hotels met infinity pools op het eiland veroveren zeker een plek in je hart. Geloof mij, wanneer je Indonesia fever hebt, wil je zo veel mogelijk van deze eilanden ontdekken. Welk eiland is jouw favoriet?

Rijstterrassen op Bali

 

Alle Indonesië deals