Beste reistijd Jamaica

Hoe is het klimaat op Jamaica?

Het klimaat op Jamaica is tropisch en wordt beïnvloed door de noordoostpassaat. De temperatuur is het hele jaar door vrij constant: in de koudste maand (januari) is het gemiddeld 25 graden Celsius en in de warmste maand (juli) 27 graden Celsius. De noordoostpassaat zorgt het hele jaar door voor een verkoelende bries op het warme Caribische Eiland. Jamaica behoort samen met Cuba, Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) en Puerto Rico tot de Grote Antillen. Het klimaat is hier vergelijkbaar met het klimaat op de andere eilanden in het Caribisch gebied. In Jamaica is het het hele jaar door warm met overdag temperaturen van 25 tot 30 graden Celsius, ’s Nachts dalen de temperaturen tot 23 graden in de zomermaanden en 19 graden in de wintermaanden. De watertemperatuur meet het hele jaar door gemiddeld 27 graden Celsius, zodat in elk seizoen een Jamaica vakantie in het verschiet ligt. Het orkaanseizoen loopt op Jamaica van augustus tot en met november. Vooral in de maanden mei en juni en september tot november kan er veel regen vallen. Hieronder lees je wat de beste reistijd is voor Jamaica. In de klimaattabel staat veel info over het weer op Jamaica met gemiddelde temperaturen en de kans op regen. Ook vertel ik meer over de beste periode voor een strandvakantie op Jamaica.

Overzicht

 

Jamaica vakantie

Wanneer is de beste reistijd voor Jamaica?

Beste reistijd Jamaica: december, januari, februari, maart, april, juli

De  beste reistijd voor Jamaica is de periode buiten het orkaanseizoen. In de wintermaanden van december tot en met maart kun je een droomvakantie doorbrengen op Jamaica. Een even optimale reistijd zijn de maanden april en juli. Tussen december en april komen massa’s toeristen naar het eiland. Als gevolg hiervan zijn de hotelprijzen hoger, vooral in het toeristische centrum van Montego Bay. Kerstmis en Pasen vallen in de beste reistijd maar zorg ervoor dat je vroeg genoeg boekt zodat je meer kans maakt om een voordelige deal te scoren. Dat de wintermaanden populairder zijn voor een vakantie op Jamaica dan reizen rond de maand juli, is omdat veel vakantiegangers willen ontsnappen aan het koude winterweer in Europa. Tijdens de zomervakantie zijn dichterbij gelegen bestemmingen meer in trek, omdat het dan in Zuid-Europa net zo warm is als op Jamaica. Zoek je een gunstig geprijsde reis die toch in de beste reistijd valt? Kies dan voor een vakantie op Jamaica in de maand juli.

Klimaattabel voor Jamaica (Montego Bay)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 30 30 31 31 33 32 32 32 31 31 31
Min. temperatuur in °C 19 19 20 22 22 23 23 22 23 23 22 21
Zonuren per dag 8 9 9 8 7 8 9 8 9 7 9 8
Watertemperatuur in °C 26 26 26 27 27 28 29 29 28 28 27 26
Regendagen per maand 3 3 3 4 6 4 3 7 7 9 6 2

 

Hoe is het weer op Jamaica?

Op Jamaica is het weer het hele jaar door warm met een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. Het klimaat wordt beïnvloed door de noordoostpassaat. Deze brengt tijdens het regenseizoen van mei tot en met juni en in september / oktober regen en stormachtig weer naar het eiland. Er bestaat een kans op orkanen, waardoor er een officieel orkaanseizoen is. Vooral ’s middags kan het flink regenen. ’s Ochtends en ’s avonds is het meestal vrij zonnig en staat er minder wind. De meeste regen valt in het noordoosten van Jamaica, vooral in de hogere gebieden. In de zomermaanden juli en augustus is het erg warm op Jamaica. De temperaturen overdag liggen rond de 32 graden Celsius en de zon schijnt acht tot negen uur per dag. De populairste periode voor een vakantie op Jamaica is tussen december en april. In de winter is het weer op Jamaica het beste. De passaatwind brengt een verkoelende bries, zodat de dagtemperaturen van rond de 30 graden Celsius heerlijk aanvoelen. Je kunt in deze periode uitzien naar een prachtige vakantie op Jamaica.

Wanneer is de beste reistijd voor een strandvakantie op Jamaica?

Voor een strandvakantie kun je op Jamaica het hele jaar door terecht. De maanden buiten het orkaanseizoen zijn het meest geschikt. Het toeristische hoogseizoen voor een strandvakantie op Jamaica is van half december tot half april. Met een gemiddelde van slechts drie regendagen per maand is de kans op regen verwaarloosbaar op het Caribische eiland. In de wintermaanden zijn de nachten iets koeler met temperaturen tot 19 graden Celsius. Vergeet niet een vestje in te pakken. In de zomermaanden juli en augustus is het erg heet op Jamaica. Overdag liggen de temperaturen rond de 32 graden Celsius en is de watertemperatuur ongeveer 29 graden Celsius. Van afkoelen is bijna geen sprake, zelfs ’s nachts is het nog 23 graden Celsius. Tegen het einde van augustus kondigt het regenseizoen zich aan, dat tot november duurt. In deze periode moet je rekening houden met zwaardere regenbuien en kan het af en toe stormen. Houd de weersvoorspelling in de gaten als je in het najaar op vakantie gaat, dan valt je strandvakantie op Jamaica niet in het water.

papegaaien op jamaica

Wanneer is de beste reistijd voor activiteiten op Jamaica?

Wil je je vakantie op Jamaica niet alleen op het strand doorbrengen maar ook het eiland verkennen, dan kun je dit het hele jaar door doen. Zowel voor een rondreis als voor een actieve vakantie is het eiland in het Caribisch gebied elke maand van het jaar geschikt. Als je wilt ontsnappen aan het massatoerisme, kun je het hoogseizoen tussen december en april beter vermijden. Dit zijn dan wel de maanden met een mooi weer garantie, maar de stranden zijn vol en de reizen zijn duurder. Tijdens de zomermaanden kan het erg warm zijn op Jamaica. Je moet voor jezelf de afweging maken of je overweg kunt met dit tropische weer. In het late voorjaar van mei tot juni en in de herfst van september tot november is het regenseizoen op Jamaica. In deze periode kun je gunstig geprijsde reizen naar Jamaica boeken. Je hebt echter te maken met meer stortbuien en het kan soms stormen. Laat je hierdoor niet direct afschrikken, ze duren meestal maar een paar uur en vinden vooral in de middaguren plaats. Deze tijd kun je voor binnenactiviteiten gebruiken. Laat je informeren over het weer en ga met geschikte kleding op pad.

Conclusie: de beste reistijd voor Jamaica

Vakantieparadijs Jamaica heeft het hele jaar door aanlokkelijk warm weer. De beste reistijd voor Jamaica is van december tot en met april en juli. Dit zijn de maanden buiten het regenseizoen en het orkaanseizoen. Toch kun je ook een droomvakantie doorbrengen in de andere maanden. Houd de weersomstandigheden op het Caribische eiland in de gaten en pas je uitrusting aan op de weersomstandigheden. Wil je je geen zorgen hoeven maken over het weer, bezoek Jamaica dan tijdens het droge winterseizoen. Volop zonneschijn en een aangename bries zorgen voor een ontspannen vakantie. Neem ’s avonds een trui mee op pad omdat het wat koeler worden kan. Ik wens je een onvergetelijke vakantie in de Caraïben!

Neem een kijkje!

Hier vind je alle Jamaica deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?