Beste reistijd Japan

Klimaat in Japan

Japan heeft zes verschillende klimaatregio’s. Dit zijn Hokkaido, de westkust aan de Japanse Zee, de centrale hooglanden, de Japanse Binnenzee, de Pacifische regio en de Riukiu-eilanden. Het klimaat wordt beïnvloed door het regenseizoen Tsuyu, ook wel “pruimenregen” genoemd, in de zomermaanden. Gedurende deze tijd is de neerslag bijzonder hoog en door de combinatie met hoge temperaturen ontstaat er in veel gebieden een voor Europeanen ondraaglijk hoge luchtvochtigheid. Wind speelt daarnaast ook een grote rol in het klimaat in Japan. Koude winden uit Siberië brengen kou en sneeuw naar het noorden van Japan, terwijl de wind uit de Stille Oceaan in de zomer tyfonen en moessonregens brengt.

Om de beste reistijd voor Japan te bepalen deel ik het land hieronder op in drie secties: Zuid-Centraal– en Noord-JapanZuid-Japan bestaat uit de Kyushu regio en de zuidwestelijke eilanden, zoals de Riukiu-eilanden. Het grootste eiland van de Riukiu-eilanden is Okinawa. In het zuiden van Japan vind je een subtropisch klimaat. Verwacht hier warme winters en hete zomers. In de herfstmaanden zijn er vaak tyfoons aan de kust van het land. Gedurende de milde winter tussen januari en februari kunnen temperaturen onder 20 graden Celsius vallen. Vanaf half januari kun je hier de eerste kersenbloesems zien. Onder Centraal-Japan valt het grootste eiland van Japan, Honshu. Het klimaat hier is zeer wisselvallig. Het gebied reikt van het noorden, met een koel gematigd klimaat, tot het zuiden, met een vochtig subtropisch klimaat. Door de seismische activiteit op het eiland zijn aardbevingen en vulkaanuitbarstingen niet ongebruikelijk. Dit heeft in het verleden al vaker tot natuurrampen geleid. De regio Noord-Japan bestaat uit het eiland Hokkaido. Hokkaido heeft korte, warme zomers en lange winters. Vooral in de winter is er veel sneeuw, waardoor de regio een populair skigebied is. Wanneer de beste reistijd voor Japan is laat ik je hieronder in meer detail weten. Op klimaatkaarten voor steden als Naha, Tokio en Sapporo kun je het klimaat voor elke regio aflezen. Veel leesplezier!

Klimaattabel voor Sapporo (Noord-Japan)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C -1 0 3 11 17 21 25 26 23 16 8 2
Min. Temperatuur in °C -10 -9 -5 1 6 11 16 17 12 5 -1 -7
Zonnenuren per dag 3 4 5 7 7 7 6 6 6 5 4 3
Regendagen per maand 17 14 12 10 8 9 9 10 11 12 12 15

 

Wanneer is de beste reistijd voor Noord-Japan?

De beste reistijd voor Noord-Japan valt in twee delen te verdelen: zomer en winter. Als je van warme, milde temperaturen houdt dan moet je in de maanden mei, juni, juli, augustus en september naar het noorden van Japan reizen. Voor degenen die graag willen wintersporten is de beste reistijd in de maanden december, januari, februari en maart.

Als je hebt besloten om in de zomermaanden te reizen dan kun je rekenen op temperaturen tot 26 graden Celsius en zo’n zeven uur zonneschijn. Gedurende deze tijd is het zeker de moeite waard om de eclectische natuurlijke landschappen van het eiland te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld naar het gebied rond het Toya-meer gaan, gelegen in het nationale park Shikotsu-Toya. Hier kun je de witte rookwolken van de actieve vulkaan Usu bewonderen. De zomermaanden zijn overigens niet alleen de beste reistijd om te wandelen. Ook in steden als Sapporo zijn de milde temperaturen in de zomer goed te doen, en het is dus een goed seizoen voor stedentrips.

Halverwege augustus vindt hier het driedaagse Obon festival plaats. Op dit festival worden de voorouders vereerd en dit wordt gepaard met traditionele dansen gevierd. Als je de Japanse cultuur beter wilt leren kennen dan moet je dit festival zeker niet missen. Met name de laatste avond van het Obon festival biedt een onvergetelijk schouwspel. Lantaarns en vuurtjes worden overal aangestoken en de nachtelijke hemel wordt opgelicht in een gouden pracht. De gehele week rondom het Obon festival is een van de belangrijkste toeristische periodes voor de Japanners. Daarom moet je voor deze tijd op tijd zijn met het boeken van hotels en tickets.

In de wintermaanden is er veel sneeuwval in het noorden van Japan. Tot wel 17 dagen per maand kan het koele weer het landschap hullen in een witte deken. Vanzelfsprekend is dit de beste reistijd voor alle wintersporters onder jullie. Pak je skies, snowboards en winterschoenen maar in en bereid je voor op ontzettend leuke – maar ook vermoeiende – dagen van wintersport tijdens je vakantie in Japan. In februari vindt het internationaal bekende Sneeuwfestival in Sapporo plaats. In het Odori Park ontstaat een heus winter wonderland, waar sneeuw- en ijssculpturen voor een magische sfeer zorgen. Hier kun je perfect ontspannen met een warm drankje na een vermoeiende dag in het skigebied.

De beste reistijd voor Noord-Japan in een overzicht:

 • Mei: 17°C, 7u zon, 8 regendagen
 • Juni: 21°C, 7u zon, 9 regendagen
 • Juli: 25°C, 6u zon, 9 regendagen
 • August: 26°C, 6u zon, 10 regendagen
 • September: 23°C, 6u zon, 11 regendagen
 • December: 2°C, 3u zon, 15 regendagen
 • Januari: -1°C, 3u zon, 17 regendagen
 • Februari: 0°C, 5u zon, 14 regendagen
 • Maart: 3°C, 5u zon, 12 regendagen

 

de stad asahikawa

 

Klimaattabel voor Tokyo (Centraal-Japan)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C 9 9 12 18 22 25 29 30 27 20 16 11
Min. Temperatuur in °C -1 -1 3 4 13 19 22 23 19 13 7 1
Zonuren per dag 6 6 6 6 6 5 6 7 4 4 5 5
Regendagen per maand 6 7 10 11 12 12 11 10 13 12 8 5

 

Wanneer is de beste reistijd voor Tokyo?

De beste reistijd voor Centraal-Japan is in de lente en in de herfst. Vanaf eind maart wordt het weer warmer en is het zomerregenseizoen nog niet begonnen. In april en mei liggen de temperaturen rond de 20 graden Celsius en heb je zes uur zon per dag. Je kunt deze zonuren bijvoorbeeld gebruiken om de bloeiende kersenbloesem te bewonderen. Vanaf juni begint het regenseizoen Tsuyu en in de grote steden zoals Tokyo wordt het ontzettend heet, benauwd en zweterig weer. Een andere beste reistijd is in de herfst; dat wil zeggen in de maanden oktober en november. Gedurende deze tijd krijgen de bladeren prachtige uiteenlopende kleuren en is het regenseizoen alweer voorbij. Met gemiddeld zo’n 20 graden Celsius beginnen de mildere temperaturen dan ook weer. Dit is tevens ook de beste tijd voor een stadswandeling door Tokyo of voor een bezoek aan het Rikugi-park. Hier kun je een wandeling maken door de prachtige landschapsarchitectuur en betoverd worden door de kleurrijke en unieke sfeer die er heerst.

Houd er bij het plannen van de je reis wel rekening mee dat Japan in de maanden september en oktober meer last heeft van tyfonen. Houd je je aan de regels en veiligheidsvoorschriften van de autoriteiten dan leveren ze meestal geen gevaar op en is het slechts een kleine ergernis. De hoogzomer van juni tot en met september kun je het beste vermijden voor je reis naar Japan. Vanaf juni begint het regenseizoen Tsuyu en in de grote steden zoals Tokyo wordt het ontzettend heet, benauwd en zweterig weer. Heb je echter geen problemen met wat warmte en met een hoge luchtvochtigheid dan kun je in deze periode zeker gewoon naar Centraal-Japan reizen. De wintermaanden december, januari, februari en begin maart zijn bij de typische toeristen niet erg geliefd. Gedurende deze tijd kunnen de temperaturen onder de nul graden Celsius vallen. Ben je echter resistent tegen de kou en ben je een fan van wintersport dan heb je in deze periode de kans om te genieten van fantastische skigebieden op het eiland Honshu.

De beste reistijd voor Centraal-Japan in een overzicht:

 • April: 18°C, 6u zon, 11 regendagen
 • Mei: 22°C, 6u zon, 12 regendagen
 • Oktober: 20°C, 4u zon, 12 regendagen
 • November: 16°C, 5u zon, 8 regendagen

Tokyo in Japan

Klimaattabel voor Naha (Zuid-Japan)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 19 19 20 24 27 29 31 31 30 27 24 20
Min. temperatuur in °C 14 14 16 19 22 24 26 26 25 22 19 16
Zonuren per dag 3 3 4 5 5 6 8 7 7 6 4 4
Watertemperatuur in°C 21 21 21 23 24 27 29 29 28 27 26 24
Regendagen per maand 11 11 12 10 12 12 10 13 11 8 8 10

 

Wanneer is de beste reistijd voor Zuid-Japan?

De beste reistijd voor Zuid-Japan is afhankelijk van je plannen in de zomer, herfst en winter. De zachte winter in de maanden december, januari en februari is geschikt voor duursporten zoals hardlopen of fietsen. In februari kun je bijvoorbeeld je skills bewijzen bij de Okinawa Marathon. Ook stedentrips zijn een goed idee tijdens deze reistijd. De lucht is nog niet te vochtig en je kunt relaxed door de straten van de historische steden wandelen. Vanwege het subtropische klimaat is het zuiden van Japan ideaal om te duiken en te snorkelen. De beste reistijd daarvoor is in de maanden juli, augustus en september. Het officiële regenseizoen is dan voorbij en de temperaturen stijgen tot meer dan 30 graden Celsius. Met haar 29 graden Celsius is de zee niet langer een welkome verkoeling, maar het heeft natuurlijk nog steeds veel te bieden. Rondom Okinawa kun je prachtige koraalriffen en duiklocaties verwachten. Daarnaast is een bruiloft op de spierwitte stranden ook erg populair onder Japanners en zeker het overwegen waard als je zelf iets unieks zoekt voor je huwelijk!

Eind september begint in Japan de tijd van de tyfoons en je kunt akelig verrast worden door enkele stevige buien. Houd daarom – terwijl je ligt te bakken onder de zon – altijd het weer en de weersverwachting goed in de gaten. Het tyfoonseizoen duurt ongeveer tot eind oktober en begin november. Je kunt daardoor ook in de herfstmaanden regenachtige dagen verwachten. De warme temperaturen beginnen in deze periode langzaam af te nemen en je kunt met gemiddeld 25 graden Celsius van een heerlijke warme, niet te hete vakantie genieten. De watertemperatuur ligt nog steeds rond de 27 graden en is heerlijk om in te zwemmen. Vanwege het regenseizoen valt de meeste neerslag in mei en juni en liggen de temperaturen dan ook al erg hoog. Tijdens je vakantie in het zuiden van Japan kun je daarom het beste deze reistijd vermijden.

De beste reistijd voor Zuid-Japan in een overzicht:

 • Juli: 31°C, 8u zon, 29°C watertemp., 10 regendagen
 • August: 31°C, 7u zon, 29°C watertemp., 13 regendagen
 • September: 30°C, 7u zon, 28°C watertemp., 11 regendagen
 • Oktober: 27°C, 6u zon, 27°C watertemp., 8 regendagen
 • November: 24°C, 4u zon, 26°C watertemp., 8 regendagen
 • December: 20°C, 4u zon, 24°C watertemp., 10 regendagen
 • Januari: 19°C, 3u zon, 21°C watertemp., 11 regendagen
 • Februari: 19°C, 3u zon, 21°C watertemp., 11 regendagen

strand bij Okinawa

 

 

Activiteiten in Japan

De beste reistijden voor activiteiten in Japan zijn natuurlijk afhankelijk van de vereiste weersomstandigheden voor je activiteit. Hieronder geef ik je een paar suggesties voor leuke activiteiten tijdens je vakantie in Japan en laat ik je weten wanneer de beste reistijd voor je uitstapjes is.

Wanneer bloeit in Japan de kersenbloesem?

De beste reistijd om de Japanse kersenbloesem te bewonderen verschilt per regio. In het zuiden van Japan kun je de kersenbloesem in midden januari bewonderen, in Centraal-Japan van eind maart tot en met begin april, en in Hokkaido het beste in mei. De Japanse kersenbloesem, ook wel Sakura genaamd, is een van de belangrijkste symbolen van de Japanse cultuur. De bloemen schitteren in de kleuren paars, roze en wit en bieden een spectaculair aanzicht, vooral wanneer gepaard met andere bezienswaardigheden zoals Mount Fuji.

Beste reistijd voor je Tokyo vakantie

Tokyo ligt in de gematigd warme klimaatzone en heeft warme zomers en milde winters. De hoofdstad van Japan kun je het beste van maart tot en met mei verkennen. In deze periode wordt het weer al wat warmer maar is het regenseizoen nog niet begonnen. Aangezien Tokyo veel bezienswaardigheden te bieden heeft, moet je zeker enkele dagen van je vakantie reserveren voor deze stad. Bezoek bijvoorbeeld het keizerlijk paleis van Tokyo of trakteer jezelf op een bord sushi in een van de ontelbare restaurants. Houd er bij het plannen van je reis rekening mee dat elk jaar van eind april tot begin mei de gouden week plaatsvindt. Dit is het moment van het jaar waarop veel Japanners op vakantie gaan – zeg maar hun gouden versie van onze zwarte zaterdagen – en de prijzen voor vluchten en hotels exploderen.

Beste reistijd voor wandelaars en bergbeklimmers

Japan heeft met haar vele lange bergketens en vulkanen veel te bieden voor wandelaars en bergbeklimmers. Ongelofelijke bergpanorama’s, kristalheldere meren en uitgestrekte wouden trekken elk jaar weer meer wandelaars en bergbeklimmers naar Japan. Als je de hoogste bergen en vulkanen wilt beklimmen, zoals bijvoorbeeld Mount Fuji, de beroemdste vulkaan van Japan, dan heb je slechts een kort tijdvenster om in te gaan. De beklimming is namelijk alleen mogelijk van begin juli tot en met eind augustus. De rest van het jaar is de top van de vulkaan bedekt met sneeuw en zijn de paden gesloten. Overigens is dit nou juist wel hét populairste moment om de berg te fotograferen. Als je alleen reist moet je altijd het weer extra goed in de gaten houden. Plotselinge veranderingen in het weer zijn niet ongebruikelijk en in sommige afgelegen gebieden kun je bijvoorbeeld ook beren aantreffen.

Beste reistijd voor wintersport

De beste reistijd voor een wintervakantie is tussen december en maart. De meeste sneeuw valt in januari en februari. De beste weersomstandigheden voor wintersport heb je op het eiland Hokkaido. Veel sneeuw en uitstekende skigebieden, die voor alle winterliefhebbers hun deuren openen, typeren het eiland. Daarnaast vind je ook op het eiland Honshu meerdere skigebieden om jezelf uit te putten, zoals bijvoorbeeld het skigebied Naeba. Japan staat bekend om echte poedersneeuw, dus als je van de piste houdt en van skiën dan is Japan een ideale vakantiebestemming. Om je batterij de volgende dag weer op te laden raad ik je aan om in een van de natuurlijke bronnen te baden, ook wel Onsen genaamd.

Wanneer is het tyfoonseizoen in Japan?

Het tyfoonseizoen in Japan valt laat in de zomer. In de regel komen tyfoons voor in de maanden september en oktober. Gedurende deze tijd kunnen er zeer zware buien en windvlagen optreden. De korte en zware regenval leidt vaak tot overstromingen en aardverschuivingen. De hoge windsnelheden veroorzaken daarnaast ook aanzienlijke schade aan de steden. Een tyfoon is het sterkst aan de kust en verzwakt vervolgens steeds verder. Op het vasteland brengen de uitlopers van een tyfoon gewoonlijk alleen regenbuien met zich mee, zonder destructieve krachten of ernstige problemen.

de skyline van Tokyo

Wat is de beste reistijd voor Japan?

Japan is een groot en divers land. Met haar langwerpige vorm en zes verschillende klimaatzones is het niet echt mogelijk om een beste reistijd te bepalen. Het klimaat wordt beïnvloed door het regenseizoen Tsuyu, ook wel pruimenregen genoemd, in de zomermaanden. Gedurende deze tijd is de neerslag bijzonder hoog en door de combinatie met hoge temperaturen ontstaat er in veel gebieden een voor Europeanen ondraaglijk hoge luchtvochtigheid. Wind speelt daarnaast ook een grote rol in het klimaat in Japan. Koude winden uit Siberië brengen kou en sneeuw naar het noorden van Japan, terwijl de wind uit de Stille Oceaan in de zomer tyfonen en moessonregens brengt.

Afhankelijk van je voorkeuren en specifieke plannen zijn desalniettemin de meest uiteenlopende reismaanden mogelijk. Het zuiden van Japan komt vooral in de maanden juli tot en met februari het beste tot uiting. Veel zon en aangename zeetemperaturen zijn ideaal voor lange strandbezoeken. Als je meer gefocust bent op een stedentrip in Centraal-Japan dan kan ik je het beste de lente en de herfst aanraden om te reizen. Vooral de maanden april tot en met mei zijn ideaal met aangename, milde temperaturen. Oktober en november zijn ook mild met gunstige temperaturen, maar je hebt hier wel meer kans op regen en tyfoons. Het noorden van Japan laat de harten van alle wintersportfans sneller kloppen. Met veel sneeuw en uitstekende skigebieden is de beste reistijd voor dit gebied tussen december en februari. Daarnaast zijn echter ook de zomer en herfst zeker geschikt voor een vakantie en deze jaargetijden bieden ook zo hun voordelen. Deze tijd wordt dan ook aanbevolen als beste reistijd voor duursporters en stadsreizigers.

Nieuwsgier geworden?

Hier vind je alle Japan vakanties

De beste reistijd voor andere vakantiebestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?