Beste reistijd Kroatië

Alle info over de beste reistijd voor Kroatië

Wie op zomervakantie wil in een prachtige omgeving, moet zeker aan Kroatië denken bij het kiezen van zijn vakantiebestemming. Het land ligt op de Balkan en bevindt zich aan de Adriatische Zee. De kuststeden Split, Dubrovnik, Pula en Zadar en de talrijke eilanden voor de kust lokken elk jaar vele zonaanbidders van over de hele wereld. Kroatië heeft echter meer te bieden dan de perfecte zonvakantie. In het land, dat grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië en Bosnië-Herzegovina, kun je ook prachtige rondreizen maken langs de adembenemende nationale parken en zelfs op wintersportvakantie in de bergen. Hier lees je wat de beste reistijd is voor de verschillende regio’s en types vakantie in Kroatië. Bij de klimaattabellen vertellen we meer over het klimaat en het weer dat je kunt verwachten tijdens een vakantie in Kroatië.

Wanneer is de beste reistijd voor Kroatië?

Om te bepalen wat de beste reistijd voor Kroatië is, onderscheiden we verschillende types vakantie. Kom je om van de zon te genieten op een van de mooie stranden in Kroatië, dan zijn andere maanden geschikt dan wanneer je een rondreis wilt maken of op wintersport gaat. Hieronder lees je wanneer je het beste op vakantie kunt gaan in Kroatië per activiteit.

Beste reistijd voor een strandvakantie in Kroatië

Kroatië heeft veel verschillende soorten landschappen, denk aan de Plitvice meren en de prachtige watervallen in het Krka nationaal park, maar de meeste toeristen trekt de kuststrook aan de Adriatische Zee. De beste reistijd voor Kroatië als je wilt zonnen aan het strand is de zomer. In de maanden juli en augustus, het hoogseizoen, kan het erg heet worden in Kroatië. Toch zijn de zomermaanden zeer geliefd omdat ze midden in de zomervakantie van veel Europese landen vallen.

Wie liever in een wat rustigere periode op vakantie wil in Kroatië, kan het beste in mei, juni, september en oktober het land bezoeken. In mei zijn de temperaturen zomers en kun je al in de Adriatische Zee zwemmen. Ook in september en oktober is het water nog warm genoeg om een paar baantjes te trekken en hoef je het strand met niet teveel toeristen te delen. Kroatië staat in onze top 3 van favoriete vakantiebestemmingen in september.

 

 

Beste reistijd voor een zonvakantie in Kroatië:

  • Hoogseizoen: juli, augustus, september
  • Andere ideale reismaanden: mei, juni, oktober

Zonvakantie aan de kust van Kroatie

 

De beste reistijd voor rondreizen in Kroatië

Maak je liever rondreizen en ontdekkingstochten in plaats van op het strand te liggen, dan raden we de lente en de herfst aan als beste reistijd voor Kroatië. In de lente toont de natuur zich van haar mooiste kant en begint de zon het land weer te verwarmen. Ook in de herfst is het weer nog steeds erg aangenaam, ideaal om het land door te reizen. In het voorjaar en de herfst is het niet te heet en ook niet te fris. Als de rondreis langs de kust voert, wat vast het geval is, dan kun je in beide jaargetijden prima in zee zwemmen.

De beste reistijd voor een vakantie in Kroatië met sneeuwgarantie

Wist je dat je in Kroatië ook kunt wintersporten? Voor iedereen die de voorkeur geeft aan sneeuw en skiplezier in plaats van strand en warme temperaturen, vertellen we hier wanneer je het beste naar Kroatië kunt afreizen voor een sneeuwzekere vakantie. Het wintersportseizoen in Kroatië vindt plaats in de maanden december, januari en februari. Dit is de beste reistijd voor een wintersportvakantie in Kroatië. Het Dinarische gebergte, dat midden in het land ligt, is een eldorado voor wintersportfanaten. Ook Zagreb, de hoofstad en tegelijkertijd grootste stad van Kroatië, biedt veel winterplezier in de wintermaanden. In het hele land zijn tal van skigebieden te vinden. Probeer Kroatië eens uit als wintersportbestemming!

Klimaat en weer in Kroatië

Kroatië laat zich opdelen in verschillende klimaatzones, waartussen de weersomstandigheden erg kunnen verschillen: het gebied aan de Adriatische kust, de laaglanden met Zagreb en het heuvelachtige Centraal Kroatië. Hieronder zie je per maand wat voor weer je kunt verwachten in de verschillende klimaatzones.

Klimaat en weer in Kroatië – de Adriatische Zee

De kustregio aan de Adriatische Zee trekt met haar Mediterrane klimaat massa’s zonaanbidders aan. Dit klimaat kenmerkt zich door droge en hete zomers en milde maar regenachtige winters. Juli en augustus zijn de warmste maanden en het kwik op de thermometer tikt in deze maanden dikwijls de 30 graden aan. De minimumtemperaturen liggen gedurende deze maanden rond de 20 à 21 graden Celsius. Het water heeft met zo’n 23 graden een heerlijke temperatuur. Het aantal regendagen is het laagst in juni, juli en augustus met respectievelijk 3 en 4 dagen. Met 11 uur zonneschijn per dag kun je volop van de zon genieten in juli. In de herfst nemen de temperaturen en het aantal uren zonneschijn af terwijl het aantal regendagen toeneemt. In de winter zijn de temperaturen het laagst, met als koudste maanden januari en februari. Overdag zal het ’s winters gemiddeld net boven de tien graden zijn aan de Adriatische Zee.  ’s Nachts dalen de temperaturen tot 5 à 6 graden Celsius. De wintermaanden zijn dus mild maar hebben iets anders in petto: de Bora. Huiver mee met deze koude valwind, die tot de sterkste ter wereld behoort. Met deze wind moet je voorzichtig zijn als je op een kustweg of over een brug wandelt. De klimaattabel voor Split, hieronder weergegeven, geeft een indruk van het weer dat je kunt verwachten aan de Kroatische kust, hoewel de temperatuur natuurlijk van plaats tot plaats kan variëren.

Klimaattabel voor de kust – Split

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 11 12 14 18 22 25 28 29 27 21 17 13
Min. temperatuur in °C 5 6 8 11 15 18 20 21 18 14 10 7
Zonuren per dag 4 5 6 7 9 10 11 10 9 7 4 3
Watertemperatuur in °C 13 13 14 15 17 22 23 24 22 21 17 15
Regendagen per maand 11 10 9 8 7 4 3 3 6 9 11 13

 

Klimaat en weer in Kroatië – binnenland en noordoosten

Een continentaal klimaat heerst er in het binnenland, de laaglanden rond Zagreb, het noordoosten en oosten van Kroatië. Het klimaat lijkt hier op dat in Centraal Europa. De weersomstandigheden verschillen hier duidelijk per seizoen. De zomers zijn heet met een gemiddelde van 27 graden Celsius. In de winter daalt de temperatuur sterk en is het niet ongewoon dat het ’s nachts vriest in januari en februari. Sneeuwval in en rond de hoofdstad zorgt ervoor dat de regio ’s winters transformeert in een populair skigebied. Om een indruk te krijgen van het weer in deze regio kun je een blik werpen op de klimaattabel voor Zagreb, dat per maand de gemiddelde temperaturen en het aantal regendagen toont.

Klimaattabel voor het binnenland van Kroatië – Zagreb

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 3 6 11 17 21 25 27 27 22 15 9 5
Min. temperatuur in °C -2 -1 3 8 11 15 17 16 13 8 4 0
Zonuren per dag 2 4 5 8 7 8 9 9 7 4 2 2
Regendagen per maand 13 10 12 13 17 14 11 12 11 14 14 16

Klimaat en weer in Kroatië – Centraal Kroatië

Met centraal Kroatië bedoelen we de regio van de Dinarische Alpen. Aan de zeezijde naast de bergen heerst een Mediterraan klimaat, terwijl het klimaat aan de landzijde continentaal is. In de bergen zelf is er sprake van een bergklimaat, dat koele zomers en koude winters met zich mee brengt. In de zomer stijgen de temperaturen zelden boven de 24 graden Celsius. In de koudste wintermaand, januari, is de gemiddelde temperatuur 5 graden Celsius en daalt deze gedurende de nacht verder tot gemiddeld -3 graden. Degenen die in de zomer aan de hete Adriatische kust willen ontsnappen, trekken het heuvelachtige landschap in Kroatië in om van het landschap en de koelte te genieten.

Conclusie: de beste reistijd voor Kroatië

Kroatië is een van de vakantiebestemmingen die je het hele jaar door kunt bezoeken. De beste reistijd hangt hierbij af van de activiteiten die je van plan bent tijdens je vakantie te ondernemen. Voor een strandvakantie aan de Adriatische kust met zo hoog mogelijke temperaturen en een extra portie zon, bestaat de beste reistijd uit de zomermaanden juliaugustus en september. Omdat het in zomervakantie hoogseizoen is, moet je echter rekening houden met grote drukte. De prijzen voor vluchten en hotels pieken in deze tijd van het jaar. Dit is waarom het ook de moeite waard is om de lente en de herfst te overwegen voor een vakantie in Kroatië. In deze seizoenen is de zee nog steeds warm genoeg om in te zwemmen, maar ook is de temperatuur ideaal om te wandelen of een rondreis te maken. Als je aan Kroatië denkt, denk je vast aan de adembenemende stranden aan het turquoise water van de Adriatische Zee, maar Kroatië is ook een populaire wintersportbestemming. Voor een reis naar de vele skigebieden zijn de wintermaanden decemberjanuari en februari geschikt.

Beste reistijd Kroatië
Strandvakantie  mei/juni tot september/oktober
Rondreis  voorjaar en herfst
Skivakantie  december, januari, februari

 

Zie je een vakantie in Kroatië wel zitten? Hier vind je de beste deals!

Vind een goedkope Kroatië vakantie

 

Meer informatie over Kroatië

Opmerkingen

jouw mening?