Wanneer eeuwenoude geschiedenis zich mengt met een ultra-moderne stad, dan weet je dat je iets bijzonders te wachten staat. Ontdek hier wat Split zo uniek maakt en bezoek de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Hoe mooi Kroatië is, is al lang geen geheim meer. De meeste mensen zullen direct denken aan de Plitvice meren en het Krka Nationaal Park. Vandaag willen we je voorstellen aan een ander juweel: de stad Split. Hier gaan historie en moderne gebouwen hand in hand. De stad is impulsief en dynamisch tegelijk, en kan pronken met prachtige gebouwen. Split zit vol energie en sprankelt met haar historische en moderne charme. De stad wordt ook wel gezien als de hoofdstad van Dalmatië, en is na Zagreb de grootste stad van het land. Hier vertellen we je wat de mooiste plekken van Split zijn.

Split: stad, strand en cultuur

Hoe het allemaal begon | Bezienswaardigheden | Wandel en geniet

Natuurlijk paradijs | Een beetje actie

Split vanaf het water

Hoe het allemaal begon…

Vandaag de dag hebben we de luxe en welvaart in Split te danken aan de Romeinse veroveraar Diocletian. Hij bouwde een groot paleis om zijn verlof aan te kondigen. Dit was het begin van een lange periode met ontwikkelingen voor de stad die meer dan 1700 jaar duurden. Het volgen van de jaren van ontwikkelingen in deze stad en het komen en gaan van historische gebouwen, maakt een bezoekje aan deze stad een onvergetelijke ervaring. Een mooie mix van hedendaagse geschiedenis en modern leven, maakt Split erg populair onder cultuurliefhebbers. Naast cultuurliefhebbers valt de stad ook goed in de smaak bij de liefhebbers van een heerlijk hapje en degenen die van een vakantie aan het strand genieten.

Bootjes in de haven van Split

Split onder de loep

We zullen in ieder geval allemaal een ding gemeen hebben: de nieuwsgierigheid om het paleis te bezoeken dat deze stad zo veel welvaart heeft gebracht – zeker nu het Diocletian’s Palace nog in een zeer goede staat is.

“Er zijn zelfs een paar Game of Thrones afleveringen opgenomen in Split!”

Tijdens het leven van keizer diende het paleis niet alleen als de woonruimte van de heerser, maar ook als accommodatie voor zijn bedienden. Het originele gebouw is verdeeld in een noord en zuid-deel en bood accommodatie voor beide werkers, zonder dat deze in elkaars weg zaten. Het Paleis ligt bijna onaangetast aan je voeten. Elke heerser maakte over de jaren wel zijn eigen veranderingen aan het paleis. Wist jij dat een aantal van de scenes van de hit serie Game of Thrones zijn opgenomen in Split. Het Diocletian’s Palace werd gebruikt voor verschillende scenes die plaats vonden in de stad van Meereen. Je kan meer interessante film locaties van Game of Thrones vinden in ons Travel Magazine.

Diocletian Palace in Split

Vier magische poorten

Naast het karakteriserende paleis beschikt Split ook over vier poorten waaraan je de stad snel kan herkennen. Je vindt deze verspreid door de stad. De passage door de Gouden Poort was bijvoorbeeld alleen toegankelijk voor de keizer en zijn familie. Vandaag de dag lopen er miljoenen toeristen en locals door deze poort ter nagedachtenis aan de bruisende tijd. Iets minder belangrijk, maar nog steeds wel een echte toeristenmagneet, is de Zilveren Poort. Renovatie aan deze poort zorgde ervoor dat deze uit alle actie werd gehaald van de Middeleeuwen tot 1953. Het was pas nadat deze poorten klaar waren, dat bezoekers rond deze keistenen van de oude wereld konden wandelen.

Over de jaren bleef de IJzeren toren altijd staan, en daarom spreken de mensen van de stads getuigen als ze het over deze poort hebben. Alleen de Bronzen toren mist op deze lijst, die ook wel bekend stond als de Koninklijke nooduitgang. Zijn functie spreekt daardoor voor zich.

Vanaf de Bronzen Poort kan je gemakkelijk de kelder van het paleis bereiken. Veel gidsen gaan hier eerst langs voordat ze aan de tour van het paleis beginnen.

De poort zorgde voor een directe nooduitgang naar de zee, in het geval van een aanval over land. De meest centrale plek buiten het paleis is nog steeds het centrale plein genaamd Peristil. Hier sprak de keizer de mensen toe. Ter nagedachtenis aan de geschiedenis wordt dit plein vandaag de dag nog gebruikt als een soort toneel, bijvoorbeeld voor het naspelen van historische gebeurtenissen.

Marjan Hill in Split aan de Dalmatische kust

Geniet van het leven in Split

Na het volgen van de sporen van het verlenen, moet je zeker de mogelijkheid niet overslaan om het moderne leven van Split mee te maken. Waar kan je nou het beste heen om dit mee te maken? Hier is maar een correct antwoord voor: de bekende promenade, de Riva.

” Er is altijd wel iets te doen aan de Riva promenade!”

Langs de met palmbomen versierde promenade van de haven, nemen verschillende evenementen plaats. Je vindt hier ook een groot aantal heerlijke restaurants en cafés. Helaas is de Riva ondertussen al geen verborgen pareltje meer – het wordt al gezien als een hoogtepunt van het land, dus er is altijd wel iets te doen hier. In het westen van dit gebied ligt het Republic Square, ook wel bekend als Prokurative. Dus als je geen plekje meer kan vinden in een van de cafés of barretjes langs de promenade van Riva, dan kan je hier zeker een plekje vinden. Maar het is zeker niet het geval dat hier niks te doen zal zijn. Er worden hier vaak evenementen gehouden, zoals het ‘Split music festival’. Je kan moeilijk een betere setting vinden die geschikt is voor alle soorten evenementen. Het plein is omringt door drie arcaden bogen. Alleen de zuidkant van het plein is open, waar het een prachtig uitzicht over de haven en de promenade geeft.

Idyllische haven Matejuška

Niet minder toeristische is Marmont street. Ondanks dat het historische aspect hier nog een keer de grootste focus heeft, hebben restaurantjes en boetiekjes zich ook naast de culturele en artistieke tentoonstellingen gevestigd. Voor degene onder jullie die zich graag willen mengen in het leven van de lokale bevolking moeten een bezoek in de namiddag plannen naar de Matejuška haven. Hier ontmoeten vissers elkaar graag onder het genot van een goed glas wijn. Het is niet ongewoon dat ze hun net gevangen vis op de grill gooien en de avond met elkaar afsluiten. Het voelt alsof je ver weg bent van al het geroezemoes van de stade en hier kan genieten van een echt rustvolle omgeving.

Natuurlijk paradijs

Je wordt ook beloond met wat prachtige natuur in Split. Vanaf de historisch oude stad is het slechts een klein stukje lopen naar het eerste zand strand.

Gurutip:

Neem je strandhanddoek of picknick kleed mee en ga op zoek naar een mooi plekje in een van de groene parken of aan het strand. Wat kan er in hemelsnaam mis gaan onder de warme Kroatische zon? 😉

Hier kan je afkoelen in de blauwe zee, die uitkijkt over de historische resten van de culturele stad van Split. Sustipan Park was het eerste kerkhof van de stad, maar vandaag de dag dient het als een groene oasis in het midden van de stad. Alleen een stenen paviljoen is nog overgebleven van het voormalige kerkhof. Als je het een beetje een oncomfortabel idee vindt om aan vroegere tijden te denken tijdens je wandeling, dan kan je ook een wandeling maken door het Emanuel Vidovíc park. Families, kinderen en studenten bezoeken dit park graag om in de pauze te genieten van een groen uitzicht.

Stranden in de buurt van de stad

De temperaturen kunnen hoog oplopen in de zomer, waardoor de locals en toeristen naar de stranden van Split trekken. Bačvice, Bene, Trstenik en Kašjuni om er zo maar een paar op te noemen, lenen zich erg goed voor het zonnebaden. Faciliteiten zoals kleedkamers, douches en kleine cafeetjes dragen allemaal bij een een gezellige atmosfeer, wat jou weer een geweldig vakantiegevoel geeft.

Dorpje nabij Split in Dalmatië

Een vakantie als geen ander

Mocht het zo gebeuren dat jij op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je je gaat vervelen (waar we sterk aan twijfelen dat dat ooit zal gebeuren in Split), dan hebben we nog een aantal speciale tips voor je. Over de hele wereld wordt het concept van de Escape Rooms steeds bekender, en ook in Split kan je dit avonduur mee maken. Binnen 60 minuten moet je een aantal lastige taken en puzzels oplossen om jezelf uit een kamer te kunnen bevrijden. Een ander hoogtepunt is de semi-submarine: ga mee op een ontspannen boottocht en ontdek de onderwaterwereld. ‘Boot Marijeta’ gaat in het water tot wel 1,5 meter diep. Hierdoor krijg je een inzicht in het leven onderwater, of je kan op het dek genieten van het uitzicht over de stad. Een goed idee, toch?

 

Betoverend Kroatië

Split is een echt indrukwekkende stad, een cultureel pareltje met prachtige stranden. We kunnen je natuurlijk maar een deel van haar schoonheid laten zien in een Travel Magazine artikel. Het is nu aan jou om de schoonheid en diversiteit van Split te gaan ontdekken. Kroatië behoort tot onze favoriete vakantiebestemmingen in september. Heb je een andere reismaand in gedachten? Lees dan hier meer over de beste reistijd voor Kroatië. Als je Split al een keer hebt bezocht en meer tips of hoogtepunten weet, laat het ons dan weten!