Turquoisekleurig water zo ver het oog rijkt en rustige baaien die uitnodigen om te komen zonnen – dat kun je verwachten tijdens een zonvakantie aan de Adriatische kust. In dit artikel vertel ik je over de mooiste stranden in Kroatië – je ziet direct waarom het land een droombestemming is!

De eilanden en zandstranden van Kroatië zijn helemaal niet moeilijk te bereiken. Stap in het vliegtuig richting Pula, Split of Dubrovnik of ga op roadtrip – het is de moeite meer dan waard. Bovendien zijn de hotels en vakantiehuizen in Kroatië erg voordelig in vergelijking met de traditionele zonbestemmingen. Bespaar geld op je accommodatie en geef het in plaats daarvan uit aan gezellige avondjes tafelen of toffe excursies. Wil je weten waar de mooiste stranden in Kroatië liggen en wat de tofste plekken zijn om een zonvakantie door te brengen? We vertellen het je!

6x De mooiste stranden van Kroatië

Zlatni Rat | Vela Plaza Baska | Punta Rata
Rajska Plaza | Banje | Sakarun
Kroatië aanbiedingen

Punta Rata in Dalmatië

Zlatni Rat op Brac

Het strand van Zlatni Rat op het eiland Brac is een parel! Het strand loopt bijna een halve kilometer de zee in en biedt vooral vanuit de lucht een bijzondere aanblik. Het bijzondere aan dit strand is de vorm, die afhankelijk van de wind ook steeds een beetje verandert als ware het vloeibaar goud. Deze bijzondere eigenschap zorgt ervoor dat Zlatni Rat een echt natuurfenomeen is. Geen wonder dat de beroemdste bezienswaardigheid van het eiland Brac in bijna alle lijstjes genoemd wordt als het om de mooiste stranden van Kroatië gaat. Ben je op vakantie in Makarska of Hvar dan kun je prima een daguitstap naar dit bijzondere Kroatische strand ondernemen.

Brac in Kroatie

 

Vela Plaza Baska op Krk

Krk is een van de meest geliefde eilanden in Kroatië en niet in de laatste plaats dankzij de vele droomstranden die hier te vinden zijn. Het bekendste is het twee kilometer lange kiezelstrand Vela Plaza Baska. Het is gelegen in de Kvarner Baai op het eiland Krk, dat door een brug met het vasteland verbonden is. Hoe dieper je het water in gaat, hoe zachter het strand wordt. Het voelt een beetje alsof je in zee over een zacht tapijt loopt. Heb je even genoeg van zonnen op het strand? Waag je aan een uitdagende watersport of flaneer langs de promenade.

Het strand van Vela Plaza Baska op Krk

Punta Rata in Brela

De Makarska Riviéra behoort tot de mooiste plekken van Kroatië. Het Biokovo gebergte en de zee vormen samen een schitterend decor dat zo op een ansichtkaart thuishoort. Hier bevindt zich ook het langste en witste kiezelstrand aan de Adriatische Zee: Punta Rata. Dichtbegroeide bossen, een kristalblauwe zee en de paradijselijke rust maken dat dit strand absoluut in deze lijst thuis hoort. Extra bijzonder: langs de kust ontstaan steeds weer kleine draaikolken in het water door de ondergrondse bronnen die onder het wateroppervlak de zee in stromen. In tegenstelling tot plaatsen als Krk, Split en Brac komen hier minder toeristen. Hier geniet je dus in alle rust van de prachtige natuur.

Meer Kroatië deals

Strand van Brela aan de Makarska riviera

Rajska Plaza op Rab

Waarom zou je helemaal naar het Caribisch gebied vliegen als ook in Europa droomstranden te vinden zijn? Een goed voorbeeld hiervan is Rajska Plaza op het eiland Rab, in het noorden van Istrië. Het water rond dit eiland is zo mooi blauw en helder dat je denkt dat je ogen je bedriegen. Niet voor niets vinden veel mensen dit het mooiste zandstrand van Kroatië. Het vlakke strand is perfect voor een vakantie met kinderen – maar ook avonturiers zijn hier op hun plaats dankzij het grote aanbod aan watersportactiviteiten.

De kustlijn op het eiland Rab

Banje bij Dubrovnik

Stadsstranden zijn vaak niet moeders mooiste, maar rond Dubrovnik is dit anders. Op enkele minuten van het centrum van Dubrovnik verwijderd, ligt het stadsstrand van Banje. Het zandstrand is makkelijk te bereiken met een kleine wandeling en na een middagje sightseeing kun je hier heerlijk ontspannen. De baai is wat klein, maar het water is klaarhelder en het zand loopt niet te stijl af in zee, waardoor het strand geschikt is voor een bezoek met de hele familie.

Het strand van Banje bij Dubrovnik

 

Sakarun op Dugi Otok

Het strand van Sakarun op het kleine eiland Dugi Otok is een van de weinige zandstranden in Kroatië. De turquoise kleur van het water en een strand zo wit als sneeuw zorgen ervoor dat veel mensen eerst hun fotocamera tevoorschijn halen voordat ze hun strandhanddoek uitwerpen op het Caribisch aandoende strand. Dit strand is het beste te bereiken vanuit Zadar. Vanuit de havenstad vaart vier keer per dag een boot uit.

Het strand van Sakarun in Kroatie

Zin in een vakantie in Kroatië?

Zoals je ziet herbergt Kroatië ware droomstranden! Een zonvakantie aan de Adriatische kust is aan te bevelen van mei tot oktober. Je leest meer over de beste reistijd voor Kroatië in de reiskalender. Bekijk de aanbiedingen en boek een goedkope vakantie naar Kroatië!

Zonvakantie Kroatië All Inclusive Kroatië

Last Minute Kroatië

Meer Kroatië tips uit het Travel Magazine: