Beste reistijd Madeira

Klimaat op Madeira

Madeira, het charmante Portugese eiland in de Atlantische Oceaan, kent het hele jaar door milde temperaturen. In de koudste maanden (januari en februari) is de gemiddelde temperatuur overdag 19 graden Celsius. In augustus en september stijgt het kwik op de thermometer tot gemiddeld 26 graden Celsius. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is zo’n drie graden. De weersomstandigheden worden beïnvloed door de noordoostpassaat in de zomer en door de westenwindgordels in de winter. De wind ontstaat ten noordoosten van Madeira, voor de kust van Portugal, en brengt regen met zich mee. De westenwind veroorzaakt hoge golven aan de noordkust en onstabiel weer aan de oostkant van Madeira, vooral ’s ochtends. Door de wind en de hoogteverschillen tot 1.900 meter is het weer in het noorden van Madeira anders dan het weer aan de zuidkant van het eiland. In het noorden van Madeira regent het vaker, terwijl het zuiden subtropisch warm is. Bekijk de gemiddelde temperaturen op het Portugese eiland in de klimaattabel en bepaal wat voor jou de beste reistijd is om naar Madeira te gaan! Ik vertel je wanneer de beste reistijd is voor een strandvakantie op Madeira en in welke tijd van het jaar een actieve vakantie voor wandelaars de moeite waard is.

Klimaattabel voor Madeira

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 19 19 20 21 22 23 25 26 25 24 22 20
Min. temperatuur in °C 13 13 13 14 15 17 18 19 20 18 16 15
Zonuren per dag 4 6 8 9 10 10 10 10 8 7 6 5
Watertemperatuur in °C 18 17 17 18 18 20 21 22 23 22 20 19
Regendagen per maand 6 5 4 3 0 0 0 0 0 4 5 7

 

De beste reistijd voor Madeira

De beste reistijd voor Madeira zijn de maanden april tot en met oktober. Je kunt in deze zomerperiode milde tot warme temperaturen tussen de 21 en 26 graden Celsius verwachten. Er valt heel weinig regen en de zon schijnt gemiddeld wel tien uur per dag van mei tot en met augustus.

De beste reistijd voor Madeira per maand:

  • April: 21°C, 9h zon, 18°C watertemp., 3 regendagen
  • Mei: 22°C, 10h zon, 18°C watertemp., 0 regendagen
  • Juni: 23°C, 10h zon, 20°C watertemp., 0 regendagen
  • Juli: 25°C, 10h zon, 21°C watertemp., 0 regendagen
  • Augustus: 26°C, 10h zon, 22°C watertemp., 0 regendagen
  • September: 25°C, 8h zon, 23°C watertemp., 0 regendagen
  • Oktober: 24°C, 7h zon, 22°C watertemp., 4 regendagen

De watertemperatuur van de Atlantische Oceaan is met een gemiddelde van 18 tot 22 graden Celsius ook in de zomer relatief fris. Kies je voor een vakantie op Madeira, dan zal dit waarschijnlijk niet voor een ontspannen strandvakantie zijn. Het eiland is vooral geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars. Aan het einde van de dag nog even neerploffen op het strand of een verkoelende duik nemen in zee is natuurlijk nog steeds erg fijn. Ik zal je daarom vertellen wat de beste reistijd is voor een strandvakantie op Madeira en wanneer je het beste op wandelvakantie kunt op het eiland. In de wintermaanden, november tot en met maart, is het regenseizoen op Madeira. Vijf tot zeven regenachtige dagen per maand en gemiddeld vijf tot zes uur zonneschijn per dag maken van Madeira echter nog steeds een prima vakantiebestemming in de winter. Het voordeel van reizen in het laagseizoen zijn de lagere prijzen voor hotels en vliegtickets. Bovendien lijkt het alsof je het eiland helemaal voor jezelf hebt. Degenen die op zoek zijn naar rust, zullen in de wintermaanden op Madeira genieten van de stilte.

Bekijk alle Madeira deals

 

Beste reistijd voor een strandvakantie op Madeira

Hoewel Madeira niet het eerste eiland is dat in je opkomt als het gaat om een ​​ontspannen strandvakantie, heeft deze Portugese schoonheid een aantal deels kunstmatig aangelegde stranden en baaien waar je veel zwemplezier kunt beleven in de zee. Hiertoe behoren verschillende stranden in de hoofdstad Funchal en waarschijnlijk het populairste strand van Madeira: Prainha. Bij mooi weer is ook het strand van Porto da Cruz een highlight. Verder weg van het toerisme kun je aan het Praia de Laje bij Seixal aan de noordkustkunt een mooie strandvakantie doorbrengen. Ga je op vakantie naar Madeira, maak dan zeker een dagtocht naar het naburige eiland Porto Santo en neem je zwembroek mee. Hier kun je je strandhanddoek uitleggen op een kilometerslang zandstrand. De beste reistijd voor een strandvakantie op Madeira is tijdens de zomermaanden juli, augustus, september en oktober. Met een gemiddelde van 24 tot 26 graden Celsius kun je genieten van de zonneschijn en heerlijk ontspannen.

Beste reistijd om te wandelen op Madeira en om het eiland te ontdekken

Madeira staat vooral bekend als een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Met zijn kilometerslange wandelroutes langs de kunstmatige waterkanalen (levadas), is vooral het noorden van het eiland perfect voor een actieve vakantie. Een van de populairste bestemmingen voor wandelaars is UNESCO-werelderfgoed en beslaat het gebied tussen Porto da Cruz en Santana in het noorden. Een bijzondere highlight vormt de bergwandelroute tussen de op twee na hoogste bergtop Pico do Arieiro en de hoogste berg Pico Ruivo. Wandelaars starten hun beklimming ’s ochtends omdat het ’s middags bewolkt kan zijn. De beste reistijd voor een wandelvakantie op Madeira is de lente. Tussen half april en half juni heersen de perfecte weersomstandigheden voor veel wandelplezier. Droog, niet te heet weer en een aangename luchtvochtigheid zijn de beste omstandigheden voor kilometerslange wandelingen.

Het weer op Madeira

Het weer op Madeira is het hele jaar door mild. Er is weinig tot geen regenval en je kunt dagtemperaturen van 20 tot 25 graden tegemoet zien. Het mesoklimaat  zorgt ervoor dat de weersomstandigheden afhankelijk zijn van de hoogte waarop je je bevindt. Het is niet ongewoon dat de zon schijnt in het zuiden terwijl het in het noorden regent. De temperaturen schommelen slechts lichtjes. In de lente wisselt het weer continu tussen zon en regen. Dit zorgt voor de plantengroei van bijzondere exemplaren waardoor je van zeer zeldzame vegetatie kunt genieten. Gemiddelde lentetemperaturen liggen tussen de 20 en 22 graden overdag en bij ongeveer 14 graden Celsius ’s nachts. In de zomer daalt de temperatuur zelden onder de 20 graden. Met ongeveer tien uur zon per dag kun je genieten van veel zonneschijn met weinig tot geen regenval. Zoals gebruikelijk in Europa, dalen met de komst van de herfst ook de temperaturen op Madeira. Vanaf eind oktober regent het vaker en wordt het ’s nachts koeler (16 tot 18 graden). In vergelijking met Nederland blijft het op Madeira warmer in de herfst en winter, met gemiddelde temperaturen van 20 graden Celsius gedurende de dag. De koudste maanden met de minste hoeveelheid zon zijn januari en februari. ’s Nachts zijn er minimumtemperaturen van zo’n 13 graden.

Conclusies

Het klimaat op Madeira is mild en het hele jaar door relatief droog. Met slechts vier tot zeven regenachtige dagen per maand in het regenseizoen, is het Portugese eiland zeer geschikt voor een vakantie, zelfs in het laagseizoen. Voor een wandelvakantie op Madeira is de lente het beste seizoen. Tussen half april en half juni is het prachtig wandelweer, vooral in het noorden van Madeira. Aangezien er twee klimaatzones op het eiland zijn, is het de moeite waard om een auto te huren tijdens je vakantie op Madeira. Zo kun je in elk jaargetijde een prachtige vakantie beleven. Als het in het noorden regent, rijd je gewoon naar het zuiden of omgekeerd. Het eiland is slechts 22 kilometer breed en 57 kilometer lang, je kunt dus het hele eiland verkennen tijdens je vakantie.

Wat is de beste reistijd voor Madeira?

De beste reistijd voor Madeira zijn de maanden van april tot en met oktober. Je kunt in deze zomerperiode milde tot warme temperaturen tussen de 21 en 26 graden Celsius verwachten. Er valt heel weinig regen en de zon schijnt gemiddeld wel tien uur per dag van mei tot en met augustus.

Hoe is het klimaat op Madeira?

Madeira kent het hele jaar door milde temperaturen. In het noorden van Madeira regent het vaker, terwijl het zuiden subtropisch warm is.

Wat is de beste reistijd voor een strandvakantie?

De beste reistijd voor een strandvakantie op Madeira is tijdens de zomermaanden juli, augustus, september en oktober.

Bekijk onze deals voor het Bloemeneiland!

Alle Madeira vakanties

 

Opmerkingen

jouw mening?