Beste reistijd Canarische Eilanden

Wat is de beste reistijd voor de Canarische Eilanden?

De beste reistijd voor de Canarische Eilanden ligt tussen april en oktober. Op de twee oostelijk gelegen Canarische Eilanden, Lanzarote en Fuerteventura, is het weer het gehele jaar gunstig. De hoger gelegen westelijke eilanden La Palma, El Hierro, La Gomera, Tenerife en Gran Canaria zijn vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst heerlijke vakantie bestemmingen. In de winter ligt de temperatuur op de Canarische Eilanden tussen de 20 en 23 graden. Voor degenen die de koude temperaturen thuis willen ontvluchten, vormt de winter de beste reistijd voor de Canarische Eilanden. De drukste tijd is tijdens de zomermaanden. De prijzen liggen dan ook op het hoogste punt. Voor een goedkope reis naar de Canarische Eilanden richt je je het beste op de maanden in de herfst, winter en lente. Ben jij klaar voor een heerlijke zonvakantie of all inclusive naar de Canarische Eilanden?

Afhankelijk van welke activiteiten je wilt ondernemen, is het weer in sommige maanden beter geschikt voor een vakantie dan in andere maanden. In de volgende tabel vind je de beste reistijd voor de Canarische Eilanden gesorteerd per vakantietype. Verder volgt informatie over de ligging, het klimaat, het weer en de temperatuur op de Canarische Eilanden. Voor elke maand zal ik laten zien welk weer je kunt verwachten.

Beste reistijd voor de Canarische Eilanden per activiteit

Beste reistijd Canarische Eilanden
Zonvakantie  Lanzarote en Fuerteventura: het hele jaar; Tenerife, Gran Canaria, La Palma, El Hierro & La Gomera: april – oktober
Eilandhoppen en cruises  Het hele jaar, optimale weersomstandigheden met een kleine kans op regen: april – oktober
Wandelvakanties  In het voorjaar en de herfstmaanden
Actieve vakantie  Maart – mei & eind oktober – november
Surfen op Fuerteventura en Lanzarote Beginnende surfers: juli – november;  ervaren surfers: oktober – midden december; kitesurfen op Lanzarote: eind maart – eind oktober
Surfen op Gran Canaria en Tenerife  Beginnende surfers: het hele jaar; gevorderde surfers: oktober – maart

Verdere info:

Geografische ligging van de Canarische Eilanden

Politiek gezien behoren de Canarische Eilanden tot Spanje. Geografisch gezien ligt de eilandengroep echter in Afrika. De Canarische Eilanden bevinden zich in het oosten van de Atlantische Oceaan tussen de 27e en 29e breedtegraad. Het dichtstbijzijnde buurland is Marokko, waarvan de kust ongeveer 112 kilometer van het meest oostelijk gelegen eiland Fuerteventura vandaan ligt. Tussen de twee kusten vaart geen veerboot, die vertrekken namelijk naar het Spaanse vasteland. Van Tenerife tot Huelva ligt ongeveer 1380 kilometer. Op de kaart hieronder zie je precies waar de Canarische Eilanden liggen.

Hoe is het klimaat op de Canarische Eilanden?

Het klimaat op de Canarische Eilanden is subtropisch dankzij de passaatwind. Deze waait een frisse bries over de vulkaaneilanden. Het milde klimaat danken de Canarische Eilanden aan de nabijheid tot de evenaar en de golfstroom. Op Fuerteventura en deels ook Lanzarote heerst door het vlakke land een droog klimaat met weinig regen.

De Canarische Eilanden staan bekend als de eilanden van de eeuwige lente. Met een zongarantie van meer dan 300 dagen is het op de Canarische eilanden het hele jaar warm weer. Dankzij de combinatie van de droge Sahara lucht en de verfrissende passaatwind is het klimaat er heerlijk, en nodigen de eilanden vooral in de zomer uit tot een vakantie. De gemiddelde jaartemperatuur op Tenerife meet 25 graden Celsius. De gemiddelde watertemperatuur op het eiland loopt richting de 18 graden. De warmste maand van het jaar is augustus, met niet minder dan elf zonuren per dag en temperaturen tot 29 graden Celsius. De koudste maand op de Canarische Eilanden is januari, met ongeveer zes zonuren per dag en tot twintig graden Celsius. ’s Nachts koelt de temperatuur ’s winters af tot 13 graden Celsius. In de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur ’s nachts 20 graden Celsius.

Klimaattabel Canarische Eilanden (Tenerife)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C 20 21 22 23 24 26 28 29 28 27 23 21
Min. Temperatuur in °C 14 14 15 16 17 18 20 21 20 19 17 16
Zonuren per dag 6 7 7 8 9 10 11 11 8 7 6 5
Watertemperatuur in °C 19 18 18 18 19 20 21 22 23 22 21 20
Regendagen per maand 7 6 4 2 1 0 0 0 0 3 5 7

 

Hoe is het weer op de Canarische Eilanden?

Het weer op de Canarische Eilanden is het hele jaar zacht. In de zomer is het vanzelfsprekend warmer als in de winter. In de tussenmaanden, in de herfst en de lente, heersen aangename temperaturen en is er veel zon. Het weer op de Canarische Eilanden varieert naar gelang de hoogte en de ligging van de eilanden. Op de overwegend vlakke eilanden Fuerteventura en Lanzarote is het over het algemeen warmer. De Saharawind waait rood-achtig gele woestijnstof over deze eilanden. Dankzij het vlakke landschap glijden de wolken aan Fuerteventura voorbij en komt het hier zelden tot regen. Dit geldt ook voor de lager gelegen delen op de andere Canarische Eilanden. Boven de hogere gebieden in het noorden en noordoosten formeren zich wolken en hier zal het in de winter vaker regenen. Op de Pico del Teide op Tenerife, met 3,718 meter de hoogste berg van Spanje, is het het hele jaar door een graad koeler dan in de lagergelegen gebieden. In de winter ligt hier zelfs sneeuw en kun je hier skiën. Hoe het weer in de winter en de zomer is op de Canarische Eilanden, zal ik je nu vertellen.

De Canarische Eilanden in de zomer

De zomer is de meest geliefde reistijd voor de Canarische Eilanden. Het weer is voortdurend warm bij een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. De warm-droge Saharalucht en de verfrissende passaatwind maken het weer op de Canarische Eilanden perfect geschikt voor een zonvakantie. Voor wandelreizen en actieve vakanties zijn de Canarische Eilanden in de zomer niet geschikt vanwege de hitte. Voor deze activiteiten zijn de lente en de herfst meer geschikt, als het weer milder is.

De Canarische Eilanden in de winter

De Canarische eilanden in de winter zien een mild klimaat. De gemiddelde temperatuur in de winter is 20 graden Celsius en het water is zo’n 18 graden. Tot zeven dagen per maand valt er regen. Ontloop je de dagen waarop het regent, dan kun je nog prima op strandvakantie. Je kunt in ieder geval het koude weer thuis ontvluchten met een vakantie naar de Canarische Eilanden. Als je geen behoefte hebt om op het strand te liggen, dan kun je prachtig wandelen en excursies maken op de Canarische Eilanden. Actieve vakantiegangers kunnen in de winter skiën op Tenerife. Gevorderde surfers vinden in de winter de beste golven op hun pad.

Temperaturen op de Canarische Eilanden

Het weer in januari

Januari is de koudste maand op de Canarische Eilanden. De temperaturen liggen dankzij 6 zonuren overdag rond de van 20 graden, ’s nachts is het ongeveer 13 graden. Gemiddeld zijn er 7 regendagen op de Canarische Eilanden in januari. Op La Palma regent het tot negen dagen, op Lanzarote daarentegen slechts 4 dagen.

Beste reistijd voor:

Gevorderde surfers, wintersport

Het weer in februari

Iets warmer, maar niet wezenlijk zijn de Canarische Eilanden in februari. Het is er gemiddeld 21 graden met tot 7 zonuren per dag. ’s Nachts koelt het af tot 13 graden. Het regent gemiddeld vijf dagen in februari.

Beste reistijd voor: 

Gevorderde surfers, wintersport

Het weer in maart

In maart wordt het weer op de Canarische Eilanden duidelijk warmer. De zon laat zich 7 uur per dag zien. Op Lanzarote is dit al 8 uur. De kans op regen daalt naar gemiddeld 4 dagen per maand. De lente toont haar mooiste kant.

Beste reistijd voor: 

Actieve vakantie, wandelvakantie, surfen

Het weer in april

In april laten de Canarische Eilanden hun grote biodiversiteit zien. In de lente bloeit de natuur op in vele kleuren. Zeker natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers beleven in april de beste reistijd. Het weer op de Canarische Eilanden in april is prettig: de temperatuur ligt rond de 23 graden.

Beste reistijd voor:

Actieve vakantie, wandelvakantie, eilandhoppen

Het weer in mei

In mei start het zomerseizoen. Het weer is in mei dragelijker dan wanneer het hoogzomer is. Wie graag ontspant bij temperaturen rond de 24 graden, kan de Canarische Eilanden het best in mei bezoeken. Regen valt in deze maand praktisch niet. In mei kun je prima op zonvakantie op de Canarische Eilanden.

Beste reistijd voor:

Actieve vakantie, het maken van een cruise, zonvakantie

Het weer in juni

De beste mogelijkheid voor een vakantie in het laagseizoen. Het is met 26 graden heerlijk weer in juni op de Canarische Eilanden. De Atlantische Oceaan is aangenaam met een temperatuur van 20 graden. De Canarische Eilanden behoren tot mijn favoriete vakantiebestemmingen in juni.

Beste reistijd voor: 

Zonvakantie, cruises, eilandhoppen

Het weer in juli

In juli is het hoogseizoen. Temperaturen tussen de 25 en 30 graden nodigen uit tot een zonvakantie. De zon schijnt tot wel tien uur per dag. Het weer op de Canarische Eilanden is in juli droog. De kans op regen is verwaarloosbaar. Fuerteventura is in juli zeer geschikt om te surfen.

Beste reistijd voor: 

Zonvakantie, surfen, het maken van een cruise

Het weer in augustus

In augustus is het druk op de Canarische Eilanden. Het weer is in augustus erg warm met temperaturen rond de dertig graden. Strandliefhebbers die deze temperatuur prettig vinden, zullen zich zeker vermaken in deze maand. Ook voor surfers is augustus een goede reistijd op de Canarische Eilanden.

Beste reistijd voor: 

Zonvakantie, surfen, het maken van een cruise

Het weer in september

In september start het laagseizoen omdat in de meeste Europese landen de zomervakantie voorbij is. Deze periode is geschikt voor vakantiegangers met een kleiner budget. In september kun je goedkoop op vakantie op de Canarische Eilanden. De temperaturen liggen tussen de 25 en 30 graden.

Beste reistijd voor:

Zonvakantie, eilandhoppen, surfen

Het weer in oktober

In oktober is het weer op de Canarische Eilanden stabiel warm, met een maximum temperatuur van 28 graden. Aan het einde van de maand wordt het klimaat milder en maken wandelliefhebbers hun opwachting op de eilanden. Voor een actieve vakantie waarbij je ook nog in de oceaan zwemmen kunt, reis je het best in oktober naar de Canarische Eilanden.

Beste reistijd voor: 

Actieve vakantie, wandelen, zonvakantie

Het weer in november

November is een goede maand om naar de Canarische Eilanden te trekken voor mensen met de herfstblues. Je kunt hier opwarmen aan zonnestralen van 23 – 26 graden. De zon schijnt gemiddeld zes uur per dag. Heerlijke temperaturen voor een vakantie op de Canarische Eilanden.

Beste reistijd voor:

Actieve vakantie, wandelvakantie, surfen

Het weer in december

In december kun je prima op winterzon vakantie op de Canarische Eilanden. De gemiddelde temperatuur van 22 graden maakt wandelvakanties in de lagere gebieden zeer aangenaam. Bij een gemiddelde watertemperatuur van 19 graden kun je zelfs nog een sprong in de Atlantische Oceaan wagen. Op de Pico del Teide in Tenerife kun je anderzijds skiën in december.

Beste reistijd voor:

Gevorderde surfers, wintersport

Het weer op de Canarische Eilanden

Mijn conclusie voor de beste reistijd op de Canarische Eilanden

Het weer op de Canarische Eilanden leent zich het hele jaar door voor een vakantie. Als beste reistijd voor de Canarische Eilanden gelden de maanden van april tot oktober. Het weer is dan stabiel en zonnig, er is weinig tot geen regen in deze maanden. Strandgangers die hun zonvakantie graag op de Canarische Eilanden doorbrengen, kiezen het beste voor deze maanden. In de zomermaanden juli en augustus is het hoogseizoen, zeker Gran Canaria trekt dan veel bezoekers. Zoek je een goedkope vakantie op de Canarische Eilanden, dan kun je beter in het laagseizoen reizen, in de lente of de herfst. Zeker in de herfst liggen de temperaturen vaak nog boven de 25 graden, zodat je zeker nog op zonvakantie kunt. Ook voor een wandelvakantie kom je het beste in het laagseizoen naar de Canarische Eilanden. In de zomer is het te heet om te wandelen en in de winter te koud. Op Tenerife kun je in de winter zelfs skiën. In welke tijd van het jaar je ook naar de Canaren trekt, je zult betoverd worden!

Op naar de zon!

Alle reizen naar de Canarische Eilanden

De beste reistijd voor andere bestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?