Beste reistijd Marokko

Hoe is het klimaat in Marokko?

Het klimaat in Marokko is verdeeld. In het noorden en noordwesten heerst een mediterraan klimaat. In het zuiden en zuidoosten veroorzaakt de Sahara een landklimaat. Tussen de twee klimaatzones ligt de bergketen de Hoge Atlas. Het vormt de klimaatbarrière tussen noord en zuid. De hoogte bepaalt het klimaat in het Atlasgebergte. Hoe hoger het berggebied, hoe kouder en regenachtiger het is. Vanaf een hoogte van 1000 meter vormt zich tijdens de wintermaanden sneeuw in de Hoge Atlas. Hoe lager de hoogte, zoals in het binnenland van Marrakech, hoe warmer en droger het weer. In het binnenland overschrijdt de temperatuur de 36 graden in de zomermaanden juli en augustus. Hoe zuidelijker je gaat, des te droger het klimaat en hoger de temperaturen. In de Sahara gebieden ten zuiden van de Atlas kun je een droog, warm woestijnklimaat verwachten met weinig tot geen neerslag. Het mediterrane klimaat in de kustgebieden in het noorden en noordwesten wordt gekenmerkt door zonnig en droog weer in de zomer en zacht en vochtig weer in de winter. In vergelijkbare verhouding, maar veel warmer als in Marrakech. Hier vind je een heet, semi-aride klimaat met pieken boven de 30 graden Celsius in de zomer.

Om de beste reistijd naar Marokko te bepalen, moet je de locatie van de specifieke gebieden weten. Ik heb dit voor je uitgezocht. Zoek hieronder uit wanneer de beste tijd om naar Marokko te gaan is. In een kort overzicht zie je het klimaat en de beste reismaanden voor een specifieke regio in Marokko. Meer informatie en klimaattabellen voor het weer in Marrakech, Rabat en de Westelijke Sahara vind je hieronder. Ontdek nu wat de optimale reistijd voor Marokko is en kijk uit naar je vakantie!

Overzicht

Stranden van Marokko

Alle Marokko vakanties

Wanneer is de beste reistijd voor Marokko?

Beste reistijd voor Marokko: april, mei, oktober en november

De beste tijd om naar Marokko te reizen als je het land in zijn algemeen wilt zien, zijn de lente en de herfst. In april, mei, oktober en november is het klimaat aangenaam en niet te warm in het hele land. Voor de kustgebieden in het noorden en noordwesten zijn de zomermaanden ook goed te doen. Warme temperaturen rond de 26 tot 27 graden Celsius maken de strandvakantie perfect in juni, juli, augustus of september. Als je een rondreis door Marokko wilt maken of het binnenland met de rode stad Marrakech wilt verkennen, zijn de maanden september tot en met mei het beste voor een vakantie. Je kunt hiervoor beter de zomermaanden vermijden, want er heerst dan een zeer droog en heet klimaat, dat nauwelijks te verdragen is voor de meeste. In de Westelijke Sahara, het territorium aan de Atlantische kust van Noordwest-Afrika, vind je een droog, heet woestijnklimaat. Hier is het het hele jaar door warm en heet, vooral in de zomermaanden. Als je een tour door de Marokkaanse woestijn wilt maken, zijn de herfst- en wintermaanden en de lente het beste. Het klimaat in de kuststreek van de Westelijke Sahara is iets milder, waardoor de beste tijd om hiernaartoe te reizen van april tot en met november is. Een verkenning van het Atlasgebergte kan je het beste doen in de maanden maart tot mei en oktober tot en met november. In de wintermaanden koelt het hier af, zodat de temperaturen zelfs tot het vriespunt dalen. Daarom moet de Hoge Atlas in de winter worden vermeden. Het korte overzicht geeft je een kijkje op alle belangrijke data voor de beste reistijd voor de verschillende gebieden in Marokko.

De beste reistijd voor de verschillende gebieden in Marokko in een kort overzicht

Beste reistijd Klimaat
Kustregio van Marokko (noorden/noordwesten) april tot en met november mediterraan
Marrakech (binnenland) september tot en met mei semi-aride
Atlasgebergte (hoog liggend) maart, april, mei, oktober, november verschillend klimaat
West-Sahara kustregio (zuidwesten) april tot en met november woestijnklimaat, mediterraans/Atlantisch
West-Sahara binnenland (zuiden en zuidoosten) oktober tot en met april droog en heet woestijnklimaat

 

Naar mijn deals

 

Stad in Marokko

Klimaattabel voor Rabat (kustregio)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 17 18 19 20 22 24 27 27 26 24 21 20
Min. temperatuur in °C 8 9 9 10 13 15 18 18 17 14 11 9
Zonuren per dag 6 7 8 9 9 10 10 10 9 8 6 6
Watertemperatuur in °C 17 17 17 18 18 21 22 22 23 22 20 18
Regendagen per maand 6 7 7 6 2 1 0 0 1 6 6 7

Wanneer is de beste reistijd voor de kustregio’s van Marokko?

Marokko heeft twee kusten. In het noorden ligt de kuststrook aan de Middellandse Zee, in het westen aan de Atlantische Oceaan. Rabat, de hoofdstad van Marokko, ligt aan de Atlantische kust. Net als aan de Middellandse Zeekust heerst hier ook een mediterraan klimaat. De temperaturen zijn het hele jaar door mild tot warm. De maanden juli en augustus, met overdag temperaturen rond de 27 graden Celsius en gemiddeld nul regenachtige dagen, zijn de droogste en warmste maanden van het jaar. De koudste maand is januari met een minimum van 8 graden Celsius ’s nachts en overdag temperaturen rond de 17 graden. De beste reistijd voor de kuststreek van Marokko zijn de maanden april tot en met november. Hier is het warm  in de zomer, er is weinig tot geen regenval en je kunt uitkijken naar maximaal tien uur zon per dag. Perfecte omstandigheden voor de strandvakantie!

 

 

Uitzicht over Marrakech

Klimaattabel voor Marrakech (binnenland)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 18 20 22 24 28 31 36 36 32 27 21 18
Min. temperatuur in °C 7 8 10 12 15 17 20 20 18 15 10 7
Zonuren per dag 7 8 8 9 9 11 12 11 9 8 7 7
Regendagen per maand 7 6 6 6 4 2 0 1 1 4 6 8

Wanneer is de beste reistijd voor Marrakech en het binnenland?

Marrakech, de stad van de specerijen, is het hele jaar door een goede vakantiebestemming. In de zomermaanden is het droog en heet in de metropool met weinig regenval. Daarom worden de maanden juni, juli en augustus niet echt aanbevolen voor een vakantie. Kun je de hoge temperaturen goed weerstaan, dan kan je natuurlijk ook in deze maanden op vakantie naar Marrakech. De beste reistijd voor Marrakech is echter in de lente en de herfst, maar de wintermaanden zijn warmer dan in Nederland en dus daarom ook een goede reistijd. In de maanden maart, april en mei en september, oktober en november kun je milde tot warme temperaturen verwachten met weinig regenval. In de wintermaanden december, januari en februari koelt het een beetje af. ‘S Nachts dalen de temperaturen tot wel 7 graden Celsius. Overdag zal het zo ongeveer 21 graden Celsius bereiken. Met zeven tot acht regenachtige dagen per maand zijn de wintermaanden het regenachtigste van het jaar. Er zijn dus slechts een paar dagen met neerslag per maand. Om deze reden kunnen de wintermaanden net zo goed worden gebruikt voor een reis naar Marrakech. De allerbeste reistijd naar Marrakech blijft echter nog steeds de maanden september tot en met mei.

Klimaattabel voor de westkant van de Sahara (zuiden)

Jan Feb Mrz Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dez
Max. Temperatur in °C 21 23 24 23 24 25 26 27 27 27 25 23
Min. Temperatur in °C 13 14 15 15 16 17 18 18 19 18 17 15
Sonnenstunden pro Tag 8 9 9 9 10 10 9 9 8 8 8 8
Regentage pro Monat 2 3 1 0 0 0 1 2 11 6 3 10

Wanneer is de beste reistijd voor het westen van de Sahara in het zuiden van Marokko?

Het grondgebied van Westelijke Sahara werd opgeëist door Marokko na het vertrek van de voormalige koloniale macht van Spanje en werd grotendeels geannexeerd. Het gebied ligt in het noordwesten van Afrika. Daarom vind je hier droog Sahara-klimaat. Het regent nauwelijks in het woestijngebied. Alleen in de maanden september en december zullen er naar verwachting meer buien verschijnen. De dagtemperaturen zijn het hele jaar door 21 tot 27 graden Celsius. ‘S Nachts koelt het niet meer dan 13 graden Celsius af in de koudste maand januari. Er zijn temperatuurschommelingen tussen het kustgebied in het zuidwesten en de woestijn in het zuiden. Aan de kust is het weer milder, niet zo droog en heet als in de woestijn. In het binnenland van de Westelijke Sahara kunnen tijdens de zomermaanden zeer droge en hete temperaturen langs de 40 graden Celsius worden verwacht. Let hier op goede hoofdbescherming, dit is absoluut onmisbaar. Daarnaast brengt de noordelijke Passaat hete zandstormen, die het klimaat nog een beetje meer verwarmen. De beste reistijd voor de westelijke Sahara-kust is daarom tussen april en november. De beste reistijd voor het binnenlandse van de Westelijke Sahara zijn de maanden oktober tot en met april.

 

 

Uitzicht over het Atlasgebergte

Wanneer is de beste reistijd voor het Atlasgebergte?

Het Atlasgebergte is een populaire bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en avonturiers. Als je de atlas wilt beklimmen, moet je rekening houden met de klimatologische omstandigheden. Want in vergelijking met het binnenland regent het aanzienlijk meer op de hooggelegen gebieden van het Atlasgebergte. De temperaturen zijn het hele jaar lager dan in de lagere gebieden en vanaf een hoogte van 1000 meter valt zelfs sneeuw. De reden hiervoor is dat het Atlasgebergte zich in een klimaatbarrière bevindt tussen het noorden en het zuiden. Als je het Atlasgebergte wilt bezoeken, zijn de maanden maart, april, mei, oktober en november het beste.

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Marokko

Marokko is het hele jaar door een prachtige vakantiebestemming. Over het algemeen is het klimaat warmer dan in Nederland, zodat zelfs de relatief koelere wintermaanden zeer geschikt zijn voor een vakantie in Marokko. Afhankelijk van de regio en hoogte, fluctueren de klimaatwaarden, zoals ik je hierboven liet zien. Over het algemeen kunnen de maanden april en mei, maar ook oktober en november worden samengevat als de beste reistijd voor Marokko. Als je een 1001 nachten rondreis door het land wilt maken, is deze reistijd het beste geschikt voor je reis. Als je op zoek bent naar een specifiek gebied, bekijk dan bovenstaande overzichten om te weten te komen wanneer het de beste tijd om te reizen is. Verdere informatie is te vinden in de respectievelijke sub-items met bijbehorende klimaattabellen. Informatie over het land en alles wat daar te ontdekken valt, vind je hieronder. Daarnaast zal ik je de beste aanbiedingen van Marokko laten zien. Ik wens je een onvergetelijke vakantie in Marokko!

Zin om te reizen?

Hier vind je alle Marokko vakanties

De beste reistijden voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?