Beste reistijd Mexico

Klimaat in Mexico

De diversiteit van het land wordt ook weerspiegeld in het klimaat in Mexico. Er zijn verschillende klimaatzones in de staat, van een subtropisch tot alpine klimaat. Kortom, de lager liggende regio’s zijn warmer en tropische. De hogere regio’s zijn milder. Gematigde temperaturen heersen het hele jaar door, doordat Mexico dicht bij de evenaar ligt. De uitzondering ligt hier bij de hooglanden, waar het echt fris kan zijn. Zelfs sneeuwval is hier niet ongewoon. Vanwege de grootte en locatie van Mexico zijn er regionale verschillen in het klimaat. Het noordwesten wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door een woestijnachtig klimaat. De reden hiervoor is, onder andere, de Californische zeestroom die het Mexicaanse klimaat in deze regio beïnvloedt. Het tropische klimaat aan de oostkust wordt gevormd door de zeestroming vanuit het Caribisch gebied. Het noorden van Mexico staat onder de klimatologische invloed van de Verenigde Staten. Hier kan het in de winter fris zijn en de zomer is heerlijk warm. In de onderstaande tabel zie je de dag- en nachttemperatuur voor het land Mexico. Verder kun je zien hoeveel dagen het gemiddeld regent en hoeveel uur zonneschijn de dagen hebben per maand. Let op dat dit de gemiddelden zijn voor de hele staat. Afhankelijk van de regio kunnen er binnen Mexico nog grote verschillen zijn.

 

Klimaattabel voor Mexico (Acapulco)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 31 31 31 32 33 33 33 31 31 31 31
Min. temperatuur in °C 21 21 21 22 23 24 24 24 24 24 23 22
Zonuren per dag 9 9 9 9 8 6 5 5 5 6 8 8
Watertemperatuur in °C 24 24 24 25 26 27 28 28 28 27 26 25
Regendagen per maand 0 0 0 0 2 9 7 7 12 6 1 0

Overzicht

De beste reistijd voor Mexico

Kort samengevat zijn de Europese wintermaanden de beste tijd om naar Mexico te reizen. Van november tot en met april kan je uitkijken naar fantastische weersomstandigheden. Tijdens deze maanden is het het droge seizoen in Mexico en het aantal regenachtige dagen per maand is minimaal. Met een gemiddelde van zes tot zeven uur zonneschijn per dag kun je genieten van je vakantie in Mexico op de prachtige stranden. De luchttemperaturen in het droge seizoen liggen rond de 22 tot 31 graden Celsius. Heerlijk warm, maar niet te heet om het land en zijn mensen te leren kennen. ‘S Nachts dalen de temperaturen niet onder de 20 graden Celsius. Je zult zien dat de maanden november, december, januari, februari, maart en april perfect weer bieden voor een Mexicaanse vakantie. Het is een van mijn favoriete vakantiebestemmingen in maart.

De beste reismaanden voor Mexico (Acapulco) in een overzicht:

  • November: 31°C, 8 uur zon, 26°C watertemperatuur., 1 regendag, 76% luchtvochtigheid
  • December: 31°C, 8 uur zon, 25°C watertemperatuur., 0 regendagen, 76% luchtvochtigheid
  • Januari: 30°C, 9 uur zon, 24°C watertemperatuur., 0 regendagen, 75% luchtvochtigheid
  • Februari: 31°C, 9 uur zon, 24°C watertemperatuur., 0 regendagen, 74% luchtvochtigheid
  • Maart: 31°C, 9 uur zon, 24°C watertemperatuur., 0 regendagen, 74% luchtvochtigheid
  • April: 31°C, 9 uur zon, 25°C watertemperatuur., 0 regendagen, 75% luchtvochtigheid

Het hele jaar door vind je heerlijke temperaturen in Mexico en de populaire badplaats. Daarom kan je ook in alle andere maanden naar Mexico vliegen voor een vakantie.

Alle Mexico aanbiedingen

 

Wanneer is het regenseizoen in Mexico?

Het regenseizoen in Mexico is in de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober. Augustus en september zijn de natste maanden van het jaar met ongeveer 12 en 13 regendagen. Zelfs in de maanden juni en juli zitten de regendagen in de dubbele cijfers. Meestal komen in deze maanden ’s middags,’ s avonds of ’s nachts zware regenbuien voor. Onweersbuien vergezellen vaak deze buien. Zodra het voorbij is, kunt je weer genieten van prachtig vakantieweer. Een voordeel van het regenseizoen: de prijzen voor reizen in Mexico liggen een stuk lager dan tijdens het droge seizoen. Er zijn minder toeristen op de weg en je kan genieten van lege stranden en hotels. Nog een voordeel: tijdens het regenseizoen laat de vegetatie zijn volle glorie zien. Alles bloeit en bloeit. Als je een verfrissing door de regen niet erg vindt, dan kan je van mei tot en met oktober naar Mexico reizen. Let op: in het regenseizoen is het ook orkaanseizoen!

Wanneer is het orkaanseizoen in Mexico?

Wanneer het regenseizoen het land bedekt, dan zal het orkaanseizoen in veel delen van Mexico niet lang op zich laten wachten. Het orkaanseizoen duurt over het algemeen van begin juni tot en met oktober. Over het algemeen komen orkanen het vaakst voor tussen augustus en oktober. Desalniettemin is de kans dat een orkaan bijvoorbeeld Cancun bereikt in deze tijd extreem laag.

Beste reistijd voor Cancun

Cancun is de toeristische hoofdstad van het land en een van de meest populaire bestemmingen in Mexico. Om deze reden krijgt de populaire bestemming bijzonder veel aandacht in termen van de beste reistijd voor Mexico. Cancun ligt op het schiereiland Yucatan in het zuiden van Mexico. De beste maanden om naar Cancun te gaan zijn de maanden november tot en met april. In het Mexicaanse droge seizoen zijn de temperaturen net onder de 30 graden Celsius. Het is heet en droog in de zomer. ‘S Nachts dalen de temperaturen net onder de 20 graden Celsius. De meeste regenachtige dagen per maand worden in januari geregistreerd met een maximum van vier regenachtige dagen. De zee heeft een temperatuur van 24 tot 26 graden Celsius en is daarmee perfect om aan te zonnen en in te zwemmen. Vanwege de extreem warme temperaturen, de vele regendagen en de hoge luchtvochtigheid, raad ik je af om tijdens het regenseizoen naar Cancun te reizen. Als je goed kunt omgaan met deze extreme weersomstandigheden, is er daarentegen niets dat een reis naar Mexico op dit moment in de weg staat.

Klimaattabel voor Cancun

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 28 29 32 33 34 33 33 32 31 30 29 28
Min. temperatuur in °C 17 17 19 21 22 23 23 23 22 21 19 18
Zonuren per dag 6 6 7 7 8 8 8 7 6 6 6 5
Watertemperatuur in °C 24 25 25 26 26 27 28 28 28 27 26 25
Regendagen per maand 4 2 1 2 5 10 11 12 13 7 3 3

 

Mijn conclusie voor de beste reistijd Mexico

Vanwege de zomerse temperaturen die het hele jaar door lopen is Mexico een goede vakantiebestemming gedurende het hele jaar. Houd echter rekening met regionale verschillen bij het plannen van je vakantie. Als je een uitstekende strandvakantie met weinig regen in Mexico wilt doorbrengen, dan moet je het land in het droge seizoen bezoeken. Om deze reden zijn de maanden november tot april de beste tijd om naar Mexico te reizen. Wie de toeristische drukte, volgeboekte hotels en dure prijzen voor een vakantie in Mexico wil vermijden, kiest beter voor de maanden mei tot oktober als reistijd. Zelfs tijdens het regenseizoen kan je uitkijken naar zomerse temperaturen en prachtig weer in Mexico. Voordat je een persoonlijke reistijd voor Mexico bepaalt, moet je op de regionale verschillen letten. Als het weer bijvoorbeeld mooi is in het zuiden, is het noorden koeler vanwege de klimatologische invloeden van de Verenigde Staten. Andere voorbeelden van uitzonderingen zijn Cancun en Mexico-stad. Terwijl de temperaturen in het zuiden van Cancun het hele jaar door rond de 26 graden Celsius liggen, heeft Mexico-stad mildere temperaturen. Dat komt omdat de hoofdstad op een hoogte van meer dan 2.000 meter ligt. Zoals bekend beïnvloeden hoogtes de klimatologische omstandigheden.

Ben je klaar om op vakantie te gaan naar Mexico?

Alle vakanties naar Mexico

De beste reistijden voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?