Beste reistijd Namibië

Het klimaat in Namibië

Namibië ligt in zuidelijk Afrika en heeft een subtropisch landklimaat. Karakteristieken van dit klimaat zijn een lang droog seizoen en een kort regenseizoen, dat duurt van eind december tot april. Het droge seizoen vindt plaats van mei tot december. Kortom, het klimaat in Namibië is heet en droog. Er zijn echter verschillen tussen de verschillende regio’s van het land. Klimatologische verschillen zijn er aan de Atlantische kust, in de woestijngebieden, op de Caprivi-strook en in de centrale hooglanden. De centrale hooglanden nemen het grootste gebied van Namibië in. In dit gebied ligt ook de hoofdstad, Windhoek (ook Windhuk). De hooglanden liggen in het gebied van de zomerregens. Dit betekent dat er tussen november en april vaker stevige neerslag valt. Anders is het in het extreme zuiden, het gebied van de winterregens. Hier regent het, als het al regent, alleen in de maanden juni en juli. Aan de westkust bij de Namib woestijn ziet het er weer anders uit. Regen valt er zelden en er blaast een sterke, warme wind. In de wintermaanden zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De koudste maanden zijn juli en augustus. Overdag is de temperatuur rond de 25 graden Celsius maar ’s nachts daalt deze regelmatig tot het vriespunt. De warmste maanden liggen in het regenseizoen en dus in de Namibische zomer. In december en januari lopen de temperaturen in de regel op tot ruim boven de 30 graden. Andere weersomstandigheden heersen aan de Atlantische kust. Hier beïnvloedt de koude Benguelastroom het klimaat. In de zomer is het aangenaam koel, de wintermaanden zijn in vergelijking fris. De temperaturen stijgen aan de Atlantische Oceaan zelden tot boven de 15 graden. Aan de kust is het weer het hele jaar door aangenaam en droog. Het tropische klimaat op de Caprivi-strook veroorzaakt hoge luchtvochtigheid en frequente regenval tijdens het regenseizoen. In klimatologisch opzicht vallen vooral de binnenlanden op. Vanwege de hoogte kan het hier ’s nachts vriezen, er kan zelfs sneeuw vallen. Dit laatste is echter een uitzondering.

Klimaattabel Namibië (Windhoek)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 29 27 26 23 20 21 23 27 28 30 31
Min. temperatuur in °C 17 16 15 13 9 7 6 9 12 15 16 17
Zonuren per dag 9 9 8 9 10 10 10 10 10 10 10 10
Regendagen per maand 8 9 8 4 1 0 0 0 0 2 4 5

Overzicht

Beste reistijd voor Namibië

Namibië is een land waar het weinig regent, zelfs niet tijdens het regenseizoen. Het regenseizoen betekent voor Namibië dat het kort en hevig regent, nooit dagenlang. Hierdoor is Namibië het hele jaar geschikt als reisbestemming. Dan nog zijn sommige maanden populairder dan anderen. De beste reistijd voor Namibië zijn de maanden tussen eind mei en eind september. Zoals je ziet in de klimaattabel hierboven, zijn dit de maanden waarin de minste regen valt. Tegelijkertijd zijn de temperaturen aangenaam en is het niet te warm om het land te ontdekken. De gemiddelde temperatuur ligt in de wintermaanden rond de 20 graden Celsius. Tijdens de beste reistijd profiteer je van de meeste zonuren per maand. De lucht kan ’s nachts extreem afkoelen maar dat kan aangenaam zijn na veel zon. Let erop dat je al vroeg je hotel of appartement regelt. Studenten in Zuid-Afrika hebben tijdens deze periode vakantie en reizen graag met hun familie naar Namibië. Appartementen, lodges en hotels kunnen snel volgeboekt zijn. Als alternatief kun je er voor kiezen om in de maanden oktober en november op vakantie in Namibië te gaan. De temperaturen zijn dan hoger, en kunnen de thermometer tot diep in het rood doen uitslaan. Als je hier tegen kunt, zijn deze maanden ideaal om te reizen. De zon schijnt volop terwijl het slechts sporadisch regent in deze maanden.

De beste reistijd voor Namibië per maand:

 • Mei: 23°C, 10h zon, 1 regendag, 37% luchtvochtigheid
 • Juni: 20°C, 10h zon, 0 regendagen, 32% luchtvochtigheid
 • Juli: 21°C, 10h zon, 0 regendagen, 27% luchtvochtigheid
 • Augustus: 23°C, 10h zon, 0 regendagen, 19% luchtvochtigheid
 • September: 27°C, 7h zon, 0 regendagen, 17% luchtvochtigheid

Alternatieve maanden:

 • Oktober: 28°C, 10h zon, 2 regendagen, 22% luchtvochtigheid
 • November: 30°C, 10h zon, 4 regendagen, 30% luchtvochtigheid

zoutvlakte in namibie

Houd er rekening mee dat tijdens de beste reistijd toeristen van over de hele wereld door het land reizen. De typische toeristische resorts kunnen overvol zijn en de prijzen voor excursies schieten de lucht in. Als je het massatoerisme wilt vermijden, kun je je vakantie ook in het regenseizoen en dus in de Namibische zomer plannen. Hoewel de kans op regen van december tot en met april hoger is, hebben deze maanden wel degelijk voordelen. Doordat het meer regent, ligt de natuur er mooi bij en tegelijkertijd liggen de prijzen voor een vakantie lager dan in het hoogseizoen.

Beste Reisezeit Namibia

 

Regenseizoen in Namibië per maand:

 • December: 31°C, 10h zon, 5 regendagen, 34% luchtvochtigheid
 • Januari: 30°C, 9h zon, 8 regendagen, 42% luchtvochtigheid
 • Februari: 29°C, 9h zon, 9 regendagen, 56% luchtvochtigheid
 • Maart: 27°C, 8h zon, 8 regendagen, 51% luchtvochtigheid
 • April: 26°C, 9h zon, 4 regendagen, 44% luchtvochtigheid

 

Beste reistijd voor een safari in Namibië

Iedereen die een reis naar Afrika plant, hoopt tijdens een safari wilde dieren te zien. In principe kun je het hele jaar door olifanten, leeuwen, giraffen en vele andere dieren spotten in de natuurreservaten en wildparken. Toch zijn er enkele maanden waarin de kans op het spotten van dieren groter is. De beste reistijd voor het observeren van dieren in Namibië zijn de maanden augustus en september. Deze maanden liggen in de beste reistijd voor Namibië en vormen het einde van de Namibische winter. Het is in deze periode droog en warm weer. Doordat er niet veel vegetatie is, worden de dieren niet gecamoufleerd en zijn er weinig schuilplaatsen. Ook zijn er in deze periode niet veel waterbronnen vanwege de lage regenval.

 

 

De beste omstandigheden voor een safari in september en oktober:

 • weinig regen en geen dichte begroeiing: goed zicht op de dieren
 • minder drinkbassins: veel dieren verzamelen zich bij de weinige waterbronnen om te drinken

Beste Reisezeit Namibia

Bij de waterbronnen verzamelen zich veel dieren om te drinken. Ervaren rangers kennen deze waterpoelen en nemen je hier mee naartoe tijdens een safari. Je hebt hier grote kans verschillende dieren te zien terwijl ze hun dorst lessen. Plan een safari, bijvoorbeeld in Etosha National Park, al vroeg. In het hoogseizoen willen alle toeristen in Namibië op safari en kunnen de excursies snel volgeboekt zijn.

De maanden december en januari zijn minder geschikt voor het spotten van dieren in het wild. In deze periode regent het veel in Namibië. Hierdoor beschikken de dieren over veel waterpunten om hun dorst te lessen. De dieren zijn daardoor veel meer verspreid over de gebieden. Ook is de vegetatie overvloedig en biedt deze beschutting aan de dieren. Desalniettemin is de kans groot dat je op de groene weides veel dieren kunt zien grazen.

 

Conclusies

Het doel van een reis naar Namibië is om het land en haar mensen en dieren te leren kennen. De beste reistijd voor Namibië is het droge seizoen in de Namibische winter. De droge tijd loopt van eind april, door mei, junijuli en augustus tot aan eind september. Met dank aan de aangename temperaturen en het lage aantal regendagen, kun je je verheugen op ideale weersomstandigheden. Vergeet niet om ook warme kleding in te pakken, gezien de temperaturen ’s nachts sterk afkoelen. Wil je de wilde dieren in het Etosha National Park of een ander beschermd gebied bekijken tijdens een safari, dan is de Namibische winter eveneens het meest geschikt. Probeer je reis al in een vroeg stadium te boeken, want accommodaties en safari’s kunnen snel volgeboekt zijn. Lagere prijzen en minder toeristen kun je verwachten tijdens het regenseizoen in de Namibische zomermaanden. Dieren spotten in de nationale parken is in deze periode lastiger en ook is de kans op regen wat hoger. Toch is ook deze periode nog steeds geschikt voor een prachtige vakantie in Namibië.

Kun je op strandvakantie in Namibië?

Voordat je een reis naar Namibië plant, moet je je bedenken dat dit Afrikaanse land geen bestemming is voor een strandvakantie. Aan de kust van de Atlantische Oceaan is het hier het hele jaar extreem koel. Een middagje op het strand is dan ook alleen voor de die-hards.

Wat is de beste reistijd voor Namibië?

Namibië is een land waar het weinig regent, zelfs niet tijdens het regenseizoen. Het regenseizoen betekent voor Namibië dat het kort en hevig regent, nooit dagenlang. Hierdoor is Namibië het hele jaar geschikt als reisbestemming. De beste reistijd voor Namibië zijn de maanden tussen eind mei en eind september. Dan nog zijn sommige maanden populairder dan anderen.

Hoe is het klimaat in Namibië?

Namibië ligt in zuidelijk Afrika en heeft een subtropisch landklimaat. Karakteristieken van dit klimaat zijn een lang droog seizoen en een kort regenseizoen, dat duurt van eind december tot april. Het droge seizoen vindt plaats van mei tot december. Kortom, het klimaat in Namibië is heet en droog. Er zijn echter verschillen tussen de verschillende regio’s van het land.

Acute reiskoorts?

Hier vind je alle Afrika deals

Sossusvlei, Namibië

Op safari in Namibië

 • Keuze uit rondreizen per huurauto, in groep of als singlereis.
 • Ook in combinatie met Botswana en Zimbabwe
 • Alle hoogtepunten in 1 reis
Sossusvlei, Namibië

Individuele rondreis

 • De route voor jou uitgestippeld
 • Bezoek aan Etosha National Park en de Sossusvlei
 • Inclusief overnachtingen en comfortabele huurauto
Beste reistijd Namibie

Groepsrondreis Namibië

 • Ontdek Namibië per groep
 • Luxe lodges of avontuurlijk kamperen
 • Op safari met Sawadee

 

Opmerkingen

2
Recent comments
 1. Beste mensen
  Met belangstelling lezen we jullie website.
  We willen graag Namibië bezoeken en kunnen alleen in januari weg. Het daar dan hoog zomer. We willen een maand blijven en elke week een andere kustplaats bezoeken. Is het door de hitte te doen om door de woestijn te rijden of raden jullie dat af? Is er door de regen meer malaria?

  We horen het graag
  Bvd

  Beantwoorden
  1. Hoi Rosy! Bedankt voor je vraag en sorry voor het late antwoord. In januari kan het tot 40 graden worden, dus dan is het in de woestijn niet lang uit te houden. Dus het hangt dan af van jullie planning hoe lang jullie in de woestijn zouden willen blijven. Qua malaria valt het in Namibië goed mee, op deze website zie je dat er in het grootste gedeelte van het land geen malaria voorkomt: https://www.thuisvaccinatie.nl/bestemmingen/namibie/malaria

Laat alle opmerkingen zien

jouw mening?