Beste reistijd Botswana

Alle info over de beste reistijd voor Botswana

In zuidelijk Afrika, ingeklemd tussen Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe, ligt een land dat bekend staat om haar indrukwekkende dierenwereld. Botswana heeft eindeloze vlaktes en een fascinerende dierenwereld. Hier vinden de Big 5 – olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard – hun thuis. Wil je ook op safari in Botswana en de Big Five van dichtbij bekijken, lees dan hier wat de beste reistijd is voor Botswana. Hieronder vertellen we je wanneer je het beste naar de Okavangodelta kun reizen en de Kalahari woestijn kunt bezoeken. Verder vertellen we meer over het weer en het klimaat in Botswana, zo kun je goed voorbereid op avontuur.

Wat is de beste reistijd voor Botswana?

De ongelooflijke schoonheid van de landen in het zuiden van Afrika kun je het hele jaar door bewonderen. Botswana is echt wel een ontdekkingsreis waard. De meeste vakantiegangers komen naar het land om dieren te spotten tijdens een safari. Voor het maken van een safari in Botswana gelden de maanden van mei tot en met oktober als beste reistijd. Deze maanden vallen in de droge tijd. Er valt in deze periode zelden regen waardoor veel waterbronnen opdrogen. Veel dieren komen naar dezelfde waterbronnen om daar hun dorst te lessen. Dit is de perfecte mogelijkheid om wilde dieren te spotten. Tijdens de beste reistijd zijn de temperaturen gunstig. Hoewel het in april gemiddeld 29 graden is, dalen de temperaturen tot 24 graden in juli, waarna ze weer stijgen en het in september gemiddeld 31 graden is. ’s Nachts kan het, zeker in juni en juli, erg koud worden. In deze maanden ligt de nachtelijke temperatuur rond de 6 à 7 graden Celsius. Het aantal zonuren ligt in de zomer rond 8 à 9 uren per dag. Regen valt er in de zomer nauwelijks. De luchtvochtigheid is relatief laag waardoor het onder de hete zon toch goed uit te houden is. Tijdens de beste reistijd geniet je kortom van de perfecte weersomstandigheden om op safari te gaan.

 

Beste reistijd voor Botswana in een overzicht:

  • April: 29°C, 6h zon, 2 regendagen
  • Mei: 26°C, 8h zon, 2 regendagen
  • Juni: 24°C, 9h zon, 1 regendag
  • Juli: 24°C, 8h zon, 0 regendagen
  • Augustus: 27°C, 9h zon, 1 regendag
  • September: 31°C, 9h zon, 1 regendag
  • Oktober: 33°C, 8h zon, 4 regendagen

Makgadikgadi Pans National Park - Botswana

 

Beste reistijd voor de Okavangodelta

De Okavangodelta is een belangrijk ecosysteem in Botswana dat dieren en planten een perfecte leefwereld biedt. Eilanden en uitlopers van de rivier kenmerken dit gebied dat door UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen. Wanneer het in de rest van het land droog is, hebben de wilde dieren in de Okavangodelta de beste kans om te overleven. De beste reistijd voor de Okavangodelta zijn de maanden april tot en met oktober. Deze maanden liggen midden in de droge periode, maar het water in de delta is niet afkomstig van regen maar van water dat uit de bergen van Angola naar Botswana stroomt. De waterrijke wereld is een paradijs voor de dieren, die vanuit de Kalahari woestijn naar de Okavango trekken. In juni en juli bereikt het water de hoogste stand en is het landschap prachtig. Door de aanwezigheid van grote massa’s dieren is de zomer het meest geschikt voor een safari in de Okavangodelta. Veel van het hoge gras is afgegrazen of platgetreden waardoor je de dieren extra goed kunt zien.

okavangodelta in Botswana

Beste reistijd voor de Kalahari woestijn

Zodra het regenseizoen in Botswana begint, start de beste reistijd voor de Kalahari. Het regenseizoen vindt plaats van november tot en met maart. In deze tijd regent het vaker en komt de normaal gesproken woestijnachtige vlakte tot leven. De regen doet de plantenwereld opbloeien en dieren kunnen genoeg eten vinden in de Kalahari. Zebras, gnoes, Kalahari leeuwen en vele andere wilde dieren kun je tijdens de beste reistijd voor de Kalahari woestijn spotten terwijl ze staan te grazen. Ook worden in deze tijd veel jonge dieren geboren, die je hart doen smelten tijdens een safari. De temperaturen liggen in deze tijd boven de 30 graden Celsius en ook ’s nachts is het zelden kouder dan 20 graden. Het aantal zonuren is lager als in het droge seizoen en blijft hangen bij vier tot vijf uur per dag. Hoewel het “regenseizoen” is, regent het slechts zes tot negen dagen per maand. Het is daardoor goed mogelijk dat er geen druppel water valt tijdens je reis naar Botswana.

Gnoes bij een waterbron in de Kalahari, Botswana

Beste reistijd voor andere regio’s en excursies in Botswana

De Kalahari woestijn en de Okavango delta zijn slechts twee van de regio’s waar je een onvergetelijke safari kunt meemaken en wilde dieren van dichtbij kunt zien. Het Chobe nationaal park ligt in het noorden van Botswana en is het habitat van veel wilde dieren zoals olifanten, leeuwen, zebras, nijlpaarden en giraffen. Bij het Chobe nationaal park horen de gebieden Savute en Linyanti. Het Moremi wildreservaat bevindt zich midden in de Okavangodelta en behoort tot de mooiste beschermde natuurgebieden ter wereld. In het Nxai Pan nationaal park en het Makgadikgadi nationaal park vind je de grootste zoutvlaktes ter wereld. Dit zijn overblijfselen van oeroude zoute meren. In onderstaande tabel vind je de beste reistijden voor deze gebieden.

Activiteit Beste reistijd Regio
Wilde dieren spotten April – oktober Chobe nationaal park, Moremi wildreservaat, Okavangodelta, Savute, Linyanti, Makgadikgadi nationaal park
Wandelsafari April – oktober Okavangodelta, Moremi wildreservaat
Boottocht April – oktober Okavangodelta, Moremi wildreservaat
Vogels spotten November – maart Chobe nationaal park, Okavangodelta, Linyanti
Wandelsafari November – maart Kalahari
Wilde dieren spotten November – maart Nxai Pan nationaal park, Kalahari

Het weer in Botswana

Heet, droog en zelden regen – het weer in Botswana heeft weinig verrassingen in petto, buiten dat de seizoenen anders verlopen dan we hier in de Lage Landen gewend zijn. In juni, juli en augustus is het winter in Botswana. Het is lente in september en oktober, terwijl de zomer duurt van november tot en met maart. De herfst valt in april en mei.

Afhankelijk van waar je op safari wilt in Botswana en welke regio’s je bezoekt, kun je het hele jaar door op vakantie in Botswana. Hieronder vertellen we je per maand wat je kunt verwachten van het weer in Botswana, hoe warm het is en welke bijzonderheden er zijn.

Botswana weer in januari

In januari is het zomer in Botswana en is het er heet. Overdag ligt de temperatuur rond de 32 graden of hoger. ’s Nachts blijft het warm, de temperaturen vallen zelden onder de twintig graden. Het aantal zonuren is gering terwijl het aantal regendagen des te hoger is. Januari is naast december de maand met de meeste neerslag. Typisch zomeronweer is niet ongewoon en ook vallen er korte, heftige buien.

Botswana weer in februari

In februari is het nog steeds regenseizoen, ook wel Green Season of Emerald Season genaamd. De temperaturen zijn ongeveer hetzelfde als in januari. Met 32 graden is het overdag heet en ’s avonds koelt het af naar zo’n twintig graden Celsius. Het aantal regendagen neemt iets af, maar op de gemiddeld zes dagen dat het regent kunnen er hevige buien vallen. De zon schijnt met gemiddeld vijf uur per dag een uur langer als in januari. In februari worden veel jonge dieren geboren.

Botswana weer in maart

Maart luidt het einde van de zomer in. Ook het regenseizoen loopt op zijn eind. De temperaturen liggen lager en ’s nachts koelt het af tot zo’n achttien graden. Het aantal regendagen ligt op een gelijk niveau met februari, tropische regenbuien komen dan ook geregeld voor. Deze duren in de regel kort maar hevig. Het vochtige weer zorgt ervoor dat er veel mosquito’s vliegen – typisch voor het regenseizoen in Botswana.

Botswana weer in april

De herfst kondigt zich aan in april. De natuur staat in volle bloei en het land ziet dankzij de regentijd prachtig groen. De temperaturen koelen af waardoor de lucht aangenaam fris is. Overdag is het met gemiddeld 29 graden zomers warm. Laat je echter niet verrassen, ’s nachts wordt het niet warmer als veertien graden. Het aantal regendagen neemt af tot twee en het wordt duidelijk droger in Botswana. De beste reistijd begint!

Botswana weer in mei

Anders als in Europa doet de winter z’n intrede in Botswana in mei. In plaats van winterse temperaturen kun je echter gemiddeld 26 graden verwachten in het Zuid-Afrikaanse land. Voor de nachten is warme kleding aan te raden, gezien het af kan koelen tot een graad of tien. Vertrek je in de vroege morgen op safari dan kun je maar beter goed voorbereid zijn op dit koele weer. Het aantal zonuren stijgt waardoor je dagelijks van zo’n negen uur zon kunt genieten. Er valt gemiddeld op twee dagen regen.

Botswana weer in juni

Het is hoogseizoen gedurende de droge tijd in Botswana. In het hele land is het droog, gezien het gemiddeld slechts 1 dag regent in juni. Er is echter een uitzondering: de Okavangodelta. Hier stroomt het water uit de bergen van Angola naartoe waardoor er wetlands en waterstromen ontstaan. De temperaturen dalen in juni. Overdag is het gemiddeld 24 graden, en ’s nachts ligt de temperatuur rond de 7 graden. Het regent gemiddeld een dag terwijl de zon ongeveer negen uur schijnt.

Botswana weer in juli

Naast juni is juli de koudste maand van het jaar. De dagtemperaturen zijn aangenaam met 24 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen. Met zes graden is het echt koud en zonder warme kleren is het niet aan te raden om ’s ochtends vroeg op safari te gaan. In de wintertijd kan het af en toe vriezen. Geen wonder, dat de dieren zich overdag in het zonnetje opwarmen. In juli blijft het normaal gesproken droog.

Botswana weer in augustus

Vanaf augustus beginnen de temperaturen te klimmen, met overdag 27 graden Celsius en ’s nachts gemiddeld 10 graden wordt het voelbaar warmer. In augustus zijn in veel gebieden de omstandigheden optimaal voor een safari. Omdat het gemiddeld slechts een dag regent in augustus, moeten de dieren zich met weinig waterbronnen tevreden stellen. Bij de weinige bronnen verzamelen zich dan ook veel wilde dieren. Je kunt genieten van zo’n negen uur zon per dag.

Botswana weer in september

In september begint de lente in Botswana. Deze tijd van het jaar heeft veel hete dagen maar relatief koude nachten. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht bedraagt zo’n vijftien graden. Geniet van zo’n negen uur zon per dag en slechts 1 dag regen. De lente hoort in Botswana tot het droge seizoen. Door de lage luchtvochtigheid kunnen ook Europeanen goed gedijen in de Afrikaanse hitte van 30 graden Celsius.

Botswana weer in oktober

In de laatste maand van de lente wordt het heet! De temperaturen liggen rond de dertig graden en niet zelden ver daarboven. Je kunt de middaghitte het beste mijden en op andere momenten van de dag op safari gaan. Ook de dieren hebben met extreme temperaturen te maken en houden zich graag bij de drinkplaatsen op. ’s Nachts is de temperatuur aangenaam met zo’n zeventien graden. Je hoeft je in oktober dan ook niet warm aan te kleden en kunt dikke kleding thuislaten.

Botswana weer in november

De zomer in Botswana begint in november. Gelijktijdig zet het regenseizoen in, die in de regel korter aanhoudt dan de droge tijd. Meer neerslag en grote hitte zijn in Botswana kenmerkend voor het weer in november. De korte maar hevige regens leiden ertoe dat vele onverharde wegen in de reservaten en beschermde natuurgebieden modderig en daardoor niet toegankelijk zijn. Safari’s zijn daardoor niet goed mogelijk, als ze überhaupt al plaatsvinden.

Botswana weer in december

Met negen regendagen is december een van de meest regenachtige maanden van het jaar. Extreme hitte van rond de 32 graden is gemiddeld voor het weer in Botswana in december. ’s Nachts is het aangenaam met 19 graden Celsius, een welkome afwisseling met overdag. Het aantal zonuren ligt rond de vijf uur per dag maar brengt genoeg zonnestralen om te genieten. Ook in december zijn safari’s niet goed te doen.

Hoe is het klimaat in Botswana?

In Botswana heerst een semi-aride savanne en woestijnklimaat. Kenmerkend voor dit klimaat zijn de extreem hoge temperaturen in de zomer en mildere temperaturen in de winter. Belangrijk: deze seizoenen in Botswana lopen tegengesteld aan de seizoenen in Europa. In de winter liggen de temperaturen overdag rond de twintig graden Celsius. ’s Nachts kan het zo koud worden dat het vriest. De wintertijd is ook gelijk de droge tijd waarin het zelden tot niet regent. De droge tijd spreidt zich uit over zes tot negen maanden en duurt meestal langer als het regenseizoen. In de zomer, die van november tot maart duurt, kan het 35 graden of meer worden. ’s Nachts blijft het met gemiddeld twintig graden warm. In de zomer loopt het aantal regendagen op en kondigt het regenseizoen zich aan. Dit seizoen is echter niet zo hevig als in andere tropische landen. Het kan dan wel hevig regenen, de buien duren echter meestal kort en gemiddeld regent het op slechts negen dagen per maand in de zomer.

Klimaattabel voor Botswana

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 32 32 31 29 26 24 24 27 31 33 33 32
Min. temperatuur in °C 20 20 18 14 10 7 6 10 14 17 19 19
Zonuren per dag 4 5 7 6 8 9 8 9 9 8 7 5
Regendagen per maand 9 6 6 2 2 1 0 1 1 4 8 9

Conclusie: de beste reistijd voor Botswana

Als beste reistijd voor Botswana zijn de maanden van april tot en met oktober aan te bevelen. Deze maanden vallen in de droge periode, waardoor je in veel gebieden en regio’s een onvergetelijke safari kunt beleven. Ook het regenseizoen, van november tot en met maart, heeft echter voordelen. Het land ziet in deze periode prachtig groen. Door de dichte vegetatie kan het moeilijker zijn om dieren te spotten maar kun je in sommige gebieden nog steeds op safari. De Kalahari woestijn is bijvoorbeeld een goede bestemming voor een safari tijdens het regenseizoen. In andere delen van het land is het dankzij de slecht begaanbare wegen niet mogelijk om op safari te gaan. Wie voor het eerst een reis maakt naar Botswana, kan zich het beste op de droge tijd richten om een eerste indruk van het land te krijgen: de lente, de zomer en de herfst.

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?