Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Het klimaat en de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bevindt zich in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Het land bestaat uit twee hoofdeilanden, het Noordereiland en het Zuidereiland, en meerdere kleinere eilanden stroomopwaarts. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond verlopen de jaargetijden in Nieuw-Zeeland precies tegengesteld aan die in Europa. Nieuw-Zeeland heeft een gematigd en mild klimaat zonder extremen. Over het algemeen schijnt in het noorden en oosten van het land vaker de zon en valt er minder regen dan in het zuiden en westen. Verder naar onder lees je meer informatie over het klimaat op de beide hoofdeilanden. Veel plaatsen in het land profiteren van meer dan 2.000 zonuren per jaar. Evenwel regent het in Nieuw-Zeeland relatief vaak en de buien spreiden zich uit over het hele jaar. In de hogere gebieden is het over het algemeen koeler als in de kustgebieden. Met enige regelmaat sneeuw het in de bergen en op de hoogste punten ligt het hele jaar door sneeuw. Het weer in Nieuw-Zeeland kan erg wisselvallig zijn, gelijkwaardig aan Groot-Brittannië. Wanneer de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland is, hangt af van wat je tijdens je vakantie wilt doen. Wie veel zonneschijn verlangt, kan het beste tijdens de Nieuw-Zeelandse zomer naar het land trekken. Januari en februari zijn de warmste en droogste maanden. Kom je om te skiën of om de gletsjers te beklimmen, dan kies je voor de wintermaanden in Nieuw-Zeeland. Hieronder vertel ik je welke maanden dit zijn, zodat je kunt bepalen wanneer je het beste naar Nieuw-Zeeland kunt reizen.

Overzicht

 

Klimaat en beste reistijd voor het Noordereiland

Ten eerste: op het Noordereiland kun je meer zon en minder regen verwachten dan op het Zuidereiland. Het Noordereiland laat zich in twee regio’s opdelen, die verschillen in klimaat. In het noorden van het eiland, waar Auckland ligt, heerst een subtropisch klimaat. Dit betekent dat de winters mild zijn en de zomermaanden warm. In de zomer is het hier goed vertoeven op het strand. De beste reistijd voor een strandvakantie op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland zijn de maanden decemberjanuarifebruari en maart. Veel vakantiegangers kiezen deze reistijd voor hun reis naar Nieuw-Zeeland. Het is in deze periode hoogseizoen en de prijzen voor vluchten en accommodaties zullen in deze periode hoger uitvallen dan in andere seizoenen. Het weer zal echter zeer stabiel zijn, met ongeveer negen tot tien regendagen per maand. Bovendien geniet je van het grootste aantal uren zonneschijn per dag. In de klimaattabel hieronder vind je de exacte weer- en klimaatgegevens. Als uitgangspunt voor het klimaat op het Noordereiland is Auckland genomen.

De beste reismaanden voor Nieuw-Zeeland (Wellington) in een overzicht:

  • December (zonvakantie): 19°C, 7h zon, 17°C watertemp., 9 regendagen
  • Januari (zonvakantie): 21°C, 8h zon, 17°C watertemp., 7 regendagen
  • Februari (zonvakantie): 22°C, 7h zon, 18°C watertemp., 7 regendagen
  • Maart (zonvakantie): 19°C, 6h zon, 18°C watertemp., 8 regendagen
  • Juni (skivakantie): 12°C, 4h zon, 14°C watertemp., 14 regendagen
  • Juli (skivakantie): 11°C, 4h zon, 13°C watertemp., 14 regendagen
  • Augustus (skivakantie): 12°C, 4h zon, 13°C watertemp., 13 regendagen

Klimaattabel voor Auckland op het Noordereiland

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 23 22 22 20 17 16 15 15 16 18 19 21
Min. temperatuur in °C 16 15 15 14 11 9 8 7 9 11 13 14
Zonuren per dag 8 7 6 5 4 4 4 5 6 6 7 7
Watertemperatuur in °C 19 20 20 19 18 17 16 15 15 16 16 17
Regendagen per maand 9 10 10 12 13 15 13 13 13 11 10 9

Hoe meer je op het Noordereiland van het noorden (rond Auckland) naar het zuiden reist, hoe frisser het wordt. De rest van het Noordereiland, inclusief Wellington in het zuiden, heeft namelijk een gematigd klimaat . Het gematigde klimaat zorgt voor zachte winters en warme zomers. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die in het noorden van het eiland, maar zullen iets lager liggen. Voor de rest van het Noordereiland en Wellington raad ik de zomermaanden aan als de beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken. In de wintermaanden dalen de temperaturen extreem en neemt het aantal regenachtige dagen toe. Als je naar Nieuw-Zeeland komt voor een wintersportvakantie, zijn de maanden juni en augustus ideaal.

Klimaattabel voor Wellington op het Noordereiland

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 21 22 19 17 14 12 11 12 14 15 17 19
Min. temperatuur in °C 13 14 13 11 9 7 6 6 8 9 10 10
Zonuren per dag 8 7 6 5 4 4 4 4 5 6 7 7
Watertemperatuur in °C 17 18 18 17 15 14 13 13 12 14 14 17
Regendagen per maand 7 7 8 10 12 14 14 13 11 11 10 9

Klimaat en beste reistijd voor het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn de temperaturen een paar graden lager dan op het Noordereiland. De verschillende regio’s van het eiland verschillen van elkaar qua klimatologische omstandigheden. Aan de oostkust, waar Christchurch ligt, valt bijvoorbeeld minder regen dan aan de westkust. Aan de westkust is het koeler en je kunt er het hele jaar door stuiten op wind en regen. Aan de oostkust is het klimaat milder en zullen de temperaturen ook in de winter zelden onder de 10 graden Celsius vallen. De zomermaanden aan de oostkust zijn ideaal om aan het strand te ontspannen of om de natuur in te trekken. Het noorden van het Zuidereiland profiteert van veel zon maar houd rekening met regenbuien die de regenwouden aan de kust bewateren. In het zuiden zijn de weersomstandigheden mild. De temperatuur is stabiel, met in de zomer 15 graden en in de winter 5 graden. Over het algemeen is het weer op het Zuidereiland vergelijkbaar met het weer in West-Europa. Het enige verschil: de seizoenen zijn tegenovergesteld. Als beste reistijd voor het Zuidereiland, raad ik de zomermaanden van december tot en met februari aan. Er schijnt dan veel zon, de kans op regen is klein en de water- en luchttemperaturen zijn aangenaam. Wintersporters kiezen voor de wintermaanden van juni tot en met augustus. Deze periode is prima geschikt voor een vakantie in de sneeuw.

 

De seizoenen in Nieuw-Zeeland

Net als Nederland heeft Nieuw-Zeeland vier seizoenen. Winter, lente, zomer en herfst lopen tegenovergesteld aan de Europese seizoenen. Is het in Nederland winter, dan is het in Nieuw-Zeeland zomer. Hieronder vertel ik je wat je kunt verwachten van de seizoenen in Nieuw-Zeeland.

Winter in Nieuw-Zeeland: juni, juli en augustus

Tijdens de Nieuw-Zeelandse winter worden de minimumtemperaturen bereikt. In juni worden maximumtemperaturen van rond de 15 graden bereikt. ’s Nachts wordt het niet warmer als 10 graden Celsius. Afhankelijk van de regio kunnen de temperaturen lager zijn.  Vanaf juni begint in de bergen het skiseizoen op de beide eilanden. In de hogere delen ligt sneeuw, wat natuurlijk handig is bij wintersport. In juli zakken de temperaturen verder. Dit is de koudste maand van het jaar, waarbij het op het Zuidereiland nog kouder is dan op het Noordereiland. In augustus gaan de temperaturen omhoog. De temperaturen stijgen naar 15 graden Celsius of meer en de zon schijnt langer. ’s Nachts is het nog fris, dus een warme trui mag niet ontbreken. Bereid je in de winter voor op wisselvallig weer. Warme kleding is een must en vergeet ook je paraplu niet.

Lente in Nieuw-Zeeland: september, oktober en november

In september stijgen de temperaturen en begint de lente in Nieuw-Zeeland. September schittert met gemiddeld 17 graden Celsius per dag. Het wintersportseizoen komt ten einde, de sneeuw smelt en de wintersporters verlaten de skigebieden. In oktober is het echt lente. Hoewel het vaker regent dan tijdens andere lentemaanden, blijft de temperatuur stijgen. Vanaf november wordt het zomer. De temperaturen klimmen maar liggen in veel regio’s nog onder de 20 graden Celsius. Niettemin is de zomer al in aantocht.

Zomer in Nieuw-Zeeland: december, januari en februari

De zomer in Nieuw-Zeeland is het hoogseizoen voor een vakantie. Je kunt niet alleen de perfecte strandvakantie in Nieuw-Zeeland doorbrengen maar ook de jaarwisseling aan de andere kant van de wereld meemaken. Het weer is stabiel en de temperaturen zijn warm in de zomer. Gemiddeld is het in januari 24 graden Celsius en ook het water is aangenaam met 20 graden Celsius: prima om te zonnen en zwemmen. ’s Nachts dalen de temperaturen tot onder de 15 graden Celsius. In februari is het weer van vergelijkbaar niveau, met een lichte daling van het aantal uren zonneschijn. Vertrek je voor een wandelvakantie naar Nieuw-Zeeland, dan zijn de omstandigheden in de zomer perfect.

Herfst in Nieuw-Zeeland: maart, april en mei

In maart en april kun je blijven genieten van het prachtige weer. Bij 23 graden kun je in maart nog steeds in zee zwemmen. In april daalt de watertemperatuur en zijn de weersomstandigheden niet langer optimaal voor een strandvakantie. Neem voor ’s avonds warmere kleding mee, de nachten zijn echt koel. In mei is het weer minder stabiel dan in de andere herfstmaanden. Als je in mei op het Zuidereiland bent, kun je verrast worden door sneeuwval. Geen wonder, want mei luidt de winter in Nieuw-Zeeland in. Voor een wandelvakantie kun je ook in mei nog perfect in Nieuw-Zeeland terecht.

Conclusie: de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland

Zijn voor jou stabiel weer, veel zon en de mogelijkheid om te zwemmen de belangrijkste factoren bij het bepalen wanneer je naar Nieuw-Zeeland wilt, dan is de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland duidelijk: de zomermaanden december, januari en februari. Dit zijn de warmste en zonnigste maanden op het Noorder- en Zuidereiland. Ga je wintersporten in de Nieuw-Zeelandse bergen, dan zijn de wintermaanden juni, juli en augustus de beste reistijd. Voor een wandelvakantie in Nieuw-Zeeland zijn het voorjaar en het najaar perfect. Dit zijn de maanden september tot en met november en maart tot en met mei. Zoals je kunt zien, is er niet een beste reistijd voor Nieuw-Zeeland maar zijn er verschillende, afhankelijk van de activiteiten die je wilt ondernemen. Ga niet blind op de weersvoorspelling af, het weer kan in Nieuw-Zeeland plotseling omslaan. Het kan in elk jaargetijde opeens gaan regenen, ook in de zomer. Zorg dat je voorbereid bent op verschillende weersomstandigheden.

Reizen naar Nieuw-Zeeland

Meer informatie over verre reizen

 

De beste reistijd voor bestemmingen wereldwijd

Opmerkingen

jouw mening?