Antwerpen heeft veel meer te bieden dan een dagje shoppen. Hier zet ik de leukste bezienswaardigheden op een rij voor een gezellig weekendje Antwerpen. Laat je verrassen door de stad aan de Schelde!

De leukste bezienswaardigheden in Antwerpen

Van het imposante Museum aan de Stroom op ’t Eilandje tot het chique Zuid, vandaag neem ik je mee door de gezellige straten van ’t Stad, zoals Antwerpenaren hun woonplaats noemen. Hier vertel ik je wat te doen in Antwerpen.

 

Alle Antwerpen deals

 

Antwerpen Centraal

Antwerpen staat dan wel bekend als een van de leukste steden van België om te winkelen, het heeft veel meer verrassingen in petto dan dat. Dat merk je al direct als je het Centraal Station verlaat. De stationshal en de façade zijn een bezienswaardigheid op zich! Het aangrenzende Astridplein heeft in de laatste jaren wat van haar grandeur teruggewonnen. Aan het plein bevinden zich meerdere hotels, terrasjes en de Antwerpse Zoo. Steek je het plein over, dan kom je in Chinatown terecht. De straat is niet te missen dankzij de twee manshoge leeuwen en de kleurrijke poort.

Het Centraal Station van Antwerpen

Diamantwijk & Stadspark

Minstens net zo interessant is de Diamantwijk, die ook aan het Centraal begint. Loop hiervoor de Pelikaanstraat af en vergaap je aan de tientallen diamantwinkels, afgewisseld met koosjer winkels. Via de lange Kievitstraat kom je vanzelf in het Stadspark terecht. Over de vijver van het driehoekige park loopt een schitterende brug.

 

Theaterwijk & Vogeltjesmarkt

Nu komen we in het centrum van Antwerpen. Vanuit het Stadspark loop je zo de sfeervolle theaterwijk in. In het weekend wordt hier de beroemde Vogeltjesmarkt gehouden. Rond de theaters zijn veel kroegjes te vinden om even de benen te laten rusten en een Belgische wafel naar binnen te werken. De ronde Bourla Schouwburg is een lust voor het oog van binnen en van buiten.

no instagram post found

no instagram post found

Rubenshuis

Tussen de theaterwijk en de beroemdste winkelstraat van Vlaanderen zijn veel luxe merken gevestigd. Ook vind je op het plein aan de Wapper het Rubenshuis. De stadsresidentie van de beroemde schilder Peter Paul Rubens is een must-see voor museumliefhebbers en beschikt daarnaast over een prachtige binnentuin.

Winkelen op de Meir

Nu zijn we dan toch op de beroemde Meir aangeland. Straatmuzikanten begeleiden shoppende Antwerpenaren op hun tocht langs alle bekende winkelketens die je maar kunt bedenken. Loop zeker even binnen bij de Stadsfeestzaal en kijk omhoog, naar het rijkelijk versierde plafond.

Standbeeld op de Meir in Antwerpen

De Groenplaats

Aan het einde van de Meir staat wat vroeger de hoogste wolkenkrabber van het Europese continent was. Naast de Boerentoren ligt ook een winkelcentrum, waarachter het grootste plein van de stad, de Groenplaats ligt. Vroeger lag hier de begraafplaats van de kathedraal, tegenwoordig staat Rubens hier te pronken op zijn sokkel en kun je logeren in het 5* Hilton hotel.

no instagram post found

no instagram post found

Kathedraal van Antwerpen

Inmiddels heb je waarschijnlijk weinig oog meer voor de toeristische restaurantjes maar verdraai je praktisch je nek bij het omhoogstaren naar de reusachtige kathedraal van Antwerpen. De blikvanger van de stad is absoluut een beauty.

Grote Markt Antwerpen

Grote Markt

De smalle straatjes aan de kathedraal leiden je vanzelf naar de Grote Markt, waar de gildehuizen staan te blinken in de zon. Het stadhuis en de Brabofontein zorgen voor een sfeervolle ambiance en bij zonneschijn is dit de beste plek om Belgische biertjes te drinken op de terrassen.

 

 

’t Steen

Achter het stadhuis liggen de oude pakhuizen. Een teken dat de rivier niet ver weg kan liggen. Maar wat is dat? Een eeuwenoud kasteel pal aan de Schelde! Het Steen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen. Het werd al in de 13e eeuw gebouwd en heeft in latere tijden onder meer als gevangenis gefunctioneerd. Suske & Wiske fans zullen de burcht herkennen uit verschillende strips. Aan de poort staat een enorme reus je op te wachten. De Lange Wapper is een figuur uit de Antwerpse folklore.

Het Steen in Antwerpen

Loopbrug op het Steenplein

Op het Steenplein loop je zo de loopbrug op, waarvandaan je extra goed zicht hebt op de rivier en de tegenover gelegen Linkeroever. Draai ook zeker eens om, om de schitterende huizen en depots op de boulevard te bewonderen. Na een dagje shoppen smaakt een wijntje nergens lekkerder dan op het Zuiderterras aan het einde van de brug.

Promenade op het Steenplein in Antwerpen

Voetgangerstunnel en Antiekwijk

Je ziet het vanaf hier niet, maar de voetgangerstunnel loopt op dit punt onder de Schelde door. Neem de antieke roltrap naar beneden op het Sint-Jansvliet om de eindeloze tunnel door te wandelen en te voelen hoe het is om onder de Schelde door te lopen. Of het de moeite waard is om helemaal naar de Linkeroever te wandelen? Ik zou liever direct de roltrap weer omhoog nemen en in het centrum blijven om richting de antiekwijk in het zuid af te buigen.

Op de Kloosterstraat zijn tientallen antiekzaken en pop-up winkels te vinden waar je allerlei souvenirs en snuisterijen op de kop kunt tikken. Als je maar lang genoeg doorloopt kom je vanzelf bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten terecht.

no instagram post found

no instagram post found

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten bevindt zich in een imposant gebouw dat kunst herbergt uit de 14e tot de 20e eeuw. Het museum staat in het Zuid, waar zien en gezien worden het motto is. Recht voor het museum kun je de tram nemen die je meeneemt door de drukke Nationalestraat, waar beroemde modeontwerpers en kleine kiosks elkaar afwisselen, terug naar de Groenplaats.

’t Eilandje

Via de Universiteitswijk en het Schipperskwartier (de hoerenbuurt) kom je uit op ’t Eilandje. De laatste decennia is dit gedeelte van de stad helemaal opgewaardeerd. Splinterdure appartementen in voormalige pakhuizen kijken uit op de bootjes in het haventje. De blikvanger is het MAS, Museum aan de Stroom. Als wereldhaven is Antwerpen verbonden met de hele wereld, wat ook het uitgangspunt van het museum is. Ook het Diamantmuseum is op het Eilandje gevestigd.

Eilandje en het Mas in Antwerpen

De Cogels Osylei

Last maar zeker niet least een hele straat als bezienswaardigheid. Veel dagjesmensen slaan de Cogels Osylei over omdat deze niet op loopafstand van het centrum ligt. Een grote fout! De Cogels Osylei is de mooiste straat van ’t Stad en staat vol met stadspaleizen en statige villa’s uit la belle époque. Moeie voeten? Je kunt de herenhuizen ook vanuit de tram bewonderen. Ik beloof dat je mond op zal vallen van verbazing!

no instagram post found

no instagram post found

 

Boek een weekendje Antwerpen

Zo zie je maar, een weekendje Antwerpen is snel gevuld, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de bijzondere winkeltjes en gezellige terrasjes, waar je voor je het weet een hele middag hebt doorgebracht. Op naar Antwerpen!

 

Antwerpen hotels

 

Meer uit het Travel Magazine: