De mooie stad Brugge moet je gewoon een keer gezien hebben. Flaneer door de smalle straatjes, proef de Belgische chocolade en overnacht in een historisch hotel. In zomer of winter, wie eenmaal een bezoek aan de stad heeft gebracht, is verliefd.

Op de Grote Markt is het een drukte van belang en in de historische straatjes is er volop reuring – en toch is Brugge een betoverende plek. Dramatische scenes uit de film In Bruges spelen zich af in de smalle zijstraatjes. Colin Farrell wordt door de steegjes gejaagd tijdens een sneeuwstorm en uiteindelijk neergeschoten. Niet alleen het publiek, maar ook de protagonisten zijn onder de indruk van de stad en haar schoonheid. Alleen het karakter van Colin Farrell, zelfs in de laatste minuten van zijn leven, doet er alles aan om weg te komen uit de stad. “De gevangenis. De dood. Het maakt niet uit. In ieder geval zou ik dan niet in dat verdomde Brugge zijn.” Harde woorden, maar je zult zien, geheel bezijden de waarheid!

 

 

Betoverende steegjes – unieke charme

Geen andere stad in Europa is zo geschikt om in te flaneren als Brugge. Het centrum van de stad ziet eruit als een set van een film over de Middeleeuwen. Geen wonder dat toeristen van over de hele wereld naar dit Belgische stadje komen om zich te vergapen aan de beroemde chocoladewinkels, in de kleine cafeetjes te zitten of een boottochtje over de grachten te maken. Dit UNESCO Werelderfgoed kan worden aangeraakt en ervaren. In het eeuwenoude stadscentrum verblijven bezoekers in prachtig gerestoreerde hotels en curieuze pensions. Zo kunnen zij de geschiedenis bijna voelen, net als in de vele kerken en op de Grote Markt. Koetsen vervoeren bezoekers door de smalle straatjes en in de avondschemering worden de verlichte huizen en vele treurwilgen verrassend mooi in het water weerspiegeld.

De grachten van Brugge in de schemering

Bijzonder bezienswaardig in Brugge

Als je een stedentrip maakt naar Brugge, beklim dan zeker de Belfort toren om je ogen te laten dwalen over de daken. Toegegeven, de klim omhoog kost wat moeite en kan een paar minuten duren. Er zijn verschillende etages en op een van de verdiepingen bevindt zich het orgel dat elke vijftien minuten een melodie over de stad uitstrooit. Wie nog verder omhoog klimt wordt beloond met het uitzicht. De afdaling duurt ook enige minuten, er is tenslotte tegenverkeer.

De Grote Markt en het Belfort in Brugge

Een andere bezienswaardigheid in Brugge is het oudste gebouw van de stad – de Basiliek van het Heilig Bloed. Niet alleen van buiten is dit een feest voor de ogen, ook de binnenkant is wonderschoon.

Een fotomoment bewaar je het beste voor de Rozenhoedkaai. De huizen, het water, de boten, de sfeer – al deze dingen maken deze plaats speciaal. Vanaf hier vertrekken de boten voor een rondvaart en varen de toeristen langs vele liefdevol gerestaureerde huizen en langs mooie tuinen. Deze en vele andere bezienswaardigheden laten zich met gemak in twee dagen ontdekken.

Brugge met het Belfort op de achtergrond

De mooiste hotels in Brugge

Midden in de binnenstad van Brugge vind je enkele van de meest rustieke en tegelijkertijd meest luxe hotels van België. Ruimte is schaars in deze historische gebouwen maar je zult onder de indruk zijn van wat de hotels van de binnenplaatsjes en kamers kunnen maken. De volgende vijf hotels hebben allemaal de Travellers’ Choice Award gekregen en zijn absolute aanraders.

  • Het Relais Bourgondisch Cruyce op de Wollestraat 41 is direct aan de gracht gelegen en schenkt zijn bezoekers een indrukwekkend uitzicht over het water. Dit hotel wordt gekenmerkt door zijn authentieke kamers en goede sfeer.  Qua prijs slaap je hier voor ongeveer €95 per persoon.
  • Het Jan Brito hotel is beschermd erfgoed. Het werd gebouwd in de 16e eeuw. Hier, in de rustieke kamers, lijkt het alsof je je op een filmset in de Middeleeuwen bevindt. Ga zeker op zoek naar de binnenplaats – het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Een overnachting kost €60 per persoon.
  • Hemelbedden en de overdadige inrichting maken van dit hotel een blikvanger.  Herenhuis The Pand huist 26 kamers en bevindt zich op enkele passen lopen van de Grote Markt. Kosten per persoon per nacht: €75.
  • Het Grand Hotel Casselbergh is met zijn 118 kamers een van de grotere huizen in de stad. Gelegen midden in het centrum zul je je hier direct thuis voelen. Trek jezelf terug in de leuk-ingerichte kamers of ontspan in de spa in de gewelven onder het gebouw! Je hebt al een kamer op je naam voor €56 per persoon per nacht.
  • Als je kiest voor Hotel Prinsenhof, verblijf je in een van de 24 kamers in het hart van Brugge. Het is vanaf hier maar vijf minuten lopen naar de Grote Markt. Modern comfort verstopt zich binnen de historische façade van het gebouw. Pure romantiek voor ongeveer €85 per persoon per nacht.
  • Er zijn natuurlijk ook goedkopere opties. Je kunt bijvoorbeeld al een hotel of hostel in Brugge boeken vanaf €25, inclusief ontbijt.

Overnachten in Brugge is net zo’n belevenis als het ontdekken van de stad. Dus stap in de auto en ga! Het is zeker de moeite waard!

 

Gezellig plein in Brugge

Mijn oordeel: 7.5 / 10

Het historisch centrum van Brugge is buitengewoon romantisch. Bij mooi weer stromen de terrasjes vol en met een Brugse Zot in de hand kun je de hele middag op de Grote Markt blijven hangen. Brugge is een mooie bestemming voor een overnachting. Voor een lang weekend zijn grotere (studenten)steden als Gent, Brussel of Antwerpen meer geschikt.

Zin gekregen om de stad te bekijken?

Bekijk al mijn deals naar Brugge

Meer tips voor België