Een historisch stadscentrum, Graslei en Korenlei en natuurlijk Burg Gravensteen – de bezienswaardigheden in Gent tellen absoluut tot Vlaanderen’s mooiste!

Tussen Antwerpen en Brugge ligt een stad die het beste van deze beide steden met elkaar combineert: historische charme en een bruisend studentenleven. Ben je nog niet overtuigd dat Gent een geweldige stedentrip bestemming is? Laat me je dan voorstellen aan haar mooiste bezienswaardigheden!

8x De leukste bezienswaardigheden in Gent

Kaart van Gent | Burg Gravensteen | Graffitistraatje | Designmuseum | Kitchen Rebel | Groen Gent | Treckhostel | Het stadscentrum | Kajaks Korenlei

 

Een kaart met de belangrijkste bezienswaardigheden van Gent

 

1. Burg Gravensteen

Wie zich voor ridders en kastelen interesseert, zet direct koers richting Burg Gravensteen. Het symbool van de stad neemt je mee terug in de tijd naar de Middeleeuwen.

Info Gravensteen

  • Adres: Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent
  • Entree: Volwassenen €12, studenten onder 26 jaar €7, kinderen tot 12 jaar gratis.
  • Openingstijden: dagelijks van 10-18 uur, behalve met Kerst en oud en nieuw.
  • Let op: de kassa sluit om 17 uur.

Gravensteen is de enige nog volledig intacte Middeleeuwse waterburcht in Vlaanderen. De burcht doorstond meerdere belegeringen en vernietingingen maar werd altijd weer opgebouwd. De indrukwekkende burcht werd gebouwd door Boudewijn I, die als “Boudewijn met de ijzeren arm” bekend stond. Bezoek de imposante vesting en leer meer over zijn geschiedenis. Te zien zijn onder meer folterwerktuigen uit de Middeleeuwen, toen justitie in het gebouw zetelde. Tegenwoordig wordt het fort voor vrolijkere evenementen gebruikt, bijvoorbeeld voor de vele culturele feesten die in de stad plaatsvinden.

Burg Gravensteen in Gent

Het graffitistraatje

Street Art liefhebbers opgelet, in Gent is straatkunst te vinden die in kleur en creativiteit niet te overtreffen is.

Info Graffitistraatje

  • Adres: Werregarenstraat, 9000 Gent

De als graffitistraatje bekend staande Werregarenstraat is de kleurrijkste straat van de stad. Het beste eraan: de betonwanden veranderen vrijwel dagelijks in een nieuw kunstwerk. Kunstliefhebbers blijven hier graag even staan om graffiti artiesten met hun spuitbus aan het werk te zien.

Gurutip: Laad de “Sorry, Not Sorry Street Art Map” op je telefoon en laat je meevoeren langs de mooiste Street Art die Gent rijk is.

De graffitistraat in Gent

Designmuseum

Info Designmuseum

  • Adres: Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent
  • Entreeprijs: Volwassenen €10, tot 26 jaar €2
  • Openingstijden: Ma, di, do, vrij 9.30 – 17.00 uur, in de weekenden en op feestdagen van 10.00 – 18.00 uur.

Dat Gent een creatieve stad is, bewijst ook het Designmuseum, waar moderne en historische ontwerpen de ogen prikkelen. In het museum, dat ook avantgardistische stukken herbergt, zijn 200.000 objecten, van Jugendstil en Art-Déco tot keramiek en glaskunst, te bewonderen. Wat direct opvalt, is het sanitairgebouw in de vorm van een grote toiletrol, waar met grote letters “De pot op” boven staat. Een knipoog naar wat je in het gebouw doet alsook een sneer naar het stadsbestuur. Omdat de uitbreidingsplannen voor het museum steeds vertraagden, werd er in afwachting van de bouwvergunning eerst een sanitairgebouw geplaatst. Binnenkort kan de uitbouw van het museum eindelijk beginnen en maakt de toiletrol na meer dan tien jaar plaats voor “echte kunst”.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Design Museum Gent (@designmuseumgent)

Kitchen Rebel

Diep in de kleine straatjes van de oude wijk Patershol verborgen staat restaurant Roots van de Vlaamse “kitchen rebel” Kim de Visschere.

Info over Roots

  • Adres: Vrouwebroersstraat 5, 9000 Gent
  • Openingstijden: Maandag – vrijdag 12.00 – 13.30 en 19.00 – 20.30 uur.

Waarom het bij dit restaurant om rebellie draait? Kim de Vischere vertoonde zijn kookkunsten in een sterrenrestaurant, besloot daarna echter een meer down to earth restaurant te openen omdat de heisa rond een sterrenrestaurant hem overbodig leek. Voor de keukenrebel van Gent staat passie centraal. Een open keuken en 25 plaatsen zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Een genot om hier te dineren.

Eten in België

Groen, groener, Gent

Groen, groener, Gent. De stad heeft al in 2009 de donderdag tot veggiedag verklaard. In gemeenteinstellingen worden op deze dag alleen vegetarische maaltijden geserveerd. Om het groene Gent in al zijn facetten te leren kennen, stel ik hier de groene hotspots van de stad voor.

Info Le Botaniste

Adres: Hoornstraat 13, 9000 Gent
Openingstijden: dagelijks van 12.00 – 14.30 en 18.00 – 20.30 uur

Le Botaniste

Wil je in Gent echt goed veganistisch eten, dan kan ik Le Botaniste aanbevelen. Naar het motto “Food is the Medicine” komen hier alleen maaltijden uit de veganistische keuken op tafel. Stel je eigen bowl samen met groente in alle kleuren en geniet!

 

 

Info BEO Markt

Adres: Heilige Geeststraat 30, 9000 Gent
Openingstijden: dinsdag – zaterdag 10.30 – 17.30 en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

BEO markt

De BEO markt staat in het teken van healthy food. Het is een grote markthal waar je gezonde sapjes, ambachtelijke kazen en duurzaam geproduceerde producten kunt vinden. Veganisten worden zeker blij van al het lekkers dat ze hier in het gebouw met de grote glazen koepel vinden. Binnen voelt het dankzij het lichte interieur met veel planten een beetje alsof je je in een enorme tuin bevindt. Gurutip: neem tijdens je bezoek aan de BEO markt een stoffen tas of kartonnen doos mee, zodat je ook de onverpakte lokaal geproduceerde producten mee naar huis kunt vervoeren.

 

Info Fair Fashion Store MIEKE

Adres: Burgstraat 87, 9000 Gent
Openingstijden: maandag tot zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.

Fair Fashion Store

Ook op modegebied is Gent voorloper in duurzaamheid. Een leuk adres voor duurzame kleding is Fair Fashion Store MIEKE. Hier is kleding niet alleen van goede kwaliteit maar ook heel stijlvol.

De skyline van Gent

Treckhostel

In het Treckhostel beleef je een heel bijzondere overnachting in Gent. Hier verblijf je namelijk op een indoor camping waar je de keuze hebt uit verschillende bont uitgedoste caravans. Wat denk je van een caravan met strandthema, slapen in een Hawaii caravan met Aloha gevoel, dromen over het oerwoud dankzij de jungle caravan of slaap je toch liever in een retrocaravan? Je kunt hier ook in een bus of hotelkamer overnachten.

Een caravan

7. Het oude stadscentrum van Gent

Kasseien, historische gildehuizen en oeroude herbergen – dat Gent over Middeleeuwse charme beschikt valt niet te ontkennen. Een lange wandeling langs het kanaal dat dwars door het historisch centrum loopt, is zeker tot de highlights van een stedentrip naar Gent. Slenter gemoedelijk door de smalle straatjes, bewonder eeuwenoude gebouwen en laat de relaxte sfeer op je inwerken.

Een vrouw aan het kanaal van Gent

Minstens zo indrukwekkend is een wandeling na zonsondergang. Het centrum van Gent verandert ’s avonds in een zee van lichtjes en de historische gebouwen worden prachtig verlicht. Een bijzonder fijne plek voor nachtvogels is de Korenlei, samen met de daartegenoverliggende Graslei.

Gent bij nacht

8. Gent per kajak verkennen

Wat denk je ervan om Gent in al zijn pracht te bewonderen vanaf het water? Goed idee? Dan is Kajaks Korenlei je volgende stop. Huur een kajak voor een of twee personen en peddel door de Gentse wateren. Een geniale workout tijdens je weekendje weg.

Met de kajak door Gent

Boek je stedentrip naar Gent

Gent is uitstekend te combineren met een weekendje Antwerpen of een stedentrip Brugge. Natuurlijk kun je ook alleen Gent bezoeken, ik durf te zeggen dat het de leukste stedentripbestemming van heel België is! Hier vind je hotels in Gent en hier de appartementen van Airbnb.

 

Meer uit het Travel Magazine: