De stad kan misschien op het eerste gezicht een beetje overweldigend over komen, maar ik heb hier een aantal tips voor Dubai zodat je de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten van deze glinsterende metropool kan bezoeken. Lees verder over alles wat je kan doen in Dubai!

Dubai blijft volop in ontwikkeling. Je passeert het ene na het andere indrukwekkende gebouw op je weg naar het centrum. Wanneer je een taxi van de luchthaven naar je hotel neemt zal je je zelf ongetwijfeld afvragen: waar moet ik in hemelsnaam beginnen met al deze bezienswaardigheden?

De beste Dubai tips

De eerste indruk | De weg vinden | Wat te doen in Dubai?

Palm eiland | Burj Khalifa | Dubai Creek | ‘Ga winkelen’

Winkelcentrum | Cultuur | Nachtleven

Boek je Dubai vakantie

Reizen naar Dubai

Dankzij luchtvaartmaatschappijen als Qatar Airways en Emirates is het geen enkel probleem om relatief goedkoop naar de Emiraten te vliegen. Ook KLM vliegt minimaal 1x per dag rechtstreeks op Dubai International Airport. Bekijk hier de mooiste all inclusive hotels in Dubai. Hieronder vind je de nieuwste Dubai aanbiedingen.

 

Dubai groeit en groeit

Dubai ligt aan de Perzische Golf en is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is de grootste stad in de VAE. 85% van de bevolking van de Emiraat Dubai leeft in de hoofdstad en bijna alle economische, sociale, culturele en politieke activiteiten spelen zich hier af. Sinds de grote economische ontwikkelingen zich afspeelde in de 1960’s en 70’s door het ontdekken van nieuwe oliereserves, is de stad nooit meer hetzelfde geweest.

Wereldrecords worden voortdurend gebroken met het bouwen van al het pracht en praal. De stad is constant bezig met het bouwen van nog hogere wolkenkrabbers en nog meer kunstige eilanden aanleggen. Olie heeft Dubai rijk gemaakt en de stad groeit nog elke dag. Elk jaar krijgt de stad verscheidene duizenden nieuwe inwoners, als het al niet tienduizenden zal zijn. Ongeveer 250,000 migrerende werknemers leven hier ook tijdens het vakantieseizoen.

Dubai vakantie

Toerisme is een belangrijke industrie en de VAE zijn al geruime tijd gewend aan het ontvangen van veel bezoekers. Sinds een tijdje hoef je je niet meer zo conservatief te kleden als vroeger gebruikelijk was, en zo lang je maar niet in je mini rokje door de winkelcentra wandelt, zal er niet veel naar je gekeken worden. Desondanks moet je je aan de regels en wetten van het lang houden en respectvol omgaan met de lokale bevolking – je bent natuurlijk wel een gast in Dubai. Als je de regels volgt zal je een fantastische tijd hebben in deze stad en veel goede herinneringen mee naar huis nemen. Lees hier meer over de beste reistijd voor Dubai.

Transport in Dubai

Je kan de meeste plaatsen in de stad met de auto bereiken. Het wegennet van Dubai is het meest ontwikkelde vervoersnetwerk ter wereld. Het gevolg hiervan is dat bijna iedereen met de auto reist. In 2010 waren er ongeveer 1,02 miljoen auto’s voor 1,8 miljoen inwoners. Dit betekend dat meer dan de helft van de stad een auto heeft en dit nummer stijgt nog elke dag. Het is in elk geval de nummer 1 qua transport in Dubai, want met airconditioning in de auto is het wat aangenamer in dit hete klimaat. Zelfs bij de tankstations wordt alles gedaan door werknemers, zodat de bezoekers niet eens uit hun koele auto hoeven te stappen. Er wordt er echt alles aan gedaan om jouw weekend in Dubai zo aangenaam mogelijk te kunnen laten verlopen!

Reizen met de metro in Dubai

Naast de vele auto’s in de stad is er ook een hele moderne metro. Deze kan je niet vergelijken met de metro die we kennen in Nederland. Het speelt zich allemaal bovengronds af en en is meer ontwikkeld dan die we in Amsterdam kunnen vinden. Er zijn twee lijnen die alle belangrijke bezienswaardigheden van Dubai aan elkaar linken, zodat  alle belangrijke hoogtepunten makkelijk kan bezoeken. Bij de stations vind je directe verbindingen naar een groter bus netwerk een een comfortabele tram. De metro zelf is een klein hoogtepunt, omdat het helemaal zonder bestuurder rijdt. Je kan uit de glazen ramen in de voorkant van de metro naar buiten kijken en een perfect uitzicht hebben over de wolkenkrabbers. Het metro station en de magnetische treinen zijn zelf natuurlijk voorzien van airconditioning.

 Tip: Je kan Gouden en Zilveren tickets kopen. De Gouden klas tickets zijn iets comfortabeler en de cabines zijn leger. Pas op dat je niet een Gouden ticket cabine binnengaat met een Zilveren ticket want dan kan je een hoge boete krijgen. Er zijn ook secties voor alleen vrouwen en kinderen, waar mannen niet naar binnen mogen, en je moet hier zeker op letten. Voordat je de trein instapt wordt je ticket gevalideerd en je moet het nog een keer scannen aan het einde van je reis om het station te kunnen verlaten.

File tijdens het spitsuur

Ondanks alles blijven auto’s de meest gebruikelijke manier van vervoer in Dubai. “Er gebeurt veel op de straten”, verteld een gids mij. Als je van plan bent de stad met de auto te gaan ontdekken, dan moet je altijd in gedachten houden dat je zo maar een half uur in de file kan staan zonder ook maar iets vooruit te komen. De inwoners van de stad hebben hun levensstijl aangepast aan het verkeer en wonen in een flat dicht bij hun werk. Vaak worden er duurdere en minder mooie appartementen gehuurd alleen maar omdat het dichter bij het werk ligt. Dit is ook een onderdeel van de woonsituatie in Dubai.

Wat te doen in Dubai?

Dubai is een unieke vakantiebestemming. Zelfs als je alleen maar door de straten rijdt kan je de glamour van de stad zien en het zal je compleet verbazen. Je zal je bijna zeker af gaan vragen “waar moet ik beginnen?!. Hier vind je een korte samenvatting van alle Dubai tips die je nodig hebt.

Palm eiland – een kunstig eiland

Een indrukwekkend door mensen gemaakt Palm eiland moet hoog op je lijstje van must-do staan. Hier vind je het Atlantis The Palm Hotel, een adembenemend gebouw met een geweldig uitzicht. Het Aquaventure Waterpark is ook onderdeel van het Atlantis The Palm hotel. Als je op zoek bent naar een ultiem waterpark in Dubai, dan moet je hier zeker als eerste stoppen. In het midden van het park kan je een ‘ziggurat’ toren vinden met zeven glijbanen. Hier heb je niet alleen een spectaculair uitzicht over het hele park maar kan je ook nog eens een adrenaline rush krijgen op de glijbanen. De ‘Leap of Faith’ is een transparante glijbaan waarmee je door een echte haaien tank glijdt! Het Atlantis The Palm hotel is het bekendste hotel van Dubai, en daarmee ook erg prijzig. Ik hoop dat je tijdens je weekend Dubai een nachtje kan overnachten in het Atlantis The Palm hotel, want het is zeker de moeite waard!

Dubai Palm Jumeirah
The Palm Jumeirah in Dubai, Dubai, United Arab Emirates

In Dolphin Bay kan je, zoals de naam al doet vermoeden, zwemmen met dolfijnen. Deze activiteit is iets ontspanner en rustiger vergeleken met de spannende glijbanen, maar nog steeds een geweldige ervaring. En als je je zorgen maakt dat dit wreed is voor de dieren, dan kan ik je gerust stellen. Ze hebben bijzonder veel aandacht voor alle behoeftes van de dolfijnen, die veel ruimte hebben om te oefenen en te spelen. De dolfijnen worden altijd vergezeld door gekwalificeerde experts.

Er is een fantastisch uitzicht op de opvallende zeilvormige Burj Al Arab hotel vanaf het strand van het Aquaventure Waterpark.

De Burj Khalifa – het nieuwe dak van de wereld?

De Burj Khalifa is sinds 2009 de hoogste toren ter wereld met meer dan 828 meter. Het vermaakt de lokale bevolking nog steeds en zelfs zeven jaar na de opening blijft het het ultieme hoogtepunt van Dubai. Het bouwen van de Burj Khalifa begon in 2004 en was compleet af in 2009. Een bezoekje aan de uitkijkplatformen van de 124e en 125e verdieping kan ik jullie zeker aanraden.

“Het uitzicht over de stad is indrukwekkend!”

Je kan over de ontwikkeling en het bestaan van de toren lezen en ook hoe hij gebouwd is en over de ontwikkeling van de omgeving. Het uitzicht over de stad is geweldig en uniek, zeker s’avonds. Het 360° uitkijkplatform van de Burj Khalifa is fenomenaal. Je moet ook een bezoekje brengen aan de Dubai Fountains recht voor het hoogste gebouw ter wereld, want hier vindt s’avonds een spectaculaire watershow plaats. Lees snel verder, en ontdek snel waarom je met deze complete Dubai gids geen belangrijke hoogtepunten over het hoofd zal zien!

De skyline van Dubai met de Burj Khalifa

Dubai Creek – duik in het oude Dubai!

“Ik zou je heel graag een trip naar het oude Dubai aanraden tijdens je vakantie Dubai”, vertelt mijn gids me. De kreek die door de stad loopt, scheidt het oude van het nieuwe gebied. Hier kan je rustig rondreizen in een Abra, een kleine, traditionele boot. Dit is niet zomaar een toeristenattractie, de lokale bevolking gebruikt ze ook om naar werk of de winkels te gaan. Aan de andere kant vind je de Gold en Spice Souk. Aan de andere kant vind je een markt waar je onder andere kleding kan kopen.

Deze reis is niet duur. Het kost je 1 Dirham (ongeveer 20 cent). Hier kan je een indruk krijgen van hoe Dubai er uit zag voor de welvaart van de olie begon. Tijdens deze trip kom je langs grote houten boten die kruiden en garen van India naar Dubai brachten. De schippers nemen vaak verschillende soorten elektrische apparaten mee op de terugweg dus kijk niet verbaast op als je opeens honderden moderne koelkasten aan boord van een van de oude, grote boten ziet staan – een gek contrast!

Dubai Creek

Dubai’s parel duikers

De eerste parelduikers vestigden zich bijna honderd jaar geleden aan de Dubai kreek. Dit was de basissteen van de economische ontwikkelingen van de stad. In de vroegere dagen (die eigenlijk niet zo heel lang geleden waren), was parelduiken de economische aandrijver van de stad. Vandaag de dag is het alleen voor toerisme.

Als je geïnteresseerd bent in de oorsprong van Dubai, dan mag je de historische wijk Al Bastakiya niet missen! Perzische kooplieden kwamen hier in de 19e eeuw naar Dubai en noemde deze wijk naar hun geboortestad, Bastak. Vandaag de dag zijn de overgebleven gebouwen gerestaureerd met het originele materiaal. De buurt biedt een fascinerend contrast met het moderne Dubai. Het voelt alsof je in een andere wereld bent met smalle rijstroken omringt door typische Arabische huizen. Tegenwoordig wordt deze wijk steeds meer een streek voor artiesten, ateliers en musea. Je kan hier ook erg goed eten vinden in de restaurants en je moet zeker een aantal van de typisch Arabische gerechten proberen.

‘Do Buy’ – een traditionele Souk of een indrukwekkend winkelcentrum?

Wat kan je nou buitengewoon goed doen in Dubai? Winkelen natuurlijk! Hier vind je zo veel winkelcentra dat je ze niet meer kan tellen. Ze zien er allemaal ongelooflijk spectaculair uit en proberen elkaar te overtreffen in luxe en originaliteit.

Guru Tip: Wanneer je van plan bent om tussen november en april naar Dubai te reizen, dan kan ik je drie leuke plekken aanraden. Bezoek het Global Village aan de Sheikh Mohammed Bin Zayed Road, wat een multiculturele ontmoetingsplek is voor verschillende soorten entertainment. Je moet ook het indrukwekkende bloemenpark, Dubai Miracle Garden bezoeken evenals het licht park de Dubai Garden Glow in Zabeel Park. Dit is het eerste lichtgevende park in het hele Midden-Oosten.

Winkelen is een absoluut bijzondere ervaring in Dubai. In Dubai kan je ook een aantal dingen kopen in traditionele bazaars of souks in plaats van de winkelcentra. Je moet er zeker een keer naar toe gaan. Een bezoek aan de Gold en Spice Souk is een must-do als bezienswaardigheid in Dubai. Je kan hier veel goud vinden en in de winkels verkopen ze verschillende gedecoreerde juwelen, welke je niet kan kopen in Europa. Je moet ook zeker een wandeling gaan maken over de kruidenmarkt omdat die heerlijk ruikt. Je zal hier helemaal overweldigd worden door verschillende geuren.

Dubai winkelcentrum – winkelen met haaien

Je zal de beste winkelervaring hebben in de Dubai Mall. Dit is het grootste winkelcentrum van Dubai en maakt indruk op haar bezoekers met vier verdiepingen, meer dan 1200 winkels een een groot aquarium in het midden van het gebouw! Het Dubai Aquarium & Underwater Zoo maakt het mogelijk om haaien, piranha’s en andere vissen te bekijken terwijl je winkelt. De tank bevat ongeveer 20 miljoen liter water en is drie verdiepingen hoog. Je kan er zelfs doorheen rennen. Door een kleine tunnel op de grond kan je een duik nemen in de onderwaterwereld. Maar ik bedoel dan ook letterlijk, want je kan hier gewoon duiken! De haaien zullen je niets doen want we hebben het hier over zandtijgerhaaien, rif haaien en zebrahaaien. Je kan de haaien voeren aan de rand van de tank of vanuit een kooi in het water. Als dit geen unieke activiteit is voor tijdens je vakantie Dubai dan weet ik het ook niet meer!

Ik heb een grappig verhaal gehoord tijdens mijn vakantie Dubai. Veel winkelcentra openen om 6 uur s’ochtends, terwijl de winkels pas vanaf 10 uur bezoekers verwelkomen. Joggers kunnen hierdoor door het winkelcentrum rennen voor de winkels opengaan. Wat als een grap klinkt is eigenlijk heel erg goed bedacht. Deze grote winkelcentra zijn altijd erg groot en voorzien van airconditioning. In de zomer en zelfs tijdens de koele wintermaanden is het een stuk gezonder om in een gebouw te joggen dan in de stoffige woestijnlucht.

De Dubai Mall met singing fountains

Dubai’s keuken – traditionele gerechten & moderne fusion keuken

Wat de keuken betreft heeft Dubai mij tijdens mijn last minute vakantie Dubai erg verrast. Je kan hier echt alles krijgen wat je je maar kan voorstellen. Het aanbod is zo groot en variërend dat het moeilijk is om te kiezen wat je wil eten. Je kan hier echt van alles vinden, van traditionele Arabische keuken, Indiaans, Chinees en zelfs Tex-Mex naar de huidige Aziatische Fusion keuken.

Er zijn eindeloze hoeveelheden restaurants en bistro’s in de winkelcentra. Het is in Dubai ook erg populair om te eten in restaurants. De buffetten, die vol staan met verschillende soorten eten, zijn erg trendy. Mijn absolute favoriet was het Aziatische restaurant EauZone in het One&Only Royal Mirage hotel, wat een uitzicht heeft op het hemelse zwembad van het hotel. Ik vond het Thaise restaurant Thiptara ook erg lekker in het luxe Address Hotel. S’avonds kan je recht tegenover het zwembad aan de voet van de Burj Khalifa zitten. Wanneer de Dubai Fountains beginnen met het dansen op de muziek zal het aanvoelen alsof je in een film zit.

Een must-do: de Arabische keuken

De traditionele Arabische keuken uitproberen moet zeker op je lijstje staan met dingen die je moet doen tijdens je vakantie Dubai. Het eten wordt er meestal bereid met verse groenten en vooral kikkererwten worden vaak als basis gebruikt. De hummus in Dubai is gewoonweg verrukkelijk! Vaak wordt er lamsvlees en salade bij geserveerd. Ik wil je graag het Barjeel Al Arab Restaurant aanraden in Bur Dubai. Hier serveren ze vers gegrild vlees, Arabische bijgerechten zoals Hummus, Baba Ganoush en erwtensoep, samen met platte broodjes, gevulde wijnbladeren en zelfs kamelenvleesburgers. Al deze lekkernijen zijn heerlijk en ik raad zeker aan om ze te proberen. Mis deze smakelijke ervaring niet want dit soort dingen zullen je voor altijd bijblijven. De kwaliteit van het eten heeft echt een indruk bij mij achter gelaten tijdens mijn Dubai vakantie. Ik was nooit ontevreden over de gerechten en alles smaakte verrukkelijk.

De Arabische keuken

Nachtleven in Dubai

Je zal in Dubai zien dat deze stad ook erg houdt van feesten, wat misschien niet erg vanzelfsprekend is in een stad waar de meerderheid moslim is. Het nachtleven van Dubai is bloeiend maar compleet anders dan wat wij hier in Nederland gewend zijn. Er zijn geen kroegentochten en er wordt alleen alcohol geserveerd in hotels. Alleen de hotels kunnen een speciale alcohollicentie krijgen, dus de enige bars en clubs bevinden zich in hotels. Dit betekend niet dat het niet minder bruisend is! In grote hotels kan je vaak verschillende clubs vinden met verschillende muziekgenres. Er is een mix van Arabische en popmuziek. De alcohol in de hotels is vaak vrij duur maar gelukkig hebben ze vaak speciale aanbiedingen tijdens een happy hour.

Veel van de hotels in het centrum van Dubai hebben geweldige dakterrassen waar je s’avonds cocktails kan drinken en Sisha kan roken. Als je op zoek bent naar het meest indrukwekkende uitzicht dan moet je een tafel reserveren op het dakterras van de TAJ Dubai. Je kan een mooi uitzicht hebben op de Burj Khalifa vanaf de Treehouse Mediterranean Lounge & Bar. Wanneer je hier een plaatsje hebt gevonden zal je niet meer weg willen, en dit is ook meteen een geweldige plek om je vakantie Dubai af te sluiten!

Dubai? Let’s go!

Een vakantie in Dubai wordt zeker heel speciaal en zal zeker onvergelijkbaar zijn met je voorgaande reis ervaringen! De stad is vol van luxe en doet er alles aan om je verblijf nog indrukwekkender te maken. Als je van winkelen en glamour houdt dan ben je zeker aan het juiste adres. Als je nu opeens een drang hebt om Dubai te bezoeken, dan kan je op mijn blog de goedkoopste Dubai deals vinden. Ik heb een aantal scherp geprijsde deals gevonden voor last-minute reizen naar deze prachtig Arabische metropool.

Alle aanbiedingen voor een vakantie naar Dubai