Of het nou om te backpacken of voor een honeymoon is – Bali is super populair. Tussen het bezoeken van verschillende eilanden en je laten verwennen in luxe resorts moet je zeker een paar dagen vrij nemen om de hoofdstad Denpasar te bezoeken. Waarom? Dat lees je hier.

Bali is populairder dan ooit tevoren. We merken dat er elk jaar meer en meer vrienden ons spannende verhalen vertellen over Indonesië. Stoere en avontuurlijke backpackers, jonggehuwden die net terug komen van hun huwelijksreis – het lijkt alsof Bali een plekje in het hart van iedere vakantieganger heeft gevonden. Wat verbind ons toch zo in intuïtief met Bali? Met zijn droomstranden en luxe resorts zien we Bali gewoon als de belichaming van het paradijs. Toch wil ik je vandaag voorstellen aan een stad die belangrijker is voor Bali en zeker niet overgeslagen mag worden tijdens een bezoek, en dat is de hoofdstad Denpasar.

Dit staat je te wachten bij een bezoek aan Denpasar

Algemeen | Markten | Bezienswaardigheden | Bali Arts festival | Reisplan

Maak een trip naar Denpasar

‘Ga een dag langs Denpasar’ hoor je vaak als je een trip naar Bali op de planning hebt staan. Waarom? Alleen omdat het de hoofdstad is? Niet echt. Denpasar is het economisch centrum en daarnaast ook nog een geweldige stad in het zuiden van het eiland. In Duits betekend Denpasar ‘Neuer Markt’ en je zal versteld staan bij het aantal markten wat je hier tegen komt. Hiernaast wordt het landschap gekarakteriseerd door een reeks tempels, reist terrassen en wonderschone plaatsen die Bali representeren in zijn originaliteit. Een must-do voor elke bezoeker van Bali. Voordat je jezelf nu van top tot teen laat verwennen in een van de luxe hotels, moet je even drie keer nadenken of je niet liever het wonderschone Denpasar bezoekt.

Markten waar je ook maar kijkt

Laat ik maar beginnen met de markt die je echt niet kan missen: de grootste markt van de stad, Pasar Badung. Deze markt is verdeeld over twee gebouwen van vier verdiepingen en je wordt naar binnen gelokt met een heerlijke geurige potpourri van specerijen, groenten en fruit. De deuren staan zowel overdag als s’nachts wagenwijd open om het echte Indonesische leven in je op te nemen. Laat je betoveren door de fijne zijde en je mag hier zelfs een traditionele sarong als souvenir kopen. In de Pasar Badung vind je niet alleen een breed aanbod aan stoffen en juwelen, maar ook winkeltjes met uitgestalde kunstwerken die dicht op elkaar staan. Je kan een iets andere markt in de Pasar Burung vinden, namelijk een heuse vogelmarkt. Je kan hier een groot aantal verschillende vogels zien, en daarnaast verschillende accessoires kopen voor je huisdier.

 

Paleizen en tempels in Denpasar

Als je Denpasar echt wil leren kennen, dan moet je een bezoek aan de overweldigende tempels en paleizen van voormalige heersers niet overslaan. De tempel van Jagatnatha torent boven alle andere tempels uit, aangezien het de hoogste god is van het eiland. Het Puri Pemecutal Paleis is ook indrukwekkend en bovendien van historische waarde. Na een bijna complete verwoesting in 1906 is de tempel opnieuw opgebouwd het herinnerd ons vandaag de dag aan de opstand tegen Nederland. Het centrum van de stad Denpasar wordt Puputan Square genoemd. In het midden van het plein staat een groot standbeeld van Bhatpara Guru, de god van de hemels en hiermee ook de belangrijkste god van Bali.

En je kan hier verder ook iets erg merkwaardigs vinden: naast alle rijk gedecoreerde paleizen en tempels vind je hier ook een (en de nadruk ligt echt op één) Christelijken, Katholieke kerk. Je moet je dit op een bepaalde manier voorstellen: de karakteristieken van de Balinese en Christelijken religie zijn samengevoegd, en geven samen een bizar plaatje. De engelen op deze kerk dragen bijvoorbeeld traditionele sarongs – zelfs al ziet dit beeld er op het eerste gezicht gek uit, het is mooi om te bedenken dat deze twee geloven elkaar hebben kunnen vinden.

 

Bali Arts festival

Het ligt er een beetje aan waar je verblijft in Denpasar, maar de stad kent een speciaal hoogtepunt. Elk jaar vind het Bali Arts Festival plaats, waar dansers en muzikanten van over de hele wereld hun vormen van kunst komen presenteren. Dit festival vindt elk jaar plaats rond midden juli.

Hotels in Denpasar – laat je dromen uitkomen!

Weet je al wat je allemaal aan je vrienden gaat vertellen na een bezoek aan Denpasar? Dan ben jij binnenkort een van degene die de wanderlust van je vrienden gaat laten tinkelen! Dus laat jezelf snel betoveren door de schoonheid van Bali en vergeet zeker niet een trip naar de hoofdstad in te plannen. Tijdens het plannen zal je altijd een aantal tips en tricks tegen komen voor op reis, die je alleen nog maar enthousiaster maken. Wat mij bijvoorbeeld compleet enthousiast maakt is het vijfsterrenhotel The Oberoi Bali. Dit hotel ligt direct op het strand van Seminyak, en je kan je verblijf gemakkelijk combineren met een bezoekje aan Denpasar.

Actuele deals voor een Bali vakantie

Beste reistijd Bali

Nog meer leuke Bali tips