Brussel staat in Nederland niet bekend als stedentripbestemming. Ten onrechte! Doordat de stad veel groter is dan Antwerpen, kom je in allerlei wijken pareltjes van bezienswaardigheden tegen. Dat er maar weinig mensen Vlaams spreken draagt alleen maar bij aan het avontuur!

Unpopular opinion: Brussel is veel leuker dan Antwerpen. Hopelijk kunnen we je met dit artikel vol bezienswaardigheden overtuigen van een bezoek aan de hoofdstad van België.

De leukste bezienswaardigheden van Brussel

Een stedentrip naar Brussel zit bomvol highlights! Doordat de vele Europese burocraten vooral door de week in het “Hart van Europa” te vinden zijn, is het helemaal niet duur om een hotel te reserveren tijdens een weekendje Brussel.

 

1. De Grote Markt

Als je de Grote Markt van Antwerpen wel eens hebt zien blinken in de zon, dan kun je je bijna niet voorstellen dat je in Brussel nog meer verblind wordt door de pracht en praal op de gildehuizen. De compacte Brusselse Grote Markt herbergt terrasjes, musea, het stadhuis en rijkelijk versierde architectuur. Een keer in de twee jaar verandert de Grote Markt ’s zomers in een bloemenzee.

De Grote Markt in Brussel

2. Manneken Pis

Manneken Pis staat al honderden jaren te wildplassen in de buurt van de Grote Markt. Hij plast meer dan duizend liter water per dag en als je niet weet waar hij staat, zie je hem zo over het hoofd. In de chocoladewinkels rondom het beeldje kun je Mannekes kopen van chocolade die groter zijn dan het standbeeldje zelf. Gurutip: recht tegenover het beroemdste standbeeldje van België bevindt zich een uitstekend biercafé met honderden Belgische bieren op de kaart. Ook voor het interieur is dit café al een bezoek waard.

In de bedompte Getrouwheidsgang hurkt Mannekes tegenhanger Jeanneke Pis om haar behoefte te doen. Een idee van lokale ondernemers dat je zeker doet grinniken.

Manneken Pis in Brussel

3. De Brouckère

Terug via de Grote Markt en het Romeins aandoende Beursgebouw, waar overigens al enkele decennia geen handel meer wordt gedreven, kom je aan op het De Brouckèreplein. Deze autovrije straat was vroeger een van de drukste verkeersaders van de stad. Dankzij de theaters, bioscoop, hotels en restaurantjes is het een van de bekendste uitgaansplekken van de stad.

Aan deze kant van het centrum liggen de meeste terrasjes, zoals op het Sint-Kathalijneplein en bij de Sint-Gorikshallen. Wil je ook een beetje winkelen? Buig dan af richting de Nieuwstraat.

4. Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Vrijwel direct aan het Centraal liggen de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Een deftige winkelgalerij waar deftige winkels hun waar aan deftige prijzen verkopen. Een handgemaakte haute-couture hoed, een wandelstok voor meneer, handschoentjes van echt leer – je gaat direct wat rechter op lopen in de galerij, waar ook het museum voor brieven en manuscripten is gevestigd.

5. Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal

Aan de andere kant van de galerij kom je uit in de buurt van de 16e eeuwse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, gelegen op de top van een heuvel midden in de stad. Dit is de hoofdzetel van het Bisdom Mechelen-Brussel. Wandel de trappen op om de indrukwekkende kathedraal van dichtbij te bewonderen.

Dit zijn de bekendste bezienswaardigheden in het toeristisch hart van de “Hexagone” zoals het vijfkantige centrum van Brussel wordt genoemd. Is dat alles? Nee!! We beginnen net op stoom te komen. Aan de andere kant van het Centraal Station ligt namelijk het Koninklijk Paleis.

 

6. De Kunstberg

Loop omhoog bij de Kunstberg, waar je uren kunt doorbrengen in de musea, zoals het Paleis voor Schone Kunsten. Het art-nouveau gebouw waarin het Muziekinstrumentenmuseum gevestigd is, is een lust voor het oog. Neem gerust de lift omhoog om op het dakterras de omgeving in je op te nemen onder het genot van een wijntje.

De Kunstberg in Brussel

7. Het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis doet dienst als werkpaleis van de koning. Het ligt aan het Warandepark, waar tijdens de Belgische Revolutie in 1830 het Nederlandse leger bivakkeerde tot Nederland de strijd opgaf en België onafhankelijk werd. In de zomer kun je in het paleis een rondleiding volgen. Naast het paleis zijn de overblijfselen van het Middeleeuwse Coudenbergpaleis te zien en kun je meer te weten komen over de geschiedenis van België in het Belvue Museum.

Het Koninklijk Paleis in Brussel

8. Het Europees Parlement

Achter het Koninklijk Paleis begint de Europese Wijk. Het Europees Parlement ligt op ongeveer tien minuten lopen. In het Parlamentarium kom je te weten hoe het Europees Parlement functioneert. Als je van tevoren een afspraak maakt en op de juiste dag in de stad bent, kun je mee op rondleiding door het parlement zelf en is er de mogelijkheid om vanaf de publieke tribune een debat bij te wonen.

9. Cinquantenaire

Achter de Europese Wijk ligt het indrukwekkende Cinquantenaire. Op een regenachtige dag kun je je hier uren vermaken in het Koninklijk Museum van het Leger (inclusief tentoongestelde vliegtuigen dus ook leuk voor de jeugd), Autoworld of de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het Jubelpark, zoals het Parc de Cinquantenaire in het Nederlands heet, werd aangelegd om de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid te vieren. Daarvoor werd een enorme triomfboog uit de grond gestampt, inclusief twee paviljoenen, waar nu de musea te vinden zijn. Aan het einde van de 19e eeuw werd er twee keer een Wereldtentoonstelling gehouden.

Cinquantenaire ofwel het Jubelpark in Brussel

10. Het Atomium

Over wereldtentoonstellingen gesproken. Het Atomium is de bekendste Brusselse bezienswaardigheid. Je kunt hem gemakkelijk met zowel de metro als de auto bereiken. Is het een must-see? Nee. Is het een leuke bezienswaardigheid? Jazeker! Naast het Atomium is bovendien Mini-Europe te vinden. Het Madurodam van Europa. Ook het Chinese en Japanse paviljoen, onderdeel van dezelfde Wereldtentoonstelling als het Atomium, zijn een leuk uitstapje, al staan de traditionele torens al decennia op instorten en kun je ze dus niet betreden.

brussels_japanese_pavillions_belgium_iStock-89959759

11. Het Justitiepaleis

Terug naar het centrum van Brussel. Zeventien jaar lang werd er gebouwd aan het reusachtige Justitiepaleis. Na de oplevering in 1883 werd het dan ook beschouwd als het grootste gebouw ter wereld. Het gebouw steekt 104 meter de lucht in en heeft een enorme koepel op de top om het geheel af te maken. Het Justitiepaleis is zelfs groter dan de Sint-Pieter in Vaticaanstad. Al ruim vijftien jaar staat het gebouw in de stijgers en naar verwachting wordt de renovatie pas in 2040 afgerond.

12. De Marollen

Twintig meter onder het gebouw ligt de “Benedenstad”. Met de lift kun je deze arbeiderswijk vol cafeetjes en kleine winkeltjes bezoeken. De Marollen staan bekend om de grote rommelmarkten in het weekend. De Porte de Hal is de oude stadspoort om de stad binnen te komen.

13. De Zavel

Tussen het bombastische Justitiepaleis en het logge Koninklijk Paleis liggen de Kleine en de Grote Zavel. De idylle van het parkje in de kleine Zavel laat je vergeten dat je in de stad bent. Historische figuren, waaronder een aantal tragisch gesneuvelde Nederlanders, staan hier op hun sokkel voor het Egmontpaleis. Rond de basiliek op de grote Zavel liggen enkele antiekzaken en wat restaurantjes waar chique Bruxellois hun weekend spenderen. Een verademing in vergelijking met het drukke centrum.

De Zavel in Brussel

14. Striproute

Misschien is je al opgevallen tijdens het wandelen door de stad, dat er allerlei stripfiguren te vinden zijn op de muren. Meer dan vijftig Belgische striphelden zijn in allerlei wijken te vinden, van Kuifje tot Suske en Wiske. Op de striphelden plattegrond is te zien waar je ze kunt spotten.

15. Hortamuseum

Nog een laatste bezienswaardigheid dan. Het Hortamuseum is een art-nouveau juweeltje dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het atelier en de woning van Victor Horta zijn leuke bezienswaardigheiden voor een luie zondag. Lekker lunchen in de gezellige wijk Sint-Gilles, en daarna even een rondje door de woning. Een lust voor het oog!

Deze vijftien bezienswaardigheden in Brussel zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er is nog zo veel meer te zien in de Belgische hoofdstad. De basiliek van Koekelberg, de vele parken, markten, gezellige pleinen en indrukwekkende musea in de stad. Je kunt je hier blijven verbazen zolang je telkens weer een nieuwe wijk bezoekt en niet alleen in het hart van de stad blijft hangen. Wat zijn jouw favoriete highlights in Brussel?

Meer uit het Travel Magazine: