Hou je van lekker eten? Niet voor niets luidt het motto van de regio “Das beste Esse’ gibt’s beim Hesse”. In de verschillende steden van Hessen staan niet alleen typische regionale delicatessen op het menu, ook veel internationale gerechten passeren hier de menukaart. Ontdek ze hier allemaal.

In Hessen vind je naast prachtige wellness resorts en geweldige cultuur ook ontzettend veel culinaire hoogtepunten. Hou jij wel van een vorkje prikken of ben je juist een wijnliefhebber? In dit artikel vertel ik je alles over zowel de culinaire specialiteiten van de regio als over de culinaire belevenissen in de verschillende steden. Begint jouw maag ook al te knorren?

Culinaire specialiteiten van Hessen | Culinaire steden in Hessen

Hessen

Culinaire specialiteiten van Hessen

De Duitse keuken kent natuurlijk heerlijke gerechten, maar ook wanneer je op regionaal niveau gaat kijken komen de lekkerste maaltjes boven. Dit zijn de lekkerste specialiteiten én kenmerkend voor de regio Hessen.

Ahle Wurscht | De appels uit het Odenwald | Rode Riesling
Groene saus en handgemaakte kaas

Ahle Wurscht

De Duitse worst, wie kent hem niet? In Noord-Hessen is de Ahle Wurscht meer dan alleen aan specialiteit, het is een instituut. Bij het bereiden van de worst komt namelijk echte vakmanschap kijken. Er is veel geduld voor nodig en er moet zorgvuldig te werk worden gegaan. De worst bestaat onder andere uit varkensvlees, knoflook of komijn en zwarte peper en heeft een sterke geur en een krachtige, volle smaak. De Ahle Wurscht is in Noord-Hessen veel meer dan een culinaire traktatie. Hier is het onderdeel van de cultuur, de geschiedenis en de traditie. Veel mensen zijn dan ook opgegroeid met het eten van de worst. Wil jij weten hoe deze worst zijn kenmerkende smaak krijgt? Ga dan zeker naar Noord-Hessen en proef de worst zelf!

Ahle Wurscht

De appels uit het Odenwald

Eerlijk is eerlijk, de appels uit het Odenwald zijn niet moeders mooiste. Ze zijn wat verschrompeld met hier en daar een bruine vlek en je krijgt de neiging de vrucht gelijk weg te gooien. Gelukkig doen ze dat dus niet in Hessen, want wanneer je de appel proeft merk je dat het een ontzettend smaakvolle vrucht is met veel zoetheid en een stevig zuurtje dat de smaakbeleving extra verfrissend maakt. De weideboomgaarden waar de appels groeien zijn zeer bijzonder omdat ze niet uitsluitend gebruikt worden voor intensieve landbouw, maar ook ruimte bieden voor de dieren- en planten. Hierdoor vind je naast heerlijke appels ook zeldzame planten, bijen en hommels, boomkikkers en vleermuizen. De appels worden gebruikt in verschillende streekgerechten en zijn daarom zeer belangrijk voor de regio. Ontdek zelf de waarde van deze speciale boomgaarden bij een bezoekje aan het Odenwald in Hessen.

appeltjes

Rode Riesling

In de Hessische Bergstraße vind je de kleinste wijnstreek van Duitsland, maar voor de rode Riesling is het de grootste. Deze wijnsoort is er een met geschiedenis en dat proef je. De wijn van de rode Riesling is in opkomst. De naam is echter misleidend, want het gaat hier om een witte druifsoort en dus om witte wijn. Alleen het velletje is rood van kleur. Samen met de wijnmakers is er in 2007 in Heppenheim een educatief pad “Wein und Stein” uitgezet. Op deze zeven kilometer lange route slinger je door de wijngaarden en leer je over het samenspel tussen de natuur, de geologische geschiedenis, de cultuur en de regionale identiteit. Neem zelf een kijkje in deze wijnstreek en proef de echte wijn uit Hessen.

rode riesling

Groene saus en handkaas

Wat niet veel mensen weten is dat Frankfurt veel meer is dan de stad van banken, wolkenkrabbers en glazen gevels. De stad wordt namelijk omringd door een zogenoemde ‘groene gordel’ vol akkers, boomgaarden en natuur. Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars. In dit groene stukje Hessen worden ook lokale specialiteiten bereid zoals de Frankfurter groene saus met zeven kruiden uit de groene gordel. Ook een specialiteit uit de regio is de bekend handkaas, gemaakt van zure melk. De handkäs dankt zijn naam aan de bereidingswijze. Hij wordt namelijk gemaakt naar de hand en is ook ongeveer zo groot. Wat nooit mag ontbreken bij de kaas is de “muziek” bestaande uit uien, azijn-olie marinade en karwijzaad, die aan de kaas worden toegevoegd. Met wie ga jij deze lekkernij uitproberen?

Culinaire steden in Hessen

De steden van Hessen hebben niet alleen typische regionale delicatessen op het menu, maar ook verschillende internationale gerechten. Ontdek hier in welke steden je welke culinaire hoogtepunten niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Hessen.

Frankfurt am Main | Kassel | Wiesbaden | Darmstadt

Frankfurt am Main

In Frankfurt am Main komen wijnliefhebbers helemaal aan hun trekken. Hier vind je namelijk de vele appelwijnlokalen. Äppelwoi en Stöffsche, Schoppe en Gespritzte, zomaar wat namen voor appelwijn die uit de regio komen. Hier is appelwijn meer dan zomaar een drankje van vroeger. Wat je natuurlijk ook niet mag missen is de Frankfurter worst. Deze lange knakworst is heerlijk sappig en vol van smaak en mag enkel zo heten als hij ook daadwerkelijk in Frankfurt is gemaakt. Ook de groene saus en de handkäs moet je zeker proberen. Hou je van culinaire specialiteiten dan zit je in Frankfurt zeker goed.

Frankfurt

Kassel

Tot de specialiteiten van Kassel behoren de spekkoek, de groene saus en natuurlijk de Ahle Wurscht. Al deze heerlijke gerechten kom je tegen tijdens een gastronomische reis door Kassel. In Kassel kan je deelnemen aan de zogeheten EssKulTouren. Een tour duurt ongeveer vier uur en neemt je mee door de culinaire geschiedenis van de stad. Van de villa kolonie op Mulang tot de Südstadt en Nordstadt, alles komt aan bod.

Wiesbaden

In Wiesbaden voeren wijnteelt, wijnfeesten en evenementen de boventoon. Hier vind je verschillende evenementen en wandel- en fietsroutes waar je heerlijke wijn kunt proeven. Een leuke tip wanneer je Wiesbaden bezoekt is het wijnhuis Kögler in Grabanstrasse, waar vooral lokale wijnen worden verkocht. Wiesbaden staat ook bekend als poort naar de wijnbouwregio Rheingau. Nergens wordt de rieslingdruif al zo lang geteeld als in deze regio. Maak onder begeleiding van een wijnboer een wandeling en leer alles over deze lokale wijnsoort. Ondertussen krijg je ook nog eens vijf verschillende wijnen te proeven. Dat is toch een geweldig uitje?

Wiesbaden

Darmstadt

Restaurants met lokale en internationale gerechten, de oudste pub en moderne gastronomie. In Darmstadt vind je voor elke culinaire liefhebber wel iets. Hou je van de typische Duitse keuken of ben je meer van de internationale gerechten? Darmstadt heeft het allemaal en ook nog eens in een historisch jasje en gezellige sfeer. Gurutip: Bezoek een van de vele Duitse biertuinen. Vooral in de zomer, wanneer het lekker weer is, is het hier goed vertoeven met een biertje in de hand. Deze stad heeft voor ieder wat wils en dat is ook precies waarom een bezoekje aan Darmstadt absoluut de moeite waard is.

Darmstadt

Boek jouw vakantie naar Hessen

Ben je nieuwsgierig geworden naar Hessen? Boek dan nu via Holidayguru jouw vakantie naar een van de steden en dorpjes van deze Duitse deelstaat.

 

Meer uit het Travel Magazine: