Treed in de voetsporen van de gebroeders Grimm langs de Duitse Sprookjesroute, slaap als een prinsesje in een sprookjeskasteel of ga op roadtrip langs de mooiste vakwerkdropjes van Hessen.

Van sprookjeskastelen tot perfect bewaard gebleven vakwerkdorpjes, de Duitse deelstaat Hessen ademt een en al historie en cultuur. Ga op vakantie naar een van de vele vakwerdorpjes die de regio rijk is of kruip achter het stuur of op de fiets en volg de Duitse sprookjesroute door het decor van ’s werelds bekendste sprookjes.

Duitse Sprookjesroute | Vakwerkdorpjes in Hessen

Duitse Sprookjesroute

Volg de verhalen van de gebroeders Grimm langs de 600 kilometer lange Duitse Sprookjesroute – ook wel de Deutsche Märchenstraße genoemd – die voor een groot deel door Hessen loopt. Deze route is ideaal voor een roadtrip met de auto of een camper, maar ook op de fiets kun je een groot deel van deze sprookjesroute afleggen.

Hessen

Hanau | Brüder-Grimm-Haus |
MarburgRotkäppchenland | Kassel | Reinhardswald

Hanau

Hanau is de geboortestad van Jacob en Wilhem Grimm en dus ook het startpunt van de sprookjesroute. Voordat je achter het stuur kruipt of op de fiets stapt voor een sprookjesachtige rondreis, kun je in Hanau een kijkje nemen bij het national monument voor de gebroeders Grimm. Dit staat al sinds 1896 op het marktplein van Hanau. De zomer is de beste tijd voor een bezoekje aan Hanau, want dan komen de verhalen tot leven tijdens het sprookjesfestival dat gehouden wordt in het amfitheater van kasteel Philippsruhe.

Het Brüder-Grimm-Haus in Steinau is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Brüder-Grimm-Haus in Steinau

Iets ten noorden van Hanau vind je het stadje Steinau waar de broers in hun jeugd een aantal jaar woonden. Hun voormalige thuis is vandaag de dag omgetoverd tot een museum: het Brüder-Grimm-Haus. Hier kom je vanalles te weten over het leven van de bekende broers en hun werk, maar ook over de geschiedenis van Stenau. Ook het 16e eeuwse Schloss Steinau is het bezoeken waard en laat je even terug in de tijd reizen.

Marburg

De volgende leuke stop aan de Duitse Sprookjesroute is de studentenstad Marburg die overloopt van de historie. Zo vind je hier onder andere de Elisabethskerk, een van de oudste gotische kerken van Duitsland, en het Marburger Schloss, maar ook alle smalle zijstraatjes en slingerende paden ademen geschiedenis.

Rotkäppchenland

Duik in het sprookje van Roodkapje in Rotkäppchenland, een heuvelachtig gebied in Hessen. Dit is de plek waar de gebroeders Grimm het verhaal van Roodkapje voor het eerst hoorden, wat ze later verwerkten in een van hun meest bekende sprookjes. Via de Bahnradweg Rotkäppchenland verken je deze streek op de fiets. Deze 70 kilometer lange fietstroute neemt je mee langs oude spoorbruggen- en gebouwen, vakwerkstadjes en door prachtige stukjes natuur. Breng ook een bezoek aan Wildpark Knüll om de sluwe wolf uit het sprookje in het echt te zien.

Hessen

Kassel

Volg na je fietstocht door Rotkäppchenland de sprookjesroute verder naar Kassel, een meer dan 1000 jaar oude stad in het noorden van Hessen. In deze historische stad woonden de gebroeders Grimm enkele jaren en schreven ze veel van hun bekendste sprookjes. Het museum GRIMMWELT biedt je een kijkje in het leven van de sprookjesschrijvers. Neem hier een kijkje bij de multimediale sprookjestentoonstelling ‘FinsterWald’. Loop ook een rondje door bergpark Wilhelmshöhe dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Reinhardswald

Ten noorden van Kassel, vlakbij Trendelburg, ligt het Reinhardswald, het grootste aaneengesloten bosgebied van Hessen. In dit sprookjesachtige gebied vind je Doornroosjekasteel Sababurg waar je rondleidingen, toneelstukken en concerten kunt bijwonen in het romantische decor van de kasteelruïnes. Of waan je een nachtje écht in een sprookje en slaap in het Rapunzel hotel Burg Trendelburg. Dit hotel is gevestigd in een middeleeuws kasteel en heeft een Rapunzel thema. Een leuke plek om te overnachten tijdens je roadtrip over de Sprookjesroute!

Sababurg

Vakwerkdorpjes in Hessen

Niet alleen langs de Duitse sprookjesroute, maar ook in de vele vakwerkstadjes van Hessen doe je een stap terug in de tijd. Een hele flinke stap zelfs, want veel van de charmante vakwerkhuizen zijn honderden jaren oud en dateren uit de 16e tot 19e eeuw. Na al die jaren zijn veel van deze huizen en gebouwen nog in uitstekende staat. Zo vind je in het plaatsje Naumburg bijvoorbeeld de eeuwenoude boerderij Weidelshof waar je kan overnachten, net als de gebroeders Grimm dat in 1814 deden!

Overnacht net als de gebroeders Grimm in boerderij Weidelshof!

Ook in plaatsen als Fritzlar, Schwalmstadt, Frankenberg, Oedelsheim, Rotenburg an der Fulda en Melsungen kun je mooie wandelingen maken langs de verschillende Midden-Europese vakwerkhuizen. Slenter door de historische straten en steegjes en kijk je ogen uit bij de unieke architectuur: van eenvoudige boerenwoningen en gerestaureerde watermolens tot uitbundige herenhuizen.

Michelstadt Hessen
Foto: Odenwald Tourismus GmbH

De ‘nieuwe Altstadt’ van Frankfurt

Wist je dat achter de moderne skyline van Frankfurt een fotogenieke oude stad schuilgaat? De Altstadt van Frankfurt werd in de Tweede Wereldoorlog volledig vernield, maar is in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. In het DomRömer kwartier – ook wel de ‘nieuwe Altstadt’ van Frankfurt genoemd – struin je door sfeervolle straatjes vol historische bezienswaardigheden zoals de Dom van Frankfurt en de Römer.

Boek jouw vakantie naar Hessen

Ben je nieuwsgierig geworden naar Hessen? Boek dan nu via Holidayguru jouw vakantie naar een van de steden en dorpjes van deze Duitse deelstaat.