De grootste kerstboom van Duitsland, meer dan 240 kramen en een Pink Christmas. Reis mee naar de unieke kerstmarkt van Frankfurt, een van de oudste en bovendien leukste kerstmarkten van Duitsland.

Honderden kerstkraampjes, duizenden lichtjes en ieder jaar miljoenen bezoekers, welkom op de kerstmarkt van Frankfurt. Deze eeuwenoude kerstmarkt – een van de oudste ter wereld! – behoort tot de grootste en mooiste kerstmarkten van Duitsland. En is ook nog eens heel gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland! Dompel je onder in de sprookjesachtige kerstwereld van Frankfurt!

Geschiedenis van de kerstmarkt van Frankfurt | Bezienswaardigheden kerstmarkt Frankfurt
Winterse bezienswaardigheden FrankfurtHoe kom je op de kerstmarkt van Frankfurt?

Kerstmarkt Frankfurt
©#visitfrankfurt, Holger Ullmann

Geschiedenis van de kerstmarkt van Frankfurt

De kerstmarkt van Frankfurt kent een rijke geschiedenis. Al meer dan 700 jaar verandert de Duitse stad in december in een feestelijk kerstparadijs. De eerste documentatie over de Weihnachtsmarkt Frankfurt dateert terug tot maar liefst 1393. Destijds vonden op de Römerberg al uitvoeringen van kerststukken plaats. Toch leek de kerstmarkt van toen nog niet echt op de kerstmarkt anno 2023. Zo ontbrak één ding in het bijzonder dat nu onlosmakelijk met kerst verbonden is: de kerstboom! Pas sinds het begin van de 19e eeuw sierden kerstbomen de kerstmarkt van Frankfurt. Vandaag de dag vind je hier zelfs de grootste kerstboom van heel Duitsland!

Kerstmarkt Frankfurt
©#visitfrankfurt, Holger Ullmann

Bezienswaardigheden en attracties op de kerstmarkt van Frankfurt

De metershoge kerstboom voor de Römer, het stadhuis van Frankfurt, is een van de grote blikvangers van de kerstmarkt. Maar er is nog veel meer! De Weihnachtsmarkt Frankfurt is met meer dan 240 kraampjes een van de grootste kerstmarkten van Duitsland, perfect dus om je kerstinkopen te doen of een leuke souvenir te scoren.  Gurutip: neem een kijkje bij het ‘honinghuis’ dat ieder jaar tijdens de kerstmarkt op het Paulsplatz te vinden is. Hier scoor je unieke, smakelijke souvenirs of wat lekkers voor jezelf.

Zin in nog meer lekkers? Proef een aantal van Frankfurt’s kerstspecialiteiten zoals ‘Bethmännchen’, een lekker koekje met amandel en marsepein, warme appel cider en ‘Quetschemännchen”, kleine figuurtjes gemaakt van gedroogde pruimen. Je vindt deze lekkernijen allemaal bij de diverse kramen van de kerstmarkt, maar je kunt ook lekker binnen zitten bij een van de cafeetjes rondom de markt. Onze insider tips: probeer de kaasfondue met een scheutje appelbrandy bij het Winterpavilion of haal iets zoets bij de Sweet Almonds Bar.

Kerstmarkt Frankfurt
©#visitfrankfurt, Holger Ullmann

Guided Christmas Tour

Wil je graag meer weten over de geschiedenis en de kersttradities van Frankfurt, sluit dan aan bij een tour met een gids over de kerstmarkt. Leuk om te doen met het gezin of een groep vrienden! De gids neemt je in anderhalf uur mee over de kerstmarkt van Frankfurt. Het hoogtepunt van de Christmas Market Tour – die zowel in het Duits als in het Engels is – is het bezoek aan het dak van de Oude Nicolaaskerk. Vanuit hier kijk je uit over de feestelijke kerstmarkt en de imposante skyline van Frankfurt.

Pink Christmas Frankfurt

Een van de nieuwste toevoegingen aan de kerstviering in Frankfurt is de Pink Christmas Market. Deze vrolijke versierde, roze kerstmarkt op Friedrich-Stoltze-Platz is geliefd bij de LGBT gemeenschap van Frankfurt en absoluut een bezoekje waard. Bewonder de roze kerstboom – dé plek voor een kerstselfie! – en smul van alle lekkernijen bij de verschillende kraampjes zoals warme cocktails, vers bereide soep en huisgemaakte gingerbread koekjes.

Kerstmarkt Frankfurt
©#visitfrankfurt, Holger Ullmann

Winterse bezienswaardigheden Frankfurt

Krijg jij ook al zin in een tripje naar de kerstmarkt van Frankfurt? Gurutip: combineer je bezoek aan de kerstmarkt met een winterse stedentrip Frankfurt en neem ook een kijkje bij de tal van andere bezienswaardigheden die de Duitse stad rijk is. Begin bij de Römerberg – waar ook de kerstmarkt begint – en klim naar de top van de Oude Nicolaaskerk en de Dom van Frankfurt. Vanuit hier kijk je uit over de uitgestrekte kerstmarkt. Wil je tijdens je winterse stedentrip even ergens binnen opwarmen, bezoek dan een van Frankfurt’s musea in het Museumsufer, zoals het Städel Museum of het Goethe Museum. Nog snel even de laatste kerstinkopen doen? Naast de kerstmarkt zul je ook zeker slagen aan de winkelstraat Zeil of in de wijk Sachsenhausen waar je veel kleinere boetiekjes vindt.

 

 

Hoe kom je op de kerstmarkt van Frankfurt?

Kun jij nu ook niet wachten om de kerstmarkt van Frankfurt met eigen ogen te zien en een warme chocomel of een glaasje glühwein te drinken? Plan dan direct jouw stedentrip naar Frankfurt. Met de auto rijd je in iets meer dan vier uur naar Frankfurt am Main. Met de trein is het zelfs nog sneller. Vanaf Utrecht Centraal rijdt een trein rechtstreeks in drieënhalf uur naar Frankfurt. We raden je aan om in Frankfurt een leuk hotel te boeken zodat je lekker lang van de stad kunt genieten en zowel de kerstmarkt als de andere bezienswaardigheden kunt bezoeken.