Vernieuwende exposities, verrassende street art en concerten van artiesten uit de hele wereld, ga dit najaar op stedentrip naar Dresden en ontdek de vele culturele hotspots van de Duitse stad.

Verdwaal in een van de grootste kunstmusea ter wereld, waar dit najaar een nieuwe expositie over Johannes Vermeer opent, struin door met kleurrijke street art versierde straten of geniet van een avondje uit in het indrukwekkende operahuis. Dresden is een bruisende cultuur- en muziekstad! Zet deze herfst koers naar de hoofdstad van Saksen en ontdek het culturele aanbod van een van de mooiste steden van Duitsland.

Cultuur, muziek & wijn in Dresden

Johannes Vermeer tentoonstelling bij SKD | Militair Historisch Museum | Kunsthofpassage in de Neustadt | Gläserne ManufakturKraftwerk Mitte DresdenSemperoper & KulturpalastGurutip: Dresden MusikfestspieleWijnfeesten rondom Dresden

Johannes Vermeer tentoonstelling bij SKD

Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) opent op 10 september 2021 de grote overzichtstentoonstelling ‘Johannes Vermeer – Er bij stilstaan’. Vooral interessant is de onthulling van het gerestaureerde schilderij ‘Het Meisje met brief bij open venster’. Bij de restauratie bleek het om een erotisch werk te gaan, waarin Vermeer werd gecensureerd. De tentoonstelling is te bezoeken tot 2 januari 2022, maar ook hierna blijft het schilderij onderdeel van de collectie van SDK. Naast werk van Vermeer zelf, omvat de tentoonstelling ook kunst van Hollandse meesters die door hem werden geïnspireerd.

 

 

Vermeer schilderij

Militair Historisch Museum

Qua architectuur valt het Militair Historisch Museum direct op. De Amerikaanse architect Daniel Libeskind koos voor een enorme stalen driekhoek die het museum als het ware in tweeën splitst. De punt wijst naar de plek waar in de Tweede Wereldoorlog de eerste bommen vielen. Dresden werd in de oorlog hard geraakt en voor een groot deel in puin gelegd. De tentoonstellingen in het museum omvatten diverse voorwerpen uit de Duitse en internationale militaire geschiedenis. Zo ook straatstenen uit Rotterdam, dat net als Dresden zwaar gebombardeerd werd in de Tweede Wereldoorlog.

Militair Historisch Museum Dresden
Militair Historisch Museum. Foto: Frank Exß ©

Kunsthofpassage in de Neustadt

De Altstadt van Dresden, het historische centrum waar je veel bezienswaardigheden vindt, ligt ten zuiden van de Elbe. Steek je de rivier over, dan loop je de Neustadt in. Zo’n twintig jaar geleden ontstond in Dresden het idee om vervallen binnenplaatsen in dit stadsdeel om te toveren tot kleurrijke kunstwerken. De Kunsthofpassage bestaat uit vijf hofjes met ieder een eigen thema. Vooral bijzonder is de ‘elementen’ binnenplaats. De regenpijpen creëren mooie melodiën. Dus regent het even in Dresden, loop hier dan heen! Rondom de Kunsthofpassage vind je ook veel leuke cafeetjes en restaurants.

Kunsthofpassage Dresden
Kunsthofpassage. Foto: Frank Exß ©

Gläserne Manufaktur

Bij Gläserne Manufaktur in het centrum van Dresden zie je hoe Volkswagen aan de nieuwste generatie elektrische auto’s werkt. En het blijft niet bij kijken alleen, want tijdens de Hands-On-Production tour kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Bij deze uitgebreide tour mag je meewerken bij een aantal stappen in het productieproces van de nieuwe VW ID.3 elektrische auto. Benieuwd hoe soepel zo’n nieuwe elektrische auto rijdt? Je kunt tijdens je bezoek aan Gläserne Manufaktur ook een testrit maken.

Kraftwerk Mitte Dresden

In 2016 opende het nieuwe Kraftwerk Mitte haar deuren in Dresden. Dit culturele centrum is gevestigd in een voormalige energiecentrale en is de thuisbasis van de Staatsoperette Dresden en het Junge Generation Theater, dat zich richt op jongeren en kinderen. Ook andere theater- en muziekgezelschappen treden regelmatig op in het theater van Kraftwerk Mitte. Dit designcomplex ligt ook lekker centraal. Vanaf Semperoper en het Zwinger kunstpaleis loop je in tien minuten naar Kraftwerk, dat overigens ook het Dresdner-Energiemuseum huisvest.

Kraftwerk Dresden
Kraftwerk Dresden. Foto: Michael Schmidt ©

Semperoper & Kulturpalast

De Semperoper is een van de mooiste bezienswaardigheden van Dresden en de thuisbasis van het Sächsische Staatskapelle Dresden, het oudste symfonieorkest van Europa. Naast operaconcerten kun je in dit indrukwekkende theater ook balletvoorstellingen en andere shows bewonderen. Nog meer mooie concerten en voorstellingen kun je bijwonen in Kulturpalast Dresden. Deze concertzaal biedt ruimte aan 1800 bezoekers en staat bekend om haar geweldige akoestiek.

Gurutip: Dresden Musikfestspiele

Attentie muziekliefhebbers! Plan je stedentrip naar Dresden in november. Op 7 november 2021 trapt het Dresden Musikfestspiele af dat de straten van de stad een maand lang vult met muziek uit allerlei genres. Maar liefst 1500 internationale artiesten maken hun opwachting op de mooiste locaties in de stad. Bezoek bijvoorbeeld een klassiek concert in Schloss Wackerbarth, een prachtig kasteel uit de 18e eeuw, of in de Frauenkirche van Dresden. Ook bekende theaters zoals de Semperoper doen natuurlijk mee aan het festival en er zijn ook open-air locaties. Bekijk het programma voor meer informatie en om tickets te bestellen.

Musikfestspiele Dresden
Foto: Michael Schmidt

Wijnfeesten rondom Dresden

Niet alleen Dresden zelf, maar ook de omgeving is meer dan de moeite waard. De stad ligt bij het Elbedal, een van de beste wijnregio’s van Duitsland. Hier vind je onder meer Hoflößnitz, de oudste wijnmakerij van Saksen, en Schloss Wackerbarth, waar je een wijntje kunt proeven met uitzicht op de wijnheuvels. Begin oktober barst het feest echt los tijdens de Wijnfeesten in Meissen en Radebeul. Dit evenement vindt plaats van 1 tot 3 oktober 2021. Veel lokale wijnmakers zijn van de partij en laten je met liefde hun wijnen proeven. En er wordt een Wijnkoningin gekozen!

Boek jouw vakantie naar Dresden via de Holidayguru

Lijkt een vakantie naar Dresden en omgeving jou wel wat? Boek nu een leuke en betaalbare stedentrip naar Dresden via Holidayguru. Ik speur dagelijks het web voor je naar de beste deals voor vluchten, hotels en vakanties.

Meer uit het Travel Magazine: