Zeg jij geen nee tegen een wijntje of twee? Reis mee naar een van de mooiste en beste wijnregio’s van Duitsland: het Elbedal bij Dresden.

Vul je vakantie – en je glas! – met de lekkerste wijnen in het Elbedal. Deze vruchtbare regio rondom Dresden is de oorsprong van enkele van de beste wijnen van Duitsland en is dan ook dé place to be voor wijnliefhebbers. Van een proeverij in een kasteel tot wijnfeesten en een zestig kilometer lange wijnroute; dit zijn de leukste wijn hotspots in het Elbedal.

De leukste wijn hotspots in het Elbedal

Hoflößnitz | Schloss Wackerbarth | Schloss Proschwitz | Vinotheek MeissenWijnfeestenSaksische wijnroute

wijnproeverij in het Elbedal
Wijnproeverij in het Elbedal | Foto: Sven Döring ©

Hoflößnitz

Combineer een dagje wijnen met cultuur snuiven in de oudste wijnmakerij van Saksen. Hoflößnitz kent een rijke geschiedenis die veel verder gaat dan alleen wijnbouw. Ruim 600 jaar geleden werd het wijngoed door Saksische keurvorsten voor het eerst gebruikt als locatie om de wijnoogst te vieren. Maar liefst vijf eeuwen lang was Hoflößnitz hét middelpunt van goede wijnen en uitbundige feesten, waar de wijn natuurlijk rijkelijk vloeide. En dat doet het vandaag de dag nog steeds! Laat je meenemen door de wijngaarden tijdens een rondleiding en proef de lekkerste biologische wijnen. Iets te diep in het glaasje gekeken? Boek een overnachting en slaap je roes uit op het wijngoed, ideaal!

hoflossnitz
Hofloßnitz | Foto: Dresden Elbland Tourismus ©

Schloss Wackerbarth

Bubbelpret in Schloss Wackerbarth! Dit sprookjesachtige wijngoed nabij Radebeul stamt uit de 18e eeuw en is niet alleen een plaatje om te zien, het is ook beroemd om haar mousserende wijnen. Volg een rondleiding door de wijnkelders en leer hoe de wijn gerijpt wordt en hoe die kleine bubbels in de Sekt komen. De rondleiding eindigt in een proeverij, waarbij je het waanzinnig lekkere eindresultaat zelf kunt ervaren. Neem plaats op de trappen tussen de wijnranken en geniet – met een gaasje wit of bubbels in de hand – van het schitterende uitzicht op de wijnheuvels.

Schloss Proschwitz

Ook liefhebbers van een goed glas rode wijn zijn in het Elbedal op de juiste plek. Schloss Proschwitz is het grootste particuliere wijngoed in Saksen en produceert naast witte ook rode wijnen. Van stevig tot soepel en fruitig, hier komen de lekkerste wijnsoorten aan je neus voorbij. Schloss Proschwitz is niet alleen geliefd om haar heerlijke wijnen, proeverijen en sprookjesachtige setting. Het kasteel dient ook jaarlijks als decor voor diverse evenementen, zoals festivals, concerten en kerstmarkten. Wijntje erbij en het feest kan beginnen!

Vinotheek Meißen

Wil je naast wijntjes drinken ook meer leren over de Saksische wijnbouw en het productie proces? Breng dan een bezoekje aan de gloednieuwe Vinotheek in Meißen. In dit historische gebouw vind je de beste selectie wijnen van maar liefst 15 wijngaarden uit de regio. Droog, zoet, wit, rood en mousserend, je vindt – en proeft! – het er allemaal. Volg een rondleiding door de wijnkelders en ontdek wat deze wijnsoorten zo bijzonder maakt. Tijdens de rondleiding proef je een groot scala aan verschillende wijnen. Jouw favoriet gevonden? Plof neer op het zonnige terras en bestel een glaasje of koop een fles om thuis van te genieten.

wijnproeverij
WIjnproeverij | Foto: Marcus Gloger ©

Wijnfeesten

Een feest geheel in teken van wijn, dat klinkt als muziek in de oren! Ieder jaar tovert Radebeul zich om tot een waar wijnfestijn tijdens de Wijnfeesten. Op verschillende plekken in en rondom de stad barst eind september het feest los met muziek, theater en natuurlijk heel veel wijn. Diverse internationale artiesten laten je tot diep in de nacht de voetjes van de vloer dansen op enkele van de mooiste plekken in Radebeul, waaronder Schloss Wackerbarth en Schloss Hoflößnitz. Ook wordt ieder jaar een heuse Wijnkoningin gekozen, dat is de titel die je wilt dragen!

Saksische wijnstraat

Krijg je maar geen genoeg van al die lekkere wijnen uit het Elbedal en ben je nog lang niet uitgeproefd? Combineer een bezoek aan verschillende wijn hotspots en volg de Saksische wijnstraat. De 55 kilometer lange route begint in Pirna, bij nationaal park Sächsische Schweiz, en slingert door diverse wijngaarden en wijnstadjes, zoals Dresden, Radebeul en Meißen. De Saksische wijnstraat is een van de mooiste fietsroutes door het Elbedal. Heb je langer de tijd, strik dan je wandelschoenen strak en volg de Saksische Wijnwandelweg. Deze 90 kilometer lange trail brengt je via de glooiende wijnheuvels bij de mooiste landgoederen, wijnhuizen en culturele bezienswaardigheden.

Boek jouw vakantie naar Dresden en het Elbedal via de Holidayguru

Heb jij dorst gekregen en kun je niet wachten om de heerlijke wijnen uit het Elbedal zelf te proeven? Boek jouw stedentrip naar Dresden via Holidayguru en laat jouw wijnavontuur beginnen.

Meer uit het Travel Magazine: