Iedereen houdt ervan om de onderwaterwereld te verkennen en al zeker om er in te duiken. Wil je weten wat de mooiste duikplekken zij op de Baleaen? Nou dat lees je hier!

 

Duiken in de diepe zee is toch meestal wel het hoogtepunt van elke vakantie. Langzaam kijk je de onderwaterbewoners diep in de ogen en zie je de fascinerende zeedieren, grotten en kleurrijke vissen. Eigenlijk is het gewoonweg onbeschrijfelijk mooi. Gaat de volgende vakantie wellicht naar Spaanse Balaeren? Dan moet je een duik uitje zeker niet meteen uitsluiten. Integendeel zelfs want duiken in Mallorca is uiterst populair. Ik zal je vertellen welke duikplekken zeker de moeite waard zijn om een kijkje onderwater te nemen.

Duiken op Mallorca

Algemeen | De beste tijd om te duiken | Duiken leren | Duikscholen | Bijzondere duikplekken

duik1

Mallorca’s onderwaterwereld

Ik heb goed en slecht nieuws voor je. het slechts nieuws is dat duiken in Mallorca niet vergelijkbaar is met scuba diving op de Malediven of duiken in het Caribisch gebied. Maar het goede nieuws maakt alles weeer beter want op Mallorca beleef je een ongerepte onderwaterwereld, adembenemende grotten en vele duikplekken zijn hier zelfs beschermde natuurgebieden. Daar komt ook nog eens de fascinerende flora en fauna bij. En dit alles wacht op je op het poplaire Mallorca. Waarom dus niet eens een duikcursus combineren met een vakantie naar deze hotspot? Tenslotte, heeft het eiland natuurlijk veel meer te bieden dan alleen maar feestjes, maar dat wist je zeker al.

Duik2

De beste tijd om te duiken

De moosite tijd om te duiken in Mallorca hangt een beetje af van je eigen voorkeur. Terwijl je van april tot juni het beste profiteert van het beste zicht Moet je duidelijk rekening houden met de temperatuur. Afhankelijk van de diepte zul je merken dat, in het algemeen, de temperatuur nog steeds zeer laag is. Als je liever wilt duiken met wat warmere temperaturen moet je juist in september of oktober naar Mallorca gaan. Het enige nadeel dan is dat het zicht slechter is. Hoe ziet her dan uit in het laagseizoen vraag je je af? Opzich goed, tussen november en maart is het water vrij duidelijk echter onthuld het woord het al. In het laagseizoen zijn er niet veel duik operators actief en hotel geopend.  Aan het einde van het seizoen (oktober) sluiten veel instellingen en accommodaties hun deuren om rode cijfers te voorkomen. De situatie is natuurlijk heel anders  als de zon begint de schijnen in juni. Veel duikcentra openen ook weer rond april of mei.

Duiken leren op de Balearen

Word je ook altijd zo geïnspireerd door beelden van onderwater en wil je zelf ook eens de diepte ingaan dan is Mallorca de perfecte plek om het te leren. Van de Discover Scuba naar volwaardige duiklessen. Bereid jezelf maar voor op de Mallorcaanse schoonheid onder water en op het land. Een ding: je moet je wel op voorhand inschrijven voor een duikcursus en onthoud ook dat een duikcursus in Mallorca niet vergelijkbaar is met een duikcertificaat. Meestal leer je hier aleen eenvoudige grondbeginselen die ver vewijderd zijn van wat een ervaren duiker kan. De discover scuba gebeurt bijvoorbeeld vaak in een zwembad. Je krijgt dus met een scuba outfit een eerste indruk van hoe het er allemaal aan toe kan gaan onderwater.Je leert hier de belangrijkste regels kort voordat je diepte ingaat in de Middelandse Zee.

Duik3

Duikscholen op Mallorca

Je zult al snel vaststellen dat je op Mallorca net zo veel duikscholen hebt als zand in de zee. Een kleine duiktrip ligt dan ook in het verschiet! Het is waarschijnlijk dat zich ook in jouw vakantieoord een duikschool bevindt. Ik wil alvast twee bekende duikscholen in het kort introduceren.

West Coast Divers

Een van de bekendste duikscholen aan de westkust is “West Coast Divers”. Niet ver van Palma de Mallorca, wordt hier al meer dan tien jaar aan jong en oud de kunst van het duiken geleerd. Kinderen vanaf acht jaar kunnen hier al aan een curus deelnemen, om onder water hun weg te vinden. Naar gelang de voorkennis en ervaring van de deelnemer worden cursussen van verschillende niveaus aangeboden. Omdat de thuisbasis van de school direct aan zee gelegen is, worden de mooiste duikspots met een speedboot bereikt.

East Coast Divers

Deze bijpassende tegenhanger vind je aan de oostkust, liever gezegd in Porto Colom. Ook hier wordt je door professionele sportduikers ingeweid in de wereld van het duiken. Van een korte basiscursus tot duikexcursies voor gevorderden, ze bieden voor ieder wat wils. Een bijzondere ervaring is de excursie naar het eiland Cabrera. Net zoals vele duiklocaties maakt ook deze deel uit van een natuurreservaat. De duiklocatie mag dan ook alleen bezocht worden met een speciale vergunning.

Duik4

Mallorca’s duikhighlight: het eiland Dragonera

Wat duikharten op Mallorca harder doet slaan, is het eiland Dragonera. De naam ‘drakeneiland’ heeft zij aan haar ongewone verschijning te danken. Van de zijkant ziet het eiland er namelijk uit als een slapende draak! Rondom vind je de mooiste duikplaatsen van Mallorca. Sinds 1995 is het eiland een natuurpark, wat ook hier betekent dat je een ongerepte en beschermde onderwaterwereld aantreft, die zijn gelijke niet kent. Zeebewoners als murenen, baracuda’s, adelaarsroggen en koralen hebben hier hun thuis. Met veel geluk kom je zelfs enkele dolfijnen tegen. Voor deze excursie hoef je geen lange boottocht af te leggen, Dragonera ligt op ongeveer 800 meter van de zuidwestpunt van Mallorca.

Als ik nu de laatste sceptici nog niet overtuigd heb om op Mallorca te komen duiken, dan weet ik het ook niet meer!