Van kleurrijke koraalriffen vol met even kleurige visjes tot scheepswrakken uit de piratentijd en geheime grotten, duiken op Mauritius is echt een beleving. Zowel beginnende als ervaren duikers zullen zeker niet teleurgesteld worden door de adembenemende onderwaterwereld van Mauritius.

Voel jij je als een vis in het water en ben jij hard op weg om de mooiste duikplekken op aarde af te strepen? Dan moet je Mauritius absoluut op jouw lijstje zetten. De relatief onbekende duikplekken liggen op maximaal 20 minuten per boot van de kust verwijderd. Van de beginnende duiker tot de doorgewinterde duiker, duiken op Mauritius is geschikt voor iedereen! Lees hier alle in’s en out’s over duiken op Mauritius.

Duiken op Mauritius

Duikparadijs Mauritius | Beste duikspots MauritiusSnorkelen
OnderwaterwereldOnderwater waterval

 

 

Duikparadijs Mauritius; duikparadijs voor iedereen

Of je nu je eerste duik gaat maken of dat duiken voor jou een koud kunstje is, de onderwaterwereld van Mauritius is een waar paradijs voor iedereen. Mauritius staat nog niet echt in het rijtje van de beste duikplekken op aarde, maar volgens sommige duikers zijn de duikplekken op Mauritius misschien wel mooier dan bij de Malediven of in de Rode Zee. Gelukkig maar, want hierdoor zijn de mooiste duikspots op Mauritius niet druk bezocht en kun je dus in alle rust genieten van het prachtige zeeleven onder water.

De meeste duikactiviteiten vinden plaats aan de westkust en buiten de riffen. Op zowel Mauritius als Rodrigues zijn in totaal zo’n 30 officiële duikcentra en duikscholen te vinden. Deze zijn zowel particulier als binnen hotels en resorts actief. De gecertificeerde duikcentra staan onder toezicht van de Mauritian Scuba Diving Association (MSDA) waardoor je er altijd zeker van bent dat je een officiële training krijgt op internationaal niveau. Je kunt het hele jaar duiken op Mauritius, maar de beste reistijd om te duiken op Mauritius is in de zomer van oktober tot en met april. Het water is dan warmer en het zicht op zijn helderst.

Duiken Mauritius. Foto: Aquapix / Shutterstock
Duiken Mauritius. Foto: Aquapix / Shutterstock

Beste duikspots op Mauritius

Dat Mauritius een paradijs is om zowel bovenwater als onderwater te ontdekken, dat mag nu wel duidelijk zijn. Maar wat zijn nou de mooiste duikplekken op Mauritius? Wil je dieper en uitdagender duiken, dan ga je het beste buiten de riffen. Gelukkig bereik je alles binnen 20 minuten per boot. Omdat Mauritius van oorsprong een vulkanisch eiland is, zijn er veel mysterieuze grotten die je kunt onderzoeken. Ben je fan van Pirates of the Caribbean? Dan kun je je geluk niet op tijdens duiken op Mauritius! Er zijn namelijk verschillende wrakken die afstammen uit de piratentijd. De bekendste is de Sirius die in de 19e eeuw tijdens een zeegevecht tegen de Fransen gezonken is.

Om de koraalgroei te stimuleren, zijn er schepen te water gelaten in de baai van Trou aux Biches en bij Île aux Bénitiers door de Mauritius Marine Conservation Society

 

Zoals eerder genoemd zijn de meeste duikactiviteiten aan de westkust te vinden. De beste duikplekken vind je rond de prachtige noordelijke stranden van Flic-en-Flac, Grand Baie en Trou Aux Biches. Van scheepswrakken, vulkanische kraters en grote scholen vissen tot kleurrijke koraalriffen, verborgen grotten en diepzeedieren. Ook al zijn de stranden zo mooi, de onderwaterwereld is minstens zo mooi of misschien wel nóg mooier! Ga je in zuidelijke richting naar Le Morne, dan kom je naast kleurrijke koraalriffen met een beetje geluk ook dolfijnen tegen. Aan de oostkust vind je door de stromingen in de lagunes echter een gevarieerder onderwaterleven. Absoluut de moeite waard is de Bella Mare Pass waar je de meeste tropische vissen en ongewervelde dieren kunt spotten.

Dolfijnen op Mauritius. Foto: Casarsa / iStock
Dolfijnen op Mauritius. Foto: Casarsa / iStock

Snorkelen

Ook als je geen duikbrevet hebt, raden we je absoluut aan om toch het water in te gaan. Je kunt namelijk ook fantastisch snorkelen op Mauritius. Doordat de eilanden omgeven zijn door riffen, hoef je vaak maar een paar meter de zee in te lopen waarna je alleen nog maar je hoofd onder water hoeft te steken. Op de meeste plekken komt het water niet verder dan tot aan je borst, maar sommige plekken zijn juist meer dan drie meter diep. De beste snorkelplekken op Mauritius vind je bij de laguna van Flic-en-Flac en Balaclava/Baie de l’Arsenal in het noorden en bij de beschutte laguna van Blue Bay aan de zuidoostkust. Gurutip: Liever je voeten droog houden, maar wel de onderwaterwereld bewonderen? Stap dan in een onderzeeër!

Onderwaterwereld

Wat voor vissen en ander zeeleven kun je eigenlijk verwachten? De prachtige koraalriffen zijn het thuis van veel zeeleven. Zo kom je de meest tropische en kleurrijke vissen tegen. Aan de westkust heb je grote kans om dolfijnen en schildpadden te spotten. Daarnaast kun je ook verschillende griezelige zeebewoners tegenkomen. Denk hierbij aan zeekreeften, murenen van wel drie meter lang, roggen, barracuda’s en zelfs verschillende soorten haaien. Let op, sommige dieren zijn giftig zoals de leeuwvis en de steenvis. Een steek van een rog is ook niet aangenaam, dus oppassen waar je je voetjes neerzet!

Wist je dat de grootste haai van de wereld zwaarder dan 600 kg gevangen is rondom Mauritius? Geen zorgen, zo groot kom je ze niet vaak tegen!

Haaien op Mauritius

Ja, er zwemmen haaien in de wateren van Mauritius. Over het algemeen zijn de haaien in deze gebieden redelijk tam. Als jij hen met rust laat, laten zij jou met rust. De ervaren en gevorderde duiker die op zoek is naar een uitdaging, kan aan de zuidkust van het eiland duiken met stierenhaaien.

Mauritius. Foto: Ohrim / Shutterstock
Mauritius. Foto: Ohrim / Shutterstock

Onderwater waterval

Mauritius staat onder andere bekend om dit bijzondere natuurfenomeen bij Le Morne Brabant. Door de verschillende stromingen lijkt het net of het water meters naar beneden stort. Je kunt de onderwater waterval echter alleen vanuit de lucht zien, dus we zou niet aanraden om hier te duiken of snorkelen. In ons Travel Magazine lees je alles over over de onderwater waterval op Mauritius!

 

Duiken op Mauritius via Holidayguru

Staat jouw duikuitrusting al klaar of heb je je duikbril en snorkel al op je hoofd? Boek dan nu jouw Mauritius vakantie heel voordelig via Holidayguru. Van luxe droomhotels tot scherp geprijsde vluchten, dagelijks gaan we speciaal voor jou op zoek naar de allerbeste Mauritius deals.

Mauritius deals

Meer over Mauritius in het Travel Magazine