Iedereen heeft al wel eens van Mauritius gehoord, maar wie heeft zich al eens echt verdiept in deze parel op de Indische Oceaan? Ik vond het hoog tijd en daarom kun je hier meer lezen over het paradijs Mauritius!

Je hebt vast een zeker eens van het droomeiland Mauritius gehoord. Het is tijd dat ik je eens wat meer vertel over deze paradijselijke locatie. Ik begin met een lesje in aardrijkskunde: de eilandenstaat Mauritius vind je in de Indische Oceaan. Het bestaat uit twee hoofdeilanden en enkele kleinere eilanden. Hoe zou het ook anders, het hoofdeiland heet Mauritius en het tweede eiland het Rodrigues.

Loungers and umbrella on tropical beach in Mauritius

Het paradijs van Mauritius

Nu we de basisfeiten hebben gehad, zal ik een beeld van de eilandennatie schetsen. Mauritius wordt vaak vergelijken met een paradijs. Zowel de inwoners als de toeristen genieten hier het hele jaar door van het tropische klimaat. Je kunt zeggen dat hier twee seizoenen bestaan: van december tot april is het weer stormachtig en vanaf mei tot november is het lekker warm en valt er amper regen. Daarnaast is het een aantrekkelijke bestemming vanwege de 160 km aan stranden en kristalheldere wateren. Het witte zand dat grenst aan de blauwe en groene tonen van het water zorgen voor een mooi conrast.

Een kort en lang verblijf op Mauritius

Als je een trip naar Mauritius plant, moet je je van te voren even inlezen. Je kent de oefening: in Rome gedraag je je zoals de Romeinen! Ik heb een korte lijst opgesteld met dingen waar je op moet letten.

  • Valuta: de lokale valuta is de Mauritiaanse Roepie en de internationale afkorting hiervan is MUR. Op sommige plaatsen vind je ook de afkorting RS en MRS.
  • De lokale keuken: Op ieder eiland zul je de kans krijgen om wat lokale lekkernijen te proeven. De Franse, Indische en Creoolse keuken hebben een sterke invloed op de keuken van Mauritius.
  • Toelatingseisen: Als je puur voor vakantie naar Mauritius komt, heb je niet meer nodig dan een geldig paspoort. Voor andere vormen van een bezoek, zoals bijvoorbeeld studeren, heb je een visum nodig.
  • Vaccinaties: Je hebt bijna geen vaccinaties nodig voor een vakantie op Mauritius. Dokters raden je alleen een prik aan voor de gele koorts.
  • Talen: Men spreekt verschillende talen op Mauritius waaronder Engels en Frans, het is dus goed mogelijk om te communiceren met de locals.
  • Criminaliteit: Als je over de traditionele markten zwerft, hou je waardevolle spullen dan in de gaten. Op dit soort plaatsen kom je tasjesdieven tegen. Let er extra goed op in steden als Port Louis, Grand Baie en Flic en Flac.
  • Wetgeving: Wanneer je een dag op het strand doorbrengt, volg de instructies op de borden dan zorgvuldig. Afhankelijk van het gebied waar je in zit, kun je beter niet op blote voeten rondlopen omdat de giftige steenvis zich in de buurt van stenen en rotsen verstopt.

Bezienswaardigheden en hotspots

Port Louis
Port Louis, de hoofdstad en de grootste stad van het land, ligt aan de westkust van Mauritius. Met zo’n 170.000 inwoners, is dit de plek voor alle economische en culturele activiteit. Om deze reden speelt de Centrale Markt ook een grote rol in de stad. Van fruit tot groente en textiel, je vindt hier alles! Het meeste bijzondere aan deze markt is het multiculturele aspect ervan: de meest diverse culturen, religies en gebruiken komen hier samen en kunnen prima met elkaar overweg.

Niet alleen op deze markt, maar in de hele stad kun je goed winkelen. Vele boetiekjes en winkels vind je naast elkaar en lonken uitnodigend naar je. Natuurlijk biedt de stad ook meer traditionele bezienswaardigheden. Als je meer van sightseeing houdt, kun je de Jummah Moskee, het Natural History Museum en het Park Marie Reine de la Paix bezoeken.

Grand Baie
Waarom is Grand Baie de meest beroemde plaats in de regio? Misschien omdat dit het grootse toeristengebied is. Je vindt nergens anders meer restaurants, cafés en boetiekjes – en vergeet de disco’s en de bars niet!

Ile aux Cerfs
Je vindt op Mauritius meer dan een hemelse stranden, maar een is wel heel bijzonder. Ook wel bekend als het Herteneiland, ook al heeft het weinig met het dier te maken, maar staat bekend als een stukje paradijs aan de oostkust van Mauritius. Onbewoond en toch populair onder de toeristen en locals, kun je dit stukje strand alleen per boot bereiken. Eenmaal hier geloof je je ogen niet hoe mooi het sneeuwwitte zand en de turquoise zee er uit zien.

Chamarel
De kleine plaats Chamarel neemt je adem weg om een andere reden. Vanwege de vulkanische oorsprong,wordt het hele gebied door heuvels en golven gekenmerkt. Men noemt dit fenomeen de zeven kleurige aarde, aangezien je hier een levendig spel aan kleuren ziet. De palette aan kleuren volgt het patroon van de golven en de grond glittert met groene, rode, gele en paarse tonen, wat waarlijk een magisch zicht oplevert. Dit natuurlijke spektakel heeft echter weinig te maken met tovenarij. Het ontstaat door het deponeren van basaltlava in kleimineralen. Om precies te zijn, na een regenbui blijft er een mix van ijzer en aluminium over, wat dit effect oplevert.

De onderwaterwaterval
Eerder schreef ik al over de fascinerende onderwaterwaterval op Mauritius. Je kunt deze highlight al vanaf het vliegtuig bewonderen, zelfs voordat je land en je vakantie begint. Je vindt het fenomeen in het meest zuidwestelijke puntje van Mauritius, voor de beroemde berg Le Morne Brabant. Het lijkt alsof er een waterval is, onder het zeeoppervlak. Het klinkt ongeloofwaardig, maar ik vertel je de waarheid. Het is echter een optische illusie. Al is het uitzicht daarom niet minder spectaculair!

Afbeelding: twitter.com/CauseWeTravel

De Tamarin watervallen
Wie een paar stevige schoenen inpakt en van wandelen houdt, kan ik een excursie naar de Tamarin watervallen aanraden. Er worden tours georganiseerd om je naar deze prachtige watervallen te leiden. Je kunt het beste een hele dag uittrekken voor deze tocht. Met een adembenemend uitzicht over het vallende water en de pracht van de planten zoals guava’s, eucalyptusbomen en palmbomen, zul je ervan genieten!

Black River Gorges National Park
Ik kan je ook zeker aanraden om het Black River Gorges National Park te bezoeken, als je in contact wilt komen met je innerlijke natuurliefhebber. Niet alleen omdat dit het enige nationale park op Mauritius is, maar ook omdat je de flora en fauna in de natuurlijke omgeving kunt aanschouwen. Wandel door de ruim 6,500 hectare van wilde bossen en de bewonder de typische planten zoals de dodo boom, de Chinese guava of verbena. Verlaat het pad niet, want je wilt de herten, wilde zwijnen en andere dieren niet storen.

De Pamplemousses Botanische Tuinen
De Botanische Tuin in Port Louis is ook mooi. Ik heb je al aan Port Louis geïntroduceerd, maar ik geloof dat deze tuin een eigen alinea verdient. Het is een van de mooiste en meest diverse botanische tuinen ter wereld en als een bijzonder element van Mauritius. Misschien ken je de tuin al, aangezien je hier de bijzondere en vooral levensgrote Koningin Victoria waterlelies vindt!

La Maison Créole Euréka
Wie het de levensstijl van de koloniale overheersers wilt zien, moet naar de tentoonstelling in het Maison Créole Euréka. Ongelooflijke architectuur kenmerkt hier de huizen en het zal niet alleen op de historici een indruk achterlaten. Wees niet verbaasd wanneer je daar aankomt, het huis staat namelijk te midden van een tropische tuin.

Je volgende stop: Mauritius

Wie had gedacht dat Mauritius zo divers is? Witte stranden, cultuur en natuur komen hier samen waardoor je hier een perfecte vakantie kunt vieren. Afhankelijk van je vakantie, heb je meerdere mogelijkheden als het gaat om accommodatie: neem een luxueus hotel of dompel je onder in de wereld van Mauritius door in een privé-accommodatie te slapen. Hou wel in je achterhoofd: als je Mauritius tussen november en april bezoekt en in een privé-accommodatie overnacht, zorg dan voor genoeg water, batterijen, kaarsen en voedsel, want orkanen zijn een mogelijkheid in deze tijd van het jaar! Hier lees je meer over de beste reistijd voor Mauritius.

Alle Mauritius aanbiedingen

Meer over Mauritius