Google Maps en Google Earth kunnen nogal controversieel zijn. Niet alles wat bestaat op onze wereld, mag iedereen ook daadwerkelijk zien. Organisaties waaronder militaire faciliteiten willen niet “bespied” worden van boven en trekken dus aan de alarmbel. Aan de andere kant zijn er ook weer plaatsen die niet helemaal onzichtbaar zijn of zelfs gefotografeerd zijn  in hoge definitie waardoor zelfs het kleinste detail zichtbaar is. Lees snel verder, want vandaag onthul ik je de locaties die Google juist geheim probeert te houden!

Met de Google Maps en Earth diensten heeft Google niet alleen het leven van menig reiziger veranderd. In het verleden zat je urenlang te zoeken in atlassen of te vechten met onmogelijk op te vouwen kaarten. Vandaag de dag voer je gewoon online je start- en eindlocatie in en binnen een paar seconden is de beste route al voor je berekend. De online diensten verzorgen ook nog eens actuele verkeersinformatie en vele extra’s. Een extra plus is de mogelijkheid om te vliegen door de satellietbeelden en je droombestemming van bovenaf te bekijken. Mega vet! Sommige locaties zijn zo geheim dat ze niet mogen worden getoond op Google. Laat ik deze nu precies op een rijtje hebben gezet…

Militair logistiek centrum in Taipei

Als je met je muisknop over de Taiwanese hoofdstad Tapei vliegt op Google Maps, zul je eerst duizenden gekleurde daken voorbij zien komen. Als nog ietsje dichterbij kijkt zie je zelfs Tapei 101, één van de hoogste gebouwen ter wereld. Iets verder zie je echter alleen een vlek, in tegenstelling tot de andere beelden in hoge kwaliteit. Je ziet alleen grote pixels waardoor het onmogelijk is te ontdekken wat er precies te zien is. Er gaan wel geruchten dat daar het Militair logistiek centrum van Tapei ligt.

Noordwijk, Nederland

Ooh wat is dit nu? Een geheime plek in Nederland! Nabij Noordwijk zie je een grote wazige cirkel zodat je de locatie niet kunt herkennen. De reden hiervoor is dat de Koninklijke familie hier een huis heeft. Het verbergen ervan is echter nutteloos. Met Google Street View “loop” je namelijk gewoon door de straat en heb je een gedetailleerd beeld beeld van het huis (zelfs nog beter dan van bovenaf). Er zijn nog meer geheime locaties in Nederland die ze het liefst verborgen houden. Volkel Airbase van het NAVO commando centrum in Brunssum bijvoorbeeld, of de stad Ede waar het Ministerie van Defensie gevestigd is.

Area 51 in Nevada, Verenigde Staten

Google Maps verbergt niet alleen geheime plekken, soms geeft het je juist de mogelijkheid een locatie te zien, die je normaal nooit met eigen ogen had kunnen aanschouwen. Een goed voorbeeld hiervan is Area 51, dat midden in de woestijn van Nevada ligt. Dit militair gebied is streng beveiligd en er doen vele mythen de ronde. In het verleden zouden hier onder andere tests met atoombommen hebben plaatsgevonden. Het binnengaan van dit gebied, wat er in eerste instantie erg onschuldig uitziet, is ten strengste verboden. Niet veel mensen hebben hier al voet aan de grond gekregen. Google Maps geeft je echter een goed overzicht van het enorme terrein met bijhorende gebouwen en het militair vliegveld.

NATO Air Force Basis in Geilenkirchen, Duitsland

In Duitsland ligt ook een geheime plek die niemand mag zien, behalve dan deels op Google Maps. Niet ver van het NATO commandocentrum in Brunssum, die je ook maar gedeeltelijk op Google Maps kunt zien, vind je een vliegveld van de NAVO dat gedeeltelijk onherkenbaar is gemaakt. Het ligt dicht bij de Duitse stad Geilenkirchen.

CEA Marcoule in Frankrijk

CEA Marcoule is onderdeel van het commissariaat voor Atoom Energie en alternatieve Energie. Het ligt ongeveer 30 kilometer van de Franse stad Avignon af. Als je op Google Maps kijkt, zie je eigenlijk alleen maar een stuk grond helaas. Deze locatie is geheim vanwege “onderzoeksdoeleinden”…

Google Maps en Kentucky Fried Chicken

Nog een dienst van Google, en een beetje een controversiële, is Street View. Hier kun je, afhankelijk van het land, virtueel door alle straten lopen alsof je er zelf rondloopt. Google mag deze dienst blijven aanbieden zolang mensen niet herkenbaar worden gemaakt en kentekenplaten niet leesbaar zijn. Het logo van de fast food keten Kentucky Fried Chicken, het hoofd van de oprichter Colonel Sanders, wordt daardoor elke keer onherkenbaar gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat de software van Google iets te goed werkt dus.

BBQ Island op Panama

Hoewel het Google dus goed lukt om allerlei zaken onzichtbaar te maken, zijn ze ook prima in staat zaken haarscherp in beeld te brengen. Een eiland van de San Blas eilandengroep in het Caribisch Gebied wordt wel heel gedetailleerd weergeven. Als je inzoomt op het eiland, dat ook wel BBQ Island wordt genoemd, kun je zelfs kokosnoten op het strand zien liggen! Deze beelden zijn niet met de gebruikelijke satelliet gemaakt maar met een drone. Je vindt op Google Maps nog veel meer van dit soort ultrascherpe beelden. Voorbeelden hiervan zijn het eiland Petit Tabac, Hawaii en de bekende Stanford University in California.

Great Barrier Reef

Google heeft ook nog iets heel speciaals van ’s werelds grootste koraalrif toegevoegd. Als je The Great Barrier Reef van bovenaf bekijkt, zie je een paar plekken waar je digitaal onderwater kunt duiken en gekleurde vissen kunt zien. Je kunt je vrij rond bewegen zodat het lijkt alsof je daadwerkelijk een duik maakt in de onderwater wereld. Na het zien van deze beelden staat het Great Barrier Reef zeker op je bucket-list!

Schipbreuk op de Solomon eilanden

De volgende plek die ik je wil laten zien is niet zozeer een geheim, maar wel een beetje een enge plek op Google Maps. Het is een satellietfoto van het cruiseschip MS World Discoverer, gelegen voor de kust van de Solomon eilanden. Het schip, dat tegen een rif aanvoer en uiteindelijk kapseisde, werd in het jaar 1975 gebouwd in Bremerhaven, Duitsland. Er konden circa 135 reizigers mee met deze boot. Expedities naar afgelegen gebieden en een tocht door de woeste zee van Rusland vormden geen probleem maar uiteindelijk ging het schip toch ten onder. Vandaag de dag is het een populaire bestemming voor toeristen. Als je niet helemaal naar de Solomon eilanden wilt reizen, kun je gewoon even op Google Maps kijken. 🙂

Noord Sentinel Eiland

Ten westen van India wonen de meest afgezonderde mensen ter wereld. Tot op deze dag is er nog nooit iemand succesvol in contact gekomen met de inwoners van dit eiland. De inwoners bedreigen iedereen die voet aan wal zet met pijl en boog. Ze deinzen niet terug om elke vreemdeling neer te halen. Zelfs helikopters zijn niet veilig. De regering van India heeft daarom dit eiland verklaard tot verboden gebied. Het is alleen mogelijk dit eiland te bekijken op Google Maps. Als je een beetje inzoomt, kun je zelfs een gestrande boot vinden. De bemanning hiervan moest gered worden nadat ze door de inwoners bedreigd werden. Hier lees je meer over de gevaren van Noord-Sentinel eiland.

Best wel interessant om te zien wat Google voor ons probeert te verbergen en wat voor fascinerende plekken er te zien zijn. Kende jij deze geheimen van Google Maps al of weet jij nog meer rare dingen op Google Maps te vinden? Laat het me weten in de comments!

 

Meer uit het Travel Magazine: