Google Maps en Google Earth kunnen nogal controversieel zijn. Niet alles wat bestaat op onze wereld, mag iedereen ook daadwerkelijk zien. Organisaties waaronder militaire faciliteiten willen niet “bespied” worden van boven en trekken dus aan de alarmbel. Aan de andere kant zijn er ook weer plaatsen die niet helemaal onzichtbaar zijn of zelfs gefotografeerd zijn  in hoge definitie waardoor zelfs het kleinste detail zichtbaar is. Lees snel verder, want vandaag onthul ik je de locaties die Google juist geheim probeert te houden!

Met de Google Maps en Earth diensten heeft Google niet alleen het leven van menig reiziger veranderd. In het verleden zat je urenlang te zoeken in atlassen of te vechten met onmogelijk op te vouwen kaarten. Vandaag de dag voer je gewoon online je start- en eindlocatie in en binnen een paar seconden is de beste route al voor je berekend. De online diensten verzorgen ook nog eens actuele verkeersinformatie en vele extra’s. Een extra plus is de mogelijkheid om te vliegen door de satellietbeelden en je droombestemming van bovenaf te bekijken. Mega vet! Sommige locaties zijn zo geheim dat ze niet mogen worden getoond op Google. Laat ik deze no precies op een rijtje hebben gezet…

google1

Militair logistiek centrum in Taipei

Als je met je muisknop over de Taiwanese hoofdstad Tapei vliegt op Google Maps, zul je eerst duizenden gekleurde daken voorbij zien komen. Als nog ietsje dichterbij kijkt zie je zelfs Tapei 101, één van de hoogste gebouwen te wereld. Iets verder zie je echter alleen een vlek, in tegenstelling tot de andere beelden in hoge kwaliteit. Je ziet alleen grote pixels waardoor het onmogelijk is te ontdekken wat er precies te zien is. Er gaan wel geruchten dat daar het Militair logistiek centrum van Tapei ligt.

Noordwijk, Nederland

Ooh wat is dit nu? Een grote cirkel in het midden van ons eigen landje? Zo ziet het er op het eerste gezicht uit, maar ook dit hebben ze gedaan zodat je de locatie niet zou herkennen. De reden hiervoor is dat de Koninklijke familie hier een huis heeft. Het verbergen ervan is echter nutteloos. Met Google Street View “loop” je namelijk gewoon door de straat en heb je een gedetailleerd beeld beeld van het huis (zelfs nog beter dan van bovenaf). Er zijn nog meer locaties in Nederland die ze het liefst verborgen houden. Bijvoorbeeld, Volkel Airbase bij het NATO commando centrum in Brunssum of de stad Ede waar het Ministerie van Defensie ligt.

Area 51 in Nevada, Verenigde Staten

Toch maakt Google maps het soms mogelijk plekken te zien, die je normaal nooit met eigen ogen zou aanschouwen. Een goed voorbeeld hiervan is Area 51, dat midden in de woestijn van Nevada ligt. Dit militair gebied is beveiligd vanwege de verschillende mythen die rond gaan. O.a. atoombom tests zouden hier in het verleden hebben plaatsgevonden. Het binnengaan van dit gebied, wat er in eerste instantie erg onschuldig uitziet, is ten strengste verboden. Het is ook zeer zeldzaam dat mensen dit stuk grond betreden. Google Maps geeft je echter een goed overzicht van het enorme terrein met bijhorende gebouwen en het militair vliegveld.

NATO Air Force Basis in Geilenkirchen, Germany

In Duitsland is er ook een geheime plek, die niemand mag zien, behalve op Google Maps. Niet ver van het NATO commando centrum in Brunssum, wat je dan weer niet op Google Maps mag zien, vind je het vliegveld van de organisatie die gedeeltelijk onherkenbaar is gemaakt. Je vindt het dichtbij de Duitse stad Geilenkirchen.

CEA Marcoule in Frankrijk

CEA Marcoule is een merk van het commissariaat voor Atoom Energie en alternatieve Energie. Het ligt ongeveer 30 kilometer van de Franse stad Avignon af. Als je op Google Maps kijkt zie je eigenlijk maar een stuk grond helaas. Ook dit willen ze liever geheim houden vanwege “onderzoeksdoeleinden”…

Google Maps en Kentucky Fried Chicken

Nog een dienst van Google, en een beetje een controversiële, is Street View. Hier kun je, afhankelijk van het land, virtueel door alle straten lopen alsof je er zelf rondloopt. Google mag deze dienst blijven aanbieden zolang mensen niet herkenbaar worden gemaakt en kentekenplaten niet leesbaar zijn. Het logo van de fast food keten Kentucky Fried Chicken, het hoofd van de oprichter Colonel Sanders, wordt namelijk elke keer onherkenbaar gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat de software van Google iets te goed werkt dus.

google2

BBQ Island op Panama

Niet alleen verbergt Google vertrouwelijke informatie van ons, maar het geeft ons ook unieke beelden van verschillende projecten. Bijvoorbeeld het eiland dat bij de San Blas eilandengroep in Cariben, dat wel heel gedetailleerd weergeven wordt. Als je inzoomt op het eiland, wat zich ook wel het BBQ Island noemt, wordt de afbeelding nog scherper en worden details zichtbaar. Je kunt zelfs de kokosnoten op het strand zien! Deze beelden zijn niet met de gebruikelijke satelliet gemaakt, maar met een technisch bestuurbare drone. Goed om te weten is dat je dit soort ultra scherpe beelden nog meer op Google Maps vindt. Bijvoorbeeld het eiland Petit Tabac of de welbekende Stanford University in California, alsook Hawaii, hebben allemaal enorm scherpe afbeeldingen.

Great Barrier Reef

Google heeft ook nog iets heel speciaals van ’s werelds grootste koraalrif toegevoegd. Als je The Great Barrier Reef van bovenaf bekijkt, zie je een paar plekken waar je digitaal onderwater kunt duiken en gekleurde vissen kunt zien. Je kunt je vrij rond bewegen zodat het lijkt alsof je daadwerkelijk een duikt maakt in de onderwater wereld. Hierna wil je denk ik wel zeker snel een bezoekje maken aan de “echte” Great Barrier Reef.

Schipbreuk op de Solomon eilanden

De volgende plek die ik je wil laten zien is niet zozeer een geheim, maar wel een beetje eng. Het is een satellietfoto van de MS World Discoverer cruiseschip, die aan de kust van de Solomon eilanden ligt. Het schip dat tegen een rif aanvoer en uiteindelijk kapseisde, was in het jaar 1975 gebouwd in Bremerhaven, Duitsland. Er konden circa 135 reizigers mee met deze boot. Van expedities naar het afreizen van afgelegen gebieden en door naar de woeste oceaan in Rusland.. de MS World Discoverer overleefde het allemaal, maar werd door door de grote oceaan uiteindelijk toch verslagen. Vandaag de dag is het een populaire bestemming voor toeristen en als je niet zo ver wilt reizen, kijk je toch even op Google Maps 🙂

Noord Sentinel Eiland

De meest afgelegen mensen ter wereld wonen hier op dit eiland ten westen van India. Tot op deze dag is er nog nooit iemand succesvol in contact gekomen met de inwoners van die eiland. De inwoners bedreigen iedereen met pijl en boog dit voet zet op dit eiland. Ze zijn er klaar voor om elke vreemdeling neer te halen. Zelfs helicopters zijn niet veilig hier. De regering van India heeft daarom dit eiland benoemd ‘Tot niet betreedbaar’. Het is alleen mogelijk dit eiland te bekijken op Google Maps. Als je een beetje inzoomt, kun je zelfs een gestrande boot vinden. De bemanning hiervan moest gered worden nadat ze door de inwoners bedreigd werden.

Best wel interessant om te zien wat Google voor ons probeert te verbergen, maar we mogen de unieke plaatjes natuurlijk ook niet vergeten. Kende jij deze geheimen van Google Maps al? Laat het me weten!