Ongeveer 1.5 miljoen bezoekers komen jaarlijks op de kerstmarkt van Aken af. De heerlijk geurende lekkernijen, zoals de traditionele Aachense Printen, lokken mensen uit alle uithoeken naar de kerstmarkt. In de stad kun je dankzij de gezellige winkelstraten en grote winkelcentra perfect je kerstinkopen doen. Aken heeft echter nog veel meer te bieden aan haar bezoekers, we vertellen je er hier alles over!

Op slechts 15 minuten rijden van het Drielandenpunt ligt de beroemde stad Aken (Duits: Aachen), bekend als de zetel van Karel de Grote, maar ook vanwege de goede winkelmogelijkheden en natuurlijk de kerstmarkt!

De kerstmarkt van Aken 2024

Praktische informatie | De kerstmarkt | Lokale delicatessen
De top 10 bezienswaardigheden in Aken | Winkelen in Aken| Hotelarrangementen Aken

Praktische informatie

Laten we eerst de praktische details behandelen. Waar, wanneer en hoe kun je op de kerstmarkt komen en wat zijn de openingstijden voor de Aken kerstmarkt van 2024?

Wanneer is de volgende kerstmarkt van Aken? 22 november – 23 december 2024
Openingstijden 11.00 tot 21.00 uur
Waar is de kerstmarkt van Aken? De kerstmarkt vindt plaats op de Markt voor het Rathaus en het Katschhof voor de Dom van Aken.
Adres Het adres van het stadhuis: Markt, 52062 Aachen
Het adres van de dom: Domhof 1, 52062 Aachen

Waar kun je parkeren voor de kerstmarkt van Aken?

Aken beschikt over 24 parkeergarages met meer dan 9.000 plaatsen. Als je de stad binnenrijdt, kun je gewoon de “parkeerroute” volgen. Op de borden kun je zien hoeveel plaatsen er nog vrij zijn. Hier heb je een handige kaart met de parkeergarages in Aken. Let op: Aken ligt in een “groene zone”. Dit betekent dat als je met de auto het centrum van Aken in wilt rijden, je over een groene sticker moet beschikken. De groene zone bestaat min of meer uit het gedeelte binnen de ring. Je kunt de sticker onder meer online kopen via de ANWB.

Je kunt er ook voor kiezen je auto buiten de stad te zetten op een P&R parkeerplaats. Met een P&R ticket kun je met 5 personen voor ÔéČ5 parkeren ├ęn de bus naar het centrum nemen. Dit is een erg voordelige optie. De Park & Ride parkeerplaatsen liggen aan de J├╝licher Stra├če/Berliner Ring, Waldfriedhof (Monschauer Stra├če) en Westfriedhof (Vaalser Stra├če). Hier krijg je je ticket van de buschauffeur. Voor de Tivoli parkeergarage (1.500 plaatsen) is er een aparte P&R ingang. Hier is het parkeerticket ook je busticket.

Met bus of trein naar de kerstmarkt van Aken

Veel busmaatschappijen bieden kerstreizen aan naar de kerstmarkt van Aken. Vaak zullen de bussen op de Bendplatz parkeren. Dit plein ligt op loopafstand van het centrum, binnen een kwartier wandelen sta je al voor het gemeentehuis op de kerstmarkt. Ook rijdt er een shuttlebus die je vanaf de Bendplatz in het centrum afzet.

Met de trein naar de kerstmarkt van Aken is iets omslachtiger. Via Heerlen kun je de grens over bij Herzogenrath, waar de trein naar Aken al staat te wachten. Een andere mogelijkheid is om letterlijk via Keulen en Aken te reizen. Met de ICE trein kun je vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Keulen reizen om daar over te stappen op de trein naar Aken.

De kerstmarkt van Aken op het Raadhuisplein

Wat is er te zien op de kerstmarkt van Aken?

Aken is een van de bekendste bestemmingen voor kerstreizen en kerstarrangementen voor Nederlandse en Belgische bezoekers. In totaal komen er zo’n 1.5 miljoen bezoekers┬ánaar de kerstmarkt van Aken! Wat kun je hier verwachten?

Zo’n 150 verkopers staan de hele maand december op de Aachener Weihnachtsmarkt om hun ambachtelijke waar te verkopen. Van lokale specialiteiten als de Aachener Printen en grappige kerstcadeautjes tot de traditionele gl├╝hweinchalets. Veruit de meeste aanbieders komen uit de regio, waardoor je veel lokaal vervaardigde producten kunt kopen. Cadeautjes voor onder de kerstboom en kerstversiering voor in de kerstboom zijn hier in overvloed verkrijgbaar.

Doordat het centrum van Aken niet te groot is, heeft de kerstmarkt een knusse uitstraling. De kerstmarkt begint voor het Raadhuis en slingert zich dan door de straatjes en steegjes rondom de beroemde Dom van Aken. Bij de ingang van de kerstmarkt staat een levensgrote peperkoek. De zes meter hoge gingerbread man van Akense printen is de mascotte van de kerstmarkt.

Kerstmarkt Duitsland

Eten en drinken – lokale specialiteiten proeven

When in Aachen – do as the Aacheners do!┬áDe kerstmarkt van Aken staat bekend om zijn printen – maar er zijn nog veel meer specialiteiten te verkrijgen!

  • Akense Printen:┬áde printen zijn het beste te vergelijken met een soort taaitaai of honingkoek. Naast de naturel versie zijn er ook varianten met honingkoek, noten en chocolade.
  • Rijstevlaai:┬ádeze vlaai wordt alleen gemaakt rond Aken en in het grensgebied. Een lokale delicatesse met een unieke smaak!
  • Aachener Weihnachtsleberwurst:┬átot kerst gaat bijna 20 ton kerstleverworst over de toonbank van de slagerijen in en rond Aken. Deze bijzondere lekkernij wordt verrijkt met gember, anijs, koriander of andere “kerstkruiden”.
  • ├ľcher Puttes:┬ávoor de grote honger is deze maaltijd met bloedworst, appels en uien de oplossing. Je kunt hem ook eten met zuurkool en aardappelpuree. Een vullende maaltijd vol eiwitten en calorie├źn die vroeger veel door mijnwerkers gegeten werd. Met dit gerecht kun je er weer even tegen!
  • Een drankje om op te warmen hoort erbij op de kerstmarkt. Een versterkertje bestaat uit de Aachener Lik├Âre met printensmaak of Kaiser Karls kruidenlikeur. Er is zelfs een exclusieve Aachener Dom-Destillerie. Traditionele kerstmarktdrankjes (niet exclusief voor Aken) zijn naast Gl├╝hwein ook Lumumba (chocolademelk met rum) en Eierpunsch. Deze laatste bestaat uit stijf geslagen eiwit, eigeel, rum, witte wijn, vanille, suiker en slagroom. Proost!
Akener printen
De lokale delicatesse: Aachener Printen

De top 10 bezienswaardigheden van Aken

De Weinachtsmarkt van Aachen is de ideale gelegenheid om de stad beter te leren kennen. Wandel door de kleine straatjes langs historische gebouwen en bezoek de charmantste wijken van de stad. Dit is de top 10 van mooiste bezienswaardigheden in Aken:

Dom van Aken | Katschof | Aachener Rathaus
Stadsmuren en stadspoorten | Elisenbrunnen | Borrelende warmwaterbronnen |Carolus thermen | Pontviertel | Hofplein | Lousberg

1. De Dom van Aken

De bouw van de Dom van Aken begon reeds in het jaar 796 na Christus, in de tijd van Karel de Grote. Het bijzondere aan de dom is dat de koepel uit acht kanten bestaat, met daarom heen een 16-kantige constructie van twee verdiepingen. Op de eerste verdieping staat de troon waarop meer dan 30 prinsen tot Keizer van Duitsland zijn getroond. In de schatkamer valt je mond open van verbazing bij het zien van zo veel pracht en praal. Het interieur is zeer de moeite waard, je ziet er Moorse invloeden in terug. Ook rond de Dom is het goed vertoeven, met de gezellige terrasjes rondom het gebouw.

2. Het Katschhof in het oude centrum

Het Katschhof heeft zijn naam de te danken aan de schandpaal die er in vroegere tijden stond (katz of ook wel kaks genaamd). Het plein ligt tussen het stadhuis en de Dom.

3. Het Aachener Rathaus

Het stadhuis van Aken is niet te missen tijdens je bezoek, het is een van de meest prominente gebouwen van de stad.┬á De fa├žade ziet er enigszins griezelig uit en is daarmee des te indrukwekkender.

Kerstmarkt Aken

4. De stadsmuren en stadspoorten

Van de voormalige dubbele stadsmuren staan nog altijd enkele overblijfselen fier overeind. De Ponttor en Marschiertor zijn de enige overgebleven stadspoorten van in totaal elf toegangen tot de stad. Rondom het stadscentrum zijn nog drie wachttorens te vinden. Vroeger liep er een gracht rondom de buitenste stadsmuur. Deze had een breedte van wel 24 tot 28 meter en een diepte van 10 tot 12 meter!

5. De Elisenbrunnen

Al eeuwenlang vormen de Elisenbrunnen een belangrijke trekpleister voor de stad Aken. De Romeinen bouwden badhuizen rond de bronnen en ook Karel de Grote pronkte ermee bij zijn kennissen. Het zwavelhoudende water ruikt dan wel niet naar viooltjes, de bronnen blijven een bijzondere bezienswaardigheid en hebben een constante temperatuur van rond de vijftig graden. Het gebouw en het park liggen er bovendien piekfijn bij. De VVV is in een van de paviljoens van de Elisenbrunnen gevestigd.

6. De borrelende warmwaterbronnen in de wijk Burtscheid

We blijven nog even in de wereld van thermen en badhuizen. De wijk Burtscheid staat bekend als de wellnesswijk van de stad. Er zijn twee spa’s te vinden. Het helende thermaalwater heeft er een temperatuur van niet minder dan 73 graden Celsius. Door de aanwezigheid van de bronnen zijn er vele fonteinen te vinden in de sfeervolle wijk, die daarnaast vele cafeetjes en parken telt.

7. De Carolus thermen

Wil je zelf graag genieten in een oase van wellness? Breng dan een bezoek aan de Carolus Thermen. In de foyer vind je allereerst allerlei info over het thermale water van Aken. Ben je helemaal op de hoogte, dan is het tijd om je onder te dompelen in een van de acht binnen- en buitenbaden. Je komt als herboren weer naar buiten. Zeker in de koude wintermaanden voelt het warme water (34 graden) weldadig.

De skyline van Aken

8. Het Pontviertel

Komen we nu aan bij een van de gezelligste wijken van Aken. Gelegen tussen de Ponttor stadspoort en de Markt, ligt de┬áPontstra├če. De straat wordt ook wel het “Quartier Latin” van Aken genoemd en vormt een aaneenschakeling van cafeetjes en restaurantjes. Ook het nachtleven speelt zich grotendeels rond de┬áPontstra├če af. De stad Aken huist meer dan 60.000 studenten en velen van hen kun je in deze buurt treffen voor een biertje of een dansje.

9. Hof

Tussen de Puppenbronnen, het stadhuis en de beeltenis van de Bakhauv (een uit de kluiten gewassen mythisch beekkalf dat dronken voorbijgangers ’s nachts de stuipen op het lijf joeg) ligt het Hofplein. De Romeinse zuilen op het plein zijn gereconstrueerd aan de hand van archeologische opgravingen. Hier kun je je honger stillen in een van de vele eethuizen of ’s zomers een terrasje pakken.

10. De Lousberg

We sluiten de top 10 van leukste bezienswaardigheden in Aken af met een uitkijkpunt. Iets ten noorden van de stad ligt de Lousberg, een heuvel met een hoogte van 264 meter boven zeeniveau. In de zomer staan er hangmatten waarin je ultiem kunt genieten van het uitzicht.

Kerstmarkt lekkernijen

Winkelen in Aken

Na een rondje over de kerstmarkten en een mooie stadswandeling is het tijd om je slag te slaan in de winkels. De meest westelijk gelegen stad van Duitsland staat niet voor niets bekend als winkelstad. Naast de kleine winkelstraatjes rondom de Dom en het Stadhuis zijn er verschillende winkelcentra en winkelstraten te vinden in Aken.

Let op als je de kerstmarkt op een zondag bezoekt: de winkels zijn op zondag altijd gesloten, behalve op koopzondag, die plaatsvindt op 3 december 2023 (13:00 – 18:00). Op de andere dagen van de week zijn de winkels geopend tot 20:00.

De bekendste winkelstraat van Aken is de Adalbertstra├če. Je vindt hier de gebruikelijke grote ketens en een in 2015 geopend winkelcentrum: Aquis Plaza. De 130 winkels en restaurants zijn hier op ├ę├ęn plek verzameld. Het winkelcentrum heeft, heel handig, een grote parkeergarage. Daarnaast is ook de Grossk├Âlnstra├če┬áeen bekende winkelstraat in Aken. In een van de oudste straatjes van de stad, de Annastra├če, kun je heerlijk flaneren en de boetiekjes en ambachtelijke winkels bekijken. De┬áAnnastra├če┬ábegint aan de voet van de Dom, op de Vismarkt. De exclusievere merken vind je in winkelcentrum Lust for Life, waar onder meer Diesel, G-Star en Armani te vinden zijn. Gelukkig liggen de prijzen in Duitsland vaak net iets lager, zodat je met tassen vol kerstcadeaus huiswaarts keren kunt!

Chocoladeliefhebbers zetten koers naar de chocoladefabriek van Lindt & Spr├╝ngli┬á(S├╝sterfeldstra├če 130). Of je nu op zoek bent naar een chocolade kerstbal of de grootste reep die je je maar kunt wensen, in de Lindt fabriek kun je het kopen tegen fabrieksprijzen!

Aken in de winter

Hotelarrangementen Aken

In Aken is – zowel op de kerstmarkt als daarbuiten – zoveel te zien, dat ├ę├ęn dag eigenlijk niet genoeg is. Boek dus een leuk een voordelig hotelarrangement voor de kerstmarkt van Aken en maak er een gezellig weekendje weg van. Wij speuren dagelijks het internet af naar de beste deals zodat jij lekker voordelig een paar dagen weg kunt.

 

 

Bezoek de kerstmarkt van Aken

Met tassen vol chocolade, lekkernijen en kerstcadeautjes keer je na een dagje Aken weer huiswaarts. Misschien boek je wel een overnachting in een hotel en geniet je van een ontspannen middag in een van de thermen die de stad rijk is? Hoe dan ook, na een bezoek aan een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland ben je helemaal in de kerststemming!

Meer uit het Travel Magazine: