‘s Avonds in Nederland op de trein stappen, nog even een biertje of een wijntje drinken en dan lekker wegdromen terwijl de nachttrein naar Praag rijdt. De ideale manier om op stedentrip te gaan of een pittig avontuur met weinig slaap?

Vol verwachting en enorm nieuwsgierig stap ik op een vrijdagavond in oktober rond 9 uur ‘s avonds in Utrecht op de eerste nachttrein van GreenCitytTrip met als bestemming Praag. De 442 meter lange trein, die bestaat uit 16 wagons, heeft eerder al in Breda, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam passagiers opgepikt. Na nog een laatste stop in Arnhem, steekt de nachttrein de grens over en rijden we in een keer naar Praag. Zodat we de volgende ochtend – hopelijk – fris en fruiting wakker worden in de Tsjechische hoofdstad. Of wordt het een hele nacht lang naar het plafond staren?

Wat direct opvalt wanneer je de trein binnenstapt, is dat deze verbinding naar Praag van GreenCityTrip weliswaar nieuw is, de trein zelf is dat niet. De wagons en coupés zijn enkele tientallen jaren oud. Dat heeft wat nadelen, zoals weinig stopcontacten die ook nog eens op onhandige plekken verstopt zitten en verouderd sanitair, maar het geeft de treinreis ook een bepaalde charme. Dit is een vakantie waarbij de reis van A naar B net zo’n groot avontuur is als de bestemming zelf.

 

Gezellig borrelen en kletsen in de nachttrein

Medepassagiers lopen ‘s avonds in pyjama door de smalle gang van hun coupé richting het toilet of maken vrienden in hun wagon en schuiven bij onbekenden aan tafel voor een potje kaarten of een biertje. Dat biertje moet je overigens zelf meenemen, want er is in de trein geen restaurant of kiosk aanwezig. Gelukkig heeft de nachttrein naar Praag geen bagagelimiet. Vul dus zelf een tas met wat hapjes en drankjes om mee te nemen aan boord.

Hoteltip: ik verbleef in het NYX Hotel. Centraal gelegen, ruime kamers, fijne bedden en een lekker ontbijt. Een aanrader!

Zelf ontvang ik in de avond een snack- en ontbijtbox die je voor 29 euro extra kunt boeken. Je krijgt dan wat drankjes, nootjes, chips en andere snacks en een wafel, crackers en een beschuitje voor het ontbijt. Lekker makkelijk als je zelf geen zin hebt om snacks in te pakken, maar wil je echt voordelig naar Praag reizen, ga dan vooraf even naar de supermarkt. Zo ben je goedkoper uit en kun je zelf je favoriete hapjes en drankjes uitkiezen. Een biertje of een fles wijn meenemen kan ook, maar denk wel aan de nachtrust van je medereiziger en maak het allemaal niet te wild.

Word wakker in hartje Praag

Het grote voordeel van de nachttrein is namelijk dat je de volgende ochtend wakker wordt in Praag, midden in de stad uitstapt en direct op verkenningstocht gaat. Even de koffers afgeven bij het hotel en dan de stad in! Het is wel handig om je programma op die eerste dag met niet al te veel activiteiten vol te proppen. De bedden in de nachttrein – ik sliep in een luxury wagon – liggen prima, maar door het hobbelen van de trein en het geluid van de wagons die over het ijzer scheuren, slaap je toch niet zo goed als thuis of in een hotel. De gebroken nacht ben je wel snel weer vergeten wanneer je ‘s ochtends vanuit het raam van de trein uitkijkt over de steile rotstformaties van de Sächsische Schweiz, een indrukwekkend natuurgebied op de grens van Duitsland en Tsjechië.

Eenmaal aangekomen in de Tsjechische hoofdstad heb je drie dagen om de stad te verkennen voordat de slaaptrein je weer terug naar Nederland brengt. Een stedentrip van drie dagen is ideaal om alle bekende highlights van Praag te verkennen en ook nog even buiten de gebaande paden op avontuur te gaan. Struin bijvoorbeeld eens een ochtendje door Holešovice, een opkomende wijk met een rauw randje en veel hippe koffietentjes, outdoor bars en kleurrijke street art. Of stap op een stadsfiets van Rekola en fiets een rondje door het centrum en langs de rivier de Moldau.

 

Handig om mee te nemen in de nachttrein:

  • – een powerbank
  • – boeken en/of tijdschriften (er is geen Wi-Fi)
  • – een spelletje
  • – (noice cancelling)koptelefoon
  • – snacks en drankjes
  • – een ontbijt voor de volgende ochtend

Duurzaam reizen met de nachttrein

Maandagavond zit het avontuur in Praag er alweer op, maar de vakantie nog niet. Je brengt nog een laatste avond en nacht door in de slaaptrein. Even bijkletsen met je buren in de trein over hoe het weekend was, een boek lezen of een filmpje kijken en vervolgens reis je al slapend weer naar Nederland. De volgende ochtend kom je aan bij een treinstation bij jou in de buurt en ben je zo weer thuis. Ietwat gebroken na een onrustige nacht in de slaaptrein, maar wel met veel nieuwe herinneringen en misschien wel nieuwe vrienden uit de trein. En ook met een goed gevoel, want door de trein te pakken in plaats van het vliegtuig, bespaar je heel wat kilo’s CO2 uitstoot. Een tip dus als je duurzaam reizen belangrijk vindt en wel van een beetje avontuur houdt.

Boek jouw treinreis bij GreenCityTrip

Lijkt een stedentrip met de nachttrein naar Praag jou ook wel wat? Via GreenCityTrip kun je een complete stedentrip boeken, inclusief treintickets en hotel, maar het is ook mogelijk om alleen de treinkaartjes te reserveren en zelf een hotel of een vakantiehuis in Praag te zoeken. Liever op avontuur in een andere stad? De nachttrein rijdt ook naar Milaan, Wenen, Venetië, Verona en Inssbruck.

Meer uit het Travel Magazine: