Lekker slenteren over de kerstmarkten, inkopen doen voor onder de boom en de lekkerste Tsjechische specialiteiten proeven. Ga in december op stedentrip naar Praag en beleef een romantisch kerst in dit winterwonderland!

De stad Praag is de uitstekende bestemming voor een romantische stedentrip. Of het nou hartje winter is of een zwoele zomer, de stad is prachtig tijdens alle seizoenen van het jaar. Tijdens de kerstperiode is de stad vol romantiek met duizenden lampjes die de stad versieren en uiteraard de magische kerstmarkt. Ik heb hier de leukste kerstmarkten en insider tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij een super romantische kerst in Praag gaat beleven.

Kerstmarkten Praag | Waarom kerst in Praag doorbrengen?
Vijf insider Praag tips voor tijdens de kerst

 

Kerst in Praag, de leukste kerstmarkten

De kerstmarkten in Praag zullen je zeker de ultieme kerstsfeer bezorgen. Het leuke van kerst in Praag is dat er verschillende kerstmarkten verspreid zitten door de hele stad. Van het Oude Stadsplein tot aan Náměstí Míru en de burcht, ik weet zeker dat je hier zult slagen voor al je kerstinkopen. De meeste kerstmarkten zijn alleen geopend in december, maar voor de vroege vogels kun je bij sommige markten al vanaf eind november terecht. Dit zijn de leukste kerstmarkten in Praag.

Kerstmarkt Oude Stadsplein | Kerstmarkt Praagse burcht | Kerstmarkt St. Wenceslas plein | Kerstmarkt Náměstí Republiky | Kerstmarkt Vredesplein | Kerstmarkt Tylovo Náměstí

Kerstmarkt op het Oude Stadsplein

Geopend van:
december tot en met begin januari
Dagelijks van 10:00 tot 22:00
Bijzonderheden:
Grote kerstboom die op unieke wijze verlicht wordt

Door de hele stad kijk je je ogen uit naar de talloze lichtjes die de knusse straatjes van het oude centrum verlichten, maar dé plek waar je moet zijn tijdens kerst in Praag is op de kerstmarkt op het Oude Stadsplein. Hier vind je namelijk naast de kleurrijke stalletjes en kraampjes ook een reuze kerstboom die rijkelijk versierd is. Het uitzicht op de boom met daarop de achtergrond de prachtige Týnkerk, zorgt voor een super romantisch sfeertje. Gurutip: Op de eerste zaterdag voordat de kerstmarkt begint, wordt de boom voor het eerst verlicht. Een waar spektakel waarbij het hele plein volstroomt met toeschouwers die de show willen bijwonen.

Kerstmarkt Oude Stadsplein

 

Geopend van:
26 november 2021 – 6 januari 2022
Dagelijks van 09:00 tot 20:00
Bijzonderheden:
Omringd door de indrukwekkende kasteelgebouwen

Kerstshoppen bij de Praagse burcht

De Praagse burcht ziet er sowieso al uit als een sprookje, maar tel hier nog een knusse kerstmarkt bij op en er zijn weinig dingen meer romantisch te bedenken. Geniet van de gezellige sfeer met een warm glaasje glühwein terwijl je langs de stalletjes struint rond de Sint-Vituskathedraal.

Kerstmarkt burcht Praag
Geopend van:
eind november tot en met begin januari 2022
Dagelijks van 09:00 tot 20:00
Bijzonderheden:
Struinen over de tweede grootste kerstmarkt met prachtig uitzicht op het Nationaal Museum

Struinen langs de kerstkraampjes op het St. Wenceslas plein

Het maar liefst 700 meter lange St. Wenceslas plein (Vaclavské Namesti) is uitermate geschikt om eindeloos langs de vele kerstkraampjes te struinen. Omringd door bomen en sierlijke voorgevels van de omliggende gebouwen, geeft dit plein met de prachtige lichtjes een uniek uitzicht op het Nationaal Museum van Praag aan het einde van het plein.

Kerstmarkt Wenceslasplein
Geopend van:
1 december 2021 – 30 december 2021
Dagelijks van 10:00 tot 19:00
Bijzonderheden:
Knapperig gebraden Praagse ham eten voor de Poedertoren

Smullen van Praagse ham op Náměstí Republiky

Tussen het oude en het nieuwe stadscentrum van Praag ligt het Náměstí Republiky. Smul van de krokant gebraden Praagse ham van het spit en geniet van het romantische uitzicht op de Poedertoren. Kan de glühwein je niet meer opwarmen, shop dan verder in het rijkelijk versierde Palladium en Kotva.

Praagse Ham
Geopend van:
20 november 2019 – 24 december 2019
Dagelijks van 10:00 tot 19:00
Bijzonderheden:
Voor de vroege kerstshoppers, hier moet je zijn!

Genieten van een prachtig uitzicht op het Vredesplein

Op Náměstí Míru vind je de vroegst geopende kerstmarkt van Praag. Terwijl de andere kerstmarkten pas in december openen, kun je op Náměstí Míru al vanaf eind november kerstshoppen. Met op de achtergrond de prachtige Sint-Ludmillakerk, kom je hier gegarandeerd in de kerststemming.

Kerstballen
Geopend van:
eind november tot vlak voor kerst
Dagelijks van 10:00 tot 19:00
Bijzonderheden:
Pittoreske kerstmarkt net buiten het Oude stadscentrum

Pittoreske kerstmarkt op Tylovo náměstí

Dicht in de buurt van het Vredesplein richting de nieuwe stad van Praag, vind je de wat kleinere kerstmarkt op Tylovo Náměstí bij het metrostration I.P. Pavlova. Waar normaal wekelijks een boerenmarkt plaatsvindt, kun je er tijdens de kerstperiode heerlijk tussen de kerstkraampjes struinen en vooral genieten van een warme glühwein of honingwijn. Voor de zoetekauwen, de traditionele Trdelník mag natuurlijk niet ontbreken.

Trdelnik Praag

Waarom je dit jaar kerst in Praag moet doorbrengen

Een romantische kerst moet je doorbrengen in Praag. Waarom? Naast dat de stad een sprookjesachtige sfeer heeft rond de kerst, is een stedentrip naar Praag erg voordelig en kent de stad veel bijzondere bezienswaardigheden. Wist je dat je een stedentrip Praag ook kan combineren met een skivakantie? De bergen van Tsjechië zijn uitstekend geschikt voor een skivakantie.

Vijf insider tips voor tijdens de kerst in Praag

Van het bijwonen van een operavoorstelling in een schitterend theater tot een romantische boottocht en een dagje in een bierspa, in Praag is tijdens de kerstperiode nog zoveel meer te beleven dan de kerstmarkten alleen. Ik geef je 5 insider tips voor je winterse citytrip!

Operavoorstelling bijwonen | Dineren in Praag
Bierspa in PraagBoottocht

Operavoorstelling in het theater

Wie van opera houdt zit in Praag helemaal goed. Praag heeft drie opera-theaters: Nationale Theater, Standen Theater en Staats Opera. Alle drie hebben een uitstekende reputatie. De operahuizen hebben fantastische voorstellingen op het programma. Een fijne bijkomstigheid is dat de prijzen voor een kaartje vergeleken met de prijzen van opera’s in veel andere landen niet duur zijn. Zelfs als je geen fan bent van opera, is het interieur van de operagebouwen de moeite waard om van dichtbij te bekijken.

 

Diner met een geweldig uitzicht

In Praag zijn zoveel plekken waar je kunt genieten van een heerlijke maaltijd met panoramische uitzichten over Praag. Een uitzicht tijdens het ‘gouden uur’ over de ‘Gouden Stad’ is iets wat je lang bij zal blijven. Het Petrinske Terasy is één van mijn favoriete locaties waar je kunt genieten van een lekker diner en prachtige vergezichten.

prag-night-shutterstock_300856853-2

De Bierhoofdstad van Europa

De inwoners van Praag houden van bier. Bier drinken is een belangrijk deel van de Praagse cultuur. De liefde voor bier gaat zelfs zo ver dat er een heuse bier-spabehandeling bestaat. Het bekendste Tsjechische bier kuuroord is Karlovy Vary, waar je een bierbehandeling kan hebben in de Natural Beer Spa. Hier vind je meer informatie over de bierspa in Praag.

 

Boottocht over de Vltava Rivier

Wat is er romantischer dan een boottocht? De stad Praag is indrukwekkend op het gebied van haar infrastructuur. Er worden verschillende soorten boottochten aangeboden. Bij een aantal kun je tegelijkertijd genieten van een heerlijke maaltijd een indrukwekkende uitzichten.

bridges of Prague at Twilight, Czech Republic

 

Zoals je kunt zien heeft Praag tijdens de kerstperiode veel te bieden. Wil jij je laten betoveren door Praag? Boek dan snel een stedentrip naar deze geweldige stad!

Meer uit het Travel Magazine: