Ben je een rondreis op Bali of vakantie naar Lombok aan het plannen? Dan raden we aan een bezoek te brengen aan de Gili eilanden. Vanaf Bali en Lombok bereik je de eilanden Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air heel gemakkelijk met de snelboot.

De Gili eilanden in de Indische Oceaan zijn een geliefd reisdoel voor huwelijksreizigers maar ook voor wie heerlijk wil ontspannen. Omdat er op geen van de eilanden goede wegen of gemotoriseerde voertuigen aanwezig zijn, kun je hier bijkomen van het turbulente verkeer op Bali. Zet je telefoon maar uit, want er is hier nauwelijks WiFi. Het motto luidt dan ook: “Leave the world behind!” Leun achterover en laat je meenemen naar dit wonderschone paradijs. We vertellen je onze beste Gili tips en alles wat je over deze kleine maar fijne eilandparadijsjes weten moet. Een eilandengroep waar de beroemdste bezienswaardigheid een schommel is, moet wel het paradijs benaderen, denk je niet?

De Gili eilanden – het paradijs is nabij

Gili Trawangan | Gili Meno | Gili Air | Tips voor de Gili eilanden | Vervoer naar de Gili eilanden

Gili eilanden tips: Gili Meno

Gili Trawangan

Het grootste van de drie eilanden wordt ook wel liefdevol “Gili T” genoemd. Je vindt hier de mooiste hotels op de Gili eilanden. Het eiland bezit praktisch alles wat je vakantiehart begeert: witte zandstranden, helder blauw water, schattige zeeschildpadden, en kleine bars en restaurantjes waar ’s avonds live muziek wordt gespeeld. Houd je van een feestje, vertrek dan naar Gili Trawangan. Dit is de meest levendige van de drie eilanden en het is een uitstekende plek om het leven te vieren. Na een avondje stappen met de taxi naar huis? Dat gaat hier niet. Je kunt hier kiezen uit een paard en wagen of de fiets. Je kunt trouwens ook prima zonder, want Gili T is zo klein dat je het hele eiland in anderhalf uur rondfietsen kunt.

 

Gili Meno

Gili Meno is de kleinste van de drie eilanden. Je kunt hier je zorgen achterlaten en simpelweg van het leven genieten. De prachtige stranden nodigen uit tot een lange wandeling en de helderblauwe zee om te snorkelen. Gili Meno is niet alleen het kleinste eiland maar ook het rustigste van de drie Gilis. Wil je ontsnappen uit het leven van alledag, dan zit je hier goed! Languit in een van de vele hangmatten met een goed boek behoort hier tot de orde van de dag. Ben je klaar voor een dagje eropuit? Elke dag vertrekt de boot van Gili Meno naar Gili Air tweemaal (op het moment van schrijven om 8:30 en 15:00).

Gili eilanden tips: Gili Air

Gili Air

Gili Air is het derde van het hoopje eilanden in de Indische Oceaan. De meerderheid van de Gili-bewoners woont hier, ongeveer 1.500 mensen noemen dit paradijs hun thuis. In het dorpje vind je veel Warungs (Indonesisch voor “kleine winkeltjes”) and restaurants, waar je niet alleen heerlijk kun eten maar ook kunt genieten van gigantische smoothies in verschillende kleuren en smaken. Gili Air is een waar snorkelparadijs! Op een goede dag kun je zelfs reuzenschilpadden voorbij zien zwemmen. De kans hierop is nog wat groter als je niet in een grote groep op zoek gaat maar een lokale schipper inhuurt om je rond te varen. De locals kennen de mooiste plekjes op hun duimpje.

Een meisje fietst op Gili Air

 

Wat te doen op de Gili eilanden?

Naast uitrusten, wandelen, fietsen, surfen, scuba duiken en paardrijden kun je ook de nieuwste sport uitproberen: suppen, ook wel stand-up paddling genoemd. Met dank aan het rustige, warme water zijn de Gili eilanden de ideale locatie voor deze activiteit. Degenen die graag onder water een kijkje nemen, zijn op de Gili eilanden eveneens op het juiste adres. De duikspots liggen vlak voor de kust en zijn makkelijk te bereiken per boot. Geniet van de lokale keuken op de markten waar je verschillende straatkraampjes vindt met de heerlijkste gerechten, en allemaal voor een lage prijs.

Ten slotte, onze favoriete tip: neem plaats op een van de vele schommels die je op de Gili eilanden vindt en schommel jezelf richting de hemel. Dichterbij het gevoel dat je vliegt zul je hier niet komen.

Het heldere zeewater rond Gili Meno

Hoe kom je op de Gili eilanden?

Je komt op de Gili eilanden door de snelboot te nemen. Als je in de buurt van Denpasar verblijft kun je het beste een boot van Bali naar de Gili eilanden nemen door te vertekken vanaf Benoa of Sarangan. Je kunt ook vanaf Amed de boot nemen, dan is de reistijd wat korter. Alle boten stoppen standaard op Gili Trawangan, een enkele ook op Gili Air of Gili Meno. Een retourticket kost tussen de €65 en €100, afhankelijk van waar je boekt en bij welke bootmaatschappij. Ben je al op Lombok of vlieg je ernaartoe (een bijzonder goedkope optie), dan kun je de boot van Lombok naar Gili nemen vanaf Bangsal. Deze boottocht duurt ongeveer een half uur.

Hebben we je verlangen naar de schitterende witte stranden, de blauwe zee en absolute rust kunnen aanwakkeren? Pak je zwembroek in en begeef je naar de Gili eilanden!

Boek jouw Bali vakantie

Beste reistijd Bali