De beste weg naar het hart is door de maag, en dat geldt natuurlijk zeker voor als je aan het reizen bent! Als je op zoek bent naar een goede bestemming voor je volgende trip, moet je misschien even rekening houden met de keuken van het land. Naast de buitenlandse trends die je momenteel al kan vinden in Nederland zullen sommige van deze menukaarten je zeker verassen.

Hoe gaat het gezegde ook al weer? When in Rome, do as the Romans do! Je zal het absoluut niet geloven wat sommige landen voor lunch eten of wat voor drankjes er populair zijn. Van ‘vreselijk’ en ‘oneetbaar’ tot ‘heerlijk’ en ‘ik zou ook dit proberen…’ – je zal elk niveau van dit spectrum doorkomen. Hier zijn een paar voorbeelden van absoluut vreemd voedsel over de hele wereld.

Eten van over de hele wereld

Mmm, lekker… vleermuizen! | Lieve huisdieren ook als lunch: cavia’s?!

Ingewanden: de maag van een schaap of de hersenen van een aap | Houdt je vingers weg van de kogelvis

Levende dieren als delicatesse | Fiji water | Groene Smoothie

Kokosnoot water | Tomatensap | Chia zaadjes and Goji besjes

Mmm, lekker… vleermuizen in West-Afrika!

Nee, absoluut niet! Maar een vleermuis wordt in West-Afrika gezien als delicatesse. Toen ik een tijdje terug in Togo was, vond ik deze ‘delicatesse’ op het menu met wat smakelijke rijst er naast als bijgerecht. Het eten van vleermuizen is inderdaad vrij normaal voor mensen in West-Afrika. Ik durfde het helaas niet te proberen maar ik moet er wel bij vertellen dat de keuken van Togo verder heerlijk is!

Huisdieren als lunch: cavia’s in Peru

Ik heb ook ontdekt dat cavia’s tegenwoordig op het menu kunnen staan. In Peru worden ongeveer 65 miljoen lieve cavia’s verslonden per jaar. Ook in Ecuador en Colombia staan er cavia’s op het menu en ook daar is deze delicatesse erg populair. Deze hype gaat nu al zo ver dat cavia’s zelfs worden gevoerd met keukenafval zodat de arme mensen ook van een cavia kunnen genieten. Voor de mensen in Peru is dit de normaalste zaak van de wereld, en blijkbaar smaakt het net zoals kipt. Nou, bon appétit

Ingewanden: een schapen maag of apenhersenen in Schotland en China

Een schapenmaag, ook wel ‘Haggis’ genoemd, is een absolute specialiteit in de Schotse keuken. Maar het wordt nog beter… de maag is gevuld met een hart, lever, longen en nieren vet. Nou, wie heeft er zojuist zijn eetlust verloren? Want ik heb er hier nog eentje voor je: apenhersenen. Heb je ooit de mythe gehoord dat Chinese mensen met een lepel de hersenen van een levende aap opeten? Complete onzin zou je denken, maar deze mythe zit er niet ver naast. Officieel is het eten van apenhersenen verboden, maar er zijn een aantal Chinezen die graag apenhersenen eten. Ze geloven dat goed is voor hun eigen hersenen als ze die van de apen eten… Ik heb lang niet zoveel onzin gehoord, maar ik vind het zeer interessant. En zoals ze zeggen, ieder zijn ding!

Japan – Houdt je vingers thuis bij deze kogelvis

Wat op het eerste idee niet heel ongewoon klinkt, kan uiteindelijk fataal zijn. Gelukkig is het eten en serveren van kogelvis in Nederland compleet verboden. Als je echter naar Japan zou reizen, moet je voorzichtiger zijn. Er zijn maar een paar koks ter wereld die goed hebben geleerd hoe je een kogelvis kan bereiden, en dit duurt enkele jaren. Ze weten precies welke delen van de kogelvis eetbaar zijn en welke niet. De lever van de kogelvis mag absoluut niet in contact komen met het mes. Het is het meeste giftige deel van de kogelvis en leid tot verlamming van de ledematen en daarna de dood.

Niet-giftige sashimi van de kogelvis wordt in Japan aangeboden voor consumptie. Tip van mij: blijf er met je vingers van af! Ondanks dat de vis misschien bereid wordt door goed opgeleiden koks, sterven er jaarlijks tientallen mensen per jaar aan de vergiftiging van het eten van kogelvis. De vis, ook wel Fugu genoemd, mag ook niet worden geserveerd aan de Japanse keizerlijke familie…. verdrietig of niet?

Levende dieren als delicatesse in China

China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Samen met apenhersenen worden hier levende kikkers, vissen en slangen gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze ‘voorbereiding’ betekend dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen. Als je kikkers van het menu besteld, zullen de dieren binnen enkele minuten op je bord liggen… maar hier zal ik het bij laten. Dus als dit Chinese menu je aanspreekt moet je misschien maar in het wild gaan leven! Maar voordat je alle Chinezen veroordeeld op hun eetgewoonten, er is slechts een klein deel van de Chinezen die de consumptie van levende dieren ondersteunt. De meeste Chinezen zijn erg geschokt van dit soort delicatessen. Velen zijn zelfs vegetariërs.

Het mooie contract – heerlijke drankjes en trendy eten

Het volgende eten en drinken dat langzaam een weg aan het vinden is naar de Nederlandse markt, is compleet anders dan de delicatesse hierboven genoemd. Eten van over de hele wereld hoeft niet perse vies of buitengewoon te zijn. Vaak spelen educatie en eetcultuur een grote rol – wie weet wat de toeristen hier denken over onze eetgewoonten… ;-). Ook al zullen de meesten van jullie nooit een van de bovengenoemde delicatessen aanraken, ik heb een geruststellend bericht voor jullie. Ook al willen jullie het niet geloven, we hebben veel van onze voedingstrends en gezondheidsversterkers uit vakantieoorden van het buitenland gestolen.

Fiji water – levensstijl uit het paradijs

Het trendy drankje van het moment in Amerika is Fiji water. Dit is mineraal water van een artesische put in Fiji. Het is gebotteld op het eiland Viti Levu, zodat het vrij is van alle soorten vuil dat uit onze industrie komt. Fiji water wordt gezien als bijzonder schoon en puur, en heeft gunstige effecten op je gezondheid. Steeds meer Hollywoods sterren zijn gezien met het mooie Fiji water in de luxe plastic flesjes zijn ook in verschillende Amerikaanse TV series voorbij gekomen.

Fiji water is ook gewoon in Nederland te kopen. Zelfs bij de Albert Heijn kan je het tegenwoordig al krijgen. Ik zelf kon niet echt iets bijzonders vinden in de smaak van het water en vindt ook dat de prijs voor een flesje vrij hoog ligt.

Groene smoothies – Gezonde trend uit de Verenigde Staten

Bijzonder populair op dit moment is de groene smoothie, die ook een grote trend is in Hollywood. Of het nou zelfgemaakt is of uit de supermarkt, de groene smoothie is echt een wonderwapen tegen ziekten en levert het lichaam verschillende voedingsstoffen. De combinatie van gezonde groenten en fruit (bij voorkeur spinazie, komkommer, groene kool en salade naast kiwi, bananen, mango of aardbeien). creëert een super heerlijke en gezonde drank met een hoog voedingsvezelgehalte. Een kleine tip om mee te nemen in de begroting – meng het zelf! Als je onderweg bent kan je natuurlijk snel een heerlijke smoothie in de supermarkt kopen. Maar als je het thuis mengt maakt dat het veel mooier en lekkerder. En je kan dan natuurlijk zelf kiezen welke ingrediënten je er in wil!

Kokos water – Vers uit de kokosnoot boom

Verfrissend kokos water is niet alleen heerlijk, maar ook super verfrissend en het is een goed alternatief voor normaal water. Het is een absolute must voor allen die gezond willen leven. Als je niet van de smaak van normaal kokosnoot water houdt, kan je ook kiezen uit verschillende smaken en mixen, zoals mango of ananas! Probeer het allemaal uit!

Tomatensap – niet alleen een must in het vliegtuig

Tomatensap is een klassieker wanneer je in een vliegtuig zit. In het dagelijks leven is het nogal een muf sapje en niet echt heel populair. Het komt waarschijnlijk doordat onze reuk- en smaak zintuigen veranderen door de lage luchtdruk in het vliegtuig. De tomatensap ruikt niet langer muf maar juist aangenaam en fruitig. Tomatensap met zout en peper is daarom niet alleen een drankje om te drinken in een vliegtuig, maar heeft ook tal van vitaminen… wat soms ook wel fijn is na het kartonachtige vliegtuigeten.

Chia zaadjes and goji bessen

Ik heb nog meer gezonde supplementen voor je, en deze keer zijn het geen drankjes: Chia zaadjes waren vroeger de genezende zaden van de Maya’s en werden bij geen een maaltijd gemist. Deze trend hebben wij ondertussen snel overgenomen. Deze zaadjes zijn een echte energiebron met super gezonde voedingsstoffen. Je kan ze over het algemeen eten bij alles, maar ze worden het liefst gegeten met yoghurt of muesli, of over je salade of in je groene smoothie. Ze voorkomen ook sommige ziekten.

Goji bessen kunnen ook onze gezondheid verrijken en worden beschouwd als een van de beste voedingsmiddelen ter wereld. Dit komt mede door de gezonde en vitale voedingsstoffen in de kleine bessen die onze gezondheid een boost geven. De bessen worden in China gegeten om ziekten te bestrijden. Ze zijn ook erg populair in muesli of een fruitsalade. En het beste? Ze smaken ook nog eens heerlijk!

Nu kan je inzien dat de dingen die wij zouden weigeren, bij andere juist het water in de mond doen lopen. Misschien zijn onze eetgewoonten bijna altijd gekenmerkt door onderwijs en cultuur. Omgekeerd is de culinaire ervaring echter wat veel reizigers naar een bepaalde bestemming trekt. Dus ik hoop dat ik een aantal van jullie nu heb kunnen waarschuwen voor vervelende verassingen. Maar verschillende vakantiebestemmingen barsten van gezonde geheime ingrediënten. Welke ben jij tegen gekomen tijdens je reizen?