De beste weg naar het hart is door de maag, en dat geldt zeker als je aan het reizen bent! Als je op zoek bent naar een goede bestemming voor je volgende trip, moet je misschien even rekening houden met de keuken van het land. Naast de buitenlandse trends die je momenteel al kan vinden in Nederland zullen sommige van deze delicatessen je zeker verrassen!

Hoe gaat het gezegde ook al weer? When in Rome, do as the Romans do! Voor een volk dat bekend staat om de smakeloze en saaie keuken is het moeilijk te geloven wat anderen naar binnen werken voor de lunch of als smoothie. In dit artikel vind je gerechten die variëren van “vreselijk” en “oneetbaar” tot “zou ik best eens willen proberen”. Lees snel verder om alles te weten te komen over vreemd eten van over de hele wereld.

Raar eten van over de hele wereld

Vleermuizen | Cavia’sIngewanden: schapenmaag en apenhersenen | kogelvis

Levende dieren als delicatesse | Fiji water | Groene Smoothies

Kokosnoot water | Tomatensap | Chia zaadjes and Goji bessen

Mmm, lekker… vleermuizen in West-Afrika!

Vleermuizen worden in West-Afrika gezien als delicatesse. Toen ik een tijdje terug in Togo was, vond ik deze ‘delicatesse’ op het menu met wat smakelijke rijst als bijgerecht. Het eten van vleermuizen is inderdaad vrij normaal voor mensen in West-Afrika. Ik durfde het helaas niet te proberen maar ik moet er bij vertellen dat de keuken van Togo verder heerlijk is!

Uiteraard weten we nu dat ook Chinezen vleermuizen eten. In China lijkt het woord voor vleermuis (bianfu) op het woord voor gezondheid (fu). Er zijn Chinezen die geloven dat het eten van vleermuizen gezondheid brengt.

Huisdieren als lunch: cavia’s in Peru

Een schattige cavia op het menu? In Peru worden ongeveer 65 miljoen lieve cavia’s verslonden per jaar. Ook in Ecuador en Colombia staan er cavia’s, ofwel guinea pigs, op het menu en is deze delicatesse erg populair. Om de populariteit van cavia’s bij te benen, worden ze gefokt en vetgemest met keukenafval, zodat ook de armere bevolking van een cavia kunnen genieten. Voor de Peruaanse bevolking is het bestellen van een cavia niet veel anders dan het bestellen van een stukje kip. Vooruit, bon appétit.

Ingewanden: een schapenmaag of apenhersenen

Een schapenmaag, ook wel ‘Haggis‘ genoemd, is een absolute specialiteit in de Schotse keuken. Maar het wordt nog beter… de maag is gevuld met hart, lever, longen en niervet. Wie heeft er zojuist zijn eetlust verloren? Want het wordt nog beter: Apenhersenen. Heb je ooit van de mythe gehoord dat Chinezen de hersenpan van een levende aap uitlepelen? Complete onzin zou je denken, maar deze mythe zit er niet ver naast. Officieel is het eten van apenhersenen in China verboden, maar het gebeurt dat er apenhersenen op het menu staan. Sommige mensen geloven namelijk dat het eten van apenhersenen goed is voor de eigen hersenen. Ik heb lang niet zoveel onzin gehoord maar ieder z’n ding!

Japan – Houd je vingers thuis bij deze kogelvis

Wat op het eerste gezicht niet heel ongewoon klinkt, kan uiteindelijk fataal zijn. Gelukkig is het eten en serveren van kogelvis in Nederland compleet verboden. Als je echter naar Japan zou reizen, moet je voorzichtiger zijn. Er zijn maar een paar koks ter wereld die goed hebben geleerd hoe je een kogelvis kan bereiden. Het leerproces neemt enkele jaren in beslag. De koks weten precies welke delen van de kogelvis eetbaar zijn en welke niet. De lever van de kogelvis mag absoluut niet in contact komen met het mes. Het is het meeste giftige deel van de kogelvis en leidt tot verlamming van de ledematen en daarna de dood.

Niet-giftige sashimi van de kogelvis wordt in Japan aangeboden voor consumptie. Tip van mij: blijf er met je vingers van af! Ondanks dat de vis waarschijnlijk bereid wordt door goed opgeleide koks, sterven er jaarlijks tientallen mensen per jaar aan de vergiftiging van het eten van kogelvis. De vis, ook wel Fugu genoemd, mag ook niet worden geserveerd aan de Japanse keizerlijke familie… Dat zegt wel iets over het gerecht vind je niet?

Levende dieren als delicatesse in China

China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze ‘bereiding’ betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen. Als je kikkers bestelt, zullen deze al op je bord liggen voordat ze goed en wel zijn gestopt met zenuwtrekken. Ik zal niet te veel uitweiden over de details.. Kijk dus goed uit wat je bestelt tijdens een reis naar China, zodat je niet ongewild in Expeditie Robinson belandt. Het is natuurlijk slechts een absolute minderheid van de Chinese bevolking die de consumptie van levende dieren ondersteunt. De meeste Chinezen zijn juist geschokt over deze praktijken en velen zijn vegetariër. Overigens zijn veel Chinezen op het platteland “gedwongen” vegetariër omdat vlees hier simpelweg onbetaalbaar is. In China eten mensen al veel langer tofu en soja.

Het contrast: heerlijke drankjes en trendy eten

De internationale delicatessen die zich langzaam maar zeker een weg banen naar de Nederlandse markt lijken in de verste verte niet op bovengenoemde gerechten. Toch internationaliseert de Nederlandse keuken steeds meer – niet in de minste plaats te danken aan de Knorr Wereldgerechten en ons eigen gebrek aan fantasie.

Fiji water – een paradijselijke levensstijl

Hét trendy drankje van het moment in Amerika is Fiji water. Dit is mineraalwater uit een artesische bron, wat inhoudt dat het water door de druk naar boven wordt gestuwd en als een soort fontein het oppervlak bereikt. Fiji water wordt gebotteld op het eiland Viti Levu en heeft zodoende geen last van watervervuiling veroorzaakt door industrie. Fiji water wordt gezien als bijzonder schoon en puur, en heeft gunstige effecten op je gezondheid. Steeds meer Hollywoodsterren worden gezien met de luxe flesjes, die ook af en toe in televisieseries opduiken.

Fiji water is ook in Nederland te koop. Zelfs bij Albert Heijn kun je het gewoon krijgen. Al met al smaakt het natuurlijk gewoon naar water en is het een stuk beter voor het milieu om gewoon kraanwater te drinken. Het Nederlandse drinkwater is immers een van de schoonste ter wereld.

Groene smoothies – Gezonde trend uit de Verenigde Staten

Bijzonder populair op dit moment is de groene smoothie, ook al zo’n trend uit Hollywood. Homemade of rechtstreeks uit het koelvak van je lokale supermarkt, de groene smoothie is een wonderwapen tegen ziektes en levert het lichaam verschillende voedingsstoffen. De combinatie van gezonde groenten en fruit (bij voorkeur spinazie, komkommer, groene kool en salade naast kiwi, bananen, mango of aardbeien) creëert een supergezonde drank met een hoog voedingsvezelgehalte. Een kleine tip om mee te nemen in de begroting – meng het zelf! Als je onderweg bent kan je natuurlijk snel een heerlijke smoothie in de supermarkt kopen. Homemade smoothies zijn natuurlijk veel mooier en lekkerder. Het beste: je kunt dan zelf kiezen welke ingrediënten je toevoegt.

Kokoswater – Vers uit de palmboom

Kokoswater is niet alleen heerlijk maar ook super verfrissend en een fijne afwisseling met water uit je kraan. Fitgirls lopen er mee weg. Als je niet van de smaak van regular kokoswater houdt, kan je ook kiezen uit andere smaken zoals mango of ananas. Probeer het uit!

Tomatensap – niet alleen een must in het vliegtuig

Tomatensap is een klassieker in het vliegtuig. In het dagelijks leven is het nogal een muf sapje en niet echt heel populair. De populariteit op 10 km hoogte is waarschijnlijk te danken aan een verandering in reuk en smaak door de lage luchtdruk in het vliegtuig. De tomatensap ruikt niet langer muf maar juist aangenaam en fruitig. Tomatensap met zout en peper is daarom niet alleen een lekker drankje onderweg maar ook een middel om het vitaminegehalte in het lichaam wat op te krikken na een kartonnige vliegtuigmaaltijd.

Chia zaadjes and goji bessen

Ik heb nog meer gezonde supplementen voor je en deze keer zijn het geen drankjes: Chia zaadjes werden al gegeten door de Maya’s en waren bij elke maaltijd present. Nu hebben deze gezonde zaden ook ons eindelijk bereikt en zodoende kunnen we ons eindelijk tegoed doen aan deze energiebommetjes. De zaadjes vormen een opslag voor super gezonde voedingsstoffen. Je kunt chia zaden bij alles eten, maar ze zijn favoriet in combinatie met yoghurt of muesli, in een salade of door een groene smoothie.

Ook goji bessen zijn goed voor je gezondheid. Dit komt mede door de gezonde en vitale voedingsstoffen in de kleine bessen die onze gezondheid een boost geven. De bessen worden in China al jaren gegeten bij ziekte. Goji bessen worden het vaakst gegeten in de muesli of een fruitsalade. Het beste van goji bessen? Ze smaken heerlijk!

Gerechten waar wij onze neus voor ophalen, laat bij anderen juist het water in de mond lopen! Eetgewoontes zijn voor een groot deel een kwestie van gewoontes en cultuur. Laat je echter niet afschrikken om nieuwe gerechten te proberen, er valt nog heel wat te ontdekken in de internationale keuken! Wat was jouw meest bijzondere maaltijd op reis? Laat het me weten in de comments!

Meer uit het Travel Magazine: