Van kleurrijke kunstroutes dwars door de stad tot de leukste rooftopbars en te gekke conceptstores, ontdek wat er allemaal te doen is in Groningen!

Er gaat niets boven Groningen. Lekker cliché, maar dat maakt het niet minder waar! In deze gezellige stad in het noorden ontdek je verrassende exposities en kunstroutes door de stad, geniet je van een hapje en een drankje op de mooiste rooftops en kun je geweldig shoppen bij hippe conceptstores en vintage winkels. Dus, wat is er allemaal te doen in Groningen? Dit zijn onze tips voor een weekendje weg of een dagje uit in Groningen!

Bezienswaardigheden Groningen | Musea in Groningen |
Leuke winkels in GroningenRestaurants in Groningen | Hotels in Groningen

Groningen
Centrum van Groningen | Foto: Visit Groningen, Stella Dekker ©

Bezienswaardigheden Groningen

Klim tot grote hoogte in de Martinitoren, kijk een filmpje in de rooftop cinema van het Forum of dwaal door de groene hofjes van de stad. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Groningen die je niet mag missen tijdens een dagje uit.

Martinitoren | Prinsentuin |Forum Groningen | Noorderplantsoen | Hoge der A en Lage der A | VismarktDe hofjes van Groningen

Martinitoren

Begin je dagje of weekendje in Groningen op grote hoogte in de Martinitoren. Het ruim 500 jaar oude boegbeeld van Groningen kent een roerige geschiedenis. De 97 meter hoge toren brandde bijna af, overleefde een blikseminslag en stortte bijna in. En toch staat de Martinitoren nog altijd overeind. Bijna 300 traptreden brengen je naar de top. Een flinke work-out, maar het uitzicht vanaf het hoogste gebouw van Groningen is het zweten en zwoegen meer dan waard.

Prinsentuin

Niet ver van de Martinitoren ligt een van de mooiste stukjes groen van Groningen: de Prinsentuin. Deze ommuurde tuin vind je achter hotel Prinsenhof. Zoals de naam al verklapt, kwamen de Prinsen van Nassau hier vroeger graag logeren. Stadshouder Willem Frederik en zijn vrouw lieten de Prinsentuin in de 17e eeuw aanleggen. In de jaren erna raakte de tuin in verval, maar in de 20e eeuw werd de Prinsentuin weer in ere hersteld. Extra leuk: de tuin is gratis toegankelijk!

Prinsentuin Groningen
Prinsentuin. Foto: Visit Groningen, Roelof Bos ©

Forum Groningen

Forum Groningen vind je aan de Nieuwe Markt en is een van de nieuwste bezienswaardigheden van Groningen. De bijzondere architectuur van het gebouw maakt al nieuwsgierig: wat is hier allemaal te ontdekken? Het Forum is een ontmoetingsplek voor locals en bezoekers bomvol cultuur. Van wisselende exposities, literaire evenementen en talkshows tot films bij de rooftop cinema; hier is altijd wel wat te beleven. Neem ook zeker een kijkje op het hoogste dakterras van Groningen.

Forum Groningen
Forum Groningen | Foto: Visit Groningen, Stella Dekker ©

Noorderplantsoen

Net ten noorden van het centrum van Groningen ligt een van de favoriete plekken van veel locals: het Noorderplantsoen. In de 17e eeuw stonden hier de verdedigingswallen van de stad. Anno 2022 is het Noorderplantsoen een plek voor ontspanning, sport en gezelligheid. Op zonnige dagen vind je veel studenten met een biertje in het gras aan de vijveroevers en zie je mensen joggen door het park. Eind augustus kun je hier het festival Noorderzon bezoeken. Een aanrader!

Hoge der A en Lage der A

Struin tijdens je dagje uit in Groningen zeker eens langs de kades van de Hoge der A en Lage der A. Hier vind je maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Vergeet zeker je camera niet, want dit is een van de meest fotogenieke plekken van de stad. In de winter zien de kades er onder een laagje sneeuw sprookjesachtig uit en in de zomermaanden is het op de terrassen een en al gezelligheid.

Vismarkt

Op en top gezelligheid vind je op de Vismarkt in Groningen. Lik je vingers af met een patatje of een portie kibbeling, strijk neer bij een van de omringende horecazaken voor een goede lunch of roep je vrienden bij elkaar om lekker te borrelen. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag staat de Vismarkt vol met kramen waar je voor een prikje de beste, lokale producten op de kop tikt.

Vismarkt Groningen
Vismarkt | Foto: Visit Groningen, Stella Dekker ©

Hoge der A en Lage der A

Struin tijdens je dagje uit in Groningen zeker eens langs de kades van de Hoge der A en Lage der A. Hier vind je maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Vergeet zeker je camera niet, want dit is een van de meest fotogenieke plekken van de stad. In de winter zien de kades er onder een laagje sneeuw sprookjesachtig uit en in de zomermaanden is het op de terrassen een en al gezelligheid.

De hofjes van Groningen

Even weg uit de drukte van de stad? Duik dan de hofjes van Groningen in. Deze rustige plekjes in hartje stad boden in het verleden gratis onderdak aan weduwen, armen en zieken. Vandaag de dag worden de huizen rondom de hofjes door particulieren bewoond en vormen ze een groene oase van rust midden in de stad.

Musea Groningen

Niets leuker op een regenachtige dag dan van museum naar museum hoppen en verschillende exposities bezoeken. Duik het kleurrijke Groninger Museum in, bezoek de Game On expositie bij Storyworld of ga op avontuur met een do-it-yourself museum aan de hand van een kunstroute.

Groninger Museum | StoryworldKunstroutes door de stad

Groninger Museum

Wandel vanaf het station van Groningen naar de binnenstad en je loopt via de kleurrijke museumbrug vanzelf naar het even extravagante Groninger Museum. Niet alleen de buitenkant van dit museum is anders dan anders, ook de vaste collectie en wisselende exposities verrassen en verwonderen. Bezoek bijvoorbeeld de tentoonstelling JR: Chronicles van de Franse kunstenaar JR of neem een kijkje bij een expositie over graffiti in Groningen.

Storyworld

Storyworld is het Nederlandse museum voor strips, animaties en games en is gevestigd op de zesde verdieping van het Forum Groningen. Tot en met 6 maart 2022 kun je hier de expositie Game On bezoeken. Deze internationale, interactieve tentoonstelling gaat over 50 jaar videogames en bestaat uit meer dan 120 verschillende games. Van arcadekasten tot gameconsoles en handheld games. Deze expositie is populair, dus reserveer voorafgaand aan je bezoek op tijd een dag en tijdslot.

Kunstroutes door de stad

Ook verspreid door de stad Groningen is er veel kunst te ontdekken. Volg een van de kunstroutes door de stad en laat je verrassen door de bijzondere kunstwerken. Kunstroute off the beaten track neemt je te voet mee langs onbekende plekken buiten de gebaande paden. Of huur een fiets en volg ‘s avonds een urban bike tour langs lichtkunstwerken binnen en buiten het centrum van Groningen. En dan is er ook nog een muzikale tour langs street art en graffiti.

Leuke winkels in Groningen

In de straten in en rondom de binnenstad van Groningen kun je naar hartelust shoppen. Naast grote, internationale ketens vind je in Groningen vooral veel leuke concept stores, vintages winkels en speciaalzaken. Bovendien zijn (de meeste) winkels in Groningen zeven dagen per week geopend, ook op zondag. Donderdag is het koopavond in Groningen en kun je tot 21.00 uur winkelen.

Onze favoriete winkels in Groningen:

 • Bij Stardust aan de Carolieweg vind je een mix van kwalitatief goede vintage kleding en duurzame mode van lokale ontwerpers.
 • Duurzaam shoppen doe je ook bij KOKOTOKO aan de Oosterstraat. Naast eerlijke kleding kun je hier ook leuke cadeaus vinden.
 • YAYA is een lifestyle-merk met een prachtige conceptstore aan de Vismarkt in Groningen. Hier vind je zeker weten een nieuwe outfit!
 • Nog zo’n leuke conceptstore: BIEN aan de Oosterstraat. Hier shop je mode van Nederlandse en Scandinavische merken, maar ook woonaccessoires en kookboeken.
 • Neem zeker een kijkje bij De Zwerver in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Dit is een winkel gespecialiseerd in reisboeken!
Stardust winkel Groningen
Stardust | Foto: Visit Groningen, Stella Dekker ©

Restaurants Groningen

Van een kattencafé tot een rooftop wijnbar en een ravioli bar, lekker eten en drinken kun je in Groningen wel. Dit zijn een aantal van de leukste en lekkerste restaurants in Groningen.

 • Bij Kattencafé Op z’n Kop drink je een bakje koffie met taart en kun je lekker knuffelen met de asielkatten die in het café wonen.
 • Nog een hotspot voor de zoetekauwen onder ons: P.S. koffie, thee & taart. Hier smul je van heerlijke huisgemaakte taartjes en gebak.
 • Dineer in hartje stad met uitzicht op de Grote Markt bij Rooftop Merckt. Fine dining in Groningen op een unieke locatie!
 • Nog een leuk adresje op grote hoogte: bij Mofongo’s Rooftop Winebar heb je de keuze uit 70 fantastische wijnen. Of ga voor een ander drankje naar Mofongo’s Cocktailbar.
 • Voor een avondje lekker lang tafelen schuif je aan bij Restaurant M en bestel je een zes, negen of zelfs twaalfgangenmenu.
 • Bij gastrobar DOT proef je streetfood uit alle uithoeken van de wereld en kun je ook nog blijven hangen om een film te kijken in het fulldome 3D-koepeltheater.
 • Fans van de Italiaanse keuken gaan naar de RavioliBar in Groningen. Hier vind je allerlei smaakcombinaties, met zowel vlees, vis als vega opties.
P.S. koffie, thee & taart
P.S. koffie, thee & taart | Foto: Visit Groningen, Stella Dekker ©

Hotels in Groningen

Zoals je leest, is er heel veel te zien, doen en beleven in Groningen. Zonde om maar een dagje in de stad te zijn! Dus blijf gezellig logeren in een mooi hotel in Groningen en maak er een weekendje weg van. Hieronder vind je een aantal van onze favoriete accommodaties in Groningen.

3x overnachten in Groningen

Leonardo Hotel Groningen

Leonardo Hotel Groningen

 • 4* hotel vlak bij stadspark
City Hotel Groningen

City Hotel Groningen

 • 3* hotel in het bruisende centrum
Flonk Hotel Groningen Zuid

Flonk Hotel Groningen Zuid

 • Huur een fiets en ontdek de stad!

Hotels in Groningen

Meer uit het Travel Magazine: