Het beroep van hoteltester is hip, geliefd en duidelijk onderschat. Wat een hoteltester doet ligt voor de hand maar hoe men er een wordt is bij de meeste mensen onbekend. Hier vertel ik je hoe je hoteltester wordt en wat er van je wordt verlangd voor deze baan.

 

Word een hoteltester – hier leg ik je uit hoe

Taken | Kwalificaties | Profiel

Sun lounges and cocktails by the pool in a tourist resort

Wat doet een hoteltester precies?

Een hoteltester controleert de kwaliteit van een hotel. De test kan focussen op verschillende aspecten van het hotel. In de meeste gevallen handelt de hoteltester vanuit het oogpunt van een gast om de kwaliteit van het hotel te beoordelen. Op de lange termijn helpt dit het hotel om de kwaliteit te verbeteren. De hotels huren zelf vaak ook een hoteltester in of doen dit via een agentschap. Dit betekent dat het management van het hotel directe feedback ontvangt en ook meteen veranderingen kan doorvoeren. Ook magazines over reizen sturen zo nu en dan hoteltesters op pad om geliefde hotels in binnen- en buitenland te beoordelen. Goede recensies en een goede reputatie zijn essentieel. Wie boekt er vandaag de dag nog een hotel zonder TripAdvisor te controleren? Zo krijg je een goed inzicht in de service en netheid van een hotel.

Hoe word je een hoteltester?

Helaas zijn er geen speciale kwalificaties voor een hoteltester. Vaak hebben hoteltesters een diploma in Toerisme gecombineerd met een aantal jaar ervaring. Er zijn verschillende studies gerelateerd aan toerisme in Nederland. Een andere mogelijkheid is een training in hotelmanagement of administratie. Het voordeel dat je hier uit haalt is dat je alle aspecten van de hotelindustrie leert kennen en deze kennis kan gebruiken als hoteltester. Een aantal hotelketens, zoals de Hilton Hotels, bieden erg goede training op het gebied van hotelmanagement. Het zal je zeker helpen om al eens in een hotel te hebben gewerkt.

Betaald worden als hoteltester is natuurlijk “the dream” maar met mijn actuele deals kun je ook heel voordelig overnachten:

Belangrijke vaardigheden voor een hoteltester

Desalniettemin is het niet gemakkelijk om een professionele hoteltester te worden. De reden hiervoor is simpel. Er zijn maar weinig banen voor een relatief groot aantal gegadigden voor het beroep van mystery guest. Hierdoor is het onvermijdelijk dat je veel professionele ervaring nodig hebt en een diploma. Je moet over verschillende vaardigheden beschikken om kans te maken op een baan als hoteltester. Naast ervaring zijn ook goede observatievaardigheden essentieel. Uitstekende taalvaardigheden en acteerskills worden ook van je verwacht. Het laatste punt is belangrijk omdat je soms in hetzelfde hotel ingezet kan worden en de medewerkers je niet mogen herkennen. Met deze vaardigheden ben je een stap dichterbij bij het uitvoeren van je droombaan als hoteltester. De moeite is het zeker waard, vooral voor degenen onder jullie die gek zijn op reizen. Als hoteltester heb je de vrijheid om naar elke uithoek van de wereld te reizen en zo veel verschillende culturen te ontdekken.

Er zijn ontelbaar veel hoteltesters

Hotels testen is een droombaan. Je kunt de hele wereld over reizen, verschillende hotels uitproberen en je hoeft er niks voor te betalen! Sterker nog, volgens dit artikel verdienen hoteltesters tussen de €3500 en €5800 bruto aan salaris! Maar voordat je al je andere levensplannen de deur uit gooit, moet je eerst nog eens overdenken of je over de juiste kwalificaties en ervaring beschikt. Het pad naar deze droombaan is moeilijk en erg competitief. Succes!

 

Toch niet jouw droombaan? Misschien passen deze banen voor mensen die van reizen houden beter bij je.