Heeft Zanzibar nou geen mooie aanbieding als een vakantiebestemming, of weten de mensen niet van het bestaan van deze prachtige archipel af? Nee, ik kan je beloven dat prachtig Zanzibar een geweldige bestemming is voor je volgende vakantie. Hier laat ik je de beste Zanzibar bezienswaardigheden zien. En ja zeker, er zijn niet veel mensen die van Tanzania’s ‘kleine zusje’ afweten wanneer het aankomt op strandvakanties. En om even eerlijk te zijn, dit is natuurlijk niet iets slechts. Wil jij ook niet het hele paradijs voor jezelf? 😉

Zanzibar bezienswaardigheden

Zanzibar is een archipel in de Indische Oceaan aan de oostkant van Afrika. Strikt gesproken, Zanzibar bestaat uit twee eilanden: een groter eiland wat eigenlijk Unguja heet maar voor velen beter bekend is als Zanzibar. En dan is er nog een eiland wat iets verder naar het noorden ligt, en dit eiland heet Pemba. Velen kennen Zanzibar als pitstop. Vanaf een lange safari in Tanzania komen ze dan een paar dagen naar Zanzibar om lekker uit te rusten. In mijn artikel over de beste reistijd lees je wanneer reizen naar Zanzibar het meeste loont. Hier komen drie redenen waarom jou volgende vakantie naar Zanzibar gaat!

1. Zanzibar’s hemelse stranden

Ik denk niet dat ik hier heel veel uitleg bij hoef te geven. Wie houdt er nou niet van zulke standen? Wit zand, turquoise zee en bedekt met palmbomen. En vergis je niet, dit zijn de echte palmbomen, niet de geplante die je vind op stranden om ze een er mooier uit te laten zien. Er zijn veel dingen authentiek op het eiland, hiermee bedoel ik dat niet alles om het toerisme draait. Je hebt misschien geluk en vindt op de stranden de bekende palmbomenklimmer ‘Butterfly’! Het oogsten van de palmbomen kan trouwens best gevaarlijk zijn. Denk er maar eens aan dat deze palmbomen wel 30 meter lang kunnen worden. En niemand die er ook maar op zit te wachten om een kokosnoot van 2 kilo op zijn hoofd te ontvangen.

Daarom zingen de inwoners van Zanzibar naar de toeristen om ze te waarschuwen. Butterfly is de bekendste zanger op Zanzibar. Hij is een 50 jaar oude kokosnoot oogster die zonder moeite van beneden naar boven klimt. Ondertussen zingt hij Jambo Bwana, een hit uit Kenia. Iedereen op Zanzibar kent hem!

Onderwaterwereld

Het heldere water en de koraal riffen doen je snel realiseren dat je hier absoluut een boottrip moet maken waarbij je gaat snorkelen. Je kan verschillende boottochten boeken op het eiland. Wanneer je vanaf het zuiden van het eiland vertrek en de Indische Oceaan op vaart, heb je een goede kans om een aantal dolfijnen tegen te komen. Onthou alleen goed dat je niet te dichtbij komt. Gespecialiseerde aanbieders van boottochten kunnen je zo dicht mogelijk tot de dolfijnen brengen zonder ze te veel te stressen.

Zanzibar is niet alleen een droombestemming voor zonaanbidders – watersport fanatiekelingen gaan het het hier ook gemakkelijk naar hun zin hebben. Of het nou kitesurfen of gewoon surfen is, de beste surf spots in en om het eiland zijn nog steeds niet goed bekend. Dit betekend dat je alleen de geweldige golven hoeft te delen met de scholen kleurrijke vissen!

Alternatief

Zanzibar wordt wel steeds bekender als alternatief voor de Malediven en de Seychellen. Echter, als je nog steeds niet zonder alle luxe van de voorgenoemde landen kan, moet je zeker de volgende hotels even bekijken:

2. De historische oude stad

Stone Trown is de hoofdstad van de eilanden. Zanzibar’s geschiedenis is hevig gekarakteriseerd door Arabische en Indiaanse invloeden, die je makkelijk kan herkennen in de stijl van de architectuur. Het House of Wonders werd gebouwd door de tweede sultan Barghash bin Said en het was het meest ingewikkelde gebouw op Zanzibar in die tijd. Tegenwoordig is een bezoekje aan het museum niet echt meer de moeite waard (als je de recensies op TripAdvisor wil geloven), maar een wandeling rond het gebouw is al meer dan genoeg.

Je raakt misschien een klein beetje overdonderd van de Darajani Market. Wanneer je deze betreed ruik je een gekke combinatie van kruiden, vis en stoffen. Darajani Market is hierdoor ook niet de typische toeristische markt, het is de plek waar de lokale bevolking allerlei soorten levensmiddelen koopt. Ervaar de Afrikaanse drukte en neem wat trucjes over zodat je de beste prijzen kan krijgen. Zanzibar staat bekend om zijn kruiden en door de buitenlandse invloeden vind je hier waarschijnlijk de grootste selectie kruiden die je ooit gaat zien. De verkopers zullen blij zijn je te kunnen uitleggen welke soorten Zanzibari pepers er in de kleine mandjes zitten. Mijn tip: ga op kruidentocht door een van de plangages van Zanzibar! Hier zie je hoe nootmuskaat, vanille en kruidnagel worden gegroeid. Je krijgt hier ook meteen de gehele smaaksensatie mee bij de lunch aan het einde van de tocht! Dit staat in het lijstje Zanzibar bezienswaardigheden in de top drie!

Slavenmarkt

Mijn volgende aanbeveling zal je vast met een gek gevoel in je buik achterlaten, maar ik denk dat je dit stuk uit de geschiedenis van Zanzibar niet mag overslaan. De Anglican Cathedral of Zanzibar ligt precies op de plek waar vroeger de slavenmarkt was.. Mensen van West en Centraal Afrika werden hier verkocht tot 1873. Op de plek waar nu het altaar in de kerk staat stond vroeger de paal waar de slaven aan werden geketend tijdens hun veiling. Naast de herdenkingsplek kan je de voormalige kerkers zien waar rond de 60 slaven opgesloten zaten te wachten op hun veiling. Er is niet zo veel van bewaard gebleven, maar dat wat er nog is spreekt boekdelen.

Prison Island (Changuu Island) ligt in de haven van Stone Town. De gebouwen hier diende eerst als gevangenissen, zoals je misschien al wel geraden had. Desalniettemin zijn het nooit echt gevangenissen geweest, want in 1923 werden ze snel omgebouwd tot quarantaine plaatsen om mogelijke ziektes van immigranten tegen te houden. Deze plaatsen zijn nooit gebruikt om slaven in op te slaan, zoals velen beweren. Vandaag de dag is Prison Island een populaire plek voor excursies, want als je hier snorkelend te water gaat kan je de grootten schildpadden van Zanzibar tegenkomen! Er wonen er meer dan honderd en onder begeleiding mag je ze zelfs voeren!

3. Het hakuna matata gevoel

Hakuna matata – iedereen die The Lion King heeft gekeken weet wel waar ik het over heb! En ja natuurlijk, de uitdrukking hakuna matata bestaat echt! Het betekend iets in de richting van ‘er zijn geen zorgen’ en dit slaat goed op de levensstijl van de mensen op Zanzibar. Ze hebben nog steeds allen een eigen leven buiten het toerisme om want zeker niet alles draait hier om het toerisme. Even ter vergelijking, hier nemen strandverkopers dus wel gewoon genoegen met een ‘nee dankje’ als je geen zin hebt in flesjes water of een tweede kokosnoot.

Dat Zanzibar een geweldige bestemming is, is hopelijk nu wel duidelijk! Met deze lijst Zanzibar bezienswaardigheden kan jij goed op weg. Op het moment wordt Zanzibar nog niet overstroomt met toeristen, dus je kan nog makkelijk het land ontdekken in alle rust. Als je het mij vraagt zal ik je aanraden zo snel mogelijk te boeken. En je mag mij natuurlijk altijd een privé berichtje sturen via Facebook, zodat ik voor je op zoek kan gaan. Hakuna Matata!

Vakantie aanbiedingen naar Zanzibar ◄

 

Meer uit het Travel Magazine: